Veganbar in Goes is van de baan
Goes kan ongewenst
verhuren tegengaan
7
POP-UP-STORE SAMENWERKING
Loods van Peter
Goedegebure is
veranderd in een
halve supermarkt.
,,Wat mij betreft
gaan we het nog
gezelliger maken.''
Yerseke
Pakweg 20.000 flessen
verkocht hij vorig jaar.
Maar ook voor wijn
handelaar Bart Hoog
moed gooide corona
roet in het eten. In een loods in
Yerseke probeert hij nu toch nog
wat omzet te maken met zijn wij
nen van Iniesta.
We hebben het over de loods van
vis- en vleeshandel G&B. Ook dat
bedrijf zag de handel zowat com
pleet wegvallen op het moment dat
de restaurants gesloten moesten
blijven. Met tientallen busjes wor
den normaal gesproken zo'n 1200
horecazaken bevoorraad. Het stil
vallen daarvan was voor eigenaar
Peter Goedegebure reden om in z'n
loods een pop-up-store in te rich
ten in een poging zijn vis en vlees
producten toch nog aan de man te
brengen. ,,Gaan zitten kniezen en
afwachten wat komen gaat, is niet
mijn ding.''
Een artikel in de PZC over de
pop-up-store bij de vlees- en vis
handel kwam onder de ogen van
Bart Hoogmoed, die met zijn Wijn
handel Brabant - gevestigd in Ber
gen op Zoom - wijnen verkoopt van
het Spaanse merk Iniesta. Dat is het
wijnimperium van de familie van
de Spaanse topvoetballer Andrès
Iniesta. Inderdaad, de man die met
zijn doelpunt Oranje velde in de
WK-finale van 2010. Zijn vader José
Antonio kocht in de jaren negentig
zijn eerste wijngaarden. Hoogmoed
zegt de familie Iniesta meerdere ke-
ren per jaar te bezoeken in Spanje.
,,Met hun wijnen doen we goede
zaken in Nederland en België'', ver
telt de goedlachse en vlot babbe
lende Brabander. ,,Maar ook wij
zijn negentig procent van onze af
zetmarkt kwijtgeraakt, omdat we
grotendeels aan de horeca leveren.''
Toen de wijnhandelaar las over
de pop-up-store in Yerseke sprong
hij meteen in de auto. ,,Ik ben niet
van het bellen of appen'', verklaart
hij. ,,Ik vlieg er gewoon op af.'' Om
een lang verhaal kort te maken: in
de store van G&B worden nu ook
de wijnen van Iniesta verkocht. ,,Ze
Ook wij zijn negentig
procent van onze
afzetmarkt
kwijtgeraakt
gaan goed'', zegt Goedegebure.
„Vorige week zijn er ongeveer 240
flessen over de toonbank gegaan.''
Maar niet alleen de wijn is erbij ge
komen. De pop-up-store - aanvan-
kelijk enkel bedoeld om de eigen
voorraad vlees en vis te verkopen -
is veranderd in een halve super
markt. Brood, aardappels, groenten,
salades, dranken... het is er allemaal
te krijgen. ,,Kijk'', zegt Goedege-
bure, als hij een fles appelsap in de
lucht houdt. ,,Een lokaal product.
En lekker, joh!''
De pop-up-store had zaterdag
weer heel wat aanloop. De meeste
mensen vertrokken met volle tas
sen. Goedegebure: ,,Klanten vragen
regelmatig: 'Je gaat hier toch wel
mee door, hè?' En dat ben ik zeker
van plan. Wat mij betreft gaan we
het nog een stuk gezelliger maken.
Ik heb het idee van een Franse
markt in mijn hoofd. En we willen
wat meer leuke dingen gaan doen.
Een barbecuepakketje maken, een
aspergemenu samenstellen, dat
soort dingen.''
De samenwerking tussen G&B
en de Brabantse wijnhandel blijft
sowieso bestaan, zo stellen Goede-
gebure en Hoogmoed eendrachtig.
Beide heren denken elkaar te kun
nen versterken met de contacten
die ze hebben in de horecawereld.
,,Waarom zouden we daar niet van
profiteren?'', besluit de Brabander.
Van de Walle is de uitbater van
restaurant Stoom in de voormalige
stationsrestauratie in Middelburg.
