Luxe kazen vliegen over de toonbank Allemansvriend Fijn De kruiden van Kwekerij Zuidbos geven smaak aan gerechten MARGOT 9 r DE WIJNTIP Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Er zitten, gek genoeg, ook veel fijne kanten aan de coronacrisis en de lockdown van de afgelopen weken. We hebben hier thuis bijvoorbeeld nog nooit zoveel spelletjes gespeeld en voor samen eten was veel meer tijd want nie mand moest ergens naar toe. De Mannen vonden het ook maar wat gezellig allemaal, al miste de jongste Man wel een doel in zijn leven. Dat gaf natuurlijk weleens spannin gen. Dat onze bed and breakfast dicht was, bleek eigenlijk best fijn. Even geen ontbijten maken, wassen doen, strijk wegwerken en bedden opma ken. Lekker rustig, maar we hoeven er dan ook niet van te leven. De afgelopen weken knapten we de kamers wat op en maakten we extra goed schoon. Nu gaat het weer opstarten en dat is erg leuk na zo'n reset. In plaats van een geplande wandelvakantie in het buitenland wandelde ik met Man door Zeeland. Doordat het zo rustig was en de zon uitbundig scheen leek het soms wel alsof we toch in het buitenland op reis waren. Ik liet me, hoewel ik Zeeland vrij goed ken en door kruis voor mijn werk, toch verrassen. En omdat Man mijn wandelliefde even beu was, fietsten we vervolgens nog een weekend met bagage ach terop door de provincie. Ondanks een frisse te genwind - volgens Man waait het in Zeeland al tijd - was het een prachtige tocht met mooie ver gezichten, nieuwe ontdekkingen en heerlijke er varingen. Gelukkig waren de hotels toen net weer open en mochten we daar als gast eten dus vonden we maar dat we boften. Nu blijven we ko mende zomer wellicht gewoon hier en weet ik zeker dat dit geen straf is; de mooiste stranden van de wereld, schoon zwemwater, een prachtige natuur en een portie heerlijke streekproducten. Onder meer de hangcultuurmosselen; dit sei zoen is net begonnen. Kook ze eens met zeekraal en witte wijn en eet met frites van Zeeuwse aard appelen. Dat wordt een fijne zomer. Nu blijven we komende zomer wellicht gewoon hier en weet ik zeker dat dit geen straf is ,,Op dit moment planten we nieuwe gewassen op de kweke rij, houden we de winkel draai end en soms leiden we bezoe kers rond, naast dat we bestellin gen en groente-abonnementen voor de klanten klaarmaken. Niet alleen consumenten maar ook verschillende Zeeuwse, bio logische winkels betrekken hun groente van dit kleinschalige tuinbouwbedrijf. ,,Dat het de laatste maanden erg droog is, maakt het alleen maar drukker want nu moeten we ook berege nen en sommige gewassen moe ten versneld de grond in", legt ze uit. ,,Gelukkig hebben we een ei gen bron, maar de droogte is ze- ker iets om nu rekening mee te houden. Doordat het daarnaast warm is, moeten bepaalde pro ducten bijvoorbeeld sneller aan de man gebracht worden." De biologische kwekerij is nu een lust voor het oog. Even een bloemlezing uit het assortiment: diverse slasoorten alsook snijsla - lekker ouderwets -, waterkers, allerlei tomaten, radijs, paprika's en heel veel verschillende krui den. ,,Daar ben ik dol op", vertelt Eveline. ,,Ze geven zo veel smaak aan alle gerechten en eigenlijk krijgen ze vaak veel te weinig aandacht, zo niet hier bij Zuid- bos. Onze basilicum is echt heel intens van smaak net als de kori ander." Gelukkig hebben ze ook zomerbietjes. Kook deze 20 mi nuten en snij ze in plakjes. Leg ze op een bedje van verschillende slasoorten en verkruimel er wat zachte Zeeuwse geitenkaas over heen, met wat geroosterde kori anderzaadjes, verse koriander, lente-uitjes en dressing van olijf olie en Searoop rabarber. Lekker als lunchgerecht. vrijdag 29 mei 2020 Frisse kazen voor bij een sa lade, ze vliegen over de toon bank van Erik Murre Fromage- rie. ,,En we verkopen meer luxe, lekkere kazen. Mensen willen er iets van maken, dat is echt gaaf om te zien." Erik Murre Fromagerie in 's-Gra- venpolder zag de bui al hangen toen de coronamaatregelen in gingen. ,,Ik was echt bang dat de markten zouden sluiten", vertelt Erik Murre. De angst bleek on nodig. Markten bleven open en in bijvoorbeeld Oostburg en Axel is het drukker dan ooit. ,,Nie- mand kan uit eten en mensen nemen meer tijd voor bood schappen. Op de markt kun je de drukte van de supermarkten vermijden en klanten willen ook lokale ondernemers steunen." In de horeca, waar Murre aan le vert, is het compleet anders. ,,Dat is in elkaar gedonderd. Toch is de weerbaarheid van de restaurants super om te zien. Ie dereen gaat iets anders doen, probeert de moed erin te hou den. Hopelijk houden we die po- sitiviteit over aan deze tijd. Ook in ons bedrijf blijft de sfeer goed." Buffelburrata met tomaten Het mooie weer helpt ongetwij feld een handje. Nu vrijwel ieder een buiten in de zon eet, komen salades meer op tafel. „Feta, mozzarella, burrata, die echt frisse saladekazen verkopen we nu veel op de markt. Ook de olijfolies, gras- en kruidenkazen lopen goed. En de luxere kazen voor op de borrelplank verkopen beter dan ooit. Buffelcamem- bert, mooie geitenkaas en Jut- lands blauw, bijvoorbeeld." Ook romige, zachte mascarpone - een hemelse combinatie met in balsamico gemarineerde aard beien - is populair. 's Zomers eet Murre zelf graag buffelburrata. ,,Die halen we rechtstreeks uit Italië. Met verse tomaat, goede olijfolie en peper en zout. Meer heb je niet nodig." Erik Murre met een buffelburrata. FOTO MARCELLE DAVIDSE Burrata is een allemansvriend als het om wijn gaat. Bubbels zoals een Asti Spumante uit Piëmonte of een lichtere Champagne gaan goed samen met dit romige kaasje. Met fris wit zoals sauvig- non blanc en een niet krijtdroge Riesling of een droge Vouvray uit de Loire sla je evenmin de plank mis. Licht rood kan ook. Denk aan een Bardolino of een Grignolino. En de meeste rosé combi neert eveneens aardig. Misschien het spannendste huwelijk is burrata met Grüner Veltliner (foto) vanwege het aroma van witte peper dat deze Oosten rijkse druif dikwijls op de afdronk geeft. Geertje Aangeenbrug met koriander. foto ernesta verburg ,,Het lijkt wel of door de coro nacrisis iedereen milieuvrien delijk en milieubewuster wil eten, want we hebben het drukker dan ooit", lacht Eve line Aangeenburg die samen met haar man Hans en schoonzus Geertje de biologi sche kwekerij Zuidbos in Noordgouwe bestiert. Noordgouwe

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 33