Enige school die het experiment opleverde moet waarschijnlijk sluiten 4 Er worden best veel handen geschud. Alleen gedeputeerde Jo Annes de Bat geeft een elleboogje. En bezoekers staan gewoon in kluitjes gratis lekkernijen in hun mond te stoppen. Kortom, Covid-19 heeft geen vat op de Horecabeurs in Goes. Hij strijdt al jaren om scholen in kleine dorpen te behouden. Hij wil dat doen door deze op zelfstandige basis voort te zetten, maar dan on der de paraplu van een overkoepe lende vereniging. Daarvoor heeft hij de Verenigde Zelfstandige Dorps scholen (VZD) opgericht. Het ministerie heeft in 2017 toe stemming gegeven voor een experi ment van de VZD. De Jan Ligthart- school in het Groningse Wester broek had eigenlijk te weinig leer lingen om open te mogen blijven, maar kreeg vijfjaar de tijd om te be wijzen dat zij als VZD-school toch goed onderwijs kon bieden. Schuurman Hess hoopte de proef uit te kunnen breiden. Hij wilde in Kats, dat sinds 2013 zonder school zit, weer een dorpsschool openen. Tot zijn teleurstelling kreeg hij daarvoor in 2018 geen toestemming. Nu lijkt ook het einde nabij van de enige VZD-school. De Jan Lig- thartschool heeft een onvoldoende van de Onderwijsinspectie gekre gen. Er is ook te weinig zicht op ver betering. De school is te klein om de kwaliteit van het onderwijs te ver zekeren. De betrokken gemeente, Midden-Groningen, bekijkt nog of Gaat het om het eigen belang of om het belang van de gemeenschap? een andere opzet kan worden ge vonden. Anders is het komende zo mer waarschijnlijk einde verhaal. Schuurman Hess is teleurgesteld. Als voornaamste oorzaak van het stranden van het experiment noemt hij 'het onderwijssysteem'. Dat smoort initiatieven zoals dat in Westerbroek in de kiem, ondanks de grote inzet van alle betrokkenen. ,,De mensen zijn daar echt van goede wil, maar het systeem is zo zwaar, dat ze door hun hoeven zak ken." Op de precieze knelpunten wil hij niet ingaan. ,,Ik kan daar een dag over praten, want het is buitenge woon complex. Als ik er een of twee zaken uitpik, geeft dat een verte kend beeld. Alles hangt met elkaar samen. Heel veel mensen zijn in elk geval gebaat bij het systeem zoals dat nu is, want zij willen daar geld aan verdienen. Dat maakt het bijna onoverwinnelijk." ,,We hebben het in elk geval ge probeerd en ons niet neergelegd bij de macht van onderwijsbestuur- ders", zegt Schuurman Hess. ,,Het was een experiment en in die zin kan het niet mislukken. Het is zaak daar lessen uit te trekken. Maar ik verwacht niet dat er nog veel toe komst is voor de VZD." ,,Dat wil niet zeggen dat het idee daarmee verloren is, want de essen tie is: wat wil je op het platteland als daar een dorp is waar mensen een schooltje willen openhouden en er mensen zijn die kinderen les willen geven? Organiseren we het dan zo dat het niet meer kan? Gaat het om het eigen belang of om het belang van de gemeenschap? De oplossing daarvoor komt er echt wel." Frank Balkenende Goes Je kunt niet in angst gaan leven. Dan kun je ner gens meer heen", zegt Carin Joosse uit Tholen, terwijl ze op het Zeker Zeeuws-plein volgt hoe de Kort- geense slager Cor Verburg het borstbeen van een lam doorzaagt. Samen met Karin Scherpenisse uit Sint-Annaland en Annemarie de Vos uit Kruiningen, collega's van een verpleeghuis in Halsteren waar ze werkt, doet ze een dagje Horecabeurs in de Zeelandhallen. ,,Hier kun je heel