10 ZEELAND
We proeven
veel zout bij
Eleanor in
Middelburg,
maar de
gerechten zijn
mooi in balans.
Het servies mag
wel wat moderner.
Waren we hier een paar
maanden eerder binnen
gestapt, hadden we geta
feld bij Sir Franklin. Een
verwijzing naar oud-pre
sident Franklin Roos
evelt, die via de Four Freedoms Awards een
band heeft met Middelburg. Ware het niet dat
de rechtbank daar geen brood in zag. Sir
Franklin lijkt wel erg veel op Franklin, de
naam van een café in Den Haag. De kroeg in
de hofstad had die titel vastgelegd en be
schermd en spande een rechtszaak aan tegen
de brasserie-hotel aan de Vlasmarkt. 'Kies
maar iets anders', dachten ze in Den Haag.
De zoektocht naar een nieuwe naam bleek
geen hersenkraker. Het is Eleanor geworden.
Naar Anna Eleanor Roosevelt, First Lady van
de USA tijdens de Tweede Wereldoorlog. En
inderdaad de wederhelft van Franklin Delano
Roosevelt. Bij de gratie van Eleanor hopen we
vanavond op een presidentiële behandeling.
Hoe is de inrichting?
Hoogstwaarschijnlijk niet zoals de 45ste presi
dent van Amerika zijn Witte Huis zou decore
ren, behoudens dan misschien de gouden
kleur op sommige muren. De industriële bar,
met gouden frames waar glazen in hangen, is
het stralend middelpunt van de zaak. Een heel
drankarsenaal is er opgesteld, want Eleanor
draagt een grote liefde voor cocktails uit. Ver
der geven indrukwekkende (plastic) planten
een jungleachtige sfeer. Aan de muur hangen
heel gave portretten van Zeeuwse vrouwen in
klederdracht, gemaakt door Carla van Tilburg.
De schilderijen zijn bewerkt met bladgoud en
passen daardoor naadloos in het interieur.
Jammer is dat de tafeldecoratie nogal vloekt
met die imposante omgeving. Geen schaaltje
grof zeezout, maar een grote bus keukenzout.
Het waxinelichtje werkt op batterijen.
Wat eet je?
We kiezen het aantrekkelijk geprijsde drie
gangenmenu (37 euro), dat begin maart 2020
nog steeds door het leven gaat als 'herfstmenu
2019'. De gerechten komen allemaal op witte
ronde jarennegentigborden. Nogal saai en niet
rijmend met de moderne uitstraling en sfeer.
Bovendien zijn de borden vies. Op de randen
zitten vetvlekken en vingerafdrukken. De
voorgerechten verdienen een meer eigentijds
servies, want beide bevallen. Mijn vitello ton-
nato is klassiek maar goed. Het kalfsvlees is
mooi zacht gegaard, de tonijnmayonaise per
fect gebalanceerd. Op het vlees liggen twee
kloeke moten tonijn in Japanse stijl (tataki).
Die zijn een paar seconden geschroeid in de
pan en verder rauw. Gefrituurde kappertjes en
fijngeraspte parmezaan zorgen voor extra
zout, maar het gerecht blijft netjes in even
wicht.
De tonijntartaar van mijn tafelgenoot heeft
op papier met furikake, wakame en een kro-
kantje van zeewier eveneens een overvloed
aan zout, maar ook hier houdt de keuken zijn
HET MENU
WAAR
REKENING
Totaal:
102,50
vrijdag 13 maart 2020
GO
M Max Prevoo bereidt
het gerecht kabeljauw
met palingschuim.
Remco van
Welsum serveert
twee borden Zeeuws
weiderund.
FOTO'S BOAZ TIMMERMANS
Kabeljauw van presidentiël
Bob Maes
Eleanor serveert
zowel lunch als
diner. Behalve een
driegangenmenu
(37 euro) is er een
menu met een extra
gerecht (41). Vis,
schelp- en schaal
dieren vormen de
hoofdmoot bij de
voorgerechten a la
carte. Er is vissoep
(9), mosselen (12)
en tonijntartaar (12),
carnivoren kiezen
bijvoorbeeld steak
tartare (12). Hoofd
gerechten zijn
Zeeuws weiderund
(18 tot 26), saté (17)
of tong (34). Er zijn
ook vegetarische
opties. Desserts
tussen 6 en 14 euro.
Boutique Hotel Eleanor
Vlasmarkt 54
2 driegangenmenu
1 bijgerecht
1 merlot (glas)
1 Franklin signature
1 koffie
1 gemberthee
diverse dranken
74,00
4,00
4,00
8,50
2,50
3,00
6,50