ZEELAND 11 INTERVIEW HENRIE VAN DER HEIJDEN Binnen één jaar tilde hij restaurant Vista in Willemstad naar een Michelinster. Chef kok Henrie van der Heijden mag zich sinds maandag ook nog eens meester kok noemen. Koken op een van de mooiste plekken in Nederland, in een glazen pand waar het Hol lands Diep aan drie kanten tegenaan klotst. Henrie van der Heijden (41) uit Rotterdam heeft qua locatie niet te klagen. Zijn nog maar drie jaar jonge restaurant in Willemstad met de toepasselijke naam Vista trekt vast en zeker om deze reden gastronomen uit het hele land. Tel daarbij op de Michelinster die in 2018 én 2019 aan de culinaire hotspot is toegekend, en deze man heeft niets meer te dromen over. Toch? Nou, niet helemaal waar. Hij wilde ook nog meesterkok wor den. ,,Dat is in mijn branche de top." En ja hoor, ook daarin is hij geslaagd. Maandagmiddag mocht hij de bijbe horende versierselen in ontvangst nemen. Een gesprek over sterren, truffels en ambities. ,,Voor heel veel! Ik vind veel lekker. Vooral kreeft, krab en andere schaal dieren. En toch, als ik kiezen moet, dan kies ik voor truffel. Wintertruf- fel, oh... die geur.... Wat truffel met een gerecht doet... Ik kan er niet ge noeg van krijgen." ,,Chef-kok ben je als je de keuken leidt, meesterkok ben je als je een speciaal examen van de SHV, dat is de Stichting Vakbekwaamheid Ho reca, met goed gevolg hebt doorlo pen. Je wordt door een jury getest op allerlei vlakken: is de menukaart in orde, klopt de organisatie van de keu kenbrigade, heb je voldoende kennis van wijnen - daar komt echt van alles bij kijken. Om 10.00 uur 's ochtends staan er drie man voor je neus en die lopen de hele dag mee. Dat was bij mij op 16 december. Best pittig. Je moet een lunch én een diner van ze- V* - ven gangen voorschotelen, met alles erop en eraan. Daarna krijg je te ho ren of je het gehaald hebt." ,,Dat heeft denk ik alles te maken met het culinaire virus dat ik als jochie van 12, 13 al te pakken had. Ik zag Cas Spijkers, toen een van de eerste meesterkoks in Nederland, op televi sie. Ik keek tegen hem op, ik vond hem geweldig! Er is niks hogers dan de titel meesterkok. Het hoogst haal bare bereiken, dat zit gewoon in me." ,,O nee. Er zijn er heel wat die deze ambitie niet hebben. En er zijn er die het niet halen, hoe goed ze ook kun nen koken. Bovendien zijn er die wél de titel maar geen Michelinster heb ben. Ik ben de 149ste meesterkok in Nederland. Dat lijkt veel, maar de overledenen zijn hierin meegeteld. Ik schat dat er nu een stuk of 80 actief zijn." ,,De ambitie voor een tweede ster is er wel, maar daar komt heel veel bij kijken." ,,Het gaat helemaal niet om rivaliteit. Ik geniet als ik in goede restaurants eet, ik ben niet bezig met vergelijken. Laat mij nou gewoon in Vista doen waar we goed in zijn en daar waar mogelijk nog verbeteringen in aan brengen." Er is niks hogers dan de titel meesterkok MEESTERKOK ,,Eerst de mavo, toen de horeca-op- leiding natuurlijk. Tijdens die oplei ding heb ik stage gelopen in restau rants zoals De Librije in Zwolle, Inter Scaldes in Kruiningen en Amarone in Rotterdam. Daar heb ik heel veel geleerd." ,,Ons restaurant werd te klein. Toen kreeg ik het aanbod om hier in Wil lemstad een restaurant te beginnen. Dat heb ik natuurlijk met beide han den aangenomen. En ik heb geen se conde spijt gehad. Laat ik een uur of veertien per dag werkenNou en? Ik wil niets liever." ,,Ja, een hoop mensen vonden dat het uitzicht werd verziekt. Ik denk eerlijk gezegd dat je als Willemstadter trots moet zijn op zo'n zaak. Het gros vindt het nu geweldig. Vergeet niet: wij zorgen ook voor hotelovernach tingen. En mensen die de avond er voor bij ons eten, gaan de volgende dag vaak lunchen in een restaurant in het centrum. Zo werkt het." ,,Ha ha, ik ben net twintig kilo afge vallen!" woensdag 19 februari 2020 VL Chef-kok restaurant Vista: 'Ik wil het hoogst haalbare' Annelies Vlaanderen Willemstad We beginnen en we eindigen met een clichévraag, als u het goed vindt. Eerste vraag: waar mogen ze u 's nachts voor wakker maken? U bent al chef-kok, en trouwens ook samen met uw vrouw eige naar, van een sterrenrestaurant. Sinds gisteren mag u ook de titel meesterkok dragen. Hoe word je meesterkok en wat betekent deze titel? U hébt het gehaald. Maar waarom wilde u die titel zo graag verove ren? Hoe bijzonder is het om meester kok te zijn? Zijn alle sterrenkoks tegelijkertijd meesterkoks? Wat is er voor u nog te ambiëren over? Een tweede, een derde ster? U komt geregeld in toprestaurants die wél twee of drie sterren heb ben. Denkt u dan soms niet: waarom zij wel? Meesterkok Hennie van der Heijden in zijn zaak, sterrenrestau rant Vista in Willem stad. FOTO MARCEL OTTERSPEER/PIX4PROFS -Henrie van der Heijden, Vista Meesterkok is een titel die wordt uitgereikt door de Stichting Vakbe kwaamheid Horeca De meestertitel, officieel SVH Meestertitel, is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. Er bestaan zes verschillende: naast meesterkok ook meestergastheer, meesterijsbereider, meesterschenker, wijnmeester en meesterhorecaondernemer. Henrie van der Heijden van restau rant Vista in Willemstad heeft de meestertitel maandag ontvangen. Uit het rapport van de jury: „Henrie is een absolute meester, zowel in de keuken als daarbuiten. Hij weet zijn gasten en zijn brigades aan zich te binden en is een voorbeeld voor an deren. Hij is een vakman die goed voor zijn medewerkers zorgt en bij wie kwaliteit hoog in het vaandel staat. Zijn klassieke keuken die hij verfijnd heeft met hedendaagse sma ken en toevoegingen en de kennis en kunde in de bediening vullen elkaar aan en versterken elkaar, wat zorgt voor een beleving op meesterlijk ni veau", aldus de commissie. Hoe schopt een jochie uit Heinen- oord, waar de goede restaurants niet voor het oprapen liggen, het tot sterrenkok en meesterkok? U bent in uw geboorteplaats Hei- nenoord uw eerste restaurant be gonnen, samen met uw vrouw. Hoe bent u aan de andere kant van het water verzeild geraakt? In Willemstad is in het begin met argusogen naar Vista gekeken. Tot slot nog een clichévraag. Een kok is meestal dik, want hij moet de hele dag proeven. Bij u valt dat mee.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 55