MENEER MEVROUW HAMERSMA Kip musakhan onze proeftijd nog wat. Een lichtzinnige valpolicella die ik een half uurtje tot zich zelf had laten komen in de koel kast, bewees dat gebraden kip een gerecht is waar je alle kan ten mee op kunt. Deze Italiaan trakteerde op opgewekt fruit. Pronte kersen, klessebessend over zure besjes. Vrolijk ma noeuvrerend tussen de spece rijen, het zoete van de uien en het malse van het vlees. Ver kwikkende valpolicella. Niet alleen door zijn schenktempe- ratuur, ook door zijn door- drinkbare stijl. Het slotakkoord werd ver zorgd door het nieuwe oogst jaar van een oude bekende, Domaine Fourcade. Het zoete en zachte van rijp rood en zwart fruit, een zweem rozemarijn en tijm en milde tannines. ,,Nou, de Palestijnse vlag kan uit'', zei mevrouw Hamersma, met het laatste brood de pan leeg dep pend. Dat leek mij niet zo'n goed idee. Haar kookboekwin kel zit naast een synagoge. Sami Tamimi en Tara Wigley (Fontaine Uitgevers, €30) Libanon €15,50 (rosé) QVSelect qvselect.nl (voor 4 personen) 1 kip in vier stukken 120 ml olijfolie 1 el gemalen komijnzaad 3 el sumak tl kaneelpoeder tl gemalen piment 30 g pijnboompitten 3 grote rode uien, in dunne ringen 4 (Arabische) platbroden 5 g peterselieblaadjes zout en zwarte peper Voor erbij 300 g Griekse yoghurt 1 citroen, in vieren Bereiding Verhit de oven tot 200 gra den. Leg de kip in een grote mengkom met 2 el olie, 1 tl komijn, 1^ tl sumak, kaneel, piment, 1 tl zout en een draai zwarte peper. Meng goed en leg de kip op een met bakpa pier beklede bakplaat. Roos ter in 45 minuten gaar. Giet terwijl de kip in de oven staat 2 el olie in een hapjespan en rooster de pijnboompitten al roerend op halfhoog vuur in 2-3 minuten goudbruin. Schep ze in een met keukenpapier beklede schaal en zet opzij. Doe de overgebleven olie in de pan met de uien en tl zout. Zet de pan 15 minuten op het vuur en roer van tijd tot tijd tot de uien licht goudbruin zijn. Voeg 2 el sumak toe met de overgebleven komijn en een draai zwarte peper; meng tot de uien zijn omhuld. Zet als u het gerecht afmaakt de oven op de grillstand en snijd het brood in stukken. Leg ze 2-3 minuten onder de grill. Bedek het brood met de helft van de uien en de kip. Schep de overgebleven uien erop, bestrooi met de pijnboompit ten, peterselie, 1^ tl sumak en besprenkel met olijfolie. Falastin Online Ixsir 2018 'Altitudes', Bekaa Vallei, Slijterijketen Terre di Verona 2018, Valpolicella, Italië €6,99 (rood) Gall Gall Wijnspeciaalzaak Domaine Fourcade 2018, Cötes du Rous- sillon Villages, Frankrijk €7,50 (rood) Wijnkoperij Henri Bloem. Verkoop adressen: henribloem.nl ZATERDAG 18 APRIL 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 117