8 ZEELAND Het is even afgelopen met onze undercover bezoeken aan restaurants. Zolang de sluiting van de horeca duurt, zullen de culinaire recen senten van de PZC op een andere manier aandacht besteden aan voedsel. ETEN OP EEN ANDERE TOER teeds meer restaurants gaan me nu's bezorgen en/of bieden ook afhaalmaaltijden aan. Initiatieven borrelen op om dat aanbod te i bundelen. De nieuwe website zeelandeet.nl bijvoorbeeld geeft per regio een overzicht van wat restaurants, eetcafés, snackbars en cateringbedrij ven aan bezorg- en afhaalmaaltijden aanbieden. De lijst is al zestig horecazaken lang. In elke ru briek lichten we er eentje uit. Daarnaast krijgen winkeliers een podium. Van de kaasboer tot de slijterij, van de groenteman tot de visverkoper. Restaurant Cristó in Zierikzee, het inpandige pareltje van hotel Mondragon, mag dan potdicht zitten, in de keuken staan toch pannen op het vuur te pruttelen. Cristó is kort na de verplichte sluiting van de horeca al begonnen met bezorg en afhaalmenu's. Chef Kees Visser dresseert een gerechtje dat straks in een maaltijddoos gaat: een creatieve pizza van bladerdeeg, makreel, soja en ponzu. Visser, een vermaard wedstrijdchef, kookt immers op niveau. Nu zijn gasten het restaurant niet kunnen bezoeken, komt hij naar ze toe. ,,Haha ja, letterlijk. Afgelopen weekend hebben we maaltijden aan huis bezorgd. In Zierikzee doen we dat op de fiets, verder weg per auto. Ik ben zelfs in Oosterland geweest. Het zijn tot nu toe vooral vaste gasten die luxe willen dineren in het weekend." De kaart van Cristo@home, zoals het bezorg/afhaalmenu is gedoopt, is beperkter dan de gebruikelijke menukaart. Simpelweg om niet te veel te hoeven inkopen om later weer te moe ten weggooien. Er staan zes luxe broodjes op die de namen van sprookjesfiguren dragen: 'fee', 'elfje' en 'merlijn'. Er zijn drie voorgerechten, naast de genoemde pizza ook carpaccio en een klassieke Caesar salade. Het trio hoofdgerechten bestaat uit een Aziatische bereiding van short rib van het rund met aardappelcrème en wokgroen ten, fricassee van gevogelte met risotto en padde stoelen en groene asperges en tot slot een kabel jauw met aardappelcrème, dashi en groene kool. Geen desserts, dat is nog te lastig. Klanten kunnen de gerechten thuis opwarmen in de oven, zegt Kees. „Een minuutje of zeven en je kunt eten." De prijzen zijn modaal: de hoofdgerechten kosten 15,50 tot 17,50 euro. „Deze gerechten zijn ook wat simpeler dan in het restaurant. Met zijn vieren kun je onder de 100 euro eten." De klant kan afrekenen via een mobiel pinapparaat dat Kees met zijn smartphone op af stand kan bedienen. Het pin apparaat wordt telkens gedes infecteerd. De chef van Cristó is blij dat hij zo toch kan blijven koken. Dat is mijn passie. Niemand weet hoe lang dit gaat duren. Ik moet nog zien dat de restaurants na 6 april open kunnen. Ik heb daar een hard hoofd in." vrijdag 27 maart 2020 GO Chef Kees Visser van res taurant Cristó is bezig met een gerechtje dat straks in de maaltijddoos gaat. Lekker thuis smullen van de liflafjes van Cristó Frank Balkenende STOVE CHEF Makreelpizza, fotos ERNESTA VERBURG En dan op pad met het bezorg- menu.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 32