21 ANGELA Nu Matthijs van Nieuwkerk is gestopt met De Wereld Draait Dooris het de beurt aan een andere Van Nieuwkerk: zijn dochter Jet. Vanaf vandaag presenteert ze dagelijks Wat eten we?op Net5. Maar een tv-carrière zoals haar vader ambieert ze niet. tapels menukaarten heeft ze al meegesmokkeld uit restaurants. Inspiratie, voor haar eigen res taurant dat er - hopelijk - ooit komt. In boekjes houdt ze haar plannen bij en in een docu mentje slaat ze gerechten op die in haar brasserie zeker geserveerd moeten worden. Een grote zaak, minimaal 150 couverts, in Parijse stijl, ergens in Amsterdam. Het is een idee waar Jet van Nieuwkerk haar hele leven lang al over fanta seert. ,,Maar goed, nu eerst het tv-programma en een kind'', merkt de Amsterdamse, vier maanden zwanger, droogjes op. Vanaf vandaag is Van Nieuwkerk (30) het nieuwe gezicht van kookprogramma Wat eten we? op Net5. Dagelijks geeft ze tips voor het bereiden van een makkelijke en gevarieerde maaltijd. ,,Ik ge loof dat mensen standaard zo'n vijf tot zeven re cepten paraat hebben die ze rouleren. Velen haken af als ze tien of meer ingrediënten zien staan in een kookboek. Dat snap ik. Ik wil laten zien dat je ook met minder ingrediënten steeds iets nieuws op tafel kunt toveren. Weet je hoeveel verschil lende dingen je met tomaat kunt doen?'' Het is niet haar eerste stap in de tv-wereld. In 2018 maakte ze de driedelige serie Niet gezond meer voor NPO 3, over orthorexia, het obsessief omgaan met eten, sporten en gezondheid. Zelf had ze hier op de middelbare school last van. Ook maakte ze kookprogramma's voor RTL 4 en 24Kitchen. Knipoog Maar om nu te zeggen dat ze een tv-carrière ambi eert zoals die van haar vader, die net afscheid heeft genomen van De Wereld Draait Door, nee. Ze heeft de hotelschool gedaan, haar hart ligt bij de horeca. Al geeft ze wel een dikke knipoog naar vaderlief in de promo van haar show, een 'Matthijsiaanse' aan kondiging: 'Mediterrane broodsalade! Rode ui! Rode wijnazijn! Turks Brood!' ,,Nee, tv is leuk voor erbij, maar het is niet iets waar ik vroeger van ge droomd heb'', zegt Van Nieuwkerk, die voor haar presentatiewerk naar eigen zeggen geen tips van haar vader krijgt. ,,Hij is wel heel trots.'' Ze is voor de opnames van Wat eten we? veel in de studio, maar trekt ook het land in. Deze week stond ze nog met haar handen in de aarde te wroe ten bij een bietenboer. Het is een godsgeschenk dat ze op pad kan, in coronatijd. ,,Dan kan ik me een beetje nuttig voelen. Van alleen maar thuiszitten word ik knettergek." Want Van Nieuwkerk is allesbehalve het type huismus. Op pad moet ze, overal langs, proeven, In onze familie is eten altijd een moment van samenzijn. En we houden van de tafel mooi dekken proberen, niets missen. Toch kan ze zich nu wel overgeven aan de rust die de coronacrisis oplegt na werktijd. ,,Hele weekenden zijn leeg, dat was voor heen onvoorstelbaar. We hadden altijd wel iets, nu zijn er geen feestjes, geen afspraken. We hoeven helemaal niets en dat vind ik eigenlijk wel fijn.'' Vreugde Uit eten gaat ook niet, maar Van Nieuwkerk pro beert wel vaak een feestelijk tintje aan de maaltijd te geven. Kaarsje aan, tafelkleedje erbij. Dat is haar met de paplepel ingegoten. ,,In onze familie is het altijd een moment van samenkomen, we genieten van eten met een wijntje erbij. Mijn moeder is res taurantrecensent geweest en nam mij vaak mee, mijn oma kan heel goed koken. Als we samen zijn, dekken we de tafel altijd mooi'', zegt de thuiskok. Intussen groeit er een jongetje in haar buik, toe komstige opa Matthijs en oma Karin zijn uitzinnig van vreugde. ,,Ze verheugen zich zó op hun eerste kleinkind.'' De baby kan alvast meeproeven met het lekkers dat ze maakt, want normaal eten gaat nu eindelijk weer. ,,De eerste drie maanden was ik kotsmisse lijk, zonder te kotsen overigens. Ik wist niet wat me overkwam, al lukte het om me groot te houden bij de opnames. Alleen al de geur van groenten...'' Wat ze wel kon eten: koolhydraten. En ze had zich nog voorgenomen om er niet aan toe te geven. ,,Maar ik ben meteen gezwicht voor pizza's, pasta's en tosti's." Schuldgevoel? Welnee. Van eten moet je genieten, vindt ze. ,,En ik loop niet de hele dag te kanen, hoor.'' dinsdag 5 mei 2020 h h m p1us tv gids Media&Cultiiiu r Marlies van Leeuwen Jet van Nieuwkerk is het nieuwe gezicht van Wat eten we? FOTO WESSEL DE GROOT 44 Wat eten we? is vanaf vandaag elke dag om 17.10 uur te zien op Net5

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 21