Lastig Searoop: limonadesiroop die ook werkt als dressing Help Maartje van haar geitenkaas af Een frisse, droge Riesling MARGOT 9 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Het valt me lastig een column te schrijven. Niet omdat ik geen inspiratie heb, inte gendeel. Het is meer dat er zoveel gebeurt om me heen dat ik niet weet waar ik moet be ginnen. Het hele leven maakte afgelopen weken natuurlijk zo'n gekke kanteling. Hoe groter de problemen buiten, hoe kleiner de wereld bin nen. 's Avonds ben ik doodmoe (ik slaap gelukkig wel goed) en wanneer ik wakker word is het eer ste wat ik denk: oh ja, er is iets. Om het vervol gens, met tegenzin, tot me door te laten dringen. Toch is de impact zo groot dat ik, om mezelf te beschermen, ook probeer te denken aan de mooie kanten van dit fenomeen. Dat de zon uit bundig schijnt bijvoorbeeld en dat de hemel on gelofelijk blauw is zonder vliegtuigstrepen. Dat de vogels zo goed te horen zijn en het iedere dag wel zondag lijkt en het op zondag helemaal ver stild is, zelfs midden in de stad. Vooralsnog werk ik gewoon door en dat is heel fijn. Het geeft structuur aan de dag en zorgt voor afwis seling. Ik heb dan ook een beroep in de vitale sector. Maar in deze 'toeristloze tijden' is mijn werk wel aan het veranderen en moet ik nieuwe, creatieve manieren bedenken om mijn werk te kunnen blijven doen. Het grootste voordeel van deze periode is wel dat ik nu overal tijd voor heb. Opruimen, de tuin, spelletjes doen met de Mannen en natuur lijk slow cooking. Bijvoorbeeld hachee, maar dan wel van Zeeuwse ingrediënten, want: koop lokaal, juist nu! Bak 500 gram riblappen, in stukjes, aan in boter. Snipper 2 uien en bak deze mee. Doe er 3 lepels bloem bij, voeg een scheut rode wijn toe, met 3 laurierblaadjes, 4 kruidna gels, zout en peper. Laat 3 uur stoven met 500 milliliter runderbouillon. Ouderwets lekker bij rodekool en aardappelen en niet lastig om te ma ken. Het grootste voordeel van deze periode is wel dat ik nu overal tijd voor heb. Conny Schoenmaker en Wouter Nolen. foto ernesta verburg glundert wanneer ze haar fles sen Searoop, met haar fietsje ver werkt in het mooie etiket, laat zien. Conny Schoenmaker uit Burgh-Haamstede is geen onbe kende in deze rubriek. Al jaren is ze bezig met Zeeroop, een siroop met kruiden uit de duinen. ,,Veel Zeeuwse chefkoks ko ken hier al mee. Toch was het mijn droom om de siropen ook voor de consumentenmarkt te ontwikkelen. Samen met Wou ter Nolen van JB Diesch werkte ik de afgelopen twee jaar aan Searoop, een biologische Zeeuwse limonadesiroop die nu in vier bijzondere smaken ver krijgbaar is. Ik plukte hiervoor de duinkruiden. Nick Sinke van Bi osfeer uit Groede voegde er bo tanische kruiden eraan toe en zorgde voor de juiste blend" ,legt ze uit. Nolen vult aan dat het bi ologische versgeperste appelsap extra smaak geeft aan de siroop. ,,We hebben geen gebruikge maakt van concentraat, dat proef je", vindt Nolen. ,,Dat JB Diesch - bekend van de babbelaars en chocolade - met Conny in zee ging, is heel van zelfsprekend; beiden maken we gebruik van Zeeuwse ingrediën ten en wij hebben ingangen bij Zeeuwse (boerderij)winkels waar de Searopen nu ook in de schappen komen te staan." Ze kozen voor de smaken Duin doorn, meidoorn, salie; Rozema rijn, citroenmelisse, tijm; Zwarte bes, lavendel, roos en Rabarber, zeevenkel, zeekraal. ,,Bijzondere smaken die lekker wegdrinken, naast dat ze heel geschikt zijn als alcoholvrij alternatief met (bruis)water. Bijvoorbeeld tij dens de maaltijd" ,vertelt Schoenmakers trots. Minder suiker ,,De Searopen hebben een echte afdronk, toch zit er 50% minder suiker in dan in andere siropen. Je kunt er ook lekkere dressings mee maken", vult Nolen aan. ,,Neem een scheut Searoop Zwarte bes, meng met wat olijf olie en sprenkel het eens over wat Zeeuwse veldsla." kaas en eieren. Noten, want ge zond, gaan ook nog goed. Olijven en tapas bestel ik even niet meer. Ik betwijfel of die ik kwijtraak. Ik moet nu financieel zien te overle ven. Ik ben daarom begonnen met bezorging aan huis, voor een luttel bedrag in Breskens en om geving. Maar ik rij ook naar Hulst als iemand 300 euro aan kaas bestelt, hahaha." De kaaswinkel is coronaproof, on derstreept Maartje. ,,Ik laat de deur openstaan, zodat niemand de klink hoeft aan te raken. Ik rei nig ook continu het pinautomaat. Zelf sta ik veilig achter een scherm." De geitenkaas, iets ge rijpte Buche de chèvre affinée die Maartje gewoonlijk aan de horeca slijt, is nu in de aanbieding. „Voor 99 cent per plak. Normaal is dat 1,75 euro. Geen geld voor heer lijke kaas!" DE WIJNTIP vrijdag 27 maart 2020 GO BURGH-HAAMSTEDE Ze KI ES LI "Canic ITf Kaasproeverijen in haar winkel mogen niet meer. De horeca is even geen klant meer en de consument houdt in crisistijd de hand op de knip. Maartje de Vos van kaaswinkel 't Vosje in Bres- kens heeft haar omzet fors zien kelderen. „Tot de helft van wat ik normaal verkoop. De sluiting van de horeca hakt er flink in. Ik ver koop aan restaurants en strand paviljoens altijd veel kaas voor kaasplankjes en ook veel rollen geitenkaas voor ovengerechten en salades." Toeristen ziet de kaasspecialist ook niet meer. ,,Daar verkoop ik gewoonlijk veel kleine kaasjes aan. Ik had zoveel over dat ik ze maar naar de voedselbank heb gebracht. Je moet ze nu eten, an ders worden ze te hard." Tja, en consumenten kopen nu praktisch, zegt Maartje. „Boter, Bij de geitenkaas van Maartje past een droge witte wijn met frisse zuren. Eigenlijk combineert wit doorgaans beter bij kaas, omdat die de boel fris houdt. Voor de hand ligt een Sauvignon Blanc, maar ga eens voor Duitse Riesling. En dan niet per se uit de Moezel, maar kies droge Riesling uit de Nahe, Pfalz en Rheinhessen. Vooral uit de laatste streek komen tegenwoordig fantas tische Rieslings. De instapwijnen kosten rond een tientje en dan kun je al genieten van zuivere transpa rante wijnen die een mooie balans bezitten van fruit, zuren en minera len. Zoals de Riesling Trocken van Dreissigacker. Maartje de Vos in haar winkel toont een rol geitenkaas die nu in aanbieding is. foto camile schelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 33