f#nl start op
TOAST OP
DE HORECA
Klanten terug
Van start
'#NLStartOp
brengt
wekelijks
verhalen die
vertrouwen
geven voor
de toekomst'
Interview
Het is alsof Nederland langzaam ontwaakt uit een verlengde
winterslaap. Hoe ervaart ons brein 'het nieuwe normaal' straks
in restaurants, op terrassen en - coronaproof - op vakantie?
Consumentenpsycholoog Patrick Wessels blikt vooruit.
'Iedere aankoop
geeft plezier,
ook aankopen
online'
online:
intermediair.nl
online:
nationalevacaturebank.nl
Sharita Boon is commercieel directeur
Nationale Vacaturebank en Intermediair
ederland komt weer in beweging. De kinde
ren gaan naar school, de kappers zijn open en
ook de horeca opent zijn deuren weer. Nadat
we maandenlang thuis hebben gezeten, komt
de economie langzaamaan tot leven. Niet op de
manier zoals we gewend waren, maar wel op de manier
zoals nu kan. Als ik terugkijk op de afgelopen periode, dan
valt mij op hoe inventief we zijn geworden en hoe snel we
gaan. Ineens zijn zaken mogelijk die eerder niet bespreek
baar waren of überhaupt denkbaar. Een collega zei het gis
teren: ,,Onder druk wordt alles
vloeibaar.'' Merk jij dat ook?
Kijk hoe we omgaan met
thuiswerken of het inwerken
van nieuwe collega's. Kijk naar
de horeca. Die bedrijfstak
kreeg een harde tik, toen op
15 maart de deuren dicht moes
ten. Echter, in plaats van bij de
pakken neer te zitten, liet de
horeca zich van zijn meest
ondernemende en creatieve
kant zien. Restaurants maak
ten het mogelijk om thuis uit
eten te gaan met afhaalboxen
en bezorgdiners. Kroegen die,
in plaats van de vrijdagmiddagborrel, entertainment thuis
verzorgden in de vorm van een online pubquiz of bingo.
Prachtig toch!
We kennen alle berichten over de negatieve impact van
de lockdown, maar laten we ook aandacht besteden aan de
positieve verhalen. Die inspireren ons en krijgen ons in
beweging. Verhalen die overlopen van ondernemingszin,
die laten zien dat het ook anders kan en heilige huisjes
omver schoppen. Die vertrouwen geven voor de toekomst.
willen delen in het nieuwe katern #NLStartOp: verhalen die
dit teweegbrengen. Elke donderdag een ander thema, elke
week een andere invalshoek. Sommige verhalen aangebo
den door zakelijke partners, in de meeste gevallen in
opdracht van de redactie: de herkomst is altijd duidelijk.
Altijd actueel, altijd vooruit. En als eerste, hoe kan het ook
anders, aandacht voor de horeca. Proost!
COLOFON Aan deze bijlage werkten o.a. mee:
#NLSTARTOP is een initiatief van DPG Media, Autotrack,
Gaspedaal, indebuurt, Intermediair, Nationale Vacaturebank
en de Ondernemer, alle onderdelen van DPG Media. Waar
artikelen op verzoek van adverteerders tot stand kwamen,
staat dit aangegeven. DPG Media
Patrick Wessels: ,,Ik hoor op ver
jaardagen nooit iemand zeggen
dat zijn of haar consumenten
vertrouwen laag is. Het is een
begrip dat leeft onder economen
en psychologen. Het gaat over
verwachtingen en voorspellingen
en die moet je met een korrel zout
nemen. Want als er iets is waar
we slecht in zijn, is het voorspel
len. Kijk de economische progno
ses uit het verleden er maar op na:
die komen nooit uit.''
,,De afgelopen maanden hebben
we elkaar een collectieve angst
aangepraat. Natuurlijk: werk je
in de horeca of reisindustrie en
vallen je inkomsten opeens weg,
dan is dat erg. Logisch dat je geen
grote uitgaven doet. Maar het
overgrote deel van de mensen
heeft wél een baan en krijgt
iedere maand salaris. Die groep
heeft weinig reden om zich
anders te gaan gedragen, extra te
gaan sparen. Dat het wel gebeurt,
heeft te maken met de omgeving.
