10 ZEELAND
We geven het
alvast toe: we
zijn razend
enthousiast
over Etablisse
ment 1880 in
Groede, een van
de mooiste
restaurants van
Zeeland. Aan het
hoofd staat met
Mariëlla Jongman
een klasbak van
een chef.
Vrouwelijke topchefs, ze zijn er heus.
Ana Ros van het vermaarde Hisa
Franko in Slovenië. Margot Janse,
die gasten haast tot waanzin dreef
met haar creaties in The Tasting
Room in Zuid-Afrika. Zeeland heeft Riet Kint,
chef van Kint Co in Paal. En verder? Het lijkt
alsof de vrouwen in de luwte werken, alsof hun
mannelijke collega's veel meer de schijnwer
pers opzoeken. Die zie je op tv en in de boeken
winkel. Vreemd toch? Vanavond leggen we ons
lot in de handen van Mariëlla Jongman, chef
van Etablissement 1880 in Groede. Op een win
derige zaterdagavond blaast ze ons omver.
Een meer schilderachtig dorpshart dan dat van
Groede vind je in Zeeland haast niet. De fiere
Grote Kerk omringt zich met statige herenhui
zen die niets minder dan warmte en liefde uit-
HET MENU
stralen. De parkeerplaatsen staan vol met auto's
van lustige lekkerbekken, vooral uit Vlaanderen.
Half zeven stipt stappen we Etablissement 1880
binnen. We zijn de eerste gasten. We noteren
een cultuurverschil met de overkant. Als we op
Walcheren tafelen zit de helft op dat tijdstip al
aan zijn dessert. Hoe anders is het in Zeeuws-
Vlaanderen. Een uur later zijn alle tafels bezet.
Vol huis vanavond.
Wauw! Je hebt open keukens en je hebt open
keukens. Die van Etablissement 1880 is van de
buitencategorie. Pal in het midden van de zaak,
een eyecatcher waar je de hele avond naar blijft
staren. Het keukenpersoneel werkt hard, maar
oogt ontspannen. Altijd lijkt er ruimte voor een
grap, zonder dat daardoor de concentratie ver
slapt. Het moet geweldig zijn hier te mogen
werken. Ook voor het bedienend personeel,
want wie wil er niet flaneren over de prachtige
hardhouten vloer die speels is afgewisseld met
donkere tegels? Voordat we onze keuze doorge
ven, staat de eerste amuse al op tafel. Een panna
cotta van mierikswortel met diverse bereidin
gen van rode biet en gekaramelliseerde pom
poenpitten. Scherp, aards en zoet zijn in per
fecte harmonie. Geldt ook voor de sint-jakobs-
vrucht met espuma (een soort schuim) van
paddenstoelen en fijne brunoises van aardpeer.
Jammer is wel dat het huisaperitief, een glas
champagne, achteraf 14 euro blijkt te kosten.
Dat zijn nogal prijzen.
De keuze valt op het verrassingsmenu van vier
gangen (67 euro). Het voorgerecht is een zeer
fijne wisselwerking tussen puur en kruidig.
Gepekelde, boterzachte skrei met handgepelde
garnalen, doperwt en radijs, afgetopt met
schuim van het Indiase kruidenmengsel garam
masala. De wangen van de skrei, de kabeljauw
achtige die alleen verkrijgbaar is in de winter,
worden apart geserveerd in krokante korst als
REKENING
vrijdag 21 februari 2020
GO
Sven Hamelijnck (links) en Bob van Wijk maken een voor
gerecht op. FOTO'S PETER NICOLAI
Voorgerecht:
gepekelde skrei.
Mariska Ocke (links)
en Mandy Hamelijnck
dienen het voorge
recht op.
Mar iëlla Jongman blaast ons
Bob Maes
Een zaterdagavond in Groede, hoe is dat?
Geef je over aan
de creativiteit van
chef Mariëlla
Jongman. Etablis
sement 1880 in
Groede serveert
enkel verrassings
menu's, waarbij je
bij het hoofdge
recht kiest tussen
vlees of vis.
Een tweegangen-
menu kost 54 euro,
drie gangen 60
euro en voor vier
gangen betaal je
67 euro.
Wijnarrangemen
ten variëren tussen
15 en 31 euro.
Zo veel mogelijk
ingrediënten
komen uit de om
geving.
Mooi huis?
Etablissement 1880
Markt 9
Wat eet je verder?
2 viergangenmenu
134,00
1 wijnarrangement
31,00
2 champagne
28,00
1 alcoholvrije gin tonic
15,50
1 witte wijn
7,00
2 koffie
8,00
1 thee
4,00
Totaal:
227,50