Koel en mals rood geeft de burger moed Wijnweetje Mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken en runt een kookboekwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn en houdt van schrijven. Vandaag: een vegaburger. SUPPORT KLEINE WIJNBOEREN! ,,Die smaakte beter dan een gewone hamburger'', zei mevrouw Hamersma nadat ze bij fastfoodrestaurant Gott's een Impossible Burger had weggewerkt. Zij velde dat oor deel op het vliegveld van San Francisco, net voordat we naar Schiphol zouden terugvliegen na een kerstbezoek aan onze ter plekke werkzame dochter en haar man. Destijds dachten wij dat the all American ambiance er debet aan was dat we deze vegetari sche variant van het nationale gerecht met smaak hadden verorberd. Immers, een glaasje Pernod presenteert zich ook als een godendrank op een zon overgoten terras in Parijs. Maar eenmaal terug in Nederland wacht de meegebrachte fles gewoonlijk een stoffig lot ach terin de kast. Overigens heeft mevrouw Hamersma daar dan weer een oplossing voor: zij kent een geweldig garnalen- recept van Ottolenghi waarin deze anijsdrank onontbeerlijk is. Maar dit geheel terzijde. Nu ze de smaak van een vleesloze hamburger te pakken had, wilde ze deze ook hier wel eens proberen. In een kookboek van barbecuebedrijf The Bas tard vond zij een recept met een Beyond Burger. En gegrild op de kleine barbecue die in de keuken van de kookboekwinkel onder de afzuigkap past, smaakte ook deze plantaardige uitvoering naar meer. Maar wie mevrouw Hamers ma een beetje kent - en die illu sie heb ik - weet dat zij op een gegeven moment ook zelf aan de slag wil. In dit geval was er sprake van een extra impuls door het televisieprogramma Snackmasters. Daarin worden gelauwerde koks uitgedaagd om zonder recept een Whop per van de Burger King of een KitKat na te maken. ,,Dat ga ik ook doen'', kon digde mevrouw Hamersma aan. Al riep zij daarbij wel de hulp in van Julius Jaspers, die in Het Complete BBQBoek de ultieme vegaburger garandeert. Nu had ik bij een paar eerdere boeken van zijn hand de wijnadviezen 36 Eten drinken ttsupportkleinewijnbc Horeca op slot: zuchtende wijn leveranciers. Ook kleinere (familie)bedrijfjes worstelen met de crisis. Wijnhandel Grapedistrict zorgt voor wat lucht en komt met een box met zes wijnen uit zes landen. Wie 'm koopt (€57), krijgt er een persoonlijke videoboodschap van de wijnboer bij, over de wijn en de (crisis)situa- tie ter plekke.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116