'Minder vlees eten is alleen maar goed GOEIE ZAAK Hoe blijft de Nederlandse winkelier overeind tussen grote ketens en internetshops? Op zoek naar bijzondere middenstanders, zoals slager Gijs Verveda uit Nijmegen. Als Gijs Verveda (41) vroeger bij zijn opa en oma logeerde, mocht hij helpen met uitbenen. ,,De koeien en varkens werden toen nog achter hun slagerij geslacht'', vertelt hij. ,,Daar was ik vaak bij. Mijn opa had respect voor de dieren en dat voelde je. Het slachten vond ik indrukwekkend, nooit vies of eng. Ik wist al snel dat ik ook slager wilde worden.'' Een oom nam de win kel van zijn grootouders over, terwijl Gijs zelf opgroeide in het midden van het land. Na de mid delbare school volgde hij de slagersvakopleiding en werkte hij bij verschil lende slagerijen. ,,Het werd steeds belangrijker om als slager een verhaal te hebben. Klanten willen weten wat ze eten. Daar over vertel ik ook graag.'' Hij wijst op een poster aan de zijkant van zijn winkel in het centrum van Nijmegen. Daarop staat dat hij rundvlees verkoopt van koeien uit Teuge die in ruime stallen staan, en dat zijn varkens vlees komt van dieren die leven in stallen met vlas op de grond. „Daarin kunnen ze lekker wroe ten'', zegt hij. ,,Ik vind dat je als slager moet weten waar je vlees vandaan komt, hoe de dieren hebben geleefd. De vorige eigenaar van deze slagerij was al heel lang bezig met onderwer pen als dierenwelzijn. Hij heeft altijd goed en gro tendeels regionaal schar relspul verkocht. Toen ik zijn winkel in 2015 over nam, besloot ik zijn werk wijze voort te zetten. Ik heb er toen wel voor ge kozen om niet over te stappen op biologisch; anders zou het voor de vaste klanten een stuk duurder worden.'' De groeiende aandacht voor vermindering van onze vleesconsumptie, juicht de slager alleen maar toe. „Tegenwoordig eten mensen liever drie keer in de week vlees waarvan ze de afkomst kennen, dan zes dagen kiloknallerspul. Voor mij is dat alleen maar goed.'' TEKST RIANNE VAN DER MOLEN FOTO JOOST HOVING Het Vleesch Lokaal, Lange Hezelstraat 90a, Nijmegen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 92