Veganbar in Goes is van de baan Goes kan ongewenst verhuren tegengaan 7 POP-UP-STORE SAMENWERKING Loods van Peter Goedegebure is veranderd in een halve supermarkt. ,,Wat mij betreft gaan we het nog gezelliger maken.'' Yerseke Pakweg 20.000 flessen verkocht hij vorig jaar. Maar ook voor wijn handelaar Bart Hoog moed gooide corona roet in het eten. In een loods in Yerseke probeert hij nu toch nog wat omzet te maken met zijn wij nen van Iniesta. We hebben het over de loods van vis- en vleeshandel G&B. Ook dat bedrijf zag de handel zowat com pleet wegvallen op het moment dat de restaurants gesloten moesten blijven. Met tientallen busjes wor den normaal gesproken zo'n 1200 horecazaken bevoorraad. Het stil vallen daarvan was voor eigenaar Peter Goedegebure reden om in z'n loods een pop-up-store in te rich ten in een poging zijn vis en vlees producten toch nog aan de man te brengen. ,,Gaan zitten kniezen en afwachten wat komen gaat, is niet mijn ding.'' Een artikel in de PZC over de pop-up-store bij de vlees- en vis handel kwam onder de ogen van Bart Hoogmoed, die met zijn Wijn handel Brabant - gevestigd in Ber gen op Zoom - wijnen verkoopt van het Spaanse merk Iniesta. Dat is het wijnimperium van de familie van de Spaanse topvoetballer Andrès Iniesta. Inderdaad, de man die met zijn doelpunt Oranje velde in de WK-finale van 2010. Zijn vader José Antonio kocht in de jaren negentig zijn eerste wijngaarden. Hoogmoed zegt de familie Iniesta meerdere ke- ren per jaar te bezoeken in Spanje. ,,Met hun wijnen doen we goede zaken in Nederland en België'', ver telt de goedlachse en vlot babbe lende Brabander. ,,Maar ook wij zijn negentig procent van onze af zetmarkt kwijtgeraakt, omdat we grotendeels aan de horeca leveren.'' Toen de wijnhandelaar las over de pop-up-store in Yerseke sprong hij meteen in de auto. ,,Ik ben niet van het bellen of appen'', verklaart hij. ,,Ik vlieg er gewoon op af.'' Om een lang verhaal kort te maken: in de store van G&B worden nu ook de wijnen van Iniesta verkocht. ,,Ze Ook wij zijn negentig procent van onze afzetmarkt kwijtgeraakt gaan goed'', zegt Goedegebure. „Vorige week zijn er ongeveer 240 flessen over de toonbank gegaan.'' Maar niet alleen de wijn is erbij ge komen. De pop-up-store - aanvan- kelijk enkel bedoeld om de eigen voorraad vlees en vis te verkopen - is veranderd in een halve super markt. Brood, aardappels, groenten, salades, dranken... het is er allemaal te krijgen. ,,Kijk'', zegt Goedege- bure, als hij een fles appelsap in de lucht houdt. ,,Een lokaal product. En lekker, joh!'' De pop-up-store had zaterdag weer heel wat aanloop. De meeste mensen vertrokken met volle tas sen. Goedegebure: ,,Klanten vragen regelmatig: 'Je gaat hier toch wel mee door, hè?' En dat ben ik zeker van plan. Wat mij betreft gaan we het nog een stuk gezelliger maken. Ik heb het idee van een Franse markt in mijn hoofd. En we willen wat meer leuke dingen gaan doen. Een barbecuepakketje maken, een aspergemenu samenstellen, dat soort dingen.'' De samenwerking tussen G&B en de Brabantse wijnhandel blijft sowieso bestaan, zo stellen Goede- gebure en Hoogmoed eendrachtig. Beide heren denken elkaar te kun nen versterken met de contacten die ze hebben in de horecawereld. ,,Waarom zouden we daar niet van profiteren?'', besluit de Brabander. Van de Walle is de uitbater van restaurant Stoom in de voormalige stationsrestauratie in Middelburg. Hij is op