[7®]
Plannen
CitySeeds zoekt naar andere
manieren van composteren
MARGOT
ZEELAND 11
U Wellicht vereist het omdenken want verre
bestemmingen klinken op de een of andere manier
heel aantrekkelijk
voor de gevarieerde broodmand met (krui-
den)boter.
Ketelbinkie kan ook bakken. De royale 'biolo
gische' biefstuk, afkomstig van runderen uit
de regio, is netjes medium-rare. Op enkele
stevigere randjes na een smeuïge lap, die rust
op een zacht stamppotje van boerenkool dat
meer onze smaak is dan de Olvarit-achtige
pompoenpuree (denken we, want wellicht
zoete aardappel, al is dat amper te determine
ren). Het scharlakenrode peertje smaakt
vooral naar snoepjes. De huisgemaakte mayo
met een vleugje walnoot en de goed gebakken
friet maken die uitglijder weer goed.
Chef Eric maakt alles zelf en dat proefje wel
hoor. Twee rollen perfect gegaarde tarbot in
een indringende kreeftensaus, die de dikke
broer zou kunnen zijn van de kreeftensoep.
Ook mooi gedresseerd met bovenop een aller
minst tongverschroeiend wasabi-kroepoekje.
Kreeft en tarbot in een menu van 35 euro, we
worden schromelijk verwend. En als dan alles
verdraaid goed wordt uitgevoerd, voel je je
spekkoper.
De chef maakt zich er niet met een Jantje van
Leiden vanaf. In een dun cilindervormig
glaasje huist een frisse panna cotta met een
saus van rode bes, bramen en stoofperensap.
Een bol vanilleijs, een stukje cake getopt met
custard en doorspekt met frambozencrème en
een coulis waarin naast fruit rode biet is ver
werkt, omzomen het glaswerk. Geen suiker
feest, maar fris en fruitig met voldoende sap-
zuren. Uitstekend dus. En als we de rekening
bekijken, zien we dat de druk van de financi
ële ketel is. Met deze kwaliteit is La Marmite
een koopje.
BEOORDELING
Voorgerecht
&2j
Hoofdgerecht
Nagerecht
j8,3j
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
jS,3j
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Het plannen van een reis voor in het nieuwe
jaar vind ik een van de leukere dingen om
te doen. Het boeken, je inlezen en aftellen
tot het echt zover is en je ergens op kunnen ver
heugen. Via een vriendin werd ik geattendeerd
op een site van de Stichting Natuur en Milieu
met tips voor duurzame vakanties en alternatie
ven voor verre bestemmingen. Volgens hen heb
je ook Bounty-eilanden in de buurt en wel in
Zuid-Engeland, waar je met de trein naar toe
kunt; de Scilly-eilanden.
Bij een van de Mannen staat Nieuw-Zeeland op
het verlanglijstje om de filmlocaties van Lords of
the Rings te bezoeken. Maar in Schotland is een
soortgelijk landschap waar je gewoon met de
auto naar toe kunt als alternatief voor 24 uur vlie
gen. In plaats van naar IJsland sturen ze je naar
Bulgarije waar bij de Zeven Rila-meren glaciale
poelen en een ruig landschap zijn. Zelfs voor de
Chinese Muur hebben ze een duurzame optie ge
vonden in de 117 kilometer lange oeroude muur
van Hadrianus in Engeland, ooit de noordelijkste
grens van het Romeinse Rijk. Uiteindelijk is het
natuurlijk zo dat het er om gaat dat je geniet van
de plaats waar je bent en dat hoeft inderdaad niet
ver weg te zijn. Wellicht vereist het omdenken,
want verre bestemmingen klinken op de een of
andere manier heel aantrekkelijk. Mijn Mannen
willen weer mee dit jaar.
Tijdens het maken van plannen aten we alvast
een lekker hapje om in de stemming te komen:
bitterballen van tofu. Meng een blok tofu met 150
gram bloem, 2 geraspte wortelen, 2 gesneden
uien, wat gember en kneed dit tot een samen
hangende massa. Maak daar 15 balletjes van en
frituur ze 5 minuten op 170 graden in de frituur
pan. Welke bestemming we planden? Ik laat het
weten.
MIDDELBURG Jaap Flohil is de
coördinator van CitySeeds in
Middelburg. Bij CitySeeds ver
bouwen vrijwilligers groente en
fruit voor mensen met een
smalle beurs. ,,Die worden naar
ons verwezen door maatschap
pelijk werk of door kerkgenoot
schappen, legt Flohil uit. Daar
naast hebben we ook projecten
met basisscholen om de liefde
voor het kweken van eigen
groente en fruit over te brengen
op kinderen. We werken uitslui
tend met vrijwilligers", zegt Flo
hil niet zonder trots.
,,Omdat CitySeeds tussen flats
ligt, vroeg ik me af hoe we het
gebruik van compost kunnen
aanpakken. Je wilt per slot van
rekening de omwonenden ook
te vriend houden. Samen met
Adwin Dekker die boert op Bio-
duin in Koudekerke en die als
adviseur betrokken is bij City-
Seeds, besloot ik een informatie
avond hierover te organiseren,
op 6 maart. Via via kwam ik bij
Marieke den Engelsman terecht
die op Hof ter Linde in Ritthem
bezig is met een tuin op basis
van permacultuur met daarbij
een voedselbos." Fohil legt uit:
,,Met permacultuur kun je leren
hoe je een eetbare tuin kunt ont
werpen die smakelijk, mooi en
nuttig is. Daarom heb ik haar
uitgenodigd ter inspiratie en in
formatie en om te leren van el
kaar. Uiteindelijk willen we zelf
wellicht bij CitySeeds de kant
van permacultuur op. Een
slechte kwaliteit grond zou je op
die manier kunnen ombuigen
met een betere biodiversiteit.
Het is wellicht ook iets voor
mensen met een volkstuin die
bewuster willen gaan werken.
Iedereen is welkom natuurlijk."
Salade
Het enige dat op dit moment
verbouwd wordt, is winterpos-
telein. ,,Dat groeit als kool", zegt
Flohil lachend. Lekker als bijge
recht in een salade met stukjes
peer, walnoten en een dressing
met olijfolie en wat honing.
vrijdag 28 februari 2020
GO
koopje
De hoofdgerechten ook van dit kaliber?
En het dessert dan?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Jaap Flohil met vers geoogste winterpostelein van gemeen-
schapstuin CitySeeds in Middelburg. foto boaz timmermans