Koel en mals
rood geeft de
burger moed
Wijnweetje
Mevrouw Hamersma doet niets
liever dan koken en runt een
kookboekwinkel, meneer
Hamersma weet alles over wijn
en houdt van schrijven.
Vandaag: een vegaburger.
SUPPORT
KLEINE
WIJNBOEREN!
,,Die smaakte beter dan
een gewone hamburger'', zei
mevrouw Hamersma nadat ze
bij fastfoodrestaurant Gott's
een Impossible Burger had
weggewerkt. Zij velde dat oor
deel op het vliegveld van San
Francisco, net voordat we naar
Schiphol zouden terugvliegen
na een kerstbezoek aan onze ter
plekke werkzame dochter en
haar man.
Destijds dachten wij dat the
all American ambiance er debet
aan was dat we deze vegetari
sche variant van het nationale
gerecht met smaak hadden
verorberd. Immers, een glaasje
Pernod presenteert zich ook als
een godendrank op een zon
overgoten terras in Parijs. Maar
eenmaal terug in Nederland
wacht de meegebrachte fles
gewoonlijk een stoffig lot ach
terin de kast. Overigens heeft
mevrouw Hamersma daar dan
weer een oplossing voor: zij
kent een geweldig garnalen-
recept van Ottolenghi waarin
deze anijsdrank onontbeerlijk
is. Maar dit geheel terzijde.
Nu ze de smaak van een
vleesloze hamburger te pakken
had, wilde ze deze ook hier wel
eens proberen. In een kookboek
van barbecuebedrijf The Bas
tard vond zij een recept met een
Beyond Burger. En gegrild op
de kleine barbecue die in de
keuken van de kookboekwinkel
onder de afzuigkap past,
smaakte ook deze plantaardige
uitvoering naar meer.
Maar wie mevrouw Hamers
ma een beetje kent - en die illu
sie heb ik - weet dat zij op een
gegeven moment ook zelf aan
de slag wil. In dit geval was er
sprake van een extra impuls
door het televisieprogramma
Snackmasters. Daarin worden
gelauwerde koks uitgedaagd
om zonder recept een Whop
per van de Burger King of een
KitKat na te maken.
,,Dat ga ik ook doen'', kon
digde mevrouw Hamersma aan.
Al riep zij daarbij wel de hulp
in van Julius Jaspers, die in Het
Complete BBQBoek de ultieme
vegaburger garandeert. Nu had
ik bij een paar eerdere boeken
van zijn hand de wijnadviezen
36
Eten drinken
ttsupportkleinewijnbc
Horeca op slot:
zuchtende wijn
leveranciers.
Ook kleinere
(familie)bedrijfjes
worstelen met de
crisis. Wijnhandel
Grapedistrict zorgt
voor wat lucht en
komt met een box
met zes wijnen uit
zes landen. Wie 'm
koopt (€57), krijgt
er een persoonlijke
videoboodschap
van de wijnboer
bij, over de wijn
en de (crisis)situa-
tie ter plekke.