VOOR U GEPROEFD Koffiepads
Lekker hoor, zo'n professioneel bakkie troost van verse koffiebonen. Maar thuis
geven velen nog steeds de voorkeur aan één-druk-op-de-knopkoffie. Welke
smaakt het best? Deel 1 van een dubbelproeverij: 22 koffiepads door de molen.
24
Eerder dit jaar zette Philips
zijn tak met huis-tuin-en-
keukenapparatuur in de
etalage. Paradepaardje van
de stal: de Senseo, het appa
raat dat de ingedutte koffiemarkt aan
het begin van deze eeuw een flinke
schop onder de bips gaf met de intro
ductie van koffiepads. Hoewel deze
kussentjes vol koffiekorrels de laatste
jaren langzaamaan teruglopen in
verkoopcijfers, staat er naar schatting
nog altijd bij een op de drie huishou
dens een Senseo te brommen. Ook in
de supermarkt wemelt het van de
koffiepads van diverse (huis)merken.
In tijden waarin zelfverklaarde kof-
fiesnobs liever de verse boon op het
schild hijsen, zweren hele volksstam
men bij het gemak en de snelheid
van één-druk-op-de-knopkoffie.
Slecht imago
Ook Jeroen Brugman had in zijn
studententijd een Senseo op het
aanrecht staan, erkent hij lachend.
Het is alsof popprofessor Leo Blok
huis toegeeft ooit Vanilla Ice te heb
ben grijsgedraaid. Brugman is zo'n
Jeroen
Brugman (38),
koffiekenner die het liefst uitvoerig
in de weer gaat met de beste single
estate bonen uit diep donker Ethio
pië. ,,Als ik tegenwoordig ergens een
Senseo hoor gorgelen, pas ik. Onder
koffiekenners heeft het apparaat een
bijzonder slecht imago. Kwaliteit
voert niet bepaalt de boventoon in de
wereld van koffiepads.''
Met enige koudwatervrees begint
Brugman dan ook aan een proeverij
van 22 zakken supermarktpads. De
fijnproever gaat echter niet over één
nacht ijs, blijkt al snel. Eerst worden
van elke zak enkele pads opengesne
den om de koffiekorrels onder een
zogeheten particle size analyzer te
leggen. Het formaat is doorslagge
vend, legt Brugman uit. ,,Is het deel
tje te grof gemalen, dan kan het water
niet genoeg smaak losweken. Is het
deeltje te klein, dan komt er al snel
te veel smaak vrij.'' Egaliteit is het
toverwoord. Een koffiepad met
ongelijke korreltjes kan enkel op het
oog al worden afgeschreven.
Doodsteek
Volgende ronde: met een extractie
meter test Brugman in hoeverre het
water een koffiesmaak uit de korrels
weet te trekken. Al is de daaropvol
gende smaakronde natuurlijk door
slaggevender voor de beoordeling.
Van alle 22 zakken worden zelfs
meerdere pads geproefd, om te kun
nen beoordelen in hoeverre het de
fabrikanten gelukt is een consistente
smaak te creëren. De resultaten zet
Brugman in een reeks ingewikkelde
grafieken die voor de leek net zo goed
de ic-capaciteit in Lutjebroek hadden
kunnen aanduiden. Van de beste
pads stelt hij een top 10 samen.
,,Bij heel veel zakken proef je een
disbalans'', verduidelijkt hij. ,,Soms is
het ronduit schizofreen. Dat kan
komen door de ongelijke maling,
maar het is ook te wijten aan het
design van de pads: doordat je ze
altijd een beetje kunt kneden, liggen
de koffiedeeltjes nooit precies het
zelfde verdeeld onder de waterstraal.
Dat proef je.''
Moreno (Aldi)
Perla (Albert Heijn)
Ekoplaza
Senseo
Intención
J.J. Darboven
Grand Maestro
Italiano
ZATERDAG 30 MEI 2020 GO
Met wat lucht
bij de koffie
MATTHIJS MEEUWSEN
brander, barista
en vat vol
koffiekennis van
Ikigai Coffee
regular, mild medium roast
€0,07 per pad
Deze opvallend sprankelende
koffie combineert een frisse
zoetheid met een prettig zuur
tje. De smaak is romig, met
tonen van melkchocola, man
darijn en wat gebrande bit
ters. In het aroma ruik je pure
brokjes cacao. Geen fouten;
een verademing in dit testveld.
classic, no6 €0,11 per pad
Frisse koffie met een aange
name zuurgraad, al zat die
bij één kop verstopt achter
kartondroge bitters. Onder
de streep best frisse koffie;
een voorzichtig rookgordijn-
tje in de neus en citrus,
tropisch fruit, hazelnoot en
melkchocolade op de tong.
regular, sterkte 7 €0,11 per pad
Een soepele, zachtaardige
doordrinkkoffie zonder opval
lende hoogte- of dieptepun
ten. Je proeft dat de bonen
mooi donker zijn geroosterd,
zonder aan te branden. Een
flinke lik chocola, een vleugje
bloemenperk en een droge,
bittere afdronk.
CLASSIC
36 KOFFIEPADS
SOEPEL GEBALANCEERD
ïJÜx.U ^fyey,
classic €0,12 per pad
Deze koffie speelt geen
verstoppertje: duidelijk de
meeste smaak van alle pads,
dat proef je en bevestigt de
extractiemeter. Kwalitatief
kan het echter beter. Een
ietwat onsamenhangend
geheel van druiven, noten
en een scheutje melk.
ecológico
J.J. Darboven
Café Intención €0,14 per
pad
Zeer donker van smaak;
maar de bonen zijn niet he
lemaal egaal gebrand, met
een echo van geblakerd
brood en scheurend rub
ber als gevolg. Graaf ver
der - of wacht tot de koffie
afkoelt - en er ontvouwt
zich een beter boeket met
een hint van citroenthee.
Maestro
Café Grand Cru Classé
€0,11 per pad
'Meesterlijk geroosterd',
meldt het pak. Onzin. Deze
koffie is simpel gebrand;
niets meer, niets minder. Je
proeft pecannoten, sinaas
appel en melkchocola,
maar spectaculair wordt
het nergens. De pads
smaken wat inconsistent.