WERK
Hoe je anderen
overtuigt van je idee
Quality engineer
Initiatieven om (tijdelijk) werklozen
16
Je brein op het werk
WAT DOET EEN...
Nu Oost-Europese seizoenskrachten moeilijker naar
Nederland kunnen komen, zitten de boeren met de
handen in het haar. Hoe krijgen ze het werk op hun land
gedaan? Festival- en horecamedewerkers, nu veelal
werkloos, schieten te hulp. Hoe bevalt dat?
Neuropsycholoog Chantal
van der Leest bekijkt onze
gedragingen op de werkvloer:
wie of wat bepaalt onze
dagelijkse beslissingen?
k heb best veel goede ideeën,
al zeg ik het zelf. Zet mij in
een vergadering en er pop
pen allerlei wilde plannen
en toch wel behoorlijk geni
ale ingevingen in me op. Vind
ik. Van leuke artikelideeën tot
plannen die het bedrijf ge
smeerder of winstgevender
moeten maken: ik zit er nooit
om verlegen.
Het probleem is alleen dat
anderen meestal niet zo over
tuigd zijn van mijn ideeën.
Mensen reageren een beetje
lauw en het merendeel van
mijn goede bedoelingen wordt
zonder al te veel aandacht van
tafel geveegd.
Lang heb ik dan ook gezocht
naar manieren om overtuigen
der te worden, maar ik stuitte
op een denkfout. We vinden
allemaal onze eigen ideeën het
beste, ook al is dat objectief
niet zo. Die van anderen
vinden we maar zozo, al zijn
dat eigenlijk heel goed ideeën.
Ziehier de not-invented-here
bias: als een idee van een ander
komt, dan vinden we het
gewoonweg niet zo waardevol.
1. Je idee is niet zo goed als je
zelf denkt, sorry.
2. Je idee past vooral heel goed
in je eigen denkkaders, maar
niet in die van anderen. (Je
wilt elke eenzame oudere in
Nederland een kitten geven
omdat je zelf heel blij wordt
van kittens, maar je team
genoten houden meer van
honden.)
3. Je teamgenoten hebben last
van de not-invented-here bias.
Ze vinden je idee gewoon niet
zo goed, omdat het niet hün
idee is.
De oplossing voor dit laatste
ligt voor de hand: zorg ervoor
dat je teamgenoten het gevoel
hebben dat het hun idee is.
Zelf ben ik hier erg slecht in.
Ik weet best wat van denk
fouten, maar in de praktijk
tips tactisch uitvoeren is toch
andere kost. Ik ben eerder van
het snel mijn geduld verliezen
en verbolgen zijn. Doe dat
niet.
Het idee is dat je eigenlijk alle
stukjes al op tafel legt en dat
anderen die bij elkaar weten te
puzzelen. Hierdoor krijgen zij
het gevoel dat het hun idee is
en gaan ze er eerder mee aan
de slag. Krijgen jullie allemaal
jullie zin.
DE BOER
late middagzon ontspannen bij op
het terras van zijn wijngaard in Eri-
chem. Vandaag heeft hij met zijn
twee nieuwe medewerkers Niloufar
Sharifi Esfarani (27) en Antoine
Brosseau (24) en twee vrijwilligers
de nieuwe scheuten van de druiven-
stokken uitgedund. Ze besluiten de
dag op het terras met een glaasje
Blanc de Noir, uit eigen wijngaard
uiteraard. Het is om een vakantie
gevoel van te krijgen.
Het contrast met 2,5 maand terug
kan haast niet groter zijn - toen had
Beker ronduit stress. De aangekon
digde coronamaatregelen maakten
dat zijn twee seizoenwerkers uit
Polen en Sri Lanka niet naar Neder
land konden komen. Beker: ,,Ik was
bang dat ik het allemaal in mijn
eentje moest doen. Dat kan, met
hulp van een machine en werkdagen
van zo'n 12 tot 14 uur, maar dat zou
ten koste gaan van het beheer van de
wijngaard en düs van de kwaliteit
van de wijn. Daar heb ik wel een paar
nachten wakker van gelegen, ja."
Beker en zijn vrouw Arina besloten
een vacature te plaatsen. Ze kregen
zo'n dertig reacties en na wat video-
gesprekken gingen vinoloog Esfarani
en agrarisch consultant Brosseau aan
de slag. Daar is Beker 'héél blij mee'.
,,Ze werken hard door, zijn geïnteres
seerd en stellen veel vragen. Het is
gezellig. Dat was wel anders met die
Poolse en Sri Lankaanse jongen, die
spraken weinig Nederlands."
Toen in maart de lockdown werke
lijkheid werd, voorzagen boeren
grote problemen omdat seizoenar
beiders uit landen als Polen, Bulga
rije en Roemenië niet naar Neder
land konden komen. In Nederland is
er ieder jaar voor zo'n 30.000 fte aan
seizoenswerk in de agrarische sector,
berekende het CBS. Hoeveel daarvan
wordt ingevuld door arbeidsmigran
ten, is niet bekend. Wel is bekend dat
ongeveer een derde van alle arbeids
migranten in Nederland afkomstig is
uit Midden- en Oost-Europa.
Het ultieme schrikbeeld was dat
kostbare oogst niet van het land kon
worden gehaald. Daarom ontstonden
diverse initiatieven: zo tuigde een
groepje horeca- en festivalonder-
donderdag 28 mei 2020
GO
Worden jouw ideeën niet
gezien? Dan zijn er eigenlijk
drie opties.
WENDEL WITTEVEEN (27), quality engineer
in de theefabriek van Douwe Egberts.
Lijkt dit je wat?
Kijk voor vaca
tures op de
site van deze
krant bij /werkt
Hoe vertel je aan anderen over je werk?
,,We willen zo min mogelijk foute theezakjes op
de markt hebben. We kijken wat we kunnen
verbeteren aan het materiaal en de machines."
Dat zijn waarschijnlijk flink wat zakjes?
,,Per minuut worden er per machine zo'n 450
zakjes gevuld."
In samenwerking met Nationale Vacaturebank
Perfecte match
JETTE PELLEMANS
Wijnboer Diederik Beker zit er in de
Vinoloog Niloufar
Sharifi Esfarani (27).
De Franse Antoine
Brosseau (24).
Wijnboer
Diederik Beker
is heel blij met
zijn nieuwe tijde
lijke krachten.
,,Ze werken hard
door.'
FOTO'S KOEN VERHEIJDEN