8 ZEELAND
Het is even
afgelopen met
onze undercover
bezoeken aan
restaurants.
Zolang de sluiting
van de horeca
duurt, zullen de
culinaire recen
senten van de
PZC op een
andere manier
aandacht
besteden aan
voedsel.
ETEN OP EEN ANDERE TOER
teeds meer restaurants gaan me
nu's bezorgen en/of bieden ook
afhaalmaaltijden aan. Initiatieven
borrelen op om dat aanbod te
i bundelen. De nieuwe website
zeelandeet.nl bijvoorbeeld geeft
per regio een overzicht van wat
restaurants, eetcafés, snackbars en cateringbedrij
ven aan bezorg- en afhaalmaaltijden aanbieden.
De lijst is al zestig horecazaken lang. In elke ru
briek lichten we er eentje uit. Daarnaast krijgen
winkeliers een podium. Van de kaasboer tot de
slijterij, van de groenteman tot de visverkoper.
Restaurant Cristó in Zierikzee, het inpandige
pareltje van hotel Mondragon, mag dan potdicht
zitten, in de keuken staan toch pannen op het
vuur te pruttelen. Cristó is kort na de verplichte
sluiting van de horeca al begonnen met bezorg
en afhaalmenu's. Chef Kees Visser dresseert een
gerechtje dat straks in een maaltijddoos gaat: een
creatieve pizza van bladerdeeg, makreel, soja en
ponzu. Visser, een vermaard wedstrijdchef, kookt
immers op niveau. Nu zijn gasten het restaurant
niet kunnen bezoeken, komt hij naar ze toe.
,,Haha ja, letterlijk. Afgelopen weekend hebben
we maaltijden aan huis bezorgd. In Zierikzee
doen we dat op de fiets, verder weg per auto. Ik
ben zelfs in Oosterland geweest. Het zijn tot nu
toe vooral vaste gasten die luxe willen dineren in
het weekend."
De kaart van Cristo@home, zoals het
bezorg/afhaalmenu is gedoopt, is beperkter dan
de gebruikelijke menukaart. Simpelweg om niet
te veel te hoeven inkopen om later weer te moe
ten weggooien. Er staan zes luxe broodjes op die
de namen van sprookjesfiguren dragen: 'fee',
'elfje' en 'merlijn'. Er zijn drie voorgerechten,
naast de genoemde pizza ook carpaccio en een
klassieke Caesar salade. Het trio hoofdgerechten
bestaat uit een Aziatische bereiding van short rib
van het rund met aardappelcrème en wokgroen
ten, fricassee van gevogelte met risotto en padde
stoelen en groene asperges en tot slot een kabel
jauw met aardappelcrème, dashi en groene kool.
Geen desserts, dat is nog te lastig.
Klanten kunnen de gerechten thuis opwarmen
in de oven, zegt Kees. „Een minuutje of zeven en
je kunt eten." De prijzen zijn modaal: de
hoofdgerechten kosten 15,50 tot 17,50
euro. „Deze gerechten zijn ook wat
simpeler dan in het restaurant. Met
zijn vieren kun je onder de 100
euro eten." De klant kan afrekenen
via een mobiel pinapparaat dat
Kees met zijn smartphone op af
stand kan bedienen. Het pin
apparaat wordt telkens gedes
infecteerd.
De chef van Cristó is blij dat
hij zo toch kan blijven koken.
Dat is mijn passie. Niemand weet
hoe lang dit gaat duren. Ik moet nog
zien dat de restaurants na 6 april open
kunnen. Ik heb daar een hard hoofd in."
vrijdag 27 maart 2020
GO
Chef Kees
Visser van res
taurant Cristó
is bezig met
een gerechtje
dat straks in de
maaltijddoos
gaat.
Lekker thuis smullen
van de liflafjes van Cristó
Frank Balkenende
STOVE CHEF
Makreelpizza, fotos
ERNESTA VERBURG
En dan op pad
met het bezorg-
menu.