Coronaso
CORONAVIRUS
12 ECONOMIE
AAN HET WERK
1^
NA CORONA BEDRIJFSLEVEN
De uitbraak van het coronavirus heeft de wereldwijde
economie met een nooit eerder vertoonde snelheid in een
recessie gestort. Hoe gaan de toonaangevende bedrijven
in ons land met deze crisis om? Vandaag: Unilever.
De eerste
coronabe
smetting in
Italië was
een mede
werker van
Unilever,
dat hakte er
erg in
Vorige week schreef ik op deze plek een
column over de coronamopperaar. Ik
hekelde de vijandige manier waarop
de coronamopperaar zijn medemens aan
spreekt op vermeende overtredingen van de
coronaregels. De column oogstte herkenning,
maar ook kritiek - en terecht. Ik was in mijn
irritatie immers vergeten dat het gemopper,
alhoewel soms bits gebracht, vaak ook terécht
is. Lijnrecht tegenover de coronamopperaar
staat immers de coronaso.
De coronaso komt óók veel voor. De meer
derheid van de bevolking volgt gelukkig de
regels. De coronaso's vormen een kleine,
maar luidruchtige minderheid. En juist door
dat zij zo afwijken, springen ze zo in het oog.
Hoe men een coronaso kan herkennen? Het
is de schijt-aan-de-anderhalvemeter-hebber.
De met-zijn-duizenden-in-het-Vondelpark-
zitter. Degene wiens feestjes wél doorgaan.
De gezichthoester. Degene die je op de race
fiets haast van je sokken rijdt, of je hardop
bellend overhoop
loopt in de super
markt. Het is de vlees
geworden verveling,
die al 'wheelies' trek-
Bijna 30 kend door de buurt
scootert met een knal
procent van lende uitlaat. Degene
de ouderen
is angstig om p^w*
en het schap leeg ach-
naar buiten terliet. De egotripper
te gaan die zich niets laat zeg
gen, en dan maar een
boa in elkaar timmert. Het is de vleesgewor
den 'ik eerst!'. Het is de dikke-ik, de alles-is-
voor-Bassie, de na-mij-de-zondvloed die
weigert buiten zijn eigen belang te kijken.
Van hogerhand opgelegde regels accepte
ren is voor niemand makkelijk, zeker wan
neer dat betekent dat je vrijheid wordt inge
perkt of dat je moet opgeven wat je lief is. Dat
doet ook zeer, dat voelen we allemaal. Dat je
binnen je eigen leven de regels wat minder
streng naleeft, zelfs dat kan ik begrijpen.
Maar tegen de coronaso zou ik willen zeggen:
weet dat jouw gedrag ook consequenties
heeft voor anderen. Onlangs bleek uit onder
zoek dat bijna 30 procent van de ouderen erg
angstig is wanneer ze naar buiten gaan. Hon
derdduizenden Nederlanders zijn bang om
besmet te raken, omdat ze kwetsbaar zijn of
omdat ze zorg dragen voor iemand voor wie
een besmetting levensbedreigend kan zijn.
Als je deze mensen onder de voet loopt om
dat je zelf zo graag voorop wilt, durven zij
wellicht nog minder.
Wat jij jezelf veroorlooft, neem je een ander
af. Daarom, beste coronaso, denk soms ook
aan die ander, ook al staat deze jou een beetje
in de weg. We moeten het sSmen doen.
■ry'
Weinig
problemen
bij huurders
Verkoop
auto's
keldert
Voor Hanneke Faber
(49), hoofd van de
divisie Food en Re
freshment van Unile
ver, was de coronacri
sis bepaald geen ver
van mijn bed show. Van China tot
Latijns-Amerika merkt het concern
de gevolgen. Maar hoe internationaal
de crisis ook toesloeg, 'all business is
local', merkte Faber toen mensen aan
het hamsteren sloegen.
