De vlag uit voor deze gekruide kip Wijnweetje Mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken en runt een kookboekwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn en houdt van schrijven. Deze week: musakhan. ,,Dat had ook leuk voor Judith geweest'', zei mevrouw Hamersma terwijl ze de uitno diging om begin april de schrij vers van Falastin te interviewen bij het oud papier legde. Judith Cyrus is een gastkok die de keuken van de kookboekwinkel regelmatig gebruikt om kook lessen te geven. Met name haar cursus Ottolenghi is populair. Ze heeft stage gelopen in zijn Londense restaurant en kruidt de lessen die zij geeft met haar verhalen. Mevrouw Hamersma keek een beetje beteuterd. Zij had Sami Tamimi en Tara Wigley graag ontmoet, respectievelijk de kok en receptenontwikke laar die aan Yotam Ottolenghi's eerdere boeken meewerkten. Maar vanwege de inmiddels welbekende omstandigheden bleven de vragen over hun 'lief desbrief aan Palestina' onbeant woord. Dat wil niet zeggen dat wij vervolgens zonder ge spreksstof kwamen te zitten. Vanwege het becommentarië ren van gerechten en het be spreken van mogelijke verbete ringen, vallen er gewoonlijk weinig stiltes tijdens het tafe len. ,,Ik zou het vel van de kip er altijd op laten zitten. Dan knappert straks niet alleen het brood'', meende mevrouw Hamersma. Nu resulteerde sociale ont houding bij ons overigens niet in geheelonthouding. Zo vond ik het wel een aardige gedachte om bij musakhan, het nationale gerecht van Palestina, een rosé van een regiogenootje te schen ken. Ik wist er eentje uit Liba non van een domein waar ik ook al eens met smaak het rood en het wit van aan de tand had gevoeld. Hun blend van syrah en tempranillo leidde tot een vredig samenzijn met de ge kruide kip. Ixsir ontpopte zich tot een maaltijdrosé, krachtig, vlezig, kruidig en nootachtig. Daarbij sprak in deze curi euze tijden de onderliggende belofte ons aan. In het Libanees staat ixsir voor 'elixir', een geheime drank die zorgt voor eeuwige jeugd en liefde. En al zijn mevrouw Hamersma en ik al ruim 46 jaar bij elkaar, wat ons betreft verlengen we 36 Eten drinken Kijktip voor wijnliefhebbers en barbecuefanaten: Uncorked op Netflix. Houd kurkentrekker en servetten bij de hand. Zoon moet het barbecue restaurant van zijn vader in Memphis overnemen, maar wil liever sommelier worden. Hilarisch is het tafelgesprek waarin een Soma liër wordt verward met een sommelier.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116