Enige school die het experiment opleverde moet waarschijnlijk sluiten
4
Er worden best
veel handen
geschud. Alleen
gedeputeerde Jo
Annes de Bat geeft
een elleboogje. En
bezoekers staan
gewoon in kluitjes
gratis lekkernijen in
hun mond te
stoppen. Kortom,
Covid-19 heeft geen
vat op de
Horecabeurs in
Goes.
Hij strijdt al jaren om scholen in
kleine dorpen te behouden. Hij wil
dat doen door deze op zelfstandige
basis voort te zetten, maar dan on
der de paraplu van een overkoepe
lende vereniging. Daarvoor heeft hij
de Verenigde Zelfstandige Dorps
scholen (VZD) opgericht.
Het ministerie heeft in 2017 toe
stemming gegeven voor een experi
ment van de VZD. De Jan Ligthart-
school in het Groningse Wester
broek had eigenlijk te weinig leer
lingen om open te mogen blijven,
maar kreeg vijfjaar de tijd om te be
wijzen dat zij als VZD-school toch
goed onderwijs kon bieden.
Schuurman Hess hoopte de proef
uit te kunnen breiden. Hij wilde in
Kats, dat sinds 2013 zonder school
zit, weer een dorpsschool openen.
Tot zijn teleurstelling kreeg hij
daarvoor in 2018 geen toestemming.
Nu lijkt ook het einde nabij van
de enige VZD-school. De Jan Lig-
thartschool heeft een onvoldoende
van de Onderwijsinspectie gekre
gen. Er is ook te weinig zicht op ver
betering. De school is te klein om de
kwaliteit van het onderwijs te ver
zekeren. De betrokken gemeente,
Midden-Groningen, bekijkt nog of
Gaat het om het eigen
belang of om het
belang van de
gemeenschap?
een andere opzet kan worden ge
vonden. Anders is het komende zo
mer waarschijnlijk einde verhaal.
Schuurman Hess is teleurgesteld.
Als voornaamste oorzaak van het
stranden van het experiment
noemt hij 'het onderwijssysteem'.
Dat smoort initiatieven zoals dat in
Westerbroek in de kiem, ondanks
de grote inzet van alle betrokkenen.
,,De mensen zijn daar echt van
goede wil, maar het systeem is zo
zwaar, dat ze door hun hoeven zak
ken."
Op de precieze knelpunten wil hij
niet ingaan. ,,Ik kan daar een dag
over praten, want het is buitenge
woon complex. Als ik er een of twee
zaken uitpik, geeft dat een verte
kend beeld. Alles hangt met elkaar
samen. Heel veel mensen zijn in elk
geval gebaat bij het systeem zoals
dat nu is, want zij willen daar geld
aan verdienen. Dat maakt het bijna
onoverwinnelijk."
,,We hebben het in elk geval ge
probeerd en ons niet neergelegd bij
de macht van onderwijsbestuur-
ders", zegt Schuurman Hess. ,,Het
was een experiment en in die zin
kan het niet mislukken. Het is zaak
daar lessen uit te trekken. Maar
ik verwacht niet dat er nog veel toe
komst is voor de VZD."
,,Dat wil niet zeggen dat het idee
daarmee verloren is, want de essen
tie is: wat wil je op het platteland als
daar een dorp is waar mensen een
schooltje willen openhouden en er
mensen zijn die kinderen les willen
geven? Organiseren we het dan zo
dat het niet meer kan? Gaat het om
het eigen belang of om het belang
van de gemeenschap? De oplossing
daarvoor komt er echt wel."
Frank Balkenende
Goes
Je kunt niet in angst gaan
leven. Dan kun je ner
gens meer heen", zegt
Carin Joosse uit Tholen,
terwijl ze op het Zeker
Zeeuws-plein volgt hoe de Kort-
geense slager Cor Verburg het
borstbeen van een lam doorzaagt.
Samen met Karin Scherpenisse uit
Sint-Annaland en Annemarie de
Vos uit Kruiningen, collega's van
een verpleeghuis in Halsteren
waar ze werkt, doet ze een dagje
Horecabeurs in de Zeelandhallen.
,,Hier kun je heel wat opsteken",
vindt de Scherpenisse.
