Troost-eten
i
Oosterscheldekreeft, vers
of gekookt, te koop aan huis
Aardbeien: lekker
en supergezond
Bubbelwijn voor
bij de aarbei
MARGOT
9
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
In deze tijden viert het troost-eten hoogtij, al
thans bij mij thuis. Je moet toch wat om de te
leurstelling, want dat was het voor mij, te
compenseren. Tot 20 mei blijven de maatregelen
nog duren. Dat lijkt een eeuwigheid, en wat mij
het meeste zorgen baart, is de sluiting van de ho
reca. Na de persconferentie van dinsdag maakte
een onbestemd gevoel zich van mij meester. Om
dat stress een vervelend gevoel in je buik veroor
zaakt, wat lijkt op honger, gaan mensen eten.
Geen gezond worteltje, maar een lekkere vette
snack, en op een of andere manier had ook ik daar
ineens enorm veel zin in. Niet alleen door stress
krijg je zin in eten, maar ook doordat je een teleur
stelling moet wegeten. Je hersenen koppelen nu
eenmaal voedsel aan troost, omdat je vroeger vaak
een snoepje kreeg wanneer je pijn had of verdrietig
was. Daarnaast is er nog het wegeten van de verve
ling. Ook dat herken ik wel een beetje - al probeer
ik de verveling, die bij mij vaak in de avond toe
slaat, met een wandelingetje te bestrijden. Verdriet
en eenzaamheid zijn bovendien een goede reden
om aan het troostvoedsel te gaan. Er komt dan en-
dorfine vrij waar je weer een beetje blij van wordt.
Asperges
Toch probeer ik, wanneer ik zin in comfortfood
heb, het toch zo gezond mogelijk te houden. An
ders kom ik in een dip omdat al dat geëet zich op
plaatsen vastzet waar ik het liever niet zie. Dus
braad ik kippen met citroen in de oven, eet ik kreeft
(zie onder), pannenkoekjes met aardbeien gebak
ken door de jongste Man en serveerde ik Zeeuwse
asperges. Schil 1 kg. asperges, kook ze gaar en leg op
een schaal. Verkruimel er 4 gekookte eieren over
heen, giet er gesmolten Zeeuwse roomboter over
en leg er 150 gr. gerookte zalm in reepjes over. Maak
van de aspergeschillen een troostrijk soepje.
Verdriet en eenzaamheid zijn een goede reden
om aan het troostvoedsel te gaan
Henk Jumelet zorgt voor de
vangst en dochter Sam voor de
verkoop aan huis. Oosterschel-
dekreeften vormen nu een be
langrijk onderdeel van hun
vangst. ,,Omdat het kreeftensei
zoen er anders dan normaal uit
ziet, zoeken we andere wegen
om de kreeft aan de man te bren
gen en ligt de prijs van de kreeft
nu ook lager. Normaliter verko
pen we het grootste gedeelte van
de kreeften aan restaurants en
een klein deel aan particulieren,
maar dat is nu natuurlijk net an
dersom", vertelt Sam.
„Klanten komen van heinde
en verre om kreeften te kopen bij
ons. We merken dat mensen het
leuk vinden de kreeft zelf te be
reiden, al kunnen ze ook ge
kookte kreeften kopen, want
niet iedereen heeft natuurlijk
een grote pan thuis of durft de
kreeft levend te koken", lacht ze.
,,Via restaurant de Vluchtha-
ven van DP Arkenbout verkopen
we ook kreeften tot in Amster
dam en Rotterdam, onder meer
bij Schmidt Zeevis."
Kreeftenvlees
Het is een goed jaar voor de Oos-
terscheldekreeft. Eerst was het
nog wel wat koud maar nu het
warmer wordt, gaat de kreeft lo
pen en zitten de schalen vol
kreeftenvlees. Met dit mooie
weer een recept om de kreeft op
de barbecue te grillen.
