m
a
l I
gezichten passen nauwelijks op één
scherm. Koks Gordon Ramsay en Alice
Waters staan in enorme keukens, van alle
gemakken voorzien. Dan Brown zit voor
een kast met vertalingen van zijn eigen
boeken, Serena Williams bevindt zich in de
hal van haar landhuis. Ze praten in de
camera, kijken je rechtstreeks aan, het is
even intiem als intimiderend om deze
beroemdheden in de ogen te kijken, tijdens
hun acht tot tien lessen (die gemiddeld een
kwartier duren). De impliciete boodschap
van de mise-en-scène is helder: deze men
sen weten als geen ander wat ervoor nodig
is om te slagen.
Er zijn twee typen masterclasses. Dat heb
ik door na een paar dagen waarin ik weinig
anders doe dan digitale lessen volgen. (Toch
alle tijd, hè...) Ten eerste heb je de Masters
die je de specialisten zou kunnen noemen.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden leg
gen zij uit hoe hun ambacht in elkaar steekt.
Dat levert leuke inkijkjes op in hoe ze den
ken, hoe ze werken. Hoe geïnteresseerder je
bent in een bepaalde discipline, hoe meer je
hieraan hebt. Een voorbeeld van dit type is
Gordon Ramsay. (Disclaimer: ik kan niet
goed koken. Ik ben wel erg bedreven in
het in de oven schuiven van opwarmmaal-
tijden. Misschien kan ik daar ooit eens les
in geven.) Maar als chef Ramsay zegt dat
hij 'het perfecte recept' voor me heeft, een
geroosterde aubergine met basilicum en
feta, laat ik me overtuigen. Ramsay spreekt
geanimeerd, is aardig, nooit scheldt hij me
de huid vol. Dat is dan ook het voornaamste
verschil met zijn gebruikelijke kookpro-
gramma's. Braaf snijd ik een aubergine
('een van de opwindendste groenten ter
wereld') doormidden, kerf kruisjes in het
vruchtvlees. Dan zout ik de twee helften,
zodat al het vocht naar het midden trekt.
Ik prop teentjes knoflook in de gleufjes
en bak de helften met olie en peper. Dan
twintig minuten in de oven, waarna ik het
vruchtvlees uit de schil schraap. 'Op deze
momenten kan ik niet wachten een fucking
vegetariër te worden', zegt Ramsay. Mijn
maaksel doet wat het moet doen. Het is net
lekker genoeg om mijn ene disgenoot, mijn
v,
ZATERDAG 11 APRIL 2020 27