Mais, Maya's en Mexicaanse misverstanden MEDIA CULTUUR 23 Biologische wijnen van Neleman maandag 30 maart 2020 niet veel anders doen dan goed op zichzelf passen. Voor de gastvrouw is het meest onschuldige verkoud heidje in deze tijd al desastreus, dan mag ze het huis niet uit. ,,Dat is zo, maar ik heb er alles aan gedaan. Ik ben een keurige binnenblijver, ik ga niet meer naar de supermarkt. Hoe jammer de styliste en ik het ook vin den: ik kan geen pakken passen zoals gebruikelijk, maar heb ze per koerier thuis laten bezorgen. Dat is best nog redelijk overzichtelijk en gelukkig goed te organiseren, maar al met al is de opmaat naar een nieuw seizoen totaal anders, en onttakeld.'' Op de redactie van het programma geldt een coronaprotocol. ,,A-typisch voor een nieuwsredactie, waar ieder- Margriet van der Linden: ,,Ik heb mijn pakken per koerier thuis laten bezorgen.'' m M, vanaf vanavond elke werkdag om 19.00 uur, NPO 1 een vrolijk door elkaar loopt en je vaak even letterlijk de koppen bij el kaar steekt om een onderwerp door te spreken. De koppen bij elkaar ste ken is er echt niet meer bij. En de vi- sagiste die mij met alle veiligheids maatregelen van dien klaar maakt voor de uitzending, poedert niet nog even een gast bij, dat doen anderen nu. Krijgt een virus dan toch vat op mij, dan is dat buiten mijn macht. Natuurlijk kan ik ook bezorgd zijn, en ik merk ook dat ik dat wel eens ben, alleen moet ik mezelf dwingen het los te laten en denken: Weet je wat jij gaat doen? Met veel plezier ge woon beginnen aan het derde sei zoen van M, alleen in buitengewone omstandigheden.'' Na trips door Amerika, Vietnam en Japan maakte Miljuschka Wit- zenhausen ditmaal een culinaire rondreis door Mexico. Over mais, de Maya's en Mexicaanse misver standen. ,,Wist je dat Mexico eeu wenlang veganistisch was?'' Dennis Jansen Net op tijd zette Miljuschka Wit- zenhausen eind februari voet aan de grond in Nederland. Terug van haar wekenlange reis door Mexico be landde ze plotseling in een heel an dere werkelijkheid: die van de coro nacrisis. ,,In Mexico-Stad was nog niets te merken, maar op het vlieg veld was het al een chaos. Iedereen wilde naar huis. We keken elkaar aan en dachten: hebben wij even geluk gehad.'' Voor haar culinaire reispro gramma op 24Kitchen toerde ze vijf We zijn zo onwetend over Mexico. Veel mensen denken dat iedereen er arm is en naar Amerika wil weken door Mexico met haar vriend, regisseur/producer Philip van Ierschot, twee cameramannen en twee locals. ,,We zijn zo onwe tend over dat land. En bevooroor deeld. Veel mensen denken bijvoor beeld dat alle Mexicanen arm zijn en dat ze allemaal naar Amerika willen. Het tegendeel is waar.'' Ook over de keuken bestaan mis verstanden. ,,We kennen de na- cho's, taco's, burritos. We pakken een voorverwarmde tacoshell, gooien er wat gehakt in, tomaten, komkommer, kaas, limoen erbij en dan ben je er. Er is zo ontzettend veel meer.'' Ze dook Mexico zelf én de ge schiedenis van het land in. ,,Nu heerst daar een vleescultuur, maar wist je dat Mexico eeuwenlang ve ganistisch was? De Maya's en Azte ken hielden het voornamelijk op mais, bonen en pompoen. Het enige wat ze aan dieren hielden, waren kalkoenen. Pas na de kolonisatie door Spanje kwamen de varkens, de koeien en de kippen.'' Witzenhausen, die elke afleve ring een ander hoofdingrediënt be handelt - van mais, avocado en bo nen tot chocolade, chilipeper en li moen - heeft haar eigen eten de laatste tijd laten bezorgen, samen met de andere boodschappen. ,,De kinderen (van 7 en 9; red.) waren verkouden en snotterig, dus we hebben in quarantaine gezeten.'' Ze heeft haar kroost zelf een aan tal dagen les gegeven. ,,Ik hoop dat deze crisis een reset kan zijn voor onze maatschappij. Bijvoorbeeld hoe we kijken naar bepaalde be roepsgroepen. De zorg, het onder wijs. Dat zij niet alleen nu, maar straks ook meer credits verdienen. En dat er gewoon veel meer geld naar die sectoren gaat.'' Miljuschka in Mexico is vanaf van avond elke maandagavond om 22.00 uur te zien op 24Kitchen. Voor tips en info miljuschka.nl Miljuschka Witzenhausen. foto Het voordeel van PZC Omdat je het verdient! Het gevoel van een mediterrane vakantie thuis Neleman wijnen zijn altijd biologisch, duurzaam én vegan friendly en worden door henzelf gemaakt in Spanje. De wijngaarden en het wijnhuis liggen ten westen van Valencia, zo'n 900 meter boven zeeniveau in Casas del Rey. Met Neleman wijn proefje de smaak van Valencia. Moderne wijnen, geen overdreven hout of boventonen maar gebalanceerde warme en frisse wijnen die je doen denken aan een mediterrane vakantie! Speciaal voor jou zijn nu zes heerlijke verschillende biologische wijnen samengevoegd in één pakket. Bestel nu snel jouw pakket met 30% korting! Bestel het pakket op pzc.nl/wijn GO Utur 24KITCHEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 23