Troost-eten i Oosterscheldekreeft, vers of gekookt, te koop aan huis Aardbeien: lekker en supergezond Bubbelwijn voor bij de aarbei MARGOT 9 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland In deze tijden viert het troost-eten hoogtij, al thans bij mij thuis. Je moet toch wat om de te leurstelling, want dat was het voor mij, te compenseren. Tot 20 mei blijven de maatregelen nog duren. Dat lijkt een eeuwigheid, en wat mij het meeste zorgen baart, is de sluiting van de ho reca. Na de persconferentie van dinsdag maakte een onbestemd gevoel zich van mij meester. Om dat stress een vervelend gevoel in je buik veroor zaakt, wat lijkt op honger, gaan mensen eten. Geen gezond worteltje, maar een lekkere vette snack, en op een of andere manier had ook ik daar ineens enorm veel zin in. Niet alleen door stress krijg je zin in eten, maar ook doordat je een teleur stelling moet wegeten. Je hersenen koppelen nu eenmaal voedsel aan troost, omdat je vroeger vaak een snoepje kreeg wanneer je pijn had of verdrietig was. Daarnaast is er nog het wegeten van de verve ling. Ook dat herken ik wel een beetje - al probeer ik de verveling, die bij mij vaak in de avond toe slaat, met een wandelingetje te bestrijden. Verdriet en eenzaamheid zijn bovendien een goede reden om aan het troostvoedsel te gaan. Er komt dan en- dorfine vrij waar je weer een beetje blij van wordt. Asperges Toch probeer ik, wanneer ik zin in comfortfood heb, het toch zo gezond mogelijk te houden. An ders kom ik in een dip omdat al dat geëet zich op plaatsen vastzet waar ik het liever niet zie. Dus braad ik kippen met citroen in de oven, eet ik kreeft (zie onder), pannenkoekjes met aardbeien gebak ken door de jongste Man en serveerde ik Zeeuwse asperges. Schil 1 kg. asperges, kook ze gaar en leg op een schaal. Verkruimel er 4 gekookte eieren over heen, giet er gesmolten Zeeuwse roomboter over en leg er 150 gr. gerookte zalm in reepjes over. Maak van de aspergeschillen een troostrijk soepje. Verdriet en eenzaamheid zijn een goede reden om aan het troostvoedsel te gaan Henk Jumelet zorgt voor de vangst en dochter Sam voor de verkoop aan huis. Oosterschel- dekreeften vormen nu een be langrijk onderdeel van hun vangst. ,,Omdat het kreeftensei zoen er anders dan normaal uit ziet, zoeken we andere wegen om de kreeft aan de man te bren gen en ligt de prijs van de kreeft nu ook lager. Normaliter verko pen we het grootste gedeelte van de kreeften aan restaurants en een klein deel aan particulieren, maar dat is nu natuurlijk net an dersom", vertelt Sam. „Klanten komen van heinde en verre om kreeften te kopen bij ons. We merken dat mensen het leuk vinden de kreeft zelf te be reiden, al kunnen ze ook ge kookte kreeften kopen, want niet iedereen heeft natuurlijk een grote pan thuis of durft de kreeft levend te koken", lacht ze. ,,Via restaurant de Vluchtha- ven van DP Arkenbout verkopen we ook kreeften tot in Amster dam en Rotterdam, onder meer bij Schmidt Zeevis." Kreeftenvlees Het is een goed jaar voor de Oos- terscheldekreeft. Eerst was het nog wel wat koud maar nu het warmer wordt, gaat de kreeft lo pen en zitten de schalen vol kreeftenvlees. Met dit mooie weer een recept om de kreeft op de barbecue te grillen. Neem 1 Oosterscheldekreeft; snij deze met een scherp mes doormidden en rooster kort op een gloeiendhete barbecue. Giet er wat gesmolten Zeeuwse roomboter overheen en bestrooi met wat Zeeuwsche Zoute. Oos- terscheldekreeft is zoetig van smaak. Maak er zelf mayonaise bij en roer daar eventueel wat van het kraal door wat in de kreeft zit, voor nog meer smaak. DE WIJNTIP vrijdag 24 april 2020 GO Sam Jumelet verkoopt onder meer Oosterscheldekreeften aan huis. foto Marieke mandemaker Alles waar je in de Ooster- schelde op kunt vissen; daar voor moet je bij Jumelet in Bruinisse zijn. Margot Verhaagen Bruinisse Schouwbn-iw I Joleen Remeeus verkoopt aardbeien in een stalletje aan de Oude Rijksweg in Biezelinge. foto johan van der heijden Dat genot soms samengaat met gezondheid, bewijst de aardbei. Rood en rijp smaakt en ruikt deze schijnvrucht bijna zo bedwelmend als de eerste zomerdagen. Daarnaast knalt de rode rakker van de vitamine C, nodig voor de weerstand. Dat komt mooi uit, want de zo- merkoninkjes van Wim en Jo leen Remeeus van Fruitboerde- rij Remeeus in Ouwerkerk lig gen klaar om ervan te smullen. ,,Dat het zonnig weer is, werkt in ons voordeel'', zegt Wim. ,,Dat is elk jaar zo. Het aardbeiseizoen is net begonnen, veel mensen heb ben zin in gezond fruit. Daar naast kopen mensen op dit mo ment graag van lokale telers. Voorlopig gaat het dus goed.'' De kassen van Remeeus in Ou werkerk hangen vol roodblozend fruit en ook de kraam langs de Oude Rijksweg in Kapelle kleurt aardbeirood. De natuur trekt zich gelukkig weinig aan van het coronavirus. ,,Aan de kwaliteit ligt het niet, die is perfect'', zegt Wim. ,,De afgelopen drie weken hadden de aardbeien veel zon licht. Ze zijn lekker sappig. Om dat wij zonder tussenhandel ver kopen, laten we de vruchten zo lang mogelijk aan de plant rijpen. Daardoor zijn ze nét wat zoeter dan de aardbeien in de winkel." Uiteraard nemen Wim en Joleen de nodige maatregelen om hun klanten en zichzelf te bescher men. Bij het kraam in Kapelle lopen de klanten tussen de lin ten om afstand te houden. En contactloos pinnen is ook hier het nieuwe normaal. Een minpuntje is de verkoop aan bakkers en restaurants. Die staat op dit moment op een laag pitje. ,,Dat scheelt omzet'', zegt Wim. „Maar ik heb goede hoop dat meer Zeeuwen ons weten te vinden nu ze tijd hebben voor een ritje langs de kraam om su- pergezond fruit te kopen. Wij blijven positief.'' Bij verse aardbeien past onder meer een fruitige dessertwijn, zoals een Riesling Auslese, of een niet te zware muskaatwijn uit de Rhone (Muscat de Beaumes-de- Venise) en de Languedoc (Mus cat de Sint-Jean de Minervois). Een klassieke en toch speelse combinatie zijn aardbeien met een goede mousserende wijn. Dat kan een Prosecco uit Italië zijn, maar het summum is natuurlijk cham pagne. Voor een fijne bubbelwijn hoeven we trouwens niet de grens over. Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor maakt een voortreffe lijk alternatief: Brut de Zélande. Wijn uit Dreischor met aardbeien uit Ouwerkerk, mooier wordt een zomers huwelijk niet.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 33