Neem 1 Oosterscheldekreeft;
snij deze met een scherp mes
doormidden en rooster kort op
een gloeiendhete barbecue. Giet
er wat gesmolten Zeeuwse
roomboter overheen en bestrooi
met wat Zeeuwsche Zoute. Oos-
terscheldekreeft is zoetig van
smaak.
Maak er zelf mayonaise bij en
roer daar eventueel wat van het
kraal door wat in de kreeft zit,
voor nog meer smaak.
DE WIJNTIP
vrijdag 24 april 2020
GO
Sam Jumelet verkoopt onder meer Oosterscheldekreeften
aan huis. foto Marieke mandemaker
Alles waar je in de Ooster-
schelde op kunt vissen; daar
voor moet je bij Jumelet in
Bruinisse zijn.
Margot Verhaagen
Bruinisse
Schouwbn-iw I
Joleen Remeeus verkoopt aardbeien in een stalletje aan de
Oude Rijksweg in Biezelinge. foto johan van der heijden
Dat genot soms samengaat
met gezondheid, bewijst de
aardbei. Rood en rijp smaakt
en ruikt deze schijnvrucht bijna
zo bedwelmend als de eerste
zomerdagen. Daarnaast knalt
de rode rakker van de vitamine
C, nodig voor de weerstand.
Dat komt mooi uit, want de zo-
merkoninkjes van Wim en Jo
leen Remeeus van Fruitboerde-
rij Remeeus in Ouwerkerk lig
gen klaar om ervan te smullen.
,,Dat het zonnig weer is, werkt in
ons voordeel'', zegt Wim. ,,Dat is
elk jaar zo. Het aardbeiseizoen is
net begonnen, veel mensen heb
ben zin in gezond fruit. Daar
naast kopen mensen op dit mo
ment graag van lokale telers.
Voorlopig gaat het dus goed.''
De kassen van Remeeus in Ou
werkerk hangen vol roodblozend
fruit en ook de kraam langs de
Oude Rijksweg in Kapelle kleurt
aardbeirood. De natuur trekt
zich gelukkig weinig aan van het
coronavirus. ,,Aan de kwaliteit
ligt het niet, die is perfect'', zegt
Wim. ,,De afgelopen drie weken
hadden de aardbeien veel zon
licht. Ze zijn lekker sappig. Om
dat wij zonder tussenhandel ver
kopen, laten we de vruchten zo
lang mogelijk aan de plant rijpen.
Daardoor zijn ze nét wat zoeter
dan de aardbeien in de winkel."
Uiteraard nemen Wim en Joleen
de nodige maatregelen om hun
klanten en zichzelf te bescher
men. Bij het kraam in Kapelle
lopen de klanten tussen de lin
ten om afstand te houden. En
contactloos pinnen is ook hier
het nieuwe normaal.
Een minpuntje is de verkoop aan
bakkers en restaurants. Die
staat op dit moment op een laag
pitje. ,,Dat scheelt omzet'', zegt
Wim. „Maar ik heb goede hoop
dat meer Zeeuwen ons weten te
vinden nu ze tijd hebben voor
een ritje langs de kraam om su-
pergezond fruit te kopen. Wij
blijven positief.''
Bij verse aardbeien past onder
meer een fruitige dessertwijn,
zoals een Riesling Auslese, of een
niet te zware muskaatwijn uit de
Rhone (Muscat de Beaumes-de-
Venise) en de Languedoc (Mus
cat de Sint-Jean de Minervois).
Een klassieke en toch speelse
combinatie zijn aardbeien met een
goede mousserende wijn. Dat kan
een Prosecco uit Italië zijn, maar
het summum is natuurlijk cham
pagne. Voor een fijne bubbelwijn
hoeven we trouwens niet de grens
over. Wijnhoeve De Kleine Schorre
in Dreischor maakt een voortreffe
lijk alternatief: Brut de Zélande.
Wijn uit Dreischor met aardbeien
uit Ouwerkerk, mooier wordt een
zomers huwelijk niet.