,,Wij merkten het heel vroeg. We
hebben een tamelijk grote tak in
China. Tot en met het Chinese
Nieuwjaar ging het nog heel goed,
daarna ging Wuhan op slot en merk
ten we direct dat de verkopen aan
restaurants terugliepen. Dat is een
belangrijk onderdeel van onze verko
pen. Onze voedingsfabrieken werden
aangewezen als essentiële bedrijven
en moesten openblijven. Toen heb
ben we direct gezegd 'mensen eerst'.
De veiligheid van onze medewerkers
stond en staat voorop.''
,,We hebben het kantoorpersoneel
direct vanuit huis laten werken en
we hebben in de fabrieken veel maat
regelen genomen, zoals zorgen voor
beschermende kleding, maskers en
dat iedereen op anderhalve meter
kan werken.''
,,De eerste coronabesmetting in Italië
was een medewerker van Unilever.
Die medewerker werd erg ziek en
heeft nog in kunstmatige coma aan
de beademing gelegen. Dat heeft er
erg ingehakt bij iedereen. We ston
den direct in de crisisstand in Eu
ropa. Gelukkig is de collega goed her
steld. Unilever heeft wereldwijd 221
fabrieken waar voedsel wordt gepro
duceerd. Bijna al die bedrijven zijn
essentieel, blijven open en moeten
dus blijven produceren. In de voe
dingsindustrie is hygiëne altijd al
heel belangrijk, dus we hadden al een
voorraad beschermende kleding. En
vanaf 12 maart werkt al het kantoor
personeel wereldwijd verplicht thuis.
Toch heeft het heel wat kunst- en
vliegwerk gekost om alles draaiend te
houden.''
,,Logistiek was vaak een probleem.
Veel landen, ook in Europa, gooiden
hun grenzen dicht. Dan hebben we
een probleem, want grondstoffen
voor voedsel komen vanuit de hele
wereld. En we moeten mensen we
reldwijd kunnen blijven voeden. Er
is geen land dat zelfvoorzienend is op
voedselgebied. We hebben dus heel
hard gewerkt in Brussel om de invoer
en uitvoer van voedsel goed geregeld
te krijgen. Dat is gelukt en dat moet
vooral zo blijven. Werknemers moe
ten kunnen blijven reizen om bij
voorbeeld te kunnen oogsten. Dit
mag niet stil komen te liggen, anders
ontstaan grote problemen met voed
selzekerheid.''
,,Hamsteren is een fenomeen dat je
alleen in Europa en de Verenigde Sta
ten zag. In andere delen van de we
reld hebben mensen gewoon te wei-
dinsdag 2 juni 2020
I" 1,1
Thijs Launspach is psycholoog en stress
expert. Hij schreef hierover het boek Fokking
druk (2018) en Werken met millennials (2019).
GO
AMSTERDAM
Circa 2 procent
van de huurders
in de particu
liere sector
kampt met be-
talingsproble
men als gevolg
van de corona
crisis. Dat komt
naar voren uit
een enquête
onder verhuur
ders door Vast
goed Belang.
In driekwart van
de gevallen
hebben ver
huurders een
oplossing ge
vonden.
BUNNIK
De coronacrisis
blijft de autover
kopen dwarszit
ten. Het aantal
nieuwe perso
nenauto's dat in
mei op kente
ken werd gezet
daalde met
bijna 60 pro
cent, vergele
ken met de
zelfde maand in
2019. In april
was de daling
50 procent. De
verkoop van ge
bruikte auto's is
redelijk terug op
niveau.
a>
E
o
rona
stonden we
direct in de
crisisstand'
Peet Vogels
Den Haag
Hoe merkte Unilever de gevolgen
van het coronavirus?
En dat houdt in?
Dus Unilever was voorbereid toen
het virus zich verspreidde?
- Hanneke Faber,
hoofd Food en
Refreshment bij
Unilever
Want?
Speelde het hamsteren jullie nog
parten?
Psycholoog Thijs
Launspach bindt
de strijd aan met
beroepsziekte nr.
1: burn-out. Elke
week geeft hij hier
zijn kijk op onze
samenleving.
Vandaag: de
hufter in deze
coronatijd.