EENS EEN ZEEUW... 9 Eén ding is zeker, Marie-Paule Herman (33) keert nog eens terug naar Axel. Dan stapt de sommelier misschien wel in de wijnhandel van haar ouders. Maar nu nog even niet. Haar carrière in Hongkong maakt een enorme sprong en ze heeft nog zoveel mooie projecten te doen. ,,7,5 jaar geleden ging ik als som melier aan het werk in restaurant Amber in Hongkong, onder de Zeeuwse chef-kok Richard Ekke- bus. Ik had niet verwacht dat ik zo lang in Hongkong zou blijven, maar het bevalt me hier heel goed. Sinds 2,5 jaar werk ik voor Maxi mal Concepts, een grote interna tionale restaurantgroep. Als groepssommelier maak ik er de wijnprogramma's. Sinds vorig jaar ben ik senior operations manager group sommelier en doe ik de day to day operations. Sorry, ik praat heel weinig Nederlands! Dat houdt in dat ik de wijnprogram ma's voor de verschillende restau rants samenstel, maar bijvoor beeld ook personeel werf en train. Eigenlijk alles wat er komt kijken bij het runnen van een restaurant. Alleen al in Hongkong hebben we acht restaurants, met totaal ver schillende concepten: westers, Ja pans, Chinees, Thais, Mexicaans, CaribischDe complete bedie ning - driehonderd mensen - staat onder mij. Ik ben ook betrokken Hongkong is eigenlijk net een dorp. Mijn baas wil niet met me over straat, ik ken té veel mensen bij internationale openingen, on der andere in Las Vegas, Singapore en Bangkok. Dat zijn echt gewel dige projecten die een kick geven!" ,,Hongkong is eigenlijk net een dorp. Mijn baas wil niet met me over straat, ik ken té veel mensen. 'Hé MP, cheeky rosé?', hoor je de hele tijd. Je maakt hier makkelijk contact en je kunt overal naar toe. Je hoeft alleen geen twee uur op OV te wachten zoals in Axel, haha. Je springt gewoon in de taxi. Alles gaat hier snel. Het leven stopt nooit. Natuurlijk was het vorig jaar erg onrustig in verband met de protesten. En het coronavirus be heerst het leven al sinds januari. We hoefden niet dicht, maar de impact op de economie is enorm. Ik heb een grote groep vrienden van over de hele wereld. Iedereen is in z'n eentje naar Hongkong ge komen, zonder gezin. Er is altijd wel iemand die mee wil naar het strand, brunchen, een bootparty, hiken. Ik verveel me hier nooit, elke dag is een uitdaging. Dat heb ik ook nodig. Zodra iets saai wordt, doe ik er niks meer voor. Vanwege corona zat ik twee weken thuis: ik werd gek! Ik heb in mijn flat alle 25 verdiepingen genomen met de trap en ontdekte dat er een prach tig dakterras bovenop lag." ,,Ik was een echt paardenmeisje. Had mijn eigen pony, die heb ik trouwens nog steeds, en was hele dagen op de manege in Absdale te vinden. Ik ben vroeger behoorlijk gepest op school. Waarom? Mis schien waren ze jaloers omdat wij toch andere dingen deden en kre gen dan andere kinderen. Andere tieners spaarden om op vakantie naar Salou te gaan. Ik spaarde om naar goede restaurants te gaan. En ik was in die tijd niet dik, maar ook niet heel slank. Ik weet het eigen lijk niet. Zelfs de leraren geloofden niet in mij. Mijn broer zat op kost school in België en naar zo'n school wilde ik ook wel. Ik houd ervan als dingen goed geregeld zijn. Viel er een les uit, dan hoefde je niet rond te hangen, maar dan regelden ze wat anders voor je." ,,Als meisje van 14 werkte ik bij Onder de Linden in Zuiddorpe: asperges schillen, afwassenMijn plek was in de keuken. Dacht ik. Toen kwam ik bij A Table in Axel. Op een avond was er niemand voor de bediening. Dat ga ik echt niet doen, reageerde ik. In de keu ken voelde ik me veilig. Maar ik deed het toch en na die avond wilde ik niet anders meer: me on der de gasten mengen en mijn kennis en passie van wijn en eten delen. Van de toerisme-opleiding in Utrecht ben ik overgestapt naar de hotelschool in Brugge. Tijdens Ik mis Axel soms wel. Ik baal ervan dat ik nu niet kan reizen door het virus mijn stage bij de Librije in Zwolle wist ik het opeens. Ik wilde bij de beste restaurants van de wereld gaan werken. Mijn ouders zeiden niet: moet je daar niet nog eens over nadenken? Ze zeiden: goed plan! Ik heb alles zelf geregeld. Dat ik bij El Bulli bij Barcelona terecht- kon, was echt een droom. Vier maanden werden er veertien. En daarna kon ik naar Noma in Ko penhagen en De Kromme Water gang in Slijkplaat." ,,Axel voelt altijd nog als mijn thuis-thuis, ondanks die lelijke tijd op school. De plek waar ik al tijd naar terug kan keren en ooit naar terug zal gaan. Een mooi vooruitzicht. Ik mis Axel soms wel. Ik baal ervan dat ik nu niet kan reizen door het virus. Mijn ou ders hebben me altijd vrij gelaten in mijn keuzes. En nog. Het plan is om samen met mijn broer Jean- Louis in de zaak te gaan. Maar ik voel geen enkele druk. Als ik dat uiteindelijk niet doe, is het ook goed. Een nieuwe stip op de hori zon heb ik wel. Op een dag wil ik de moeilijkste studie ter wereld gaan doen, Master of Wine." donderdag 4 juni 2020 'Ik wilde bij de beste restaurants van de wereld gaan werken' Als groepsommelier bedenkt Marie-Paule Herman de wijnprogramma's voor alle restaurants van een internationale restaurantgroep. foto privécollectie Pascalle Cappetti Je werkt alweer een aantal jaren in Hongkong. Hoe ben je daar te rechtgekomen? - Marie-Paule Herman Je vader is de bekende wijnhan delaar Paul Herman. Hij roept al tijd dat Axel 'het centrum van de wereld' is. Is dat voor jou nu Hongkong? Hoe was dat dan voor jou in Axel? Ook saai? Was het vanzelfsprekend dat je iets met wijn zou gaan doen? - Marie-Paule Herman Je hebt het doel bereikt dat je als tiener voor ogen had. En nu terug naar Axel?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 37