Luxe kazen vliegen
over de toonbank
Allemansvriend
Fijn
De kruiden van Kwekerij Zuidbos
geven smaak aan gerechten
MARGOT
9
r
DE WIJNTIP
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Er zitten, gek genoeg, ook veel fijne kanten
aan de coronacrisis en de lockdown van de
afgelopen weken. We hebben hier thuis
bijvoorbeeld nog nooit zoveel spelletjes gespeeld
en voor samen eten was veel meer tijd want nie
mand moest ergens naar toe.
De Mannen vonden het ook maar wat gezellig
allemaal, al miste de jongste Man wel een doel in
zijn leven. Dat gaf natuurlijk weleens spannin
gen. Dat onze bed and breakfast dicht was, bleek
eigenlijk best fijn. Even geen ontbijten maken,
wassen doen, strijk wegwerken en bedden opma
ken. Lekker rustig, maar we hoeven er dan ook
niet van te leven. De afgelopen weken knapten
we de kamers wat op en maakten we extra goed
schoon. Nu gaat het weer opstarten en dat is erg
leuk na zo'n reset. In plaats van een geplande
wandelvakantie in het buitenland wandelde ik
met Man door Zeeland. Doordat het zo rustig was
en de zon uitbundig scheen leek het soms wel
alsof we toch in het buitenland op reis waren. Ik
liet me, hoewel ik Zeeland vrij goed ken en door
kruis voor mijn werk, toch verrassen. En omdat
Man mijn wandelliefde even beu was, fietsten we
vervolgens nog een weekend met bagage ach
terop door de provincie. Ondanks een frisse te
genwind - volgens Man waait het in Zeeland al
tijd - was het een prachtige tocht met mooie ver
gezichten, nieuwe ontdekkingen en heerlijke er
varingen. Gelukkig waren de hotels toen net
weer open en mochten we daar als gast eten dus
vonden we maar dat we boften. Nu blijven we ko
mende zomer wellicht gewoon hier en weet ik
zeker dat dit geen straf is; de mooiste stranden
van de wereld, schoon zwemwater, een prachtige
natuur en een portie heerlijke streekproducten.
Onder meer de hangcultuurmosselen; dit sei
zoen is net begonnen. Kook ze eens met zeekraal
en witte wijn en eet met frites van Zeeuwse aard
appelen. Dat wordt een fijne zomer.
Nu blijven we komende zomer wellicht gewoon hier en
weet ik zeker dat dit geen straf is
,,Op dit moment planten we
nieuwe gewassen op de kweke
rij, houden we de winkel draai
end en soms leiden we bezoe
kers rond, naast dat we bestellin
gen en groente-abonnementen
voor de klanten klaarmaken.
Niet alleen consumenten maar
ook verschillende Zeeuwse, bio
logische winkels betrekken hun
groente van dit kleinschalige
tuinbouwbedrijf. ,,Dat het de
laatste maanden erg droog is,
maakt het alleen maar drukker
want nu moeten we ook berege
nen en sommige gewassen moe
ten versneld de grond in", legt ze
uit.
,,Gelukkig hebben we een ei
gen bron, maar de droogte is ze-
ker iets om nu rekening mee te
houden. Doordat het daarnaast
warm is, moeten bepaalde pro
ducten bijvoorbeeld sneller aan
de man gebracht worden."
De biologische kwekerij is nu
een lust voor het oog. Even een
bloemlezing uit het assortiment:
diverse slasoorten alsook snijsla
- lekker ouderwets -, waterkers,
allerlei tomaten, radijs, paprika's
en heel veel verschillende krui
den. ,,Daar ben ik dol op", vertelt
Eveline. ,,Ze geven zo veel smaak
aan alle gerechten en eigenlijk
krijgen ze vaak veel te weinig
aandacht, zo niet hier bij Zuid-
bos. Onze basilicum is echt heel
intens van smaak net als de kori
ander." Gelukkig hebben ze ook
zomerbietjes. Kook deze 20 mi
nuten en snij ze in plakjes. Leg ze
op een bedje van verschillende
slasoorten en verkruimel er wat
zachte Zeeuwse geitenkaas over
heen, met wat geroosterde kori
anderzaadjes, verse koriander,
lente-uitjes en dressing van olijf
olie en Searoop rabarber.
Lekker als lunchgerecht.
vrijdag 29 mei 2020
Frisse kazen voor bij een sa
lade, ze vliegen over de toon
bank van Erik Murre Fromage-
rie. ,,En we verkopen meer
luxe, lekkere kazen. Mensen
willen er iets van maken, dat is
echt gaaf om te zien."
Erik Murre Fromagerie in 's-Gra-
venpolder zag de bui al hangen
toen de coronamaatregelen in
gingen. ,,Ik was echt bang dat de
markten zouden sluiten", vertelt
Erik Murre. De angst bleek on
nodig. Markten bleven open en
in bijvoorbeeld Oostburg en Axel
is het drukker dan ooit. ,,Nie-
mand kan uit eten en mensen
nemen meer tijd voor bood
schappen. Op de markt kun je
de drukte van de supermarkten
vermijden en klanten willen ook
lokale ondernemers steunen."
In de horeca, waar Murre aan le
vert, is het compleet anders.
,,Dat is in elkaar gedonderd.
Toch is de weerbaarheid van de
restaurants super om te zien. Ie
dereen gaat iets anders doen,
probeert de moed erin te hou
den. Hopelijk houden we die po-
sitiviteit over aan deze tijd. Ook
in ons bedrijf blijft de sfeer
goed."
Buffelburrata met tomaten
Het mooie weer helpt ongetwij
feld een handje. Nu vrijwel ieder
een buiten in de zon eet, komen
salades meer op tafel. „Feta,
mozzarella, burrata, die echt
frisse saladekazen verkopen we
nu veel op de markt. Ook de
olijfolies, gras- en kruidenkazen
lopen goed. En de luxere kazen
voor op de borrelplank verkopen
beter dan ooit. Buffelcamem-
bert, mooie geitenkaas en Jut-
lands blauw, bijvoorbeeld." Ook
romige, zachte mascarpone -
een hemelse combinatie met in
balsamico gemarineerde aard
beien - is populair.
's Zomers eet Murre zelf graag
buffelburrata. ,,Die halen we
rechtstreeks uit Italië. Met verse
tomaat, goede olijfolie en peper
en zout. Meer heb je niet nodig."
Erik Murre met een buffelburrata.
FOTO MARCELLE DAVIDSE
Burrata is een allemansvriend als het
om wijn gaat. Bubbels zoals een Asti
Spumante uit Piëmonte of een lichtere
Champagne gaan goed samen met dit
romige kaasje. Met fris wit zoals sauvig-
non blanc en een niet krijtdroge Riesling
of een droge Vouvray uit de Loire sla je
evenmin de plank mis. Licht rood kan
ook. Denk aan een Bardolino of een
Grignolino. En de meeste rosé combi
neert eveneens aardig. Misschien het
spannendste huwelijk is burrata met
Grüner Veltliner (foto) vanwege het
aroma van witte peper dat deze Oosten
rijkse druif dikwijls op de afdronk geeft.
Geertje Aangeenbrug met koriander. foto ernesta verburg
,,Het lijkt wel of door de coro
nacrisis iedereen milieuvrien
delijk en milieubewuster wil
eten, want we hebben het
drukker dan ooit", lacht Eve
line Aangeenburg die samen
met haar man Hans en
schoonzus Geertje de biologi
sche kwekerij Zuidbos in
Noordgouwe bestiert.
Noordgouwe