8 ZEELAND State in Lamswaarde is eigenlijk nooit dicht geweest. De restaurantbeleving komt naar de mensen toe. Met instructiefilmpjes kunnen thuiskoks zelf een restaurantwaardig menu op tafel zetten. Het team van State schakelde snel toen het te horen kreeg dat de deuren dicht moesten. ,,We hadden heel veel voorraad, want het zou een drukke maand wor den", vertelt chef Michiel van Laere. „Daarom zijn we dage lijks maaltijden aan huis gaan bezorgen. Naast dat we nog veel in huis hadden, wilden we ook wat voor de mensen in de buurt doen. Vooral voor ou deren die niet meer naar de winkel konden." De maaltijden kosten een schappelijke 8 euro. ,,Als je met een gezin van vier eet, ben je in de winkel makkelijk 40 euro kwijt. We wilden daarom niet te veel vragen. Er zijn mensen die al iedere dag besteld hebben, dus we hebben een flinke klantenkring opgebouwd." Voor hen is er goed nieuws. De hele zomer lang zijn de maaltij den op vrijdag, zaterdag en zondag te bestellen. Elke dag staat iets anders op tafel. Van duvelkes- vlees, een pittig Limburgs stoofgerecht met kip, tot pizza calzone. Van Japanse ramen tot zuurkool en risotto van parelgort. Toen Van Laere en zijn team de dagelijkse maaltijden bedachten, konden ze met twee pro ducten niet zo veel. Ree en noordzeekrab. ,,Prach- tige producten die je niet in een kartonnen bakje wilt steken. Die moet je op een bord serveren. Daarom zijn we het hobbykokmenu gestart." Dat is te bestellen voor 28 euro. De thuiskoks krijgen alle componenten van de gerechten, een menu kaart, een Spotify-link om de muziek uit het res taurant thuis te beleven en een filmpje. Daarin wordt uitgelegd hoe de ingrediënten moeten worden opgewarmd en op het bord gedresseerd. Thuiskoks delen massaal hun creaties op sociale media. ,,Dat is een sport geworden. Iedereen wil het zo mooi mogelijk doen." Het menu had direct een vliegende start. Na het eerste weekend moest Van Laere al ree bijbestellen. ,,De eerste zaterdag verkochten we al zeventig menu's." De opvolger met ossenworst, zeeduivel wellington en socarrat (het gekarameliseerde laagje onderaan een paella) met honing en sumak verkoopt eveneens goed. Maandag opent State weer. ,,Het is lang genoeg rustig geweest. We willen gasten weer het gevoel van lekker eten en verwenning geven, zodat ze de tijd vergeten. Thuis word je toch minder ver wend." Wie toch liever in de eigen eetkamer of tuin blijft, kan straks ook gerechten van het regu liere menu laten bezorgen. Van Laere: ,,Zo kun je je eigen menu samenstellen." vrijdag 29 mei 2020 Chef Michiel van Laere voor de ingang van restaurant State in Lamswaarde. fotos peter nocolai WA 'Noordzeekrab steek je niet in kartonnen bakjes' Bob Maes Kok Thijs Joziasse roert in een pan met vol-au-vent. Voor meer bezorginitiatieven kijk op zeelandeet.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 32