De Moriaan mist
de gezelligheid
Pront
druivennat
Drank
Slager Verburg slacht ook
dit jaar een mooi 'paasrund'
MARGOT
9
f
DE WIJNTIP
MAGRO
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Sinds 13 maart 2020, een datum die ik niet zo
snel meer vergeet, drink ik nagenoeg geen
alcohol meer. De coronacrisis denderde
vanaf dat moment met een noodvaart mijn huis
kamer en mijn leven en dat van iedereen in Ne
derland binnen. Geen ontkomen meer aan. In het
begin dacht ik natuurlijk nog dat het mee zou
vallen, maar niets is minder waar. Het viel en valt
niet mee. Voor niemand. Het zou me verbazen als
we deze coronacrisis de komende jaren niet nog
eindeloos gaan voelen. De generatie na ons, waar
toe ook mijn Mannen behoren, gaat hier de ge
volgen zeker van dragen al hoop ik ook op posi
tieve effecten van dit alles. Wellicht kunnen we
nu een aantal zaken eens anders aanpakken. De
gesprekken met mijn ouders over wat te doen
wanneer zij het coronavirus krijgen, maken me
triest. Natuurlijk, ze moeten ergens aan doodgaan
maar liever nog niet nu en op die manier. Naast
het feit dat een begrafenis zoals zij zich zouden
wensen niet kan op dit moment. Gelukkig maken
ze het tot nu toe naar omstandigheden goed en
blijven we ze bezoeken met inachtneming van de
regels. Om even terug te komen op mijn geheel
onthouding (op een paar drankjes na): Het houdt
mijn hoofd koel. Bovendien slaap ik beter en voel
ik me fit. Daar ben ik dezer dagen erg op gefocust;
gezond zijn en blijven. Iedere dag wandel ik uren.
Alleen, met Man of met vriendinnen en met ge
paste afstand. Ik leef en eet gezond. Dat is niet zo
moeilijk want er is geen enkele verleiding. Ik be
doel, er zijn alleen lege terrassen en dichte res
taurantdeuren. Wel halen we regelmatig eten af
en drinken daar een mocktail bij. Neem 20 ml.
Searoop zwarte bes en leng dit aan met 100 ml.
bruiswater. Versier met ijsklontjes, verse munt
en wat lavendel en toast op een prettige Pasen.
Ondanks alles.
De gesprekken met mijn ouders over wat te doen wanneer
zij het coronavirus krijgen, maken me triest
KORTGENE ,,Pasen wordt dit
jaar geen Pasen zoals andere ja
ren. Ik klaag niet, maar net als ie
dereen krijgen we hier ook een
knauw", vertelt Cor Verburg, die
samen met zijn vrouw Corine
Slagerij Verburg in Kortgene be
stiert.
,,Ik ben heel benieuwd wat er
allemaal gaat gebeuren. Toch
hebben we afgelopen dinsdag
een koe geslacht, een echt paas-
beest. Dat is de traditie in het sla
gersvak: met Pasen zet je je beste
beentje voor en slacht je een heel
mooi rund. Zo gaat dat al van ge
neratie op generatie. Mijn vader
deed dat ook, die haalde de koe
lopend op bij boer Noordhoek
die hier op het dorp zit en limou-
sin-runderen heeft. Nu komen
deze runderen met een wagentje
daarvandaan naar de slachterij
die achter onze slagerij ligt. Daar
ben ik nu aan het uitbenen.''
Malsheid
,,Het vlees van een koe die de
hele winter op stal heeft gestaan
is smakelijker want in de wei
kweek je geen vet", legt Verburg
uit. ,,In de stal zet het aan. Daar is
een constante toevoer van eten
voor de koeien en dat komt de
malsheid ten goede." Overigens
hebben ze bij Verburg alleen
Zeeuws vlees in de vitrine lig
gen. Het lamsvlees komt van
Kats, het varkensvlees uit Nieu-
werkerk en het kalfsvlees van
hoeve Rapenburg.
,,Veel mensen eten lamsvlees
met Pasen maar traditioneel zijn
de mensen hier meer op rund
vlees georiënteerd."
Hij raadt cóte a l'os aan. ,,Daar
zit nog een stuk rib aan wat meer
smaak geeft aan het vlees. Laat
het op kamertemperatuur ko
men. Bestrooi met zeezout en
besprenkel met goede olijfolie en
laat het op een barbecue die goed
heet is, kort bakken. Het vlees
mag rood of rosé geserveerd
worden bijvoorbeeld bij asper
ges of zeekraal."
Smakelijke paasdagen.
vrijdag 10 april 2020
GO
Niek van Helleman (l) en Gertjan Franke van De Moriaan.
De maandelijkse wijnproeve
rijen zijn geschrapt. In het
wijnlokaal van De Moriaan in
Middelburg blijft de kurk voor
lopig op de fles.
De verplichte sluiting van de ho
reca gaat ook deze ondernemers
niet in de koude kleren zitten. De
bar levert nu niets op en ook de
verkoop aan restaurants is weg
gevallen. ,,Dat scheelt toch zeker
de helft in omzet'', zegt Niek van
Helleman, samen met Gertjan
Franke eigenaar van de zaak.
Toch blijft een klein deel van de
inkomsten gespaard. ,,De winkel
is open. De verkoop aan particu
lieren gaat gelukkig wel door. Af
en toe loopt er eens iemand bin
nen. En zoals altijd bestellen veel
van onze klanten via de website,
met een mail of telefonisch. Wij
bezorgen aan huis en blijven op
veilige afstand."
Hoewel Niek en Gertjan positief
ingesteld zijn, kijken ze nu al uit
naar de tijd dat ze hun klanten
weer in het wijnlokaal mogen
verwelkomen. ,,Bij ons is het als
bij iedereen. We hebben gezin
nen. De rekeningen blijven
komen. Vaste lasten blijven. Op
dit moment redden we het nog.
Als dit lang duurt, gaan we ons
zorgen maken.''
De ondernemers streven ernaar
mensen zoveel mogelijk te laten
genieten van wijn. Ze hopen dat
het nu serene Damplein binnen
kort weer lekker druk is. ,,Dat we
samen het glas kunnen heffen'',
zegt Gertjan. ,,En we elkaar weer
dat klopje op de schouder kun
nen geven, want dat mis ik.''
De wijnkeuze van de klanten is in
deze crisis eigenlijk hetzelfde ge
bleven. ,,Een troostwijn? Nee, die
kan ik je niet adviseren. Wij hou
den meer rekening met het jaar
getijde. Nu de temperatuur bui
ten wat oploopt, is een mooi glas
rosé uit de Provence wel lekker.
Misschien iets voor de paasda
gen?"
Wijnhandel De Moriaan tipt een Monte
del Fra, Custoza Superiore Ca del
Magro 2017, een verfijnde witte wijn
voor bij de gamba's a la Presa, een
tapasgerecht van chef-kok Jeroen
van der Hofstede van La Presa.
Dit pronte, opgewonden druivennat
met lichte anijstonen en het aroma
van geel fruit presteert optimaal
in combinatie met de garnalen.
Een volle, romige inzet die ein
digt in mooie en karaktervolle
rondingen. De mix van druiven
van onder andere garganega,
cortese en chardonnay rijpt vier
maanden op eikenhouten vaten.
Verdere rijping op de fles brengt
de wijn naar een hoger smaak-
niveau. Op dit moment betaal je
nog geen tientje per fles. Koop
daarom twee flessen tegelijk.
Eén om meteen van te genieten,
één om te bewaren.
ERBURG
Cor en Corine Verburg met cote a l'os voor op de barbecue,
FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN