Mais, Maya's en
Mexicaanse
misverstanden
MEDIA CULTUUR 23
Biologische wijnen van Neleman
maandag 30 maart 2020
niet veel anders doen dan goed op
zichzelf passen. Voor de gastvrouw is
het meest onschuldige verkoud
heidje in deze tijd al desastreus, dan
mag ze het huis niet uit. ,,Dat is zo,
maar ik heb er alles aan gedaan. Ik
ben een keurige binnenblijver, ik ga
niet meer naar de supermarkt. Hoe
jammer de styliste en ik het ook vin
den: ik kan geen pakken passen zoals
gebruikelijk, maar heb ze per koerier
thuis laten bezorgen. Dat is best nog
redelijk overzichtelijk en gelukkig
goed te organiseren, maar al met al is
de opmaat naar een nieuw seizoen
totaal anders, en onttakeld.''
Op de redactie van het programma
geldt een coronaprotocol. ,,A-typisch
voor een nieuwsredactie, waar ieder-
Margriet van der
Linden: ,,Ik heb mijn
pakken per koerier
thuis laten bezorgen.''
m M, vanaf vanavond
elke werkdag om 19.00
uur, NPO 1
een vrolijk door elkaar loopt en je
vaak even letterlijk de koppen bij el
kaar steekt om een onderwerp door
te spreken. De koppen bij elkaar ste
ken is er echt niet meer bij. En de vi-
sagiste die mij met alle veiligheids
maatregelen van dien klaar maakt
voor de uitzending, poedert niet nog
even een gast bij, dat doen anderen
nu. Krijgt een virus dan toch vat op
mij, dan is dat buiten mijn macht.
Natuurlijk kan ik ook bezorgd zijn,
en ik merk ook dat ik dat wel eens
ben, alleen moet ik mezelf dwingen
het los te laten en denken: Weet je
wat jij gaat doen? Met veel plezier ge
woon beginnen aan het derde sei
zoen van M, alleen in buitengewone
omstandigheden.''
Na trips door Amerika, Vietnam
en Japan maakte Miljuschka Wit-
zenhausen ditmaal een culinaire
rondreis door Mexico. Over mais,
de Maya's en Mexicaanse misver
standen. ,,Wist je dat Mexico eeu
wenlang veganistisch was?''
Dennis Jansen
Net op tijd zette Miljuschka Wit-
zenhausen eind februari voet aan de
grond in Nederland. Terug van haar
wekenlange reis door Mexico be
landde ze plotseling in een heel an
dere werkelijkheid: die van de coro
nacrisis. ,,In Mexico-Stad was nog
niets te merken, maar op het vlieg
veld was het al een chaos. Iedereen
wilde naar huis. We keken elkaar
aan en dachten: hebben wij even
geluk gehad.''
Voor haar culinaire reispro
gramma op 24Kitchen toerde ze vijf
We zijn zo onwetend
over Mexico. Veel
mensen denken dat
iedereen er arm is en
naar Amerika wil
weken door Mexico met haar
vriend, regisseur/producer Philip
van Ierschot, twee cameramannen
en twee locals. ,,We zijn zo onwe
tend over dat land. En bevooroor
deeld. Veel mensen denken bijvoor
beeld dat alle Mexicanen arm zijn
en dat ze allemaal naar Amerika
willen. Het tegendeel is waar.''
Ook over de keuken bestaan mis
verstanden. ,,We kennen de na-
cho's, taco's, burritos. We pakken
een voorverwarmde tacoshell,
gooien er wat gehakt in, tomaten,
komkommer, kaas, limoen erbij en
dan ben je er. Er is zo ontzettend
veel meer.''
Ze dook Mexico zelf én de ge
schiedenis van het land in. ,,Nu
heerst daar een vleescultuur, maar
wist je dat Mexico eeuwenlang ve
ganistisch was? De Maya's en Azte
ken hielden het voornamelijk op
mais, bonen en pompoen. Het enige
wat ze aan dieren hielden, waren
kalkoenen. Pas na de kolonisatie
door Spanje kwamen de varkens, de
koeien en de kippen.''
Witzenhausen, die elke afleve
ring een ander hoofdingrediënt be
handelt - van mais, avocado en bo
nen tot chocolade, chilipeper en li
moen - heeft haar eigen eten de
laatste tijd laten bezorgen, samen
met de andere boodschappen. ,,De
kinderen (van 7 en 9; red.) waren
verkouden en snotterig, dus we
hebben in quarantaine gezeten.''
Ze heeft haar kroost zelf een aan
tal dagen les gegeven. ,,Ik hoop dat
deze crisis een reset kan zijn voor
onze maatschappij. Bijvoorbeeld
hoe we kijken naar bepaalde be
roepsgroepen. De zorg, het onder
wijs. Dat zij niet alleen nu, maar
straks ook meer credits verdienen.
En dat er gewoon veel meer geld
naar die sectoren gaat.''
Miljuschka in Mexico is vanaf van
avond elke maandagavond om
22.00 uur te zien op 24Kitchen.
Voor tips en info miljuschka.nl
Miljuschka Witzenhausen. foto
Het voordeel
van PZC
Omdat je het verdient!
Het gevoel van een mediterrane vakantie thuis
Neleman wijnen zijn altijd biologisch, duurzaam én vegan friendly
en worden door henzelf gemaakt in Spanje. De wijngaarden en het
wijnhuis liggen ten westen van Valencia, zo'n 900 meter boven
zeeniveau in Casas del Rey.
Met Neleman wijn proefje de smaak van Valencia. Moderne wijnen,
geen overdreven hout of boventonen maar gebalanceerde warme
en frisse wijnen die je doen denken aan een mediterrane vakantie!
Speciaal voor jou zijn nu zes heerlijke verschillende biologische
wijnen samengevoegd in één pakket.
Bestel nu snel jouw pakket met 30% korting!
Bestel het pakket op pzc.nl/wijn
GO
Utur
24KITCHEN