'Toen de horeca sloot, stortte onze markt volledig in'
4
verzetje
jaar houdbaar, maar 80.000 flesjes
apfelschorle moeten deze zomer
echt weg. Is de horeca dan weer
open? En zijn er dan wel weer toe
risten? Zulke vragen spoken door
Gert Jans hoofd.
pen. Bovendien verwacht Fries
land Campina dat de melkprijzen
flink onderuit zullen gaan. Nee, ik
voorzie een tropenjaar."
De zuivelspecialisten troosten
zich met de gedachte dat veel col
lega-ondernemers nog moeilijkere
tijden beleven. ,,Bijna een kwart
van onze melk verwerken we zelf
omdat dit soort ambachtelijke pro
ducten meer geld oplevert. Wij
kunnen daarnaast blijven leveren
aan de zuivelindustrie. Als ik kijk
naar de stilgevallen sierteelt, zijn
wij er minder slecht aan toe. We
moeten samen onze schouders er
onder zetten. Ik denk dat deze tijd
ondernemers ook creatief en
saamhorig maakt. Er zullen
nieuwe vormen van samenwer
king ontstaan."
Streekproducten kopen
In een poging kwakkelende leden
er bovenop te helpen, roept de
stichting Zeker Zeeuws, die de
certificaten voor streekproducten
verstrekt, de Zeeuwse bevolking
op lokaal te kopen. Er is een pro
motiecampagne in de maak, zegt
coördinator Caroline Melissant.
,,Onze Zeeuwse streekproducen-
ten hebben het moeilijk. Daarom
willen we de Zeeuwen vragen
streekproducten te kopen bij de
boerderij- en landwinkel, slager,
Kroketten en bitterballen
Het gros van de Zeeuwse onder
nemers dat streekproducten
maakt, is afhankelijk van de horeca
en het toerisme. Dat geldt zeker
ook voor Dennis en Ellen Coppens
van De Ambachterie in Oostburg,
vermaard fabrikant van kroketten,
bitterballen en aperoballetjes met
de 'beste ingrediënten uit de re
gio'.
,,Op de Horecabeurs in Goes
ontvingen we nog het Zeker
Zeeuws-certificaat voor onze kro
ketten waarin kaas van kaasboer
derij Schellach in Middelburg is
verwerkt. Een week later sloot de
horeca en stortte onze markt bijna
volledig in. Wij leveren kwaliteits
producten voor de horeca. Die
kunnen we nu niet kwijt. Vier we
ken terug zijn we begonnen om
een voorraad kroketten te maken
voor Pasen. Dan praat je over
250.000 stuks, waarvan we nu nog
maar een klein deel kunnen afzet
ten in boerderijwinkels en de filia
len van Jumbo in Oostburg, Aar
denburg en Breskens. Ook al kun
je ze een jaar bewaren, dan nog
zitten we met bijna een kwart
miljoen kroketten in onze maag."
Het is een nachtmerrie, zegt het
ondernemerspaar. Onze elf me
dewerkers zitten nu werkeloos
thuis. Ik heb werktijdverkorting
aangevraagd en ga een beroep
doen op steunmaatregelen. Daar
naast heeft de coronacrisis ook een
enorme sociale impact. We moe
ten onze kinderen thuis opvangen
nu de scholen dicht zijn. Tegelij
kertijd willen we het bedrijf over
eind houden. We gaan daarom
producten aan consumenten in
de streek verkopen. We rij den 4
om en om naar klanten, zodat
we allebei een
hebben. Dat contact met klan
ten en het besef dat we allemaal
in hetzelfde schuitje zitten,
houdt onze rug recht."
Niet elk streekpro
duct is een corona
slachtoffer. Bij
Zuivelboerde-
rij Hoog-
elande in
Grijps-
kerke rin
kelt de
deurbel va
ker dan een
maand gele
den. „Je ziet
een ver
schuiving in
het kooppa
troon. Men
sen grijpen
mis in de
super
markt
en rij
den
ver
vol
gens
naar een boerderij- of een land-
winkel. We zien een piek in het
klantenbezoek."
Jomien van Eenennaam, die sa
men met man Leo en zoon Len-
nard het zuivelbedrijf runt, ziet
het somber in. Want op rozen zit
Hoogelande zeker niet. ,,Wij leve
ren 90 procent van onze soorten
yoghurt en vla aan boerderij- en
landwinkels aan de kust. Die pro
ducten worden 's zomers vooral
door toeristen gekocht. Ik moet
nog zien of en hoeveel toeristen er
deze zomer naar Zeeland komen.
We weten immers niet wat er 1
juni zal gebeuren."
Niet aflossen
De Van Eenennaams hebben een
paar jaar terug geïnvesteerd in een
moderne stal waarin momenteel
90 melkkoeien staan te herkau
wen. ,,Daar moeten we nog veel op
aflossen. Gelukkig hoeven we van
de bank het komende halfjaar
niets af te lossen. Daarnaast is het
nog wel de vraag of we 90 koeien
kunnen houden. Daarvoor zullen
we fosfaatrechten moeten bijko-
ZATERDAG 28 MAART 2020 GO
VERVOLG VAN PAGINA 3
l Ztelonfti
ntZHtaM"
0t MM"»'
0f|tkkMS»t!
r*l# fcrok«H«i i
De kist van
Support
your
Locals.
Snacks in overvloed.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
Ellen en Dennis Coppens van de Ambachterie in Oostburg in hun
productieruimte waar de machines zwijgen. foto camile schelstraete