Hij is op zoek naar een tweede lo
catie om samen met zijn nichtje
Melanie een laagdrempelige en
goeddeels veganistische eetgele
genheid te beginnen. Die wens
komt onder meer voort uit het feit
dat hij zijn onderkomen bij het
station binnen enkele jaren waar
schijnlijk langdurig moet verlaten
vanwege een grondige renovatie.
Het is nog maar de vraag of hij er
daarna kan en wil terugkeren.
„Uiteindelijk is het sowieso niet de
bedoeling om twee restaurants te
hebben, hoor'', zegt de onderne
mer.
Zoektocht
Nu het pand aan de Bierkade in
Goes uit beeld is, moet hij op zoek
naar een ander nieuw onderko
men. Goes heeft daarbij een lichte
voorkeur. Van de Walle woont in
Kattendijke, dus zou dan minder
ver hoeven te reizen. Toch sluit hij
een nieuwe stek in Middelburg
ook niet uit. Door de coronacrisis
is de zoektocht wel op een laag
pitje komen te staan. Op de hui
dige locatie bij het Middelburgse
station is Van de Walle samen met
zijn nichtje alvast het nieuwe con
cept - dat de naam Laura's Foodbar
krijgt - aan het uitproberen. Op
vrijdag en zaterdag kunnen vega-
nistische maaltijden worden afge
haald. ,,We leggen momenteel ook
de laatste hand aan een foodtruck,
waarmee we op onder meer brui
loften en festivals willen staan.''
Het pand van Honeypie in Goes
heeft dus nog geen nieuwe gebrui
ker. De eigenaren van het thee- en
taartenhuis besloten vorig jaar met
hun tweede zaak in Goes te stop
pen, omdat ze zich willen richten
op nieuwe uitdagingen. De vesti
ging van Honeypie in Middelburg
blijft wel open.
GOES Stel: een investeerder koopt
ergens in Goes een rijtje huizen om
daar arbeidsmigranten in te huis
vesten. Dat is niet altijd gewenst,
maar de gemeente kon er niets te
gen doen. Daar komt verandering
in.
Volgens wethouder Joost de Gof-
fau is het soms nodig om als ge
meente in te kunnen grijpen als er
plannen zijn om een bepaalde wo
ning te verbouwen en verschil
lende kamers te gaan verhuren. Dat
hoeft zeker niet altijd om arbeids
migranten te gaan. Dat is slechts
een voorbeeld.
,,Het zou bijvoorbeeld ook kun
nen gaan om een instelling die
cliënten wil gaan huisvesten op een
locatie die wij daarvoor minder
wenselijk vinden.''
Redenen om niet akkoord te gaan
met kamerverhuur in een woning
zouden bezwaren uit de buurt kun
nen zijn. Maar de gemeente kan ook
uit zichzelf 'nee' zeggen als voor
bijvoorbeeld geluids- of parkeer
overlast wordt gevreesd.
Tot nu toe kon de gemeente niks
doen zolang een pand een woonbe
stemming had, maar nu verschaft
ze zichzelf de mogelijkheid om ka-
merverhuur tegen te houden.
Daarvoor wordt een zogeheten pa
rapluherziening ingezet. Daarmee
staat de mogelijkheid om in te grij
pen meteen in alle gemeentelijke
bestemmingsplannen.
maandag 27 april 2020
BE
Iniesta doet het goed in Yerseke
Rob Paardekam
-Bart Hoogmoed
Slecht nieuws voor Goese lief
hebbers van veganistische
maaltijden en lekkernijen. Het
plan om een foodbar met dat
soort producten te beginnen in
het voormalige pand van Ho-
neypie aan de Bierkade is afge
ketst. ,,We kwamen er niet uit
met de huurbaas'', zegt Ivo van
de Walle.
Rob Paardekam
Goes
JuNbt RODE WÜN
xTEWRANiLLO ÜRUiF
x LiCHT.FRUiTlt, SOEPEL
x KT ROOD VLUS.FKTA ,-TAPAS
Wijnhandelaar Bart Hoogmoed (links) en G&B-eigenaar Peter Goedegebure brengen een toost uit in de pop-up-store in Yerseke. Inzet:
de Spaanse voetballer Andrès Iniesta. foto johan van der heijden