II
CORONAVIRUS
Fastfoodboulevard Goes voor veel Zeeuwen alternatief voor uit eten gaan
Bedrijfsloodsen
veranderen spontaan
in pop-upwinkels
,,Ho, moet even aansluiten hoor",
roept Ruben Franse (19) uit Kwa-
dendamme als we door zijn raam
pje in het portier staan te kleppen.
Hij geeft een dot gas en stuurt zijn
blauwe Twingo naar de bestelpaal.
,,Mag ik een McFlurry M&M, een
McFlurry Chocolade Karamel Zee
zout en een cheeseburger alsje
blieft?" En hup, hij mag al door naar
het afhaalloket. Achter hem schui
ven een stuk of tien auto's aan. Ja,
het is druk. Maar om nou van een
file te spreken, is overdreven. Nu zit
de vaart er wel goed in, dus mis
schien dat de rijen daardoor niet al
te lang zijn.
Ruben trekt bij het afhaalloket
zijn handrem aan. ,,Als we een kater
hebben, komen we hier altijd even
langs", ginnegapt hij. Zijn vriend
en voetbalmaat Max Koens schiet
naast hem in de lach. ,,Nu is het
zo'n beetje de enige plek om nog
wat te eten, verder is alles dicht",
vervolgt Ruben serieus. ,,Wel jam
mer, maar het is wel goed, want de
wereld is een bende op het mo
ment."
Plastic handschoenen
Lang hoeven de jongens niet te
wachten. ,,Alsjeblieft", zegt de
dame vriendelijk. Ze geeft, met de
handen gehuld in plastic hand
schoenen, de ijsjes en hamburger
aan. Zoveel als mogelijk houdt ie
dereen afstand. Als Ruben wegrijdt,
gaat er met uiterste precisie een
doekje over de balie en de pinauto
maat. Klaar voor de volgende klant.
'Betaal contactloos'
Stuk voor stuk coronamaatregelen,
legt Eunice Koekkoek van McDo
nald's Nederland uit. ,,In de keuken
golden al strenge regels, maar die
zijn verder aangescherpt. Mede-
Er is geen andere
plaats om naartoe
te gaan
werkers wassen vaker hun handen
en bij het raam moeten ze hand
schoenen dragen en vaker reinigen.
Van klanten verwachten we dat ze
contactloos betalen, niet meer con
tant." Of het heel veel drukker is
dan anders bij de McDrives en of de
financiën daardoor op peil blijven,
kan en wil Eunice niet zeggen.
Bij de KFC is het zaterdagavond
ook aanschuiven. ,,Nee ik kom hier
niet vaak", vertelt Kees den Dek
ker uit 's-Heer Abtskerke. Hij heeft
net vanuit zijn BMW kipstukken
besteld. ,,Ik ben niet zo van de af-
haalsnacks. Ik haal even wat voor
mijn dochter en mij, we zijn gezel
lig samen. Dit is wel makkelijk.
Maar je moet het niet elke week
doen."
Ruben en Max hebben de auto
inmiddels op een parkeerplek ge
zet. ,,Ik hoop niet dat we in lock-
down gaan. Als ik drie weken thuis
bij mijn ouders moet zitten, gaan er
dooien vallen denk ik." Ruben en
Max schieten in de lach, maar hele
maal gerust zijn ze er niet op.
Ze zijn niet de enigen die hun
auto hebben geparkeerd om de tan
den in een vette hap te zetten. Julia
Bouthoorn uit Vogelwaarde doopt
de friet in de mayonaise. ,,Er is geen
andere plaats om naartoe te gaan.
We komen hier wel vaker hoor,
maar ik denk dat we nu anders naar
een restaurant zouden zijn gegaan.
Vandaag hebben we iets besteld bij
de Burger King, omdat daar de
minst lange rij stond."
Op zijn kop
Het is ook voor de studente aan de
Johan Cruyff Academy in Tilburg
een rare tijd. Klopt, dat is een oplei
ding voor topsporters, legt ze uit.
Maar kan die vette hap dan wel?
Uhm, dit is niet het beste voor
beeld, maar vooruit, soms moet het
kunnen. Toch?" De coronacrisis
heeft ook de wereld van de dres-
suuramazone op zijn kop
gezet. ,,Alle wedstrijden zijn afge
last en lessen gaan niet meer
door. Mijn paarden staan op stal
ling. De helft van de dag studeer ik
thuis, de rest van de dag train ik."
It
I maandag 23 maart 2020
I pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
ZEELAND4
Aansluiten in de rij van de drive-in
Even lekker buiten de deur smik
kelen en smullen is er nauwelijks
nog bij nu restaurants en café's
dicht zijn. Maar voor wie ont
wenningsverschijnselen krijgt, is
er gelukkig een oplossing: de
fastfoodboulevard in Goes. De
zaken van McDonalds, KFC en
Burger King zelf zijn dicht, maar
voor de drive-ins staan rijen.
Jeffrey Kutterink
Goes
- Julia Bouthoorn uit
Vogelwaarde
De restaurants zelf zijn
dicht, maar de drive-ins zijn
open.. foto's johan van der heijden