6
In beeld
'Het helpt dat wij
geen standaard
hotel zijn'
Kroegbazen, strandtenthouders, restauranteigenaars: het liefst zouden ze van de daken
schreeuwen dat ze weer open zijn. Want wat keken ze uit naar de versoepelingen.
'Normaal
gesproken kan
er2500man
terecht'
online:
bunkhotels.com
UNK Hotel in Utrecht
heeft al een paar weken
kunnen wennen aan de
1,5 metersamenleving.
Kroegen en restaurants
moesten weliswaar dicht, hotels
mochten met goedgekeurde voor
zorgsmaatregelen de afgelopen
weken gasten ontvangen.
BUNK Hotels bouwde twee
monumentale kerken in Utrecht
en Amsterdam om tot hotel. De
Utrechtse vestiging huist in de
voormalige Westerkerk en is een
hotel, hostel, horecagelegenheid
en cultuurfonds in één. Behalve
'gewone' hotelkamers heb je er
ook zestig pods: capsules met een
bed, bekend van Aziatische hos
tels.
Robin Hagedoorn (49) en zijn
personeel maakten zich de afgelo
pen tijd monter op voor het
nieuwe normaal. De bar en het
restaurant zijn zo aangepast dat
gasten altijd op 1,5 meter afstand
van elkaar blijven. In het restau
rant zijn afzettafels neergezet,
waardoor het bedienend personeel
op 1,5 meter afstand van de gasten
blijft. De overige openbare ruim
tes en terrassen zijn op dezelfde
manier ingericht. „Voorheen had
den we 150 zitplaatsen in ons res
taurant, nu ontvangen we iedere
dag dertig gasten. Dat kan heel
goed op een verantwoorde manier.
We boffen met de locatie: omdat
de kerk zo groot is kunnen we
prima overweg met de nieuwe
regels. En vanaf juli kunnen we
ook honderd man kwijt.''
De hoteleigenaar verwacht deze
zomer veel vakantiegangers uit
eigen land. ,,Veel mensen gaan
niet op vakantie naar het buiten
land, maar willen toch even weg.''
Ondanks de ondernemerspijn
beschouwt hij de coronacrisis als
winst. ,,Het helpt dat wij geen
standaardhotel zijn. Als mensen
weer een nachtje weg kunnen,
kiezen ze liever voor een bijzon
dere overnachting. Daar plukken
wij de vruchten van.''
Ook het Amsterdamse
Pllek (de extra 'l' hoort
zo) is sinds begin deze
week weer open. ,,En
dat voelt fantastisch",
zegt Sjoerd Steenbeek (58), eige
naar. Het café-restaurant met
bijbehorend stadsstrandje is de
afgelopen jaren een populaire plek
geworden onder zowel Amster
dammers als toeristen.
Steenbeek schetst het beeld van
het nieuwe normaal. ,,Een van
onze oplossingen om zoveel
mogelijk afstand te bewaren is
QR-bestellen. Buiten mogen de
gasten zelf bestellen met een app.
Binnen kan dat bij ons personeel.
Vanaf de tafel wordt er een gepaste
afstand bewaard tussen gasten en
personeel.''
Zowel binnen als buiten is er bij
Pllek heel veel ruimte. Normaal
gesproken kan er 2500 man te
recht. Nu mogen binnen maxi
maal 30 gasten tafelen, buiten zijn
dat er 250 (over de hele dag 500),
op gepaste afstand. ,,Dat is hier
peanuts, want we hebben heel veel
ruimte. En ergens is die kleinscha
ligheid mooi. De sfeer is intiem en
gezellig. Ik zeg weleens tegen mijn
personeel: het voelt een beetje als
onze allereerste zomer in 2012.
Toen we nog niet ontdekt waren.
Het heeft iets magisch.''
GO
donderdag 4 juni 2020
BUNK HOTEL, UTRECHT
Robin Hagedoorn
TEKST NAZ TAHA FOTO'S RICK ARNOLD
Klaar voor het
nieuwe normaal
PLLEK, AMSTERDAM
Sjoerd Steenbeek
'Het voelt een beetje als onze
allereerste zomer in 2012.'