21
ANGELA
Nu Matthijs van Nieuwkerk is gestopt met De Wereld Draait
Dooris het de beurt aan een andere Van Nieuwkerk: zijn dochter
Jet. Vanaf vandaag presenteert ze dagelijks Wat eten we?op Net5.
Maar een tv-carrière zoals haar vader ambieert ze niet.
tapels menukaarten heeft ze al
meegesmokkeld uit restaurants.
Inspiratie, voor haar eigen res
taurant dat er - hopelijk - ooit
komt. In boekjes houdt ze haar
plannen bij en in een docu
mentje slaat ze gerechten op die
in haar brasserie zeker geserveerd moeten worden.
Een grote zaak, minimaal 150 couverts, in Parijse
stijl, ergens in Amsterdam. Het is een idee waar Jet
van Nieuwkerk haar hele leven lang al over fanta
seert. ,,Maar goed, nu eerst het tv-programma en
een kind'', merkt de Amsterdamse, vier maanden
zwanger, droogjes op.
Vanaf vandaag is Van Nieuwkerk (30) het
nieuwe gezicht van kookprogramma Wat eten we?
op Net5. Dagelijks geeft ze tips voor het bereiden
van een makkelijke en gevarieerde maaltijd. ,,Ik ge
loof dat mensen standaard zo'n vijf tot zeven re
cepten paraat hebben die ze rouleren. Velen haken
af als ze tien of meer ingrediënten zien staan in
een kookboek. Dat snap ik. Ik wil laten zien dat je
ook met minder ingrediënten steeds iets nieuws
op tafel kunt toveren. Weet je hoeveel verschil
lende dingen je met tomaat kunt doen?''
Het is niet haar eerste stap in de tv-wereld. In
2018 maakte ze de driedelige serie Niet gezond meer
voor NPO 3, over orthorexia, het obsessief omgaan
met eten, sporten en gezondheid. Zelf had ze hier
op de middelbare school last van. Ook maakte ze
kookprogramma's voor RTL 4 en 24Kitchen.
Knipoog
Maar om nu te zeggen dat ze een tv-carrière ambi
eert zoals die van haar vader, die net afscheid heeft
genomen van De Wereld Draait Door, nee. Ze heeft
de hotelschool gedaan, haar hart ligt bij de horeca.
Al geeft ze wel een dikke knipoog naar vaderlief in
de promo van haar show, een 'Matthijsiaanse' aan
kondiging: 'Mediterrane broodsalade! Rode ui!
Rode wijnazijn! Turks Brood!' ,,Nee, tv is leuk voor
erbij, maar het is niet iets waar ik vroeger van ge
droomd heb'', zegt Van Nieuwkerk, die voor haar
presentatiewerk naar eigen zeggen geen tips van
haar vader krijgt. ,,Hij is wel heel trots.''
Ze is voor de opnames van Wat eten we? veel in
de studio, maar trekt ook het land in. Deze week
stond ze nog met haar handen in de aarde te wroe
ten bij een bietenboer. Het is een godsgeschenk dat
ze op pad kan, in coronatijd. ,,Dan kan ik me een
beetje nuttig voelen. Van alleen maar thuiszitten
word ik knettergek."
Want Van Nieuwkerk is allesbehalve het type
huismus. Op pad moet ze, overal langs, proeven,
In onze familie
is eten altijd
een moment
van samenzijn.
En we houden
van de tafel
mooi dekken
proberen, niets missen. Toch kan ze zich nu wel
overgeven aan de rust die de coronacrisis oplegt na
werktijd. ,,Hele weekenden zijn leeg, dat was voor
heen onvoorstelbaar. We hadden altijd wel iets, nu
zijn er geen feestjes, geen afspraken. We hoeven
helemaal niets en dat vind ik eigenlijk wel fijn.''
Vreugde
Uit eten gaat ook niet, maar Van Nieuwkerk pro
beert wel vaak een feestelijk tintje aan de maaltijd
te geven. Kaarsje aan, tafelkleedje erbij. Dat is haar
met de paplepel ingegoten. ,,In onze familie is het
altijd een moment van samenkomen, we genieten
van eten met een wijntje erbij. Mijn moeder is res
taurantrecensent geweest en nam mij vaak mee,
mijn oma kan heel goed koken. Als we samen zijn,
dekken we de tafel altijd mooi'', zegt de thuiskok.
Intussen groeit er een jongetje in haar buik, toe
komstige opa Matthijs en oma Karin zijn uitzinnig
van vreugde. ,,Ze verheugen zich zó op hun eerste
kleinkind.''
De baby kan alvast meeproeven met het lekkers
dat ze maakt, want normaal eten gaat nu eindelijk
weer. ,,De eerste drie maanden was ik kotsmisse
lijk, zonder te kotsen overigens. Ik wist niet wat
me overkwam, al lukte het om me groot te houden
bij de opnames. Alleen al de geur van groenten...''
Wat ze wel kon eten: koolhydraten. En ze had zich
nog voorgenomen om er niet aan toe te geven.
,,Maar ik ben meteen gezwicht voor pizza's, pasta's
en tosti's." Schuldgevoel? Welnee. Van eten moet
je genieten, vindt ze. ,,En ik loop niet de hele dag te
kanen, hoor.''
dinsdag 5 mei 2020
h h m p1us tv gids
Media&Cultiiiu r
Marlies van Leeuwen
Jet van Nieuwkerk
is het nieuwe gezicht
van Wat eten we?
FOTO WESSEL DE GROOT
44
Wat eten we? is vanaf vandaag elke dag om
17.10 uur te zien op Net5