CORONAVIRUS
Wonderen in
de breintjes
van mijn
kleintjes
Iedereen wil wel helpen bij
de oogst van het witte goud
7
Aspergemenu kan worden thuisbezorgd
Gebrek aan werk in andere sectoren voordeel voor telers
li 11 V i 11
IN QUARANTAINE
Vanmorgen in verafgoding
bijna een half uur zitten
kijken naar mijn 7-jarige
dochter. Die zat zichzelf voor de
computer gebarentaal te leren.
Bloedserieus is ze, die kleine. Als
je daarnaar kijkt, stijgt je geloof in
de toekomst van de mensheid su
biet met 30 procent.
Ze is geïnspireerd geraakt door
de sidekick van Mark Rutte, die bij
elke persconferentie naast hem
staat te gebaren. U kent vast haar
hamstergebaar. Wij volwassenen
moesten daar hartelijk om lachen
en genoten van memes en paro
dieën. Die kleine pikte iets anders
op, duizendmaal mooier. ,,Dat wil
ik ook kunnen.'' Een emotie die
we in de loop van het volwassen
worden langzamerhand verliezen.
Zij is niet de enige die ons ver
baast. De kleuter van 5 heeft zich
met haar ontwikkelende breintje
voorgenomen lezend uit thuis-
quarantaine te komen. De eerste
vierwoordenzinnetjes gaan al.
Kijk papa, dit is
boos. Dit verdrietig.
Oh, en dit is de
hond uitlaten
En denk nou niet dat wij hen als ti
ger moms en - dads achter de broek
zitten. Noch zijn het, of beschou
wen wij ze, als wonderkinderen.
Bij ons mag het best een pondje
minder, dat thuisonderwijs. Het
zit gewoon in ze, zoals in de
meeste kleuters. Vraag dat maar
aan hun meesters en juffen. Ik
vind die gretigheid, de leergierig
heid, telkens weer ontroerend. Zo
vind je het later zelden nog.
Onze eigen gebarentolk zit al
aan haar tweede online-uur. De
handjes gaan sierlijk in en uit el
kaar, fladderen en zweven, teke
nen een huis, een boom. Nu is ze
aan emoties toe, vertelt ze. Want af
en toe stopt ze even om de magie
van de gebarentaal te delen. ,,Kijk
papa, dit is boos. Dit verdrietig.
Oh, en dit is de hond uitlaten.''
Dan gaat de computer weer aan.
En dan stopt-ie weer. ,,Papa, wat
denk je dat dit is?'' Ze maakt het
snijgebaar langs haar hals en dan
een kringeltje met haar vinger ter
hoogte van haar hersens. Ik haal
mijn schouders op. Zij triomfante
lijk: ,,We herdenken de doden.''
Er dreigt een tekort aan arbeidsmigranten
in de land- en tuinbouw. Om te voorkomen
dat er te weinig 'handjes' zijn, zetten de telers
onder meer horecapersoneel in. ,,We worden
overspoeld met sollicitaties."
Normaal gesproken roert ze in
pannen, nu bedient Ilona een sor-
teerapparaat voor asperges. De
chef-kok van Hof van Huijbers in
Mierlo haalt de witte asperges uit
de oogstkratten en legt ze op de
sorteerband. Het is even schake
len, maar ze is blij dat ze in ieder
geval werk heeft. Een eindje ver
der staan haar collega's van de
sorteerploeg, vóór het coronatijd
perk nog in dienst als onder meer
barista en serveerster.
Jos Huijbers en zijn vrouw Lidy
van de Ven bestieren Hof van
Huijbers, een bedrijf in Oost-Bra
bant dat is gespecialiseerd in de
teelt van asperges (15 hectare) en
kersen. Ook een winkel in streek
producten en een groot horecage
deelte (gasterij) horen bij het hof.
De winkel is open, de gasterij is
sinds 15 maart gesloten. ,,We zijn
blij dat we ons horecapersoneel
kunnen inzetten bij de verwer
king van de aspergeoogst'', zegt
Van de Ven. „Gelukkig dat ieder
een zo flexibel is. Daarnaast is
onze kok niet alleen bezig met
sorteren, ze verwerkt de asperges
in gerechten die we als kant-en-
klaarmaaltijden in de winkel ver
kopen. We missen de omzet van
de gasterij, maar dit wordt voor
een groot deel gecompenseerd
door de winkel. Die trekt sinds
een paar weken extra klanten. Ik
merk dat mensen op zoek zijn
naar gezonde producten én ze
hebben tijd om uitgebreid te ko
ken en spelen thuis restaurantje.''
