Weer een toiletgebouw gesneuveld aan Grevelingendam 7 CHOCOLATIER DREISCHOR Achter elkaar een doos bonbons naar binnen schuiven? Niet als het aan Chretiën Louwerse ligt; een beetje praline, truffel of bonbon wordt eerst uitvoerig bekeken en besnuffeld. De 24-jarige chocolatier brengt in Dreischor zijn eigen 'La Céleste Praline' tot leven. Esme Soesman Dreischor De één las het boek, de ander keek de film. Maar wereldwijd moeten miljoenen mensen likkebaar dend hebben meegeleefd met de alleenstaande moeder Vianne Ro- cher uit de roman Chocolat. Zij opende een jaar of 20 geleden haar ambachtelijke chocolaterie La Cé- leste Praline in een fictief Frans dorpje. Om daar alle dorpsbewo ners en, iets later, óók Louwerse te betoveren. ,,Ik vond dat zo'n gaaf iets. Ik dacht: dSt wil ik ook." Mooievormen Roeren in warme chocola, experi menteren met smaken en mooie vormen. Louwerse doet het in middels haast elke dag. Zijn atelier en chocolaterie zijn sinds maart 2018 gevestigd in KoffieKaffee De Boekhouder in Dreischor, waar hij op dit moment hard werkt aan een gloednieuw atelier achter de huis kamerachtige horecazaak. ,,Ik had niet verwacht dat het zo groot zou worden. We zijn krap twee jaar verder en nu al aan uitbreiding toe." De chocoladehartjes, die hij maakte voor Valentijnsdag, heb- Ik verwachtte niet dat het zo groot zou worden. We zijn nu al aan uitbreiding toe ben inmiddels plaatsgemaakt voor paashazen, -kuikens en -eitjes. 's Winters werpt hij zich onder meer op vullingen met verwar mende kruiden als kaneel en anijs. 's Zomers doen zijn schaapjes, die het wapen van Dreischor sieren, het supergoed. Zeker bij toeristen. Dat schakelen tussen thema's en smaken is voor een beetje chocola tier geen probleem. Bij De Boek houder vind je geen zeebanket met een oneindig lange houdbaar heidsdatum. Alles wordt met verse slagroom en andere beperkt houd bare producten bereid. ,,Wat hier ligt, gaat maximaal zes weken mee." Experimenteren Louwerse was nog maar een jon kie van een jaar of 10 toen hij met zijn eerste experimenten begon. Op een kamertje thuis sloeg-ie aan het brouwen. ,,Met cacaoboter, ca- caopoeder, suiker en wat andere ingrediënten waarvan ik dacht dat die er wel in konden. Op een cho- coladefonduestelletje met een kaarsje eronder ben ik wat dinge tjes gaan proberen." Eenmaal op de middelbare school kwam de klad erin, maar een jaar of vijf geleden pakte hij zijn chocoladepassie weer op. Hij volgde cursussen bij de Belgische chocoladespecialist Callebaut. Leerde bij. Liet zich door van alles en nog wat inspireren. En ontwik kelde ook beetje bij beetje (en doet dat nog steeds) zijn eigen receptu ren. ,,Het moet duidelijk zijn wat je eet. Ik wil een echte smaak. En het moet er ook goed uitzien." Het allermoeilijkste aan zijn vak? ,,Het gevoel. De temperatuur luistert heel nauw." Tegelijkertijd maakt het dat voor hem ook bij zonder. ,,Het is niet iets wat ieder een kan. Er ligt een behoorlijk hoge drempel. Maar ook zelf ont wikkel ik nog altijd door. Zie je die carameltruffels daar? Dat zijn de eerste in een lijn van vele die nog gaan komen." Het gaat om het toiletgebouw dat vlakbij de trailerhelling staat. Met wat toiletten, wasbakken en een buitendouche. In het recreatiege bied aan de Grevelingendam had Staatsbosbeheer acht gebouwtjes staan. Daar zijn er nu nog maar zes van over. ,,Zowel recreanten als Staatsbosbeheer zijn hiervan de dupe." De toiletten die vorig jaar in brand zijn gestoken, zijn niet her bouwd. De kans dat dit gebouw eenzelfde lot wacht, is groot. Met het slopen en schoonmaken van de restanten is al snel een paar dui- Recreatie is belangrijk, maar het geld klotst bij ons niet over de plinten zend euro gemoeid. Het neerzetten van een nieuw gebouw loopt in de tienduizenden euro's. ,,Dat geld steken we liever in natuurbeheer", stelt Van Loon. ,,Recreatie is abso- luut heel belangrijk maar het geld klotst bij ons niet over de plinten. En dit gebeurt ook nog eens twee keer in een jaar tijd." De brand werd zondagavond op gemerkt door passanten, die met een alarm sloegen. De uitgerukte brandweer kon nog wel voorkomen dat het gebouw tot de grond toe af brandde, maar 'het is goed ver woest'. Wat er nu gaat gebeuren, is nog één groot vraagteken. Met het broedseizoen in aantocht is het so wieso krap om nog vóór de zomer iets te kunnen ondernemen. En wat dan precies, is maar de vraag. Op sommige plaatsen werkt Staatsbosbeheer met mobiele toi letten. ,,Maar hoe vandalismebe- stendig zijn die als vaste gebouwen al zo worden gesloopt? We moeten er als team nog goed naar kijken." woensdag 26 februari 2020 SD 'Chocola maken kan niet iedereen' -Chretiën Louwerse, chocolatier Chocolatier Chretiën Louwerse geeft vrijdag en zaterdag work shops tijdens de open dagen van Zierikzee Glasatelier. Meer infor matie: glas-in-lood-shop.nl. Voor de tweede keer in nog geen jaar tijd hebben onbeken den brand gesticht in een toilet gebouw aan de Grevelingen dam. Tot groot verdriet van bos wachter Piet van Loon. De kans dat het gebouw herbouwd wordt, is klein. Esme Soesman Bruinisse - Piet van Loon, boswachter USCUOLADI' FINEST BEU CHOCOLAT POWER CALLETS- Chretiën Louwerse met een paar van zijn paascreaties in Koffiekaffee De Boekhouder in Dreischor. foto marieke mandemaker Het afgebrande toiletgebouw aan de Grevelingendam. De panden zijn in de winter gesloten voor publiek. foto piet van loon

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 58