Piekeren Meinderd Kampen bedenkt absint met een Zeeuwse touch MARGOT ZEELAND 11 WK hoofd erbij. De crème van avocado blijkt de be waker tussen dat smaakgeweld. Een goed gebakken hertenrugfilet waar we zelf een saus bij mogen kiezen. Jus de veau klinkt het meest aanlokkelijk en marcheert prima met het stuk, in tranches gesneden wild. Daarbij ko men gegrilde groenten als witlof, courgette, groene asperge en aardpeer. In menig restau rant zijn dat ondergeschoven kindjes, maar vanavond zijn ze goed gekruid. Omdat ze ge grild zijn, zijn ze zoeter geworden en dat gaat opperbest samen met het nerveus-zoete van hert en de dikke, geconcentreerde jus de veau. Mijn tafelgenoot is inmiddels in de wolken van het verdraaid lekkere schuim van paling op haar gebakken kabeljauwfilet. Het heeft een minieme rooksmaak die goed samengaat met de vis. De rokerige toets vinden we ook terug in de gerookte amandelen, die net als de ingelegde rode biet wat aardse smaken geven. De kabel jauw is de winnaar van de avond. ,,Was het niet lekker?", vraagt gastheer Remco van Welsum als hij onze half opgegeten des serts mee terugneemt. Zeker wel, maar de cake met amandelbiscuit, chocoladeganache, koffie- botercrème en huisgemaakt amandelijs is nogal een opgave. Het zijn stuk voor stuk zware in grediënten, die wél smaken. Vooral het ijs be valt goed. Met een hoognodig toefje citrus en de helft van de portie was het echter een beter gebalanceerd nagerecht geweest. Desalniette min kun je prima eten bij Eleanor en je betaalt niet de hoofdprijs. Mochten Franklin en Elea nor nog leven, hadden ze in de Zeeuwse hoofd stad een nieuwe favoriete plek gevonden. Geen rechter die daar iets aan verandert. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance De laatste tijd lig ik wat vaker 's nachts wak ker nu ik me zorgen maak om mijn ou ders, al overkwam het me vroeger ook weleens. Op een of andere manier lijken de pro blemen 's nachts veel groter dan overdag. De ber gen zijn hoger, de dalen zijn dieper en het duister is zwarter. Schaapjes tellen, ontspanningsoefe ningen doen; alles probeer ik om weer in slaap te vallen. Ik woon onder de kerkklok, dus tijdens het wakker liggen tel ik de slagen mee. Zo drijf ik, met af en toe een flard slaap, van half uur naar half uur. Ik ben erachter gekomen dat ik er het beste van moet zien te maken en me moet over geven. Vroeger was ik veel meer bezig met het tellen van de uren die ik al had geslapen en wat ik allemaal de dag erna nog moest doen. Tegen woordig probeer ik me een soort van tevreden om te draaien (let op: niet woelen) en te denken hoe lekker ik lig in mijn bed, luisterend naar Mans geronk. Het nare van wakker liggen is, dat wanneer je dan in slaap bent gevallen, de wekker te snel af gaat en je je gebroken voelt. Ik smeer nog net geen tandpasta in mijn haar of doe dag crème op mijn tandenborstel, maar het scheelt niet veel. Meestal kom ik de dag wel door en ge lukkig, zodra je op bent, zijn veel hoofdbrekens verkleind. Al komt het coronavirus nu weer extra roet in het eten gooien. Ik pieker overigens nooit over de vraag wat we gaan eten. Vandaag een he lend kippensoepje. Braad vier kippendijen aan met in stukjes ge sneden ui, bleekselderij, wortelen, knolselderij, laurierblaadjes, jeneverbessen, zout en peper. Voeg water toe en laat na het koken trekken op een laag vuur. Die soep neem ik in ieder geval mee naar mijn ouders. Het nare van wakker liggen is, dat wanneer je dan in slaap bent gevallen, de wekker te snel af gaat en je je gebroken voelt BEOORDELING Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland BRUINISSE Meinderd Kampen is een druk baasje. In zijn eigen destilleerderij in Bruinisse ont wikkelt hij regelmatig nieuwe drankjes. Net bracht hij een Zeeuwse absint op de markt. ,,Absint, dan denk je vast: dit drankje was toch verboden? Dat was ook zo aan het begin van de vorige eeuw. Men dacht dat je er van ging hallucineren, maar dat kwam niet door de drank en de samenstelling van de absint met onder meer alsem, maar door het simpele feit dat het 75 procent al cohol bevat, in tegenstelling tot andere dranken die rond de 20 40 procent alcohol bevatten. Dat hallucineren was dus gewoon een gevolg van een alcoholver slaving", lacht Kampen. ,,Absint werd veel gedronken omdat je dan meer alcohol had voor de laagste prijs. Het gif groene drankje kreeg zo een il lustere uitstraling." Absint wordt soms puur gedronken of volgens een vast ritueel: plaats een lepel met een suikerklontje boven het met absint gevuld glas. Druppel vervolgens ijskoud water over het suikerklontje en roer goed door. In een moderne variant van het absintritueel wordt het suikerklontje met ab sint geflambeerd. Kampen doet het graag even voor. Hij heeft drie versies 'Absinthe' bedacht; een van 14,5 procent als soort van kruidenbitter met 37 kruiden als de eerdergenoemde alsem, koriander, jasmijn, oranjebloe sem maar ook met zeekraal. Een rode versie speciaal voor ginlief- hebbers met 40 procent alcohol, en de gifgroene variant met 78 procent alcohol. ,,Allen met een Zeeuwse touch, want ik blijf een lans breken voor Zeeuwse streekproducten", zegt hij trots. ,,Zo is er onder meer Ooster- scheldewater gebruikt bij de be reiding. Ik hou nu eenmaal graag van innoveren en van nieuwe smaken." Dat gaat deze kleine producent wonderwel goed af. vrijdag 13 maart 2020 eindscore En verder? Goed bezig. Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) e allure Meinderd Kampen bedenkt nieuwe drankjes, zoals drie ver sies absint. foto marieke mandemaker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39