10 ZEELAND
Zeeland kent
veel toffe
restaurants,
maar sommige
weten al jaren
ons pad te
mijden. In de
hartstreek van
Breskens
ontdekken we zo'n
etablissement: La
Marmite. Eens
kijken of chef Eric
Scherbeijn onze
rikketikker op hol
laat slaan.
Het is een prestatie om decennia
onder onze culinaire radar te blij
ven. Eric en Linda Scherbeijn drij
ven La Marmite al ruim een kwart
eeuw. Het restaurant bevond zich
tot voor kort in IJzendijke. Preciezer: tegen de
grens bij Watervliet. Ooit kwam er een PZC-
recensent langs, maar dat was in de journalis
tieke prehistorie toen verslaggevers nog de
vingers blauw tikten op Olivetti's en Reming
tons.
Hoog tijd dus dat we La Marmite inspecte
ren. Sinds september vorig jaar bevindt La
Marmite zich in hartje Breskens. Dat heeft een
praktische reden. Dochter Michaëla Scher-
beijn en haar partner Jeroen Smoor namen
een veertien kamers tellend hotel aan de Lan-
geweg over. Ze doopten het hotel Rooms. Een
beetje woordpuzzelaar herkent het anagram:
Rooms is Smoor, van achteren naar voren.
Vader en moeder Scherbeijn besloten de
kersverse hoteliers achterna te reizen. La Mar-
HET MENU
mite bevindt zich nu in hotel Rooms. ,,Het is
ideaal", zegt Linda. ,,We kunnen hier een
beetje uitbollen. We zijn geen twintig meer
hè. We zijn tussen de lunch en het diner en
kele uren gesloten. In die tijd kan ik mijn
dochter helpen met de was van het hotel."
De avond staat nog in de kinderschoenen als
we bij La Marmite arriveren. Wie weet wat we
ontdekken eer hij aan een lange broek toe is.
We zien een warme zaak, met bruin lederen
stoelen, robuuste houten tafels en een sys
teemplafond met spotjes, die Linda later ge
lukkig dimt. De thermostaat staat op 25, mis
schien omdat het gros van de gasten al van
Drees trekt. In dit gezelschap voel je je als
overrijpe vijftiger plots een tiener. Het aange
wezen tafeltje voor twee telt één stoel. We ka
pen er eentje elders weg. ,,Oh, u heeft al een
stoel gevonden?'', grijnst Linda.
Nou is Linda gepokt en gemazeld, want ze ziet
meteen dat onze waterige cappuccino zo dun
is als naaigaren. ,,Er zit een storing in de ma
chine, ik breng zo nieuwe koffie." Fijn, zo'n
timmermansoog. Wij laten onze kijkers door
het menu dwalen. Het is vlees of vis, want ve
getarische gerechten ontbreken. In La Mar-
mite eet je klassiek: een mooie steak of een
luxe platvis. En de gelijknamige Britse zoute
maggipasta komt er nergens aan te pas. Mar-
mite betekent ketel.
De chef schept een fraaie kreeftensoep uit de
ketel. Zo'n soep met laagjes, die je walsend
door de mond trakteert op verschillende
smaakimpressies. Diep en met een mooi pe-
perige finale. Goed, de stukjes kreeft zijn flin
ters, maar de soep is dan ook onderdeel van
een voordelig driegangen menu (35 euro).
Mijn tafeldame mag ook niet klagen. De ge
rookte ham, met feta, minitomaatjes, bosbes
sen, gevulde komkommer met een remoula-
decrème en een zachte mosterddressing is een
knetterverse verrukkelijke combi. Ook hulde
REKENING
vrijdag 28 februari 2020
GO
La Marmite
Langeweg 3
Chef-kok Eric en
gastvrouw Linda
Scherbeijn geven
gasten graag veel
persoonlijke aan
dacht.
Chef Eric dresseert
de groenten voor het
tarbot-gerecht.
FOTO'S ANNE HANA
van La Marmite is een
Menu
Frank Balkenende
Het driegangen
menu (35 euro)
biedt bij zowel de
entrees als bij de
hoofdschotels een
keuze uit maar
liefst vijf gerech
ten. A la carte kan
ook. Soepen daar
gelaten is het
goedkoopste voor
gerecht scampi's
van de chef (12,50).
Het duurst is een
combinatie van vis
(15,95).
Bij de hoofdge
rechten is het var
kenshaasje (19,75)
de voordeligste
keuze. Het duurst
is de gast uit met
de tournedos
(29,95).
Is het een gezellig restaurant?
Wat staat er op het menu?
Hoe zijn de voorgerechten?
1 fles bruiswater 6,95
2 cappuccino 5,00
2 glazen wijn 8,50
2 driegangen menu 70,00
Totaal: 90,45
ning.
Dochter Michaela
Scherbeijn helpt
mee in de bedie-