m a l I gezichten passen nauwelijks op één scherm. Koks Gordon Ramsay en Alice Waters staan in enorme keukens, van alle gemakken voorzien. Dan Brown zit voor een kast met vertalingen van zijn eigen boeken, Serena Williams bevindt zich in de hal van haar landhuis. Ze praten in de camera, kijken je rechtstreeks aan, het is even intiem als intimiderend om deze beroemdheden in de ogen te kijken, tijdens hun acht tot tien lessen (die gemiddeld een kwartier duren). De impliciete boodschap van de mise-en-scène is helder: deze men sen weten als geen ander wat ervoor nodig is om te slagen. Er zijn twee typen masterclasses. Dat heb ik door na een paar dagen waarin ik weinig anders doe dan digitale lessen volgen. (Toch alle tijd, hè...) Ten eerste heb je de Masters die je de specialisten zou kunnen noemen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leg gen zij uit hoe hun ambacht in elkaar steekt. Dat levert leuke inkijkjes op in hoe ze den ken, hoe ze werken. Hoe geïnteresseerder je bent in een bepaalde discipline, hoe meer je hieraan hebt. Een voorbeeld van dit type is Gordon Ramsay. (Disclaimer: ik kan niet goed koken. Ik ben wel erg bedreven in het in de oven schuiven van opwarmmaal- tijden. Misschien kan ik daar ooit eens les in geven.) Maar als chef Ramsay zegt dat hij 'het perfecte recept' voor me heeft, een geroosterde aubergine met basilicum en feta, laat ik me overtuigen. Ramsay spreekt geanimeerd, is aardig, nooit scheldt hij me de huid vol. Dat is dan ook het voornaamste verschil met zijn gebruikelijke kookpro- gramma's. Braaf snijd ik een aubergine ('een van de opwindendste groenten ter wereld') doormidden, kerf kruisjes in het vruchtvlees. Dan zout ik de twee helften, zodat al het vocht naar het midden trekt. Ik prop teentjes knoflook in de gleufjes en bak de helften met olie en peper. Dan twintig minuten in de oven, waarna ik het vruchtvlees uit de schil schraap. 'Op deze momenten kan ik niet wachten een fucking vegetariër te worden', zegt Ramsay. Mijn maaksel doet wat het moet doen. Het is net lekker genoeg om mijn ene disgenoot, mijn v, ZATERDAG 11 APRIL 2020 27

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 115