De vlag uit
voor deze
gekruide kip
Wijnweetje
Mevrouw Hamersma doet niets
liever dan koken en runt een
kookboekwinkel, meneer
Hamersma weet alles over wijn
en houdt van schrijven.
Deze week: musakhan.
,,Dat had ook leuk voor
Judith geweest'', zei mevrouw
Hamersma terwijl ze de uitno
diging om begin april de schrij
vers van Falastin te interviewen
bij het oud papier legde. Judith
Cyrus is een gastkok die de
keuken van de kookboekwinkel
regelmatig gebruikt om kook
lessen te geven. Met name haar
cursus Ottolenghi is populair.
Ze heeft stage gelopen in zijn
Londense restaurant en kruidt
de lessen die zij geeft met haar
verhalen.
Mevrouw Hamersma keek
een beetje beteuterd. Zij had
Sami Tamimi en Tara Wigley
graag ontmoet, respectievelijk
de kok en receptenontwikke
laar die aan Yotam Ottolenghi's
eerdere boeken meewerkten.
Maar vanwege de inmiddels
welbekende omstandigheden
bleven de vragen over hun 'lief
desbrief aan Palestina' onbeant
woord. Dat wil niet zeggen dat
wij vervolgens zonder ge
spreksstof kwamen te zitten.
Vanwege het becommentarië
ren van gerechten en het be
spreken van mogelijke verbete
ringen, vallen er gewoonlijk
weinig stiltes tijdens het tafe
len. ,,Ik zou het vel van de kip
er altijd op laten zitten. Dan
knappert straks niet alleen
het brood'', meende mevrouw
Hamersma.
Nu resulteerde sociale ont
houding bij ons overigens niet
in geheelonthouding. Zo vond
ik het wel een aardige gedachte
om bij musakhan, het nationale
gerecht van Palestina, een rosé
van een regiogenootje te schen
ken. Ik wist er eentje uit Liba
non van een domein waar ik
ook al eens met smaak het rood
en het wit van aan de tand had
gevoeld. Hun blend van syrah
en tempranillo leidde tot een
vredig samenzijn met de ge
kruide kip. Ixsir ontpopte zich
tot een maaltijdrosé, krachtig,
vlezig, kruidig en nootachtig.
Daarbij sprak in deze curi
euze tijden de onderliggende
belofte ons aan. In het Libanees
staat ixsir voor 'elixir', een
geheime drank die zorgt voor
eeuwige jeugd en liefde. En al
zijn mevrouw Hamersma en
ik al ruim 46 jaar bij elkaar,
wat ons betreft verlengen we
36
Eten drinken
Kijktip voor
wijnliefhebbers en
barbecuefanaten:
Uncorked op
Netflix. Houd
kurkentrekker en
servetten bij de
hand. Zoon moet
het barbecue
restaurant van zijn
vader in Memphis
overnemen, maar
wil liever sommelier
worden. Hilarisch
is het tafelgesprek
waarin een Soma
liër wordt verward
met een sommelier.