'Minder vlees
eten is alleen
maar goed
GOEIE ZAAK
Hoe blijft de Nederlandse winkelier
overeind tussen grote ketens en
internetshops? Op zoek naar bijzondere
middenstanders, zoals slager
Gijs Verveda uit Nijmegen.
Als Gijs Verveda (41)
vroeger bij zijn opa en
oma logeerde, mocht hij
helpen met uitbenen.
,,De koeien en varkens
werden toen nog achter
hun slagerij geslacht'',
vertelt hij. ,,Daar was ik
vaak bij. Mijn opa had
respect voor de dieren en
dat voelde je. Het slachten
vond ik indrukwekkend,
nooit vies of eng. Ik wist
al snel dat ik ook slager
wilde worden.''
Een oom nam de win
kel van zijn grootouders
over, terwijl Gijs zelf
opgroeide in het midden
van het land. Na de mid
delbare school volgde hij
de slagersvakopleiding en
werkte hij bij verschil
lende slagerijen. ,,Het
werd steeds belangrijker
om als slager een verhaal
te hebben. Klanten willen
weten wat ze eten. Daar
over vertel ik ook graag.''
Hij wijst op een poster
aan de zijkant van zijn
winkel in het centrum
van Nijmegen. Daarop
staat dat hij rundvlees
verkoopt van koeien uit
Teuge die in ruime stallen
staan, en dat zijn varkens
vlees komt van dieren die
leven in stallen met vlas
op de grond. „Daarin
kunnen ze lekker wroe
ten'', zegt hij.
,,Ik vind dat je als slager
moet weten waar je vlees
vandaan komt, hoe de
dieren hebben geleefd.
De vorige eigenaar van
deze slagerij was al heel
lang bezig met onderwer
pen als dierenwelzijn. Hij
heeft altijd goed en gro
tendeels regionaal schar
relspul verkocht. Toen ik
zijn winkel in 2015 over
nam, besloot ik zijn werk
wijze voort te zetten. Ik
heb er toen wel voor ge
kozen om niet over te
stappen op biologisch;
anders zou het voor de
vaste klanten een stuk
duurder worden.''
De groeiende aandacht
voor vermindering van
onze vleesconsumptie,
juicht de slager alleen
maar toe. „Tegenwoordig
eten mensen liever drie
keer in de week vlees
waarvan ze de afkomst
kennen, dan zes dagen
kiloknallerspul. Voor mij
is dat alleen maar goed.''
TEKST RIANNE VAN DER MOLEN
FOTO JOOST HOVING
Het Vleesch Lokaal,
Lange Hezelstraat 90a,
Nijmegen.