17
meer in. ,,Dat kunnen we niet. Al
les moet perfect zijn", zegt Peco-
raro, de balans na al die jaren trai
nen opmakend. Toch genieten
ook hij en Jasmijn met hart en ziel
van de ballroomdans. Dat is de re
den dat het duo de afgelopen drie
jaar allerlei opleidingen heeft ge
volgd en de twee nu ook als dans-
leraar, -trainer en jurylid aan de
slag kunnen. Zodat ze het we
reldje nóóit de rug hoeven toe te
keren, ook niet als ze ooit gaan
kraken en piepen. ,,Mensen die
dansen, zijn mensen die plezier
maken. En dat ook nog eens lek
ker samen."
Pensionado's
Dat plezier spat er ook in Kerk-
werve bij danskoppels van alle
niveaus vanaf. In het dorpshuis
zweven Daniëlle van Meer (18) en
Chretiën Louwerse (24) soepel-
tjes over de dansvloer. Daisy Po-
tuyt (23) en Onno Sies (39) tellen
zich, met heel wat minder dans-
uren op de teller, nog helemaal
suf. Maar ook daar: glinsterende
ogen en brede lach. Potuyt zat
eerder al op atletiek, paardrijden
en tennis. ,,Ook leuk. Maar ik ben
hartstikke blij dat ik dit gevonden
heb. Het is zoveel leuker dan ik
dacht."
Wie alleen maar pensionado's
en krakerige goldies verwacht,
moet hoognodig zelf eens een
dansje gaan wagen. Het ene na
het andere vooroordeel sneuvelt.
„Engelse wals, tango, quickstep.
Het wordt allemaal gedaan op
muziek die in de top 40 staat.
Misschien hebben mensen het
idee dat het ouderwets is, maar
aan de muziek kan dat niet lig
gen. ,,Ed Sheeran, Adèle, een
tangoversie van dj Tiësto: het is
er allemaal", vertelt Pecoraro.
Aandacht
Ook hij ziet om zich heen hoe
het ballroom- en latincircuit nog
altijd floreert. ,,De populariteit
van dans in z'n algemeenheid is
echt gigantisch. Van hiphop tot
modern en van salsa tot break
dance aan toe. Maar ook stijldan
sen is nog altijd populair, al gaat
het misschien om andere hoe
veelheden dan vroeger." Dat
heeft ook te maken met de sa
menleving, die drastisch is ver
anderd, analyseert Janvier. Iets
dat niet alleen dansscholen, maar
ook horeca en verenigingsleven
raakt. Overal wordt gestreden om
de aandacht van 'klanten'. ,,Vroe-
ger kon je bij een sportclub trai
nen en wedstrijden doen. Punt.
Nu worden er barbecues georga
niseerd, pubquizen, uitjes, team
buildingsweekenden enzo
voorts." Restaurants houden
wijnproeverijen en dansscholen
evenementen als bootcamps.
,,Mensen willen beleving. Anders
zijn ze weg."
Bovendien is iedereen zó ont
zettend druk met van alles en
nog wat, merkt Astrid van Meer
aan de mensen om haar heen.
,,We zijn allemaal redelijk ge
haast geworden. Nemen de tijd
niet meer om eens lekker te gaan
dansen. Maar om te genieten,
moet je stilstaan. En voor stil
staan, moet je de tijd nemen."
Niet zo raar dan ook dat Janvier
ontspanning ziet als één van de
mooiste opbrengsten van zijn
dansschool. Door de jaren heen
heeft hij op zijn vloer vriend
schappen zien ontstaan én ge
jaagdheid zien verdwijnen.
,,We zijn eigenlijk een oase van
rust."
GO ZATERDAG 8 FEBRUARI 2020
Opperste concentratie bij
Debbie en Jos.
Martijn Janvier (blauw overhemd) en Jea-
nine Schröder doen voor hoe het moet.
Jasmijn van Jole en Ciccio Pe-
coraro dansten zich door de
jaren heen naar de top. Ze wer
den twee keer Nederlands kam
pioen in de profklasse.
Erich en
Nicoline
Mayer
wagen
een
dansje.
Veerle en Evert hebben zicht
baar plezier in de les.