6 In beeld 'Het helpt dat wij geen standaard hotel zijn' Kroegbazen, strandtenthouders, restauranteigenaars: het liefst zouden ze van de daken schreeuwen dat ze weer open zijn. Want wat keken ze uit naar de versoepelingen. 'Normaal gesproken kan er2500man terecht' online: bunkhotels.com UNK Hotel in Utrecht heeft al een paar weken kunnen wennen aan de 1,5 metersamenleving. Kroegen en restaurants moesten weliswaar dicht, hotels mochten met goedgekeurde voor zorgsmaatregelen de afgelopen weken gasten ontvangen. BUNK Hotels bouwde twee monumentale kerken in Utrecht en Amsterdam om tot hotel. De Utrechtse vestiging huist in de voormalige Westerkerk en is een hotel, hostel, horecagelegenheid en cultuurfonds in één. Behalve 'gewone' hotelkamers heb je er ook zestig pods: capsules met een bed, bekend van Aziatische hos tels. Robin Hagedoorn (49) en zijn personeel maakten zich de afgelo pen tijd monter op voor het nieuwe normaal. De bar en het restaurant zijn zo aangepast dat gasten altijd op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. In het restau rant zijn afzettafels neergezet, waardoor het bedienend personeel op 1,5 meter afstand van de gasten blijft. De overige openbare ruim tes en terrassen zijn op dezelfde manier ingericht. „Voorheen had den we 150 zitplaatsen in ons res taurant, nu ontvangen we iedere dag dertig gasten. Dat kan heel goed op een verantwoorde manier. We boffen met de locatie: omdat de kerk zo groot is kunnen we prima overweg met de nieuwe regels. En vanaf juli kunnen we ook honderd man kwijt.'' De hoteleigenaar verwacht deze zomer veel vakantiegangers uit eigen land. ,,Veel mensen gaan niet op vakantie naar het buiten land, maar willen toch even weg.'' Ondanks de ondernemerspijn beschouwt hij de coronacrisis als winst. ,,Het helpt dat wij geen standaardhotel zijn. Als mensen weer een nachtje weg kunnen, kiezen ze liever voor een bijzon dere overnachting. Daar plukken wij de vruchten van.'' Ook het Amsterdamse Pllek (de extra 'l' hoort zo) is sinds begin deze week weer open. ,,En dat voelt fantastisch", zegt Sjoerd Steenbeek (58), eige naar. Het café-restaurant met bijbehorend stadsstrandje is de afgelopen jaren een populaire plek geworden onder zowel Amster dammers als toeristen. Steenbeek schetst het beeld van het nieuwe normaal. ,,Een van onze oplossingen om zoveel mogelijk afstand te bewaren is QR-bestellen. Buiten mogen de gasten zelf bestellen met een app. Binnen kan dat bij ons personeel. Vanaf de tafel wordt er een gepaste afstand bewaard tussen gasten en personeel.'' Zowel binnen als buiten is er bij Pllek heel veel ruimte. Normaal gesproken kan er 2500 man te recht. Nu mogen binnen maxi maal 30 gasten tafelen, buiten zijn dat er 250 (over de hele dag 500), op gepaste afstand. ,,Dat is hier peanuts, want we hebben heel veel ruimte. En ergens is die kleinscha ligheid mooi. De sfeer is intiem en gezellig. Ik zeg weleens tegen mijn personeel: het voelt een beetje als onze allereerste zomer in 2012. Toen we nog niet ontdekt waren. Het heeft iets magisch.'' GO donderdag 4 juni 2020 BUNK HOTEL, UTRECHT Robin Hagedoorn TEKST NAZ TAHA FOTO'S RICK ARNOLD Klaar voor het nieuwe normaal PLLEK, AMSTERDAM Sjoerd Steenbeek 'Het voelt een beetje als onze allereerste zomer in 2012.'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 50