10 ZEELAND Zeeland kent veel toffe restaurants, maar sommige weten al jaren ons pad te mijden. In de hartstreek van Breskens ontdekken we zo'n etablissement: La Marmite. Eens kijken of chef Eric Scherbeijn onze rikketikker op hol laat slaan. Het is een prestatie om decennia onder onze culinaire radar te blij ven. Eric en Linda Scherbeijn drij ven La Marmite al ruim een kwart eeuw. Het restaurant bevond zich tot voor kort in IJzendijke. Preciezer: tegen de grens bij Watervliet. Ooit kwam er een PZC- recensent langs, maar dat was in de journalis tieke prehistorie toen verslaggevers nog de vingers blauw tikten op Olivetti's en Reming tons. Hoog tijd dus dat we La Marmite inspecte ren. Sinds september vorig jaar bevindt La Marmite zich in hartje Breskens. Dat heeft een praktische reden. Dochter Michaëla Scher- beijn en haar partner Jeroen Smoor namen een veertien kamers tellend hotel aan de Lan- geweg over. Ze doopten het hotel Rooms. Een beetje woordpuzzelaar herkent het anagram: Rooms is Smoor, van achteren naar voren. Vader en moeder Scherbeijn besloten de kersverse hoteliers achterna te reizen. La Mar- HET MENU mite bevindt zich nu in hotel Rooms. ,,Het is ideaal", zegt Linda. ,,We kunnen hier een beetje uitbollen. We zijn geen twintig meer hè. We zijn tussen de lunch en het diner en kele uren gesloten. In die tijd kan ik mijn dochter helpen met de was van het hotel." De avond staat nog in de kinderschoenen als we bij La Marmite arriveren. Wie weet wat we ontdekken eer hij aan een lange broek toe is. We zien een warme zaak, met bruin lederen stoelen, robuuste houten tafels en een sys teemplafond met spotjes, die Linda later ge lukkig dimt. De thermostaat staat op 25, mis schien omdat het gros van de gasten al van Drees trekt. In dit gezelschap voel je je als overrijpe vijftiger plots een tiener. Het aange wezen tafeltje voor twee telt één stoel. We ka pen er eentje elders weg. ,,Oh, u heeft al een stoel gevonden?'', grijnst Linda. Nou is Linda gepokt en gemazeld, want ze ziet meteen dat onze waterige cappuccino zo dun is als naaigaren. ,,Er zit een storing in de ma chine, ik breng zo nieuwe koffie." Fijn, zo'n timmermansoog. Wij laten onze kijkers door het menu dwalen. Het is vlees of vis, want ve getarische gerechten ontbreken. In La Mar- mite eet je klassiek: een mooie steak of een luxe platvis. En de gelijknamige Britse zoute maggipasta komt er nergens aan te pas. Mar- mite betekent ketel. De chef schept een fraaie kreeftensoep uit de ketel. Zo'n soep met laagjes, die je walsend door de mond trakteert op verschillende smaakimpressies. Diep en met een mooi pe- perige finale. Goed, de stukjes kreeft zijn flin ters, maar de soep is dan ook onderdeel van een voordelig driegangen menu (35 euro). Mijn tafeldame mag ook niet klagen. De ge rookte ham, met feta, minitomaatjes, bosbes sen, gevulde komkommer met een remoula- decrème en een zachte mosterddressing is een knetterverse verrukkelijke combi. Ook hulde REKENING vrijdag 28 februari 2020 GO La Marmite Langeweg 3 Chef-kok Eric en gastvrouw Linda Scherbeijn geven gasten graag veel persoonlijke aan dacht. Chef Eric dresseert de groenten voor het tarbot-gerecht. FOTO'S ANNE HANA van La Marmite is een Menu Frank Balkenende Het driegangen menu (35 euro) biedt bij zowel de entrees als bij de hoofdschotels een keuze uit maar liefst vijf gerech ten. A la carte kan ook. Soepen daar gelaten is het goedkoopste voor gerecht scampi's van de chef (12,50). Het duurst is een combinatie van vis (15,95). Bij de hoofdge rechten is het var kenshaasje (19,75) de voordeligste keuze. Het duurst is de gast uit met de tournedos (29,95). Is het een gezellig restaurant? Wat staat er op het menu? Hoe zijn de voorgerechten? 1 fles bruiswater 6,95 2 cappuccino 5,00 2 glazen wijn 8,50 2 driegangen menu 70,00 Totaal: 90,45 ning. Dochter Michaela Scherbeijn helpt mee in de bedie-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38