Zo'n drie weken geleden
plaatste ze een personeelsadver
tentie. 'Medewerkers gevraagd
om asperges te steken en te sorte
ren.' Van de Ven en haar man wa
ren toen in de veronderstelling
dat de grenzen met onder meer
Duitsland snel zouden sluiten en
Taxichauffeurs,
scholieren...
ze willen dolgraag
komen werken
SOLIDARITEIT
dat hun vaste groep van zo'n 25
Poolse arbeidsmigranten niet
naar Nederland kon komen. ,,Wat
kregen we veel reacties op onze
oproep! We worden nog steeds
overspoeld met sollicitaties. Taxi
chauffeurs, podiumbouwers, be
heerder van kantines en scholie
ren. Ze willen dolgraag hier ko
men werken. Dan merk je meteen
hoeveel sectoren op hun gat lig
gen en hoeveel behoefte er is aan
werk, want ook onze collega
telers krijgen veel mensen over de
vloer die aan de slag willen.''
Het bedrijf heeft een soort kaar
tenbak aangelegd waarin mini
maal honderd potentiële werkne
mers staan. ,,Het is fijn om te we
ten dat we een beroep op deze ex
tra handjes kunnen doen. We
staan aan het begin van het sei
zoen en inmiddels zijn er zeven
van onze vaste Poolse medewer
kers gearriveerd. Ik denk niet dat
ze allemaal deze kant opkomen
en het is nog steeds niet zeker of
de grenzen open blijven.''
In de loods achter de winkel
worden drie scholieren rondge
leid. Ze gaan binnenkort aan de
slag op het hof. ,,Het is mooi dat
we elkaar kunnen helpen in deze
tijd, maar ik plaats ook de kantte
kening dat het niet altijd even
makkelijk is. Het steken van as
perges is behoorlijk zwaar werk,
niet iedereen is daar geschikt
voor. En wat als de strenge coro
namaatregelen worden afge
schaald? Dan zijn wij de scholie
ren en andere medewerkers mis
schien weer heel snel kwijt.''
Toch is Van de Ven geroerd
door alle hulp die ze krijgt aange
boden. ,,Ook oudere mensen die
speciaal langskomen en melden
dat ze graag een dagje willen
meehelpen, geweldig toch? Sa
men komen we er wel doorheen.''
woensdag 8 april 2020
Frank
Poorthuis
Rotterdam
Net als veel Nederlanders blijft
journalist Frank Poorthuis thuis.
Frank zit in de risicogroep.
Verslag van dag 26.
Sanne Schelfaut
Mierlo
- Lidy van de Ven,
Hof van Huijbers
Normaal gesproken
zijn er elk jaar zo'n
170.000 arbeidsmi
granten als seizoens
werker werkzaam in
de land- en tuinbouw,
doorgaans mensen
uit Midden- en Oost
Europa. Maar dit jaar
dreigt er volgens LTO
Nederland een tekort
vanwege de corona-uit
braak en beperkende
maatregelen vanuit
overheden. ,,We maken
ons grote zorgen'', zegt
een woordvoerder. ,,Het
is onzeker hoeveel ar
beidsmigranten naar
Nederland afreizen.
Zeker nu bijvoorbeeld
Duitsland seizoenswerk
fiscaal aantrekkelijker
maakt." De Duitse rege
ring maakte ook be
kend voor oogstmede-
werkers een uitzonde
ring te maken op de
strenge coronamaatre
gelen. Het land wil
40.000 seizoensarbei
ders per maand toela
ten om boeren en tuin
ders te helpen.
De onzekere tijd zorgt
ook voor solidariteit. Zo
slaan aspergetelers en
horeca de handen
ineen en introduceren
aspergesvandeteler.nl
om verse asperges niet
verloren te laten
gaan. Restaurants zijn
omgebouwd tot winkel
of bezorgen speciale
aspergemenu's bij men
sen thuis. Meer dan vijf
tig restaurants, eetca
fés, cateraars en telers
hebben zich aange
meld. En via de Face-
bookpagina KoopOnze-
Oogst brengen land
bouworganisaties LTO
Noord, LLTB en ZLTO
vraag en aanbod samen
en promoten lokale ini
tiatieven, zoals Support
Your Locals, EtenOver
en Boerschappen.
Kok, barista of serveerster:
nu is iedereen even bezig met
de asperge-oogst.
FOTO KOEN VERHEIJDEN