'Toen de horeca sloot, stortte onze markt volledig in' 4 verzetje jaar houdbaar, maar 80.000 flesjes apfelschorle moeten deze zomer echt weg. Is de horeca dan weer open? En zijn er dan wel weer toe risten? Zulke vragen spoken door Gert Jans hoofd. pen. Bovendien verwacht Fries land Campina dat de melkprijzen flink onderuit zullen gaan. Nee, ik voorzie een tropenjaar." De zuivelspecialisten troosten zich met de gedachte dat veel col lega-ondernemers nog moeilijkere tijden beleven. ,,Bijna een kwart van onze melk verwerken we zelf omdat dit soort ambachtelijke pro ducten meer geld oplevert. Wij kunnen daarnaast blijven leveren aan de zuivelindustrie. Als ik kijk naar de stilgevallen sierteelt, zijn wij er minder slecht aan toe. We moeten samen onze schouders er onder zetten. Ik denk dat deze tijd ondernemers ook creatief en saamhorig maakt. Er zullen nieuwe vormen van samenwer king ontstaan." Streekproducten kopen In een poging kwakkelende leden er bovenop te helpen, roept de stichting Zeker Zeeuws, die de certificaten voor streekproducten verstrekt, de Zeeuwse bevolking op lokaal te kopen. Er is een pro motiecampagne in de maak, zegt coördinator Caroline Melissant. ,,Onze Zeeuwse streekproducen- ten hebben het moeilijk. Daarom willen we de Zeeuwen vragen streekproducten te kopen bij de boerderij- en landwinkel, slager, Kroketten en bitterballen Het gros van de Zeeuwse onder nemers dat streekproducten maakt, is afhankelijk van de horeca en het toerisme. Dat geldt zeker ook voor Dennis en Ellen Coppens van De Ambachterie in Oostburg, vermaard fabrikant van kroketten, bitterballen en aperoballetjes met de 'beste ingrediënten uit de re gio'. ,,Op de Horecabeurs in Goes ontvingen we nog het Zeker Zeeuws-certificaat voor onze kro ketten waarin kaas van kaasboer derij Schellach in Middelburg is verwerkt. Een week later sloot de horeca en stortte onze markt bijna volledig in. Wij leveren kwaliteits producten voor de horeca. Die kunnen we nu niet kwijt. Vier we ken terug zijn we begonnen om een voorraad kroketten te maken voor Pasen. Dan praat je over 250.000 stuks, waarvan we nu nog maar een klein deel kunnen afzet ten in boerderijwinkels en de filia len van Jumbo in Oostburg, Aar denburg en Breskens. Ook al kun je ze een jaar bewaren, dan nog zitten we met bijna een kwart miljoen kroketten in onze maag." Het is een nachtmerrie, zegt het ondernemerspaar. Onze elf me dewerkers zitten nu werkeloos thuis. Ik heb werktijdverkorting aangevraagd en ga een beroep doen op steunmaatregelen. Daar naast heeft de coronacrisis ook een enorme sociale impact. We moe ten onze kinderen thuis opvangen nu de scholen dicht zijn. Tegelij kertijd willen we het bedrijf over eind houden. We gaan daarom producten aan consumenten in de streek verkopen. We rij den 4 om en om naar klanten, zodat we allebei een hebben. Dat contact met klan ten en het besef dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, houdt onze rug recht." Niet elk streekpro duct is een corona slachtoffer. Bij Zuivelboerde- rij Hoog- elande in Grijps- kerke rin kelt de deurbel va ker dan een maand gele den. „Je ziet een ver schuiving in het kooppa troon. Men sen grijpen mis in de super markt en rij den ver vol gens naar een boerderij- of een land- winkel. We zien een piek in het klantenbezoek." Jomien van Eenennaam, die sa men met man Leo en zoon Len- nard het zuivelbedrijf runt, ziet het somber in. Want op rozen zit Hoogelande zeker niet. ,,Wij leve ren 90 procent van onze soorten yoghurt en vla aan boerderij- en landwinkels aan de kust. Die pro ducten worden 's zomers vooral door toeristen gekocht. Ik moet nog zien of en hoeveel toeristen er deze zomer naar Zeeland komen. We weten immers niet wat er 1 juni zal gebeuren." Niet aflossen De Van Eenennaams hebben een paar jaar terug geïnvesteerd in een moderne stal waarin momenteel 90 melkkoeien staan te herkau wen. ,,Daar moeten we nog veel op aflossen. Gelukkig hoeven we van de bank het komende halfjaar niets af te lossen. Daarnaast is het nog wel de vraag of we 90 koeien kunnen houden. Daarvoor zullen we fosfaatrechten moeten bijko- ZATERDAG 28 MAART 2020 GO VERVOLG VAN PAGINA 3 l Ztelonfti ntZHtaM" 0t MM"»' 0f|tkkMS»t! r*l# fcrok«H«i i De kist van Support your Locals. Snacks in overvloed. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE Ellen en Dennis Coppens van de Ambachterie in Oostburg in hun productieruimte waar de machines zwijgen. foto camile schelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 52