8 ZEELAND
Het is even
afgelopen met
onze undercover
bezoeken aan
restaurants.
Zolang de sluiting
van de horeca
duurt, zullen de
culinaire recen
senten van deze
krant op een
andere manier
aandacht
besteden aan
(lekker) eten.
ETEN OP EEN ANDERE TOER a
asen staat voor de deur. En daar
mee de drukste periode voor de
iGraanbeurs in Axel. ,,Dan is het
'hier voller dan met kerst", zegt
chef Nicolette Meesen. Axelaars
kunnen echter na het paaseieren
zoeken niet aanschuiven in het
net verbouwde restaurant.
Daarom gaan we onze paasbrunch aan huis be
zorgen. Het zal iets simpeler dan normaal zijn,
maar we staan er nu eenmaal om bekend. Deze
week zijn we gebeld door een vaste gast die
Spanje niet uit kan. Hij wilde per se dat we bij zijn
drie kinderen de paasbrunch bezorgen." De
Graanbeurs verzorgt diverse vers belegde brood
jes, beleg en warme gerechten als aspergesoep,
varkenshaas en zeebaars.
Gebakken paling
Nicolette voelde de bui al hangen, een dag voor
het besluit viel dat restaurants moesten sluiten.
„Zaterdagavond was het zo rustig op straat, zon
dag hebben we ons personeel verteld dat we gin
gen bezorgen. Om 17.45 uur werd op de perscon
ferentie verteld dat we een kwartier later moes
ten sluiten. Ik stond te koken, de zaak was halfvol.
Toen brak ik, heb een traan gelaten. 'We hebben
twintig jaar zo hard voor deze zaak gewerkt, ze
gaan ons niet zo maar kapot krijgen', dacht ik.
'We gaan er wat van maken'."
De Graanbeurs bezorgt nu twee weken aan
huis. In het weekend brengt het zo'n vijftig tot
zeventig gerechten rond, vooral in de Kanaalzone.
Varkenshaas met peper- of champignonsaus is
populair. ,,Die moeten de gasten maar een kwar
tiertje opwarmen in de oven." Wat niet op het be-
zorgmenu staat, is de publieksfavoriet: in room
boter gebakken paling. Als vaste gasten er om vra
gen, mikt Nicolette echter gewoon de vis in de
pan. ,,Onze leverancier is daar ook blij mee, hij le
vert normaal twintig kilo in de week."
Energie
Nicolette hoopt haar gasten snel weer in het res
taurant te ontvangen. Na een ingrijpende verbou
wing heropende De Graanbeurs oktober vorig
jaar. ,,Daar zit veel tijd, energie en geld in. En dan
krijg je opeens te horen dat je een paar maanden
dicht moetToen we dat net te horen kregen,
appte onze huisbank dat ze ons wilde helpen. Dat
is echt heel lief. Daar krijg je energie van. Net als
van alle reacties van onze gasten."
vrijdag 3 april 2020
Klaar voor een
nieuwe ronde. Ni-
colette Meesen
pakt gerechten in
voor thuisbezor
ging. ,,Van alle
lieve reacties krij
gen we energie."
FOTO'S ANNE HANA
De Graanbeurs levert
paasbrunches aan huis
Bob Maes
De pannen staan nog steeds op
het vuur bij De Graanbeurs.
In het weekend
brengt De Graan-
beurs vijftig tot ze
ventig gerechten rond
in de Kanaalzone.