VOOR U GEPROEFD Koffiepads Lekker hoor, zo'n professioneel bakkie troost van verse koffiebonen. Maar thuis geven velen nog steeds de voorkeur aan één-druk-op-de-knopkoffie. Welke smaakt het best? Deel 1 van een dubbelproeverij: 22 koffiepads door de molen. 24 Eerder dit jaar zette Philips zijn tak met huis-tuin-en- keukenapparatuur in de etalage. Paradepaardje van de stal: de Senseo, het appa raat dat de ingedutte koffiemarkt aan het begin van deze eeuw een flinke schop onder de bips gaf met de intro ductie van koffiepads. Hoewel deze kussentjes vol koffiekorrels de laatste jaren langzaamaan teruglopen in verkoopcijfers, staat er naar schatting nog altijd bij een op de drie huishou dens een Senseo te brommen. Ook in de supermarkt wemelt het van de koffiepads van diverse (huis)merken. In tijden waarin zelfverklaarde kof- fiesnobs liever de verse boon op het schild hijsen, zweren hele volksstam men bij het gemak en de snelheid van één-druk-op-de-knopkoffie. Slecht imago Ook Jeroen Brugman had in zijn studententijd een Senseo op het aanrecht staan, erkent hij lachend. Het is alsof popprofessor Leo Blok huis toegeeft ooit Vanilla Ice te heb ben grijsgedraaid. Brugman is zo'n Jeroen Brugman (38), koffiekenner die het liefst uitvoerig in de weer gaat met de beste single estate bonen uit diep donker Ethio pië. ,,Als ik tegenwoordig ergens een Senseo hoor gorgelen, pas ik. Onder koffiekenners heeft het apparaat een bijzonder slecht imago. Kwaliteit voert niet bepaalt de boventoon in de wereld van koffiepads.'' Met enige koudwatervrees begint Brugman dan ook aan een proeverij van 22 zakken supermarktpads. De fijnproever gaat echter niet over één nacht ijs, blijkt al snel. Eerst worden van elke zak enkele pads opengesne den om de koffiekorrels onder een zogeheten particle size analyzer te leggen. Het formaat is doorslagge vend, legt Brugman uit. ,,Is het deel tje te grof gemalen, dan kan het water niet genoeg smaak losweken. Is het deeltje te klein, dan komt er al snel te veel smaak vrij.'' Egaliteit is het toverwoord. Een koffiepad met ongelijke korreltjes kan enkel op het oog al worden afgeschreven. Doodsteek Volgende ronde: met een extractie meter test Brugman in hoeverre het water een koffiesmaak uit de korrels weet te trekken. Al is de daaropvol gende smaakronde natuurlijk door slaggevender voor de beoordeling. Van alle 22 zakken worden zelfs meerdere pads geproefd, om te kun nen beoordelen in hoeverre het de fabrikanten gelukt is een consistente smaak te creëren. De resultaten zet Brugman in een reeks ingewikkelde grafieken die voor de leek net zo goed de ic-capaciteit in Lutjebroek hadden kunnen aanduiden. Van de beste pads stelt hij een top 10 samen. ,,Bij heel veel zakken proef je een disbalans'', verduidelijkt hij. ,,Soms is het ronduit schizofreen. Dat kan komen door de ongelijke maling, maar het is ook te wijten aan het design van de pads: doordat je ze altijd een beetje kunt kneden, liggen de koffiedeeltjes nooit precies het zelfde verdeeld onder de waterstraal. Dat proef je.'' Moreno (Aldi) Perla (Albert Heijn) Ekoplaza Senseo Intención J.J. Darboven Grand Maestro Italiano ZATERDAG 30 MEI 2020 GO Met wat lucht bij de koffie MATTHIJS MEEUWSEN brander, barista en vat vol koffiekennis van Ikigai Coffee regular, mild medium roast €0,07 per pad Deze opvallend sprankelende koffie combineert een frisse zoetheid met een prettig zuur tje. De smaak is romig, met tonen van melkchocola, man darijn en wat gebrande bit ters. In het aroma ruik je pure brokjes cacao. Geen fouten; een verademing in dit testveld. classic, no6 €0,11 per pad Frisse koffie met een aange name zuurgraad, al zat die bij één kop verstopt achter kartondroge bitters. Onder de streep best frisse koffie; een voorzichtig rookgordijn- tje in de neus en citrus, tropisch fruit, hazelnoot en melkchocolade op de tong. regular, sterkte 7 €0,11 per pad Een soepele, zachtaardige doordrinkkoffie zonder opval lende hoogte- of dieptepun ten. Je proeft dat de bonen mooi donker zijn geroosterd, zonder aan te branden. Een flinke lik chocola, een vleugje bloemenperk en een droge, bittere afdronk. CLASSIC 36 KOFFIEPADS SOEPEL GEBALANCEERD ïJÜx.U ^fyey, classic €0,12 per pad Deze koffie speelt geen verstoppertje: duidelijk de meeste smaak van alle pads, dat proef je en bevestigt de extractiemeter. Kwalitatief kan het echter beter. Een ietwat onsamenhangend geheel van druiven, noten en een scheutje melk. ecológico J.J. Darboven Café Intención €0,14 per pad Zeer donker van smaak; maar de bonen zijn niet he lemaal egaal gebrand, met een echo van geblakerd brood en scheurend rub ber als gevolg. Graaf ver der - of wacht tot de koffie afkoelt - en er ontvouwt zich een beter boeket met een hint van citroenthee. Maestro Café Grand Cru Classé €0,11 per pad 'Meesterlijk geroosterd', meldt het pak. Onzin. Deze koffie is simpel gebrand; niets meer, niets minder. Je proeft pecannoten, sinaas appel en melkchocola, maar spectaculair wordt het nergens. De pads smaken wat inconsistent.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 76