MENEER MEVROUW HAMERSMA
Kip musakhan
onze proeftijd nog wat.
Een lichtzinnige valpolicella
die ik een half uurtje tot zich
zelf had laten komen in de koel
kast, bewees dat gebraden kip
een gerecht is waar je alle kan
ten mee op kunt. Deze Italiaan
trakteerde op opgewekt fruit.
Pronte kersen, klessebessend
over zure besjes. Vrolijk ma
noeuvrerend tussen de spece
rijen, het zoete van de uien en
het malse van het vlees. Ver
kwikkende valpolicella. Niet
alleen door zijn schenktempe-
ratuur, ook door zijn door-
drinkbare stijl.
Het slotakkoord werd ver
zorgd door het nieuwe oogst
jaar van een oude bekende,
Domaine Fourcade. Het zoete
en zachte van rijp rood en zwart
fruit, een zweem rozemarijn en
tijm en milde tannines. ,,Nou,
de Palestijnse vlag kan uit'', zei
mevrouw Hamersma, met het
laatste brood de pan leeg dep
pend. Dat leek mij niet zo'n
goed idee. Haar kookboekwin
kel zit naast een synagoge.
Sami Tamimi
en Tara Wigley
(Fontaine Uitgevers,
€30)
Libanon
€15,50 (rosé)
QVSelect
qvselect.nl
(voor 4 personen)
1 kip in vier stukken
120 ml olijfolie
1 el gemalen komijnzaad
3 el sumak
tl kaneelpoeder
tl gemalen piment
30 g pijnboompitten
3 grote rode uien,
in dunne ringen
4 (Arabische) platbroden
5 g peterselieblaadjes
zout en zwarte peper
Voor erbij
300 g Griekse yoghurt
1 citroen, in vieren
Bereiding
Verhit de oven tot 200 gra
den. Leg de kip in een grote
mengkom met 2 el olie, 1 tl
komijn, 1^ tl sumak, kaneel,
piment, 1 tl zout en een draai
zwarte peper. Meng goed en
leg de kip op een met bakpa
pier beklede bakplaat. Roos
ter in 45 minuten gaar. Giet
terwijl de kip in de oven staat
2 el olie in een hapjespan en
rooster de pijnboompitten al
roerend op halfhoog vuur in
2-3 minuten goudbruin. Schep
ze in een met keukenpapier
beklede schaal en zet opzij.
Doe de overgebleven olie in
de pan met de uien en tl
zout. Zet de pan 15 minuten
op het vuur en roer van tijd tot
tijd tot de uien licht goudbruin
zijn. Voeg 2 el sumak toe met
de overgebleven komijn en
een draai zwarte peper; meng
tot de uien zijn omhuld. Zet
als u het gerecht afmaakt de
oven op de grillstand en snijd
het brood in stukken. Leg ze
2-3 minuten onder de grill.
Bedek het brood met de helft
van de uien en de kip. Schep
de overgebleven uien erop,
bestrooi met de pijnboompit
ten, peterselie, 1^ tl sumak
en besprenkel met olijfolie.
Falastin
Online
Ixsir 2018
'Altitudes',
Bekaa Vallei,
Slijterijketen
Terre di
Verona 2018,
Valpolicella,
Italië €6,99 (rood)
Gall Gall
Wijnspeciaalzaak
Domaine
Fourcade 2018,
Cötes du Rous-
sillon Villages,
Frankrijk €7,50
(rood)
Wijnkoperij Henri
Bloem. Verkoop
adressen:
henribloem.nl
ZATERDAG 18 APRIL 2020 37