10 ZEELAND We geven het alvast toe: we zijn razend enthousiast over Etablisse ment 1880 in Groede, een van de mooiste restaurants van Zeeland. Aan het hoofd staat met Mariëlla Jongman een klasbak van een chef. Vrouwelijke topchefs, ze zijn er heus. Ana Ros van het vermaarde Hisa Franko in Slovenië. Margot Janse, die gasten haast tot waanzin dreef met haar creaties in The Tasting Room in Zuid-Afrika. Zeeland heeft Riet Kint, chef van Kint Co in Paal. En verder? Het lijkt alsof de vrouwen in de luwte werken, alsof hun mannelijke collega's veel meer de schijnwer pers opzoeken. Die zie je op tv en in de boeken winkel. Vreemd toch? Vanavond leggen we ons lot in de handen van Mariëlla Jongman, chef van Etablissement 1880 in Groede. Op een win derige zaterdagavond blaast ze ons omver. Een meer schilderachtig dorpshart dan dat van Groede vind je in Zeeland haast niet. De fiere Grote Kerk omringt zich met statige herenhui zen die niets minder dan warmte en liefde uit- HET MENU stralen. De parkeerplaatsen staan vol met auto's van lustige lekkerbekken, vooral uit Vlaanderen. Half zeven stipt stappen we Etablissement 1880 binnen. We zijn de eerste gasten. We noteren een cultuurverschil met de overkant. Als we op Walcheren tafelen zit de helft op dat tijdstip al aan zijn dessert. Hoe anders is het in Zeeuws- Vlaanderen. Een uur later zijn alle tafels bezet. Vol huis vanavond. Wauw! Je hebt open keukens en je hebt open keukens. Die van Etablissement 1880 is van de buitencategorie. Pal in het midden van de zaak, een eyecatcher waar je de hele avond naar blijft staren. Het keukenpersoneel werkt hard, maar oogt ontspannen. Altijd lijkt er ruimte voor een grap, zonder dat daardoor de concentratie ver slapt. Het moet geweldig zijn hier te mogen werken. Ook voor het bedienend personeel, want wie wil er niet flaneren over de prachtige hardhouten vloer die speels is afgewisseld met donkere tegels? Voordat we onze keuze doorge ven, staat de eerste amuse al op tafel. Een panna cotta van mierikswortel met diverse bereidin gen van rode biet en gekaramelliseerde pom poenpitten. Scherp, aards en zoet zijn in per fecte harmonie. Geldt ook voor de sint-jakobs- vrucht met espuma (een soort schuim) van paddenstoelen en fijne brunoises van aardpeer. Jammer is wel dat het huisaperitief, een glas champagne, achteraf 14 euro blijkt te kosten. Dat zijn nogal prijzen. De keuze valt op het verrassingsmenu van vier gangen (67 euro). Het voorgerecht is een zeer fijne wisselwerking tussen puur en kruidig. Gepekelde, boterzachte skrei met handgepelde garnalen, doperwt en radijs, afgetopt met schuim van het Indiase kruidenmengsel garam masala. De wangen van de skrei, de kabeljauw achtige die alleen verkrijgbaar is in de winter, worden apart geserveerd in krokante korst als REKENING vrijdag 21 februari 2020 GO Sven Hamelijnck (links) en Bob van Wijk maken een voor gerecht op. FOTO'S PETER NICOLAI Voorgerecht: gepekelde skrei. Mariska Ocke (links) en Mandy Hamelijnck dienen het voorge recht op. Mar iëlla Jongman blaast ons Bob Maes Een zaterdagavond in Groede, hoe is dat? Geef je over aan de creativiteit van chef Mariëlla Jongman. Etablis sement 1880 in Groede serveert enkel verrassings menu's, waarbij je bij het hoofdge recht kiest tussen vlees of vis. Een tweegangen- menu kost 54 euro, drie gangen 60 euro en voor vier gangen betaal je 67 euro. Wijnarrangemen ten variëren tussen 15 en 31 euro. Zo veel mogelijk ingrediënten komen uit de om geving. Mooi huis? Etablissement 1880 Markt 9 Wat eet je verder? 2 viergangenmenu 134,00 1 wijnarrangement 31,00 2 champagne 28,00 1 alcoholvrije gin tonic 15,50 1 witte wijn 7,00 2 koffie 8,00 1 thee 4,00 Totaal: 227,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38