Iets lekkers voor bij de rosé Wijnweetje Mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken en runt een kookboekwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn en houdt van schrijven. Deze week: tomatentaart. Normaal gesproken zoekt mevrouw Hamersma in haar assortiment een kookboek uit, veelal vers van de pers. Bij het gerecht dat zij daaruit maakt, zoek ik vervolgens een drietal bijpassende wijnen. Ofschoon zij de kookboek winkel wegens de welbekende omstandigheden tijdelijk gesloten had, was er aan inspi ratie nog steeds geen gebrek. Waar ik het moet doen met twee koelkasten voor mijn proeflessen, heeft zij thuis een aparte kookboekenkamer. Toch waren de rollen dit keer omgedraaid: voor de verande ring was de wijn leidend. Niet omdat ik nu eindelijk eens kon afrekenen met mijn rol als 'man achter de vrouw' maar meer omdat ik op een dag met drie erg goede Zuid-Franse rosés zat die ik niet wilde weg gooien. Daarbij moet ik aante kenen dat ook chauvinistische gevoelens een rol speelden. Zo was daar de verse oogst van landgenoot Eric Kurver. Hij schudde het slaperige Coteaux d'Aix-en-Provence wakker. Door AIX als merknaam te re gistreren en ter plekke een rosé te maken die binnen tien jaar wereldberoemd is geworden. Het schijnt dat sommige plaatselijke magistraten en wijnboeren daarom zijn bloed wel kunnen drinken. Maar smakelijker is zijn 2019-editie. Aan de standvastige succes formule is ook dit jaar weer niet getornd: rijpe aardbei, koele framboos, lichte kruidigheid en een aangename frisheid. Num mer twee kwam uit Cötes de Provence, bekend als dé kwali teitsregio. Niet in de laatste plaats omdat rosé daar zijn oor- 1 3 sprong vindt. Naar verluidt met dank aan de Grieken die al 600 jaar voor Christus in Marseille kwamen buurten. Helaas wordt die faam regel matig te grabbel gegooid: 25 procent van de productie is bulkwijn die vaak net zo bleek smaakt als de rosé oogt. Maar in Le Luc en Provence doet de Nederlandse familie De Groot daar niet aan. Hun jongste oogst trakteerde op frêle rood fruit, een sinaasappelschilbit tertje plus - hoe kan het ook 36 Eten drinken Rosé maken is geen kwestie van rood en wit bij elkaar gieten. De wijn krijgt zijn kleur door blauwe druiven met schil en al in hun sap te laten weken. Afhan kelijk van de duur (tussen de 8 en 48 uur) ontstaat de gewenste lichtere of donkerder tint.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116