8 ZEELAND
State in
Lamswaarde is
eigenlijk nooit dicht
geweest. De
restaurantbeleving
komt naar de
mensen toe. Met
instructiefilmpjes
kunnen thuiskoks zelf
een
restaurantwaardig
menu op tafel zetten.
Het team van State schakelde snel
toen het te horen kreeg dat de
deuren dicht moesten. ,,We
hadden heel veel voorraad, want
het zou een drukke maand wor
den", vertelt chef Michiel van
Laere. „Daarom zijn we dage
lijks maaltijden aan huis gaan bezorgen. Naast dat
we nog veel in huis hadden, wilden we ook wat
voor de mensen in de buurt doen. Vooral voor ou
deren die niet meer naar de winkel konden."
De maaltijden kosten een schappelijke 8 euro.
,,Als je met een gezin van vier eet, ben je in de
winkel makkelijk 40 euro kwijt. We wilden
daarom niet te veel vragen. Er zijn mensen die al
iedere dag besteld hebben, dus we hebben een
flinke klantenkring opgebouwd." Voor hen is er
goed nieuws. De hele zomer lang zijn de maaltij
den op vrijdag, zaterdag en zondag te bestellen.
Elke dag staat iets anders op tafel. Van duvelkes-
vlees, een pittig Limburgs stoofgerecht met kip,
tot pizza calzone. Van Japanse ramen tot zuurkool
en risotto van parelgort.
Toen Van Laere en zijn team de dagelijkse
maaltijden bedachten, konden ze met twee pro
ducten niet zo veel. Ree en noordzeekrab. ,,Prach-
tige producten die je niet in een kartonnen bakje
wilt steken. Die moet je op een bord serveren.
Daarom zijn we het hobbykokmenu gestart." Dat
is te bestellen voor 28 euro. De thuiskoks krijgen
alle componenten van de gerechten, een menu
kaart, een Spotify-link om de muziek uit het res
taurant thuis te beleven en een filmpje. Daarin
wordt uitgelegd hoe de ingrediënten moeten
worden opgewarmd en op het bord gedresseerd.
Thuiskoks delen massaal hun creaties op sociale
media. ,,Dat is een sport geworden. Iedereen wil
het zo mooi mogelijk doen." Het menu had direct
een vliegende start. Na het eerste weekend moest
Van Laere al ree bijbestellen. ,,De eerste zaterdag
verkochten we al zeventig menu's." De opvolger
met ossenworst, zeeduivel wellington en socarrat
(het gekarameliseerde laagje onderaan een paella)
met honing en sumak verkoopt eveneens goed.
Maandag opent State weer. ,,Het is lang genoeg
rustig geweest. We willen gasten weer het gevoel
van lekker eten en verwenning geven, zodat ze de
tijd vergeten. Thuis word je toch minder ver
wend." Wie toch liever in de eigen eetkamer of
tuin blijft, kan straks ook gerechten van het regu
liere menu laten bezorgen. Van Laere: ,,Zo kun je
je eigen menu samenstellen."
vrijdag 29 mei 2020
Chef Michiel van Laere voor
de ingang van restaurant State
in Lamswaarde. fotos peter nocolai
WA
'Noordzeekrab steek je
niet in kartonnen bakjes'
Bob Maes
Kok Thijs Joziasse roert in een
pan met vol-au-vent.
Voor meer bezorginitiatieven kijk op
zeelandeet.nl.