„Bijvoorbeeld over cocktails
zonder alcohol. Cliënten mogen
geen alcohol, maar er zijn regelma
tig feestjes in het verpleeghuis.
Die kun je leuk aankleden met al
coholvrije cocktails." Ze volgen
ook een workshop over kleine por-
ties, waardoor er minder voedsel
wordt verspild in instellingskeu
kens. ,,Op zo'n beurs doe je ideeën
en inspiratie op."
Op het plein met Zeeuwse
streekproducten is het weer smul
len. Uit de kookstudio van Ratio
nal, producent van slimme keu
kenapparaten voor de horeca, ko
men spaghetti met venusschelpen
(vongole) en door slager Verburg
op Marokkaanse wijze gekruide
lamsbout en een worstenbroodje
met Zeeuws lamsgehakt.
Appelschorle
Nog meer nieuwtjes biedt het Ze
ker Zeeuws-plein. De Zeeuwse
Zon BV uit Krabbendijke presen
teert een nieuw product: appel
schorle. ,,Die bestaat uit 60 pro
cent appelsap en 40 procent water
waar we vervolgens koolzuur aan
toevoegen", legt eigenaar Gert-Jan
Hiel uit. In Duitsland bestaat deze
mix al een eeuwigheid, dus Hiel
verwacht dat Duitse toeristen er
wel pap van lusten. De Ambachte-
Ik zag een vol
parkeerterrein. Dat
stemde me gerust
rie uit Oostburg toont de Schel-
lach-kaaskroket. Vervaardigd van
restjes kaas van de Middelburgse
kaasboerderij. Zowel de appel-
schorle als de kaaskroket worden
vandaag bekroond met het Zeker
Zeeuws-certificaat, waarmee het
vanaf nu erkende streekproducten
zijn. Gedeputeerde De Bat, die
voorzichtigheidshalve met de elle
boog groet, reikt de certificaten
aan de ondernemers uit.
Beursorganisator Perry Kentin
van reclamebureau LMG is erbij
komen staan. Hij is tevreden met
de maandagse drukte op de hore-
cabeurs. ,,Toen ik aan kwam rij
den, zag ik een vol parkeerterrein.
Dat stemde me gerust. Ik denk dat
we 400 bezoekers minder hebben
dan vorig jaar toen we op zo'n
10.000 bezoekers over twee dagen
uit kwamen. Je weet het niet hè.
Gelukkig laten Zeeuwen zich niet
door alle corona-verhalen weer
houden."
Kookwedstrijd
In hal 1 strijden teams van acht
restaurants, waaronder vier uit de
provincie, om de Zeeuwse Mossel
trofee. Ze moeten aan de gang met
onder meer een gepluimde
Bresse-kip, oesters en rode poon.
Ook moet aan tafel mayonaise
worden bereid, onder de jurerende
ogen van de crème de la crème van
culinair Nederland, zoals Jannis
Brevet van driesterrenrestaurant
Inter Scaldes, Soenil Bahadoer van
De Lindehof in Nuenen en de Rot
terdamse chef Fred Mustert.
Peentjes zweten dus. Tweesterren
restaurant Pure C uit Cadzand-
Bad gaat met de Zeeuwse Mossel
trofee aan de haal. De persprijs is
voor 't Amsterdammertje uit Loe-
nen aan de Vecht, die ook als beste
keuken wordt aangemerkt. De
Cleene Mossel uit Bruinisse scoort
de prijs voor beste bediening, een
prestatie van de Scalda-studenten
Fleur de Meyer en Sylvie Brouwer.
dinsdag 10 maart 2020
Proef kleine dorpsschool mislukt
Het landelijke experiment om
kleine dorpsscholen open te
kunnen houden, lijkt op niets uit
te lopen. De enige school die
het initiatief van Jan Schuurman
Hess uit Kats heeft opgeleverd,
sluit waarschijnlijk komende
zomer de deuren.
Rolf Bosboom
Kats
- Jan Schuurman Hess
Corona heeft geen vat op Horecabeurs
- Perry Kentin, organisator
Horecabeurs Goes
Davina Rademacher van het team Brasserie de Lindeboom uit Serooskerke maakt mayonaise aan tafel. foto marcelle davidse