ft Pim Truffelzoekers houden hun beste plekjes in het bos voor elkaar verborgen O nniatfflisMiBosi vanuit heel de wereld op afkomen. In die periode kun je volop tartufi bianchi proeven. Daarvoor moet je wel een goedgevulde por temonnee meenemen, want deze onder grondse paddenstoelen zijn niet goedkoop. ,,De prijs van de witte truffel fluctueert", zegt Silvia Orione, toeristengids en truffel expert, terwijl we door het kleine centrum van haar geboortestad Alba lopen. ,,Het bedrag is afhankelijk van wat de tartufai, truffelzoekers, vinden, en die vangst hangt weer af van de weercondities en tempera tuur." Dat bedrag kan met de dag veranderen en ze moeten snel worden verkocht, want witte truffels zijn maximaal zeven dagen houdbaar. Nattigheid is bijvoorbeeld funest voor de reukzin van de honden, dus als het een paar dagen heeft geregend, is het aan bod kleiner en stijgt de prijs. Vorm en grootte spelen mee: hoe groter en egaler, hoe hoger de prijs, want grote stukken zijn gewilder bij restaurants. Ook toeristen beïnvloeden de prijs, zegt Orione: „Iedere local weet dat je nooit in het weekend, tijdens de truffelbeurs, inkopen moet doen." Liefst wacht je dus tot maandag, als de toeristen naar huis zijn en winkels van hun 'oude' voorraad af willen. Silvia Orione en ik nemen de proef op de som en stappen binnen bij Tartufi Morra, een van de oudste truffelwinkels van Alba. In een glazen vitrine liggen verschillende soorten truffels als juwelen uitgestald op een geruite zakdoek. Een dame uit het dorp kiest een stukje van 10 gram uit, waarmee ze die avond twee borden pasta van witte truffel kan voorzien, en rekent 25 euro af. Die prijs is aan de lage kant: gemiddeld betaalde je afgelopen seizoen 3750 euro per kilo en tijdens de beroemde internationale truffelveiling van Alba verbrak een koper uit Hongkong vorig jaar zelfs het record door voor 120.000 euro een tartufo bianco van een kilo aan te schaffen. Zulke grote truffels zijn zeer zeldzaam: het overgrote deel is niet zwaarder dan 500 gram. Truffelkoning De truffelwinkel is vernoemd naar de man die de truffel wereldberoemd én gewild maakte: Giacomo Morra. In zijn tijd - begin 20ste eeuw - was de truffeloogst groter dan tegenwoordig: door de lagere temperaturen en hevigere regenval in die tijd gedijden de zwammen beter. Tartufi waren daardoor een stuk minder zeldzaam en al helemaal geen delicatesse: de lokale, veelal arme be volking at ze als aardappels. Toch zag Morra brood in de witte truffel en het romantische verhaal van truffelzoe kers en hun honden. Hij wist dat de truffels al in de middeleeuwen geliefd waren aan het hof, en wilde er een symbool van goede smaak van maken. Hij opende een winkel, later een restaurant en organiseerde in 1929 de eerste truffelbeurs. Die trok de aandacht van de lokale en internationale pers. Na de oorlog groeide het aantal buitenlandse be zoekers aan de beurs en kreeg Morra inter nationale aandacht voor de truffel door ze cadeau te doen aan beroemdheden als Marilyn Monroe en Winston Churchill. Tegen de tijd dat hij stierf, in 1963, was de witte truffel wereldberoemd. Beschermd erfgoed Wil je een echte tartufo bianco mee naar huis nemen, dan doe je er goed aan deze eerst te laten beoordelen door een jury op de truffelbeurs. Silvia Orione maakte daar vorig jaar deel van uit. ,,Het begint met de geur", zegt ze. ,,Die moet knoflookachtig zijn en een tikje kazig, maar absoluut niet ammoniakachtig.'' Een goede truffel is lichtbruin aan de buitenkant en wit aan de binnenkant. Hij voelt stevig aan als je erin knijpt, en een vers exemplaar bestaat voor 80 procent uit water. Voldoet een truffel aan al deze richtlijnen, dan krijgt hij een certificaat. De truffelverkopers zijn niet de enigen die aan regels gebonden zijn. ,,Als truffel jager, moet je een vergunning hebben, waarvoor je een examen moet afleggen. Daarmee laat je zien dat je de regels kent." Zo mag je het niet zelf op een graven zetten: dan riskeer je dat je de sporen van de truffel wegneemt, waardoor er geen nieuwe meer zal groeien. Er zijn zo'n vijfduizend geregis treerde truffelzoekers in heel Piëmont en die houden hun beste plekjes in het bos voor elkaar verborgen. Dat is de reden dat ze meestal 's nachts zoeken en soms kilome ters te voet afleggen zodat hun geparkeerde auto hen niet verraadt. Klein gezelschap Die avond dineren we in Hotel Tota Virgi nia, tussen de wijngaarden waar Le Langhe zo beroemd om is geworden. We kiezen een voorgerecht van ei, kaas en witte truffel en een klassieke tajarin al tartufo, een typisch Piëmontse soort lintpasta die wordt bereid met enkel boter en witte truffel. Voor een bord met truffel betaal je doorgaans zo'n vijftig euro, afhankelijk van hoeveel tartufo j e op je gerecht wilt. Vaak wordt de truffel ter plekke op een weegschaaltje geraspt. De ober komt aan tafel met een perfect, rond stukje truffel. Ik denk terug aan wat Pier- carlo Vacchina vandaag zei over de kleine, vreemdgevormde en gebutste stukjes, die hij altijd voor eigen consumptie houdt. ,,Ze zijn er niet minder lekker om." Zijn beste advies voor wie de tartufo bianco wil probe ren? ,,Zorgen dat je tafelgezelschap uit zo min mogelijk mensen bestaat." 40 Reizen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 128