17 meer in. ,,Dat kunnen we niet. Al les moet perfect zijn", zegt Peco- raro, de balans na al die jaren trai nen opmakend. Toch genieten ook hij en Jasmijn met hart en ziel van de ballroomdans. Dat is de re den dat het duo de afgelopen drie jaar allerlei opleidingen heeft ge volgd en de twee nu ook als dans- leraar, -trainer en jurylid aan de slag kunnen. Zodat ze het we reldje nóóit de rug hoeven toe te keren, ook niet als ze ooit gaan kraken en piepen. ,,Mensen die dansen, zijn mensen die plezier maken. En dat ook nog eens lek ker samen." Pensionado's Dat plezier spat er ook in Kerk- werve bij danskoppels van alle niveaus vanaf. In het dorpshuis zweven Daniëlle van Meer (18) en Chretiën Louwerse (24) soepel- tjes over de dansvloer. Daisy Po- tuyt (23) en Onno Sies (39) tellen zich, met heel wat minder dans- uren op de teller, nog helemaal suf. Maar ook daar: glinsterende ogen en brede lach. Potuyt zat eerder al op atletiek, paardrijden en tennis. ,,Ook leuk. Maar ik ben hartstikke blij dat ik dit gevonden heb. Het is zoveel leuker dan ik dacht." Wie alleen maar pensionado's en krakerige goldies verwacht, moet hoognodig zelf eens een dansje gaan wagen. Het ene na het andere vooroordeel sneuvelt. „Engelse wals, tango, quickstep. Het wordt allemaal gedaan op muziek die in de top 40 staat. Misschien hebben mensen het idee dat het ouderwets is, maar aan de muziek kan dat niet lig gen. ,,Ed Sheeran, Adèle, een tangoversie van dj Tiësto: het is er allemaal", vertelt Pecoraro. Aandacht Ook hij ziet om zich heen hoe het ballroom- en latincircuit nog altijd floreert. ,,De populariteit van dans in z'n algemeenheid is echt gigantisch. Van hiphop tot modern en van salsa tot break dance aan toe. Maar ook stijldan sen is nog altijd populair, al gaat het misschien om andere hoe veelheden dan vroeger." Dat heeft ook te maken met de sa menleving, die drastisch is ver anderd, analyseert Janvier. Iets dat niet alleen dansscholen, maar ook horeca en verenigingsleven raakt. Overal wordt gestreden om de aandacht van 'klanten'. ,,Vroe- ger kon je bij een sportclub trai nen en wedstrijden doen. Punt. Nu worden er barbecues georga niseerd, pubquizen, uitjes, team buildingsweekenden enzo voorts." Restaurants houden wijnproeverijen en dansscholen evenementen als bootcamps. ,,Mensen willen beleving. Anders zijn ze weg." Bovendien is iedereen zó ont zettend druk met van alles en nog wat, merkt Astrid van Meer aan de mensen om haar heen. ,,We zijn allemaal redelijk ge haast geworden. Nemen de tijd niet meer om eens lekker te gaan dansen. Maar om te genieten, moet je stilstaan. En voor stil staan, moet je de tijd nemen." Niet zo raar dan ook dat Janvier ontspanning ziet als één van de mooiste opbrengsten van zijn dansschool. Door de jaren heen heeft hij op zijn vloer vriend schappen zien ontstaan én ge jaagdheid zien verdwijnen. ,,We zijn eigenlijk een oase van rust." GO ZATERDAG 8 FEBRUARI 2020 Opperste concentratie bij Debbie en Jos. Martijn Janvier (blauw overhemd) en Jea- nine Schröder doen voor hoe het moet. Jasmijn van Jole en Ciccio Pe- coraro dansten zich door de jaren heen naar de top. Ze wer den twee keer Nederlands kam pioen in de profklasse. Erich en Nicoline Mayer wagen een dansje. Veerle en Evert hebben zicht baar plezier in de les.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 65