wat opsteken", vindt de Scherpenisse. „Bijvoorbeeld over cocktails zonder alcohol. Cliënten mogen geen alcohol, maar er zijn regelma tig feestjes in het verpleeghuis. Die kun je leuk aankleden met al coholvrije cocktails." Ze volgen ook een workshop over kleine por- ties, waardoor er minder voedsel wordt verspild in instellingskeu kens. ,,Op zo'n beurs doe je ideeën en inspiratie op." Op het plein met Zeeuwse streekproducten is het weer smul len. Uit de kookstudio van Ratio nal, producent van slimme keu kenapparaten voor de horeca, ko men spaghetti met venusschelpen (vongole) en door slager Verburg op Marokkaanse wijze gekruide lamsbout en een worstenbroodje met Zeeuws lamsgehakt. Appelschorle Nog meer nieuwtjes biedt het Ze ker Zeeuws-plein. De Zeeuwse Zon BV uit Krabbendijke presen teert een nieuw product: appel schorle. ,,Die bestaat uit 60 pro cent appelsap en 40 procent water waar we vervolgens koolzuur aan toevoegen", legt eigenaar Gert-Jan Hiel uit. In Duitsland bestaat deze mix al een eeuwigheid, dus Hiel verwacht dat Duitse toeristen er wel pap van lusten. De Ambachte- Ik zag een vol parkeerterrein. Dat stemde me gerust rie uit Oostburg toont de Schel- lach-kaaskroket. Vervaardigd van restjes kaas van de Middelburgse kaasboerderij. Zowel de appel- schorle als de kaaskroket worden vandaag bekroond met het Zeker Zeeuws-certificaat, waarmee het vanaf nu erkende streekproducten zijn. Gedeputeerde De Bat, die voorzichtigheidshalve met de elle boog groet, reikt de certificaten aan de ondernemers uit. Beursorganisator Perry Kentin van reclamebureau LMG is erbij komen staan. Hij is tevreden met de maandagse drukte op de hore- cabeurs. ,,Toen ik aan kwam rij den, zag ik een vol parkeerterrein. Dat stemde me gerust. Ik denk dat we 400 bezoekers minder hebben dan vorig jaar toen we op zo'n 10.000 bezoekers over twee dagen uit kwamen. Je weet het niet hè. Gelukkig laten Zeeuwen zich niet door alle corona-verhalen weer houden." Kookwedstrijd In hal 1 strijden teams van acht restaurants, waaronder vier uit de provincie, om de Zeeuwse Mossel trofee. Ze moeten aan de gang met onder meer een gepluimde Bresse-kip, oesters en rode poon. Ook moet aan tafel mayonaise worden bereid, onder de jurerende ogen van de crème de la crème van culinair Nederland, zoals Jannis Brevet van driesterrenrestaurant Inter Scaldes, Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen en de Rot terdamse chef Fred Mustert. Peentjes zweten dus. Tweesterren restaurant Pure C uit Cadzand- Bad gaat met de Zeeuwse Mossel trofee aan de haal. De persprijs is voor 't Amsterdammertje uit Loe- nen aan de Vecht, die ook als beste keuken wordt aangemerkt. De Cleene Mossel uit Bruinisse scoort de prijs voor beste bediening, een prestatie van de Scalda-studenten Fleur de Meyer en Sylvie Brouwer. dinsdag 10 maart 2020 Proef kleine dorpsschool mislukt Het landelijke experiment om kleine dorpsscholen open te kunnen houden, lijkt op niets uit te lopen. De enige school die het initiatief van Jan Schuurman Hess uit Kats heeft opgeleverd, sluit waarschijnlijk komende zomer de deuren. Rolf Bosboom Kats - Jan Schuurman Hess Corona heeft geen vat op Horecabeurs - Perry Kentin, organisator Horecabeurs Goes Davina Rademacher van het team Brasserie de Lindeboom uit Serooskerke maakt mayonaise aan tafel. foto marcelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 36