[7®] Plannen CitySeeds zoekt naar andere manieren van composteren MARGOT ZEELAND 11 U Wellicht vereist het omdenken want verre bestemmingen klinken op de een of andere manier heel aantrekkelijk voor de gevarieerde broodmand met (krui- den)boter. Ketelbinkie kan ook bakken. De royale 'biolo gische' biefstuk, afkomstig van runderen uit de regio, is netjes medium-rare. Op enkele stevigere randjes na een smeuïge lap, die rust op een zacht stamppotje van boerenkool dat meer onze smaak is dan de Olvarit-achtige pompoenpuree (denken we, want wellicht zoete aardappel, al is dat amper te determine ren). Het scharlakenrode peertje smaakt vooral naar snoepjes. De huisgemaakte mayo met een vleugje walnoot en de goed gebakken friet maken die uitglijder weer goed. Chef Eric maakt alles zelf en dat proefje wel hoor. Twee rollen perfect gegaarde tarbot in een indringende kreeftensaus, die de dikke broer zou kunnen zijn van de kreeftensoep. Ook mooi gedresseerd met bovenop een aller minst tongverschroeiend wasabi-kroepoekje. Kreeft en tarbot in een menu van 35 euro, we worden schromelijk verwend. En als dan alles verdraaid goed wordt uitgevoerd, voel je je spekkoper. De chef maakt zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf. In een dun cilindervormig glaasje huist een frisse panna cotta met een saus van rode bes, bramen en stoofperensap. Een bol vanilleijs, een stukje cake getopt met custard en doorspekt met frambozencrème en een coulis waarin naast fruit rode biet is ver werkt, omzomen het glaswerk. Geen suiker feest, maar fris en fruitig met voldoende sap- zuren. Uitstekend dus. En als we de rekening bekijken, zien we dat de druk van de financi ële ketel is. Met deze kwaliteit is La Marmite een koopje. BEOORDELING Voorgerecht &2j Hoofdgerecht Nagerecht j8,3j Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit jS,3j Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Het plannen van een reis voor in het nieuwe jaar vind ik een van de leukere dingen om te doen. Het boeken, je inlezen en aftellen tot het echt zover is en je ergens op kunnen ver heugen. Via een vriendin werd ik geattendeerd op een site van de Stichting Natuur en Milieu met tips voor duurzame vakanties en alternatie ven voor verre bestemmingen. Volgens hen heb je ook Bounty-eilanden in de buurt en wel in Zuid-Engeland, waar je met de trein naar toe kunt; de Scilly-eilanden. Bij een van de Mannen staat Nieuw-Zeeland op het verlanglijstje om de filmlocaties van Lords of the Rings te bezoeken. Maar in Schotland is een soortgelijk landschap waar je gewoon met de auto naar toe kunt als alternatief voor 24 uur vlie gen. In plaats van naar IJsland sturen ze je naar Bulgarije waar bij de Zeven Rila-meren glaciale poelen en een ruig landschap zijn. Zelfs voor de Chinese Muur hebben ze een duurzame optie ge vonden in de 117 kilometer lange oeroude muur van Hadrianus in Engeland, ooit de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk. Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat het er om gaat dat je geniet van de plaats waar je bent en dat hoeft inderdaad niet ver weg te zijn. Wellicht vereist het omdenken, want verre bestemmingen klinken op de een of andere manier heel aantrekkelijk. Mijn Mannen willen weer mee dit jaar. Tijdens het maken van plannen aten we alvast een lekker hapje om in de stemming te komen: bitterballen van tofu. Meng een blok tofu met 150 gram bloem, 2 geraspte wortelen, 2 gesneden uien, wat gember en kneed dit tot een samen hangende massa. Maak daar 15 balletjes van en frituur ze 5 minuten op 170 graden in de frituur pan. Welke bestemming we planden? Ik laat het weten. MIDDELBURG Jaap Flohil is de coördinator van CitySeeds in Middelburg. Bij CitySeeds ver bouwen vrijwilligers groente en fruit voor mensen met een smalle beurs. ,,Die worden naar ons verwezen door maatschap pelijk werk of door kerkgenoot schappen, legt Flohil uit. Daar naast hebben we ook projecten met basisscholen om de liefde voor het kweken van eigen groente en fruit over te brengen op kinderen. We werken uitslui tend met vrijwilligers", zegt Flo hil niet zonder trots. ,,Omdat CitySeeds tussen flats ligt, vroeg ik me af hoe we het gebruik van compost kunnen aanpakken. Je wilt per slot van rekening de omwonenden ook te vriend houden. Samen met Adwin Dekker die boert op Bio- duin in Koudekerke en die als adviseur betrokken is bij City- Seeds, besloot ik een informatie avond hierover te organiseren, op 6 maart. Via via kwam ik bij Marieke den Engelsman terecht die op Hof ter Linde in Ritthem bezig is met een tuin op basis van permacultuur met daarbij een voedselbos." Fohil legt uit: ,,Met permacultuur kun je leren hoe je een eetbare tuin kunt ont werpen die smakelijk, mooi en nuttig is. Daarom heb ik haar uitgenodigd ter inspiratie en in formatie en om te leren van el kaar. Uiteindelijk willen we zelf wellicht bij CitySeeds de kant van permacultuur op. Een slechte kwaliteit grond zou je op die manier kunnen ombuigen met een betere biodiversiteit. Het is wellicht ook iets voor mensen met een volkstuin die bewuster willen gaan werken. Iedereen is welkom natuurlijk." Salade Het enige dat op dit moment verbouwd wordt, is winterpos- telein. ,,Dat groeit als kool", zegt Flohil lachend. Lekker als bijge recht in een salade met stukjes peer, walnoten en een dressing met olijfolie en wat honing. vrijdag 28 februari 2020 GO koopje De hoofdgerechten ook van dit kaliber? En het dessert dan? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Jaap Flohil met vers geoogste winterpostelein van gemeen- schapstuin CitySeeds in Middelburg. foto boaz timmermans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39