WERK Hoe je anderen overtuigt van je idee Quality engineer Initiatieven om (tijdelijk) werklozen 16 Je brein op het werk WAT DOET EEN... Nu Oost-Europese seizoenskrachten moeilijker naar Nederland kunnen komen, zitten de boeren met de handen in het haar. Hoe krijgen ze het werk op hun land gedaan? Festival- en horecamedewerkers, nu veelal werkloos, schieten te hulp. Hoe bevalt dat? Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? k heb best veel goede ideeën, al zeg ik het zelf. Zet mij in een vergadering en er pop pen allerlei wilde plannen en toch wel behoorlijk geni ale ingevingen in me op. Vind ik. Van leuke artikelideeën tot plannen die het bedrijf ge smeerder of winstgevender moeten maken: ik zit er nooit om verlegen. Het probleem is alleen dat anderen meestal niet zo over tuigd zijn van mijn ideeën. Mensen reageren een beetje lauw en het merendeel van mijn goede bedoelingen wordt zonder al te veel aandacht van tafel geveegd. Lang heb ik dan ook gezocht naar manieren om overtuigen der te worden, maar ik stuitte op een denkfout. We vinden allemaal onze eigen ideeën het beste, ook al is dat objectief niet zo. Die van anderen vinden we maar zozo, al zijn dat eigenlijk heel goed ideeën. Ziehier de not-invented-here bias: als een idee van een ander komt, dan vinden we het gewoonweg niet zo waardevol. 1. Je idee is niet zo goed als je zelf denkt, sorry. 2. Je idee past vooral heel goed in je eigen denkkaders, maar niet in die van anderen. (Je wilt elke eenzame oudere in Nederland een kitten geven omdat je zelf heel blij wordt van kittens, maar je team genoten houden meer van honden.) 3. Je teamgenoten hebben last van de not-invented-here bias. Ze vinden je idee gewoon niet zo goed, omdat het niet hün idee is. De oplossing voor dit laatste ligt voor de hand: zorg ervoor dat je teamgenoten het gevoel hebben dat het hun idee is. Zelf ben ik hier erg slecht in. Ik weet best wat van denk fouten, maar in de praktijk tips tactisch uitvoeren is toch andere kost. Ik ben eerder van het snel mijn geduld verliezen en verbolgen zijn. Doe dat niet. Het idee is dat je eigenlijk alle stukjes al op tafel legt en dat anderen die bij elkaar weten te puzzelen. Hierdoor krijgen zij het gevoel dat het hun idee is en gaan ze er eerder mee aan de slag. Krijgen jullie allemaal jullie zin. DE BOER late middagzon ontspannen bij op het terras van zijn wijngaard in Eri- chem. Vandaag heeft hij met zijn twee nieuwe medewerkers Niloufar Sharifi Esfarani (27) en Antoine Brosseau (24) en twee vrijwilligers de nieuwe scheuten van de druiven- stokken uitgedund. Ze besluiten de dag op het terras met een glaasje Blanc de Noir, uit eigen wijngaard uiteraard. Het is om een vakantie gevoel van te krijgen. Het contrast met 2,5 maand terug kan haast niet groter zijn - toen had Beker ronduit stress. De aangekon digde coronamaatregelen maakten dat zijn twee seizoenwerkers uit Polen en Sri Lanka niet naar Neder land konden komen. Beker: ,,Ik was bang dat ik het allemaal in mijn eentje moest doen. Dat kan, met hulp van een machine en werkdagen van zo'n 12 tot 14 uur, maar dat zou ten koste gaan van het beheer van de wijngaard en düs van de kwaliteit van de wijn. Daar heb ik wel een paar nachten wakker van gelegen, ja." Beker en zijn vrouw Arina besloten een vacature te plaatsen. Ze kregen zo'n dertig reacties en na wat video- gesprekken gingen vinoloog Esfarani en agrarisch consultant Brosseau aan de slag. Daar is Beker 'héél blij mee'. ,,Ze werken hard door, zijn geïnteres seerd en stellen veel vragen. Het is gezellig. Dat was wel anders met die Poolse en Sri Lankaanse jongen, die spraken weinig Nederlands." Toen in maart de lockdown werke lijkheid werd, voorzagen boeren grote problemen omdat seizoenar beiders uit landen als Polen, Bulga rije en Roemenië niet naar Neder land konden komen. In Nederland is er ieder jaar voor zo'n 30.000 fte aan seizoenswerk in de agrarische sector, berekende het CBS. Hoeveel daarvan wordt ingevuld door arbeidsmigran ten, is niet bekend. Wel is bekend dat ongeveer een derde van alle arbeids migranten in Nederland afkomstig is uit Midden- en Oost-Europa. Het ultieme schrikbeeld was dat kostbare oogst niet van het land kon worden gehaald. Daarom ontstonden diverse initiatieven: zo tuigde een groepje horeca- en festivalonder- donderdag 28 mei 2020 GO Worden jouw ideeën niet gezien? Dan zijn er eigenlijk drie opties. WENDEL WITTEVEEN (27), quality engineer in de theefabriek van Douwe Egberts. Lijkt dit je wat? Kijk voor vaca tures op de site van deze krant bij /werkt Hoe vertel je aan anderen over je werk? ,,We willen zo min mogelijk foute theezakjes op de markt hebben. We kijken wat we kunnen verbeteren aan het materiaal en de machines." Dat zijn waarschijnlijk flink wat zakjes? ,,Per minuut worden er per machine zo'n 450 zakjes gevuld." In samenwerking met Nationale Vacaturebank Perfecte match JETTE PELLEMANS Wijnboer Diederik Beker zit er in de Vinoloog Niloufar Sharifi Esfarani (27). De Franse Antoine Brosseau (24). Wijnboer Diederik Beker is heel blij met zijn nieuwe tijde lijke krachten. ,,Ze werken hard door.' FOTO'S KOEN VERHEIJDEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 16