10 ZEELAND We proeven veel zout bij Eleanor in Middelburg, maar de gerechten zijn mooi in balans. Het servies mag wel wat moderner. Waren we hier een paar maanden eerder binnen gestapt, hadden we geta feld bij Sir Franklin. Een verwijzing naar oud-pre sident Franklin Roos evelt, die via de Four Freedoms Awards een band heeft met Middelburg. Ware het niet dat de rechtbank daar geen brood in zag. Sir Franklin lijkt wel erg veel op Franklin, de naam van een café in Den Haag. De kroeg in de hofstad had die titel vastgelegd en be schermd en spande een rechtszaak aan tegen de brasserie-hotel aan de Vlasmarkt. 'Kies maar iets anders', dachten ze in Den Haag. De zoektocht naar een nieuwe naam bleek geen hersenkraker. Het is Eleanor geworden. Naar Anna Eleanor Roosevelt, First Lady van de USA tijdens de Tweede Wereldoorlog. En inderdaad de wederhelft van Franklin Delano Roosevelt. Bij de gratie van Eleanor hopen we vanavond op een presidentiële behandeling. Hoe is de inrichting? Hoogstwaarschijnlijk niet zoals de 45ste presi dent van Amerika zijn Witte Huis zou decore ren, behoudens dan misschien de gouden kleur op sommige muren. De industriële bar, met gouden frames waar glazen in hangen, is het stralend middelpunt van de zaak. Een heel drankarsenaal is er opgesteld, want Eleanor draagt een grote liefde voor cocktails uit. Ver der geven indrukwekkende (plastic) planten een jungleachtige sfeer. Aan de muur hangen heel gave portretten van Zeeuwse vrouwen in klederdracht, gemaakt door Carla van Tilburg. De schilderijen zijn bewerkt met bladgoud en passen daardoor naadloos in het interieur. Jammer is dat de tafeldecoratie nogal vloekt met die imposante omgeving. Geen schaaltje grof zeezout, maar een grote bus keukenzout. Het waxinelichtje werkt op batterijen. Wat eet je? We kiezen het aantrekkelijk geprijsde drie gangenmenu (37 euro), dat begin maart 2020 nog steeds door het leven gaat als 'herfstmenu 2019'. De gerechten komen allemaal op witte ronde jarennegentigborden. Nogal saai en niet rijmend met de moderne uitstraling en sfeer. Bovendien zijn de borden vies. Op de randen zitten vetvlekken en vingerafdrukken. De voorgerechten verdienen een meer eigentijds servies, want beide bevallen. Mijn vitello ton- nato is klassiek maar goed. Het kalfsvlees is mooi zacht gegaard, de tonijnmayonaise per fect gebalanceerd. Op het vlees liggen twee kloeke moten tonijn in Japanse stijl (tataki). Die zijn een paar seconden geschroeid in de pan en verder rauw. Gefrituurde kappertjes en fijngeraspte parmezaan zorgen voor extra zout, maar het gerecht blijft netjes in even wicht. De tonijntartaar van mijn tafelgenoot heeft op papier met furikake, wakame en een kro- kantje van zeewier eveneens een overvloed aan zout, maar ook hier houdt de keuken zijn HET MENU WAAR REKENING Totaal: 102,50 vrijdag 13 maart 2020 GO M Max Prevoo bereidt het gerecht kabeljauw met palingschuim. Remco van Welsum serveert twee borden Zeeuws weiderund. FOTO'S BOAZ TIMMERMANS Kabeljauw van presidentiël Bob Maes Eleanor serveert zowel lunch als diner. Behalve een driegangenmenu (37 euro) is er een menu met een extra gerecht (41). Vis, schelp- en schaal dieren vormen de hoofdmoot bij de voorgerechten a la carte. Er is vissoep (9), mosselen (12) en tonijntartaar (12), carnivoren kiezen bijvoorbeeld steak tartare (12). Hoofd gerechten zijn Zeeuws weiderund (18 tot 26), saté (17) of tong (34). Er zijn ook vegetarische opties. Desserts tussen 6 en 14 euro. Boutique Hotel Eleanor Vlasmarkt 54 2 driegangenmenu 1 bijgerecht 1 merlot (glas) 1 Franklin signature 1 koffie 1 gemberthee diverse dranken 74,00 4,00 4,00 8,50 2,50 3,00 6,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38