Iets lekkers
voor bij
de rosé
Wijnweetje
Mevrouw Hamersma doet niets
liever dan koken en runt een
kookboekwinkel, meneer
Hamersma weet alles over wijn
en houdt van schrijven.
Deze week: tomatentaart.
Normaal gesproken
zoekt mevrouw Hamersma in
haar assortiment een kookboek
uit, veelal vers van de pers.
Bij het gerecht dat zij daaruit
maakt, zoek ik vervolgens een
drietal bijpassende wijnen.
Ofschoon zij de kookboek
winkel wegens de welbekende
omstandigheden tijdelijk
gesloten had, was er aan inspi
ratie nog steeds geen gebrek.
Waar ik het moet doen met
twee koelkasten voor mijn
proeflessen, heeft zij thuis een
aparte kookboekenkamer.
Toch waren de rollen dit keer
omgedraaid: voor de verande
ring was de wijn leidend. Niet
omdat ik nu eindelijk eens kon
afrekenen met mijn rol als
'man achter de vrouw' maar
meer omdat ik op een dag met
drie erg goede Zuid-Franse
rosés zat die ik niet wilde weg
gooien. Daarbij moet ik aante
kenen dat ook chauvinistische
gevoelens een rol speelden. Zo
was daar de verse oogst van
landgenoot Eric Kurver. Hij
schudde het slaperige Coteaux
d'Aix-en-Provence wakker.
Door AIX als merknaam te re
gistreren en ter plekke een rosé
te maken die binnen tien jaar
wereldberoemd is geworden.
Het schijnt dat sommige
plaatselijke magistraten en
wijnboeren daarom zijn bloed
wel kunnen drinken. Maar
smakelijker is zijn 2019-editie.
Aan de standvastige succes
formule is ook dit jaar weer niet
getornd: rijpe aardbei, koele
framboos, lichte kruidigheid en
een aangename frisheid. Num
mer twee kwam uit Cötes de
Provence, bekend als dé kwali
teitsregio. Niet in de laatste
plaats omdat rosé daar zijn oor-
1
3
sprong vindt. Naar verluidt met
dank aan de Grieken die al 600
jaar voor Christus in Marseille
kwamen buurten.
Helaas wordt die faam regel
matig te grabbel gegooid: 25
procent van de productie is
bulkwijn die vaak net zo bleek
smaakt als de rosé oogt. Maar in
Le Luc en Provence doet de
Nederlandse familie De Groot
daar niet aan. Hun jongste
oogst trakteerde op frêle rood
fruit, een sinaasappelschilbit
tertje plus - hoe kan het ook
36
Eten drinken
Rosé maken is
geen kwestie van
rood en wit bij
elkaar gieten.
De wijn krijgt zijn
kleur door blauwe
druiven met schil
en al in hun sap te
laten weken. Afhan
kelijk van de duur
(tussen de 8 en 48
uur) ontstaat de
gewenste lichtere
of donkerder tint.