zoek naar een tweede lo catie om samen met zijn nichtje Melanie een laagdrempelige en goeddeels veganistische eetgele genheid te beginnen. Die wens komt onder meer voort uit het feit dat hij zijn onderkomen bij het station binnen enkele jaren waar schijnlijk langdurig moet verlaten vanwege een grondige renovatie. Het is nog maar de vraag of hij er daarna kan en wil terugkeren. „Uiteindelijk is het sowieso niet de bedoeling om twee restaurants te hebben, hoor'', zegt de onderne mer. Zoektocht Nu het pand aan de Bierkade in Goes uit beeld is, moet hij op zoek naar een ander nieuw onderko men. Goes heeft daarbij een lichte voorkeur. Van de Walle woont in Kattendijke, dus zou dan minder ver hoeven te reizen. Toch sluit hij een nieuwe stek in Middelburg ook niet uit. Door de coronacrisis is de zoektocht wel op een laag pitje komen te staan. Op de hui dige locatie bij het Middelburgse station is Van de Walle samen met zijn nichtje alvast het nieuwe con cept - dat de naam Laura's Foodbar krijgt - aan het uitproberen. Op vrijdag en zaterdag kunnen vega- nistische maaltijden worden afge haald. ,,We leggen momenteel ook de laatste hand aan een foodtruck, waarmee we op onder meer brui loften en festivals willen staan.'' Het pand van Honeypie in Goes heeft dus nog geen nieuwe gebrui ker. De eigenaren van het thee- en taartenhuis besloten vorig jaar met hun tweede zaak in Goes te stop pen, omdat ze zich willen richten op nieuwe uitdagingen. De vesti ging van Honeypie in Middelburg blijft wel open. GOES Stel: een investeerder koopt ergens in Goes een rijtje huizen om daar arbeidsmigranten in te huis vesten. Dat is niet altijd gewenst, maar de gemeente kon er niets te gen doen. Daar komt verandering in. Volgens wethouder Joost de Gof- fau is het soms nodig om als ge meente in te kunnen grijpen als er plannen zijn om een bepaalde wo ning te verbouwen en verschil lende kamers te gaan verhuren. Dat hoeft zeker niet altijd om arbeids migranten te gaan. Dat is slechts een voorbeeld. ,,Het zou bijvoorbeeld ook kun nen gaan om een instelling die cliënten wil gaan huisvesten op een locatie die wij daarvoor minder wenselijk vinden.'' Redenen om niet akkoord te gaan met kamerverhuur in een woning zouden bezwaren uit de buurt kun nen zijn. Maar de gemeente kan ook uit zichzelf 'nee' zeggen als voor bijvoorbeeld geluids- of parkeer overlast wordt gevreesd. Tot nu toe kon de gemeente niks doen zolang een pand een woonbe stemming had, maar nu verschaft ze zichzelf de mogelijkheid om ka- merverhuur tegen te houden. Daarvoor wordt een zogeheten pa rapluherziening ingezet. Daarmee staat de mogelijkheid om in te grij pen meteen in alle gemeentelijke bestemmingsplannen. maandag 27 april 2020 BE Iniesta doet het goed in Yerseke Rob Paardekam -Bart Hoogmoed Slecht nieuws voor Goese lief hebbers van veganistische maaltijden en lekkernijen. Het plan om een foodbar met dat soort producten te beginnen in het voormalige pand van Ho- neypie aan de Bierkade is afge ketst. ,,We kwamen er niet uit met de huurbaas'', zegt Ivo van de Walle. Rob Paardekam Goes JuNbt RODE WÜN xTEWRANiLLO ÜRUiF x LiCHT.FRUiTlt, SOEPEL x KT ROOD VLUS.FKTA ,-TAPAS Wijnhandelaar Bart Hoogmoed (links) en G&B-eigenaar Peter Goedegebure brengen een toost uit in de pop-up-store in Yerseke. Inzet: de Spaanse voetballer Andrès Iniesta. foto johan van der heijden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 42