Je hoort via de media telkens
onheilsberichten, die in de eerste
coronaweken op straat werden
bevestigd doordat het stil was
in steden en veel winkels dicht
bleven.''
,,Je brein reageert fel en zegt: 'Zie
je wel, het is echt zo erg'. Als de
winkels dicht blijven wordt er
immers niks gekocht en verkocht.
Maar er werd wél volop gekocht,
online namelijk, en de meeste
mensen hadden nog hetzelfde
bedrag te besteden. Het is een
overdreven reactie. Tijdens de
kredietcrisis van 2008 riepen ook
allerlei mensen dat het nooit
meer hetzelfde zou worden.
Terwijl het in 2012 economisch
alweer lekker liep. In 2013 ging de
woningmarkt als een tierelier.''
,,Ik heb een tuinset, een eettafel
en een vlonder voor de tuin
gekocht. Als je niet op vakantie
kunt, als restaurants dicht blijven,
ga je op zoek. In ons brein huist
een 'mentale boekhouder' die
zegt: dit is leukedingengeld, daar
wil ik iets mee. Je wilt dus best
geld uitgeven aan leuke dingen
die nog wél kunnen: iets leuks
voor in huis bijvoorbeeld. Daarom
was het de afgelopen tijd zo druk
bij de bouwmarkten en stonden
Ondernemers! Hoe doen jullie dat,
juist nu meer halen uit het bezoek
van al die consumenten aan je
winkel of website? Trendwatcher
Fred Rutgers en onlinestrateeg
Brechtje de Leij waren onlangs te
gast in een webinar hierover, terug
te kijken via de QR-code.
GO
donderdag 4 juni 2020
N
En dat is wat wij graag de komende acht weken met je
Froukje Buursema (indebuurt), Aminke Doevendans (DPG
Online Services), Robert van den Ham (de Ondernemer),
Imelda van der Helm (vormgeving), Arjan Koopman (sales),
Egbert Jan Riethof (correctie en redactie), Mariska Schotman
(art-direction), Koos de Wilt (coördinatie en eindredactie).
Directie: Bart Verkade, Erik van Gruijthuijsen.
Het bewezen
nut van zinloze
aankopen
TEKST LEO VAN MARREWIJK
Het consumentenvertrouwen
liet in maart en april de grootste
daling ooit zien. Wat zegt dat?
Wat doen die berichten over
dalend of stijgend consumen
tenvertrouwen in psycholo
gisch opzicht?
PASPOORT
Patrick Wessels (31) studeerde
Economic Consumer
Psychology, International
Business Management en
psychologie. Als copywriter en
zelfstandig consumenten
psycholoog vertaalt Wessels
wetenschappelijke inzichten
naar concrete voorbeelden
vanuit de consumenten-
psychologie. Hij is columnist bij
RTL7 en de Ondernemer, treedt
geregeld op in radio- en tv-
programma's en is auteur van
het boek Geld maakt wél
gelukkig (als je weet hoe je het
moet uitgeven). Wessels
woont in Rijnsburg.
O consumentenpsycholoog.nl
Wat gebeurt er dan in onze
hersenen?
Hoe was het de afgelopen
periode met je eigen beste
dingspatroon?
Zeven van hun adviezen:
1) Ga niet op prijs concur
reren in je fysieke winkel.
Winkelbezoek is een
beleving met verschillende
waarden. Maak dat er
vooral van, geef het die
waarden. En: vertel dat
ook aan je klant.
2) Een webshop hoeft niet
per se, maar een digitaal
kanaal is essentieel om
te overleven: om in contact
te komen met klanten en je
onderscheidend vermogen
duidelijk te maken.
3) Denk na over de locatie.
Over die van je winkel, maar
zeker ook over je positie
online. Zorg ervoor dat je
klanten je weten te vinden