Weer een toiletgebouw gesneuveld aan Grevelingendam
7
CHOCOLATIER DREISCHOR
Achter elkaar een
doos bonbons naar
binnen schuiven?
Niet als het aan
Chretiën Louwerse ligt;
een beetje praline,
truffel of bonbon wordt
eerst uitvoerig bekeken
en besnuffeld. De
24-jarige chocolatier
brengt in Dreischor zijn
eigen 'La Céleste
Praline' tot leven.
Esme Soesman
Dreischor
De één las het boek, de
ander keek de film.
Maar wereldwijd
moeten miljoenen
mensen likkebaar
dend hebben meegeleefd met de
alleenstaande moeder Vianne Ro-
cher uit de roman Chocolat. Zij
opende een jaar of 20 geleden haar
ambachtelijke chocolaterie La Cé-
leste Praline in een fictief Frans
dorpje. Om daar alle dorpsbewo
ners en, iets later, óók Louwerse te
betoveren. ,,Ik vond dat zo'n gaaf
iets. Ik dacht: dSt wil ik ook."
Mooievormen
Roeren in warme chocola, experi
menteren met smaken en mooie
vormen. Louwerse doet het in
middels haast elke dag. Zijn atelier
en chocolaterie zijn sinds maart
2018 gevestigd in KoffieKaffee De
Boekhouder in Dreischor, waar hij
op dit moment hard werkt aan een
gloednieuw atelier achter de huis
kamerachtige horecazaak. ,,Ik had
niet verwacht dat het zo groot zou
worden. We zijn krap twee jaar
verder en nu al aan uitbreiding
toe."
De chocoladehartjes, die hij
maakte voor Valentijnsdag, heb-
Ik verwachtte niet dat
het zo groot zou
worden. We zijn nu al
aan uitbreiding toe
ben inmiddels plaatsgemaakt voor
paashazen, -kuikens en -eitjes.
's Winters werpt hij zich onder
meer op vullingen met verwar
mende kruiden als kaneel en anijs.
's Zomers doen zijn schaapjes, die
het wapen van Dreischor sieren,
het supergoed. Zeker bij toeristen.
Dat schakelen tussen thema's en
smaken is voor een beetje chocola
tier geen probleem. Bij De Boek
houder vind je geen zeebanket
met een oneindig lange houdbaar
heidsdatum. Alles wordt met verse
slagroom en andere beperkt houd
bare producten bereid. ,,Wat hier
ligt, gaat maximaal zes weken
mee."
Experimenteren
Louwerse was nog maar een jon
kie van een jaar of 10 toen hij met
zijn eerste experimenten begon.
Op een kamertje thuis sloeg-ie aan
het brouwen. ,,Met cacaoboter, ca-
caopoeder, suiker en wat andere
ingrediënten waarvan ik dacht dat
die er wel in konden. Op een cho-
coladefonduestelletje met een
kaarsje eronder ben ik wat dinge
tjes gaan proberen."
Eenmaal op de middelbare
school kwam de klad erin, maar
een jaar of vijf geleden pakte hij
zijn chocoladepassie weer op. Hij
volgde cursussen bij de Belgische
chocoladespecialist Callebaut.
Leerde bij. Liet zich door van alles
en nog wat inspireren. En ontwik
kelde ook beetje bij beetje (en doet
dat nog steeds) zijn eigen receptu
ren. ,,Het moet duidelijk zijn wat
je eet. Ik wil een echte smaak. En
het moet er ook goed uitzien."
Het allermoeilijkste aan zijn
vak? ,,Het gevoel. De temperatuur
luistert heel nauw." Tegelijkertijd
maakt het dat voor hem ook bij
zonder. ,,Het is niet iets wat ieder
een kan. Er ligt een behoorlijk
hoge drempel. Maar ook zelf ont
wikkel ik nog altijd door. Zie je die
carameltruffels daar? Dat zijn de
eerste in een lijn van vele die nog
gaan komen."
Het gaat om het toiletgebouw dat
vlakbij de trailerhelling staat. Met
wat toiletten, wasbakken en een
buitendouche. In het recreatiege
bied aan de Grevelingendam had
Staatsbosbeheer acht gebouwtjes
staan. Daar zijn er nu nog maar zes
van over. ,,Zowel recreanten als
Staatsbosbeheer zijn hiervan de
dupe."
De toiletten die vorig jaar in
brand zijn gestoken, zijn niet her
bouwd. De kans dat dit gebouw
eenzelfde lot wacht, is groot. Met
het slopen en schoonmaken van de
restanten is al snel een paar dui-
Recreatie is
belangrijk, maar het
geld klotst bij ons niet
over de plinten
zend euro gemoeid. Het neerzetten
van een nieuw gebouw loopt in de
tienduizenden euro's. ,,Dat geld
steken we liever in natuurbeheer",
stelt Van Loon. ,,Recreatie is abso-
luut heel belangrijk maar het geld
klotst bij ons niet over de plinten.
En dit gebeurt ook nog eens twee
keer in een jaar tijd."
De brand werd zondagavond op
gemerkt door passanten, die met
een alarm sloegen. De uitgerukte
brandweer kon nog wel voorkomen
dat het gebouw tot de grond toe af
brandde, maar 'het is goed ver
woest'. Wat er nu gaat gebeuren, is
nog één groot vraagteken. Met het
broedseizoen in aantocht is het so
wieso krap om nog vóór de zomer
iets te kunnen ondernemen. En
wat dan precies, is maar de vraag.
Op sommige plaatsen werkt
Staatsbosbeheer met mobiele toi
letten. ,,Maar hoe vandalismebe-
stendig zijn die als vaste gebouwen
al zo worden gesloopt? We moeten
er als team nog goed naar kijken."
woensdag 26 februari 2020
SD
'Chocola maken kan niet iedereen'
-Chretiën Louwerse, chocolatier
Chocolatier Chretiën Louwerse
geeft vrijdag en zaterdag work
shops tijdens de open dagen van
Zierikzee Glasatelier. Meer infor
matie: glas-in-lood-shop.nl.
Voor de tweede keer in nog
geen jaar tijd hebben onbeken
den brand gesticht in een toilet
gebouw aan de Grevelingen
dam. Tot groot verdriet van bos
wachter Piet van Loon. De kans
dat het gebouw herbouwd
wordt, is klein.
Esme Soesman
Bruinisse
- Piet van Loon, boswachter
USCUOLADI'
FINEST BEU
CHOCOLAT
POWER
CALLETS-
Chretiën Louwerse met een paar van zijn paascreaties in Koffiekaffee De Boekhouder in Dreischor. foto marieke mandemaker
Het afgebrande toiletgebouw aan de Grevelingendam. De panden
zijn in de winter gesloten voor publiek. foto piet van loon