Met dank aan
de jufvan
London Loy
Wijnweetje
Mevrouw Hamersma doet niets
liever dan koken en runt een
kookboekwinkel, meneer
Hamersma weet alles over wijn
en houdt van schrijven.
Deze week: garnalenfrittata.
Mevrouw Hamersma
knikte instemmend. Een inter
view in de Volkskrant met
London Loy, kok met Suri
naamse roots, bracht haar terug
naar de tijd dat zij voor de klas
stond op een basisschool. In de
jaren 70 schoolde zij kinderen
met een taalachterstand bij en
op vrijdagmiddag gaf zij ook
kookles, het populairste keuze
vak. ,,Dat zouden ze nog steeds
moeten aanbieden'', meende
zij.
Ze pakte het zojuist versche
nen kookboek van Loy erbij en
las bij zijn appeltaart: 'Toen ik
klein was had ik niet echt het idee
dat ik iets kon. Ik had geen zin in
school. Tot ik tijdens een kookles
een appeltaart moest bakken. Ik
kreeg er een 9 voor. Ik had voor het
eerst het idee dat ik iets kon en
ging beter mijn best doen voor al
les. Dank u juf, voor uw oplettende
oog. U heeft mijn ziel echt gesti
muleerd.'
De appeltaart 'die alles liet
rollen' zorgde dat Loy uiteinde
lijk binnenrolde bij restaurant
La Rive van Robert Kranen
borg, het televisieprogramma
Koffietijd en kookplatform
24Kitchen. Inmiddels is hij ook
personal chef van kickbokser
Rico Verhoeven.
Terwijl mevrouw Hamersma
voorlas, belandden mijn herin
neringen in de jaren 60. Ik
hoorde de klanken van O,
Nederland, geef mij rijst met kou
senband van Max Woiski jr.
weer over de trap klinken en
rook de roti van onze 'Suribu-
ri's', onze bovenburen tante
Nettie en haar stokoude moe
der 'Moesje'. Nu wilde me
vrouw Hamersma Loy niet voor
het hoofd stoten door hier haar
legendarische appeltaartrecept
te geven. Met een kok die voor
Rico Verhoeven werkt, weet je
het maar nooit.
Zodoende koos zij voor gar-
nalenfrittata, een gerecht dat
mevrouw Hamersma bij de
kooklessen die zij geeft ook wel
door haar cursisten laat maken.
Op mijn beurt ben ik dan niet
te beroerd om de bijpassende
wijnen te adviseren. Een verse,
zuidelijke chardonnay bijvoor-
36
Eten drinken
Nu we geen verre
reizen kunnen
maken en grote
evenementen zijn
afgelast, zoeken we
thuis vertier onder
de kurk. Volgens
onderzoek naar het
drinkgedrag in de
VS en het Verenigd
Koninkrijk vertoon
den de verkoopcij
fers tijdens de
lockdown een
'kerstpiek'. Eerst
werden er duidelijk
betere wijnen ge
dronken, maar nu
de financiële onze
kerheid toeneemt,
is de belangrijkste
zoekterm op dit
moment 'value for
money'.
l.'t