'De kandidaten verbazen en inspireren me' Behalve de Robèrt-fans weten ook ande ren de weg naar Oisterwijk steeds vaker te vinden. Want als je wint, heb je vrienden. Zo praten importeurs van semigedroogde kaki's en granaatappelconfituur - 'ontdekt in Azerbeidzjan' - deze ochtend de blaren op hun tong om een plek te veroveren in de schappen of receptenboeken. Twee leden van team Robèrt proeven, ruiken en omhul len de meegebrachte waar met chocolade. Ze zeggen eerst een tijd met de producten te willen experimenteren voor een defini tief ja of nee volgt. Die ploeg van Van Beckhoven is de laatste jaren explosief gegroeid. Telde de loonlijst rond 2015 zo'n dertien personeelsleden, nu zijn dat er negentig. De tijd dat het enkel draaide om kneden en bakken, is voorgoed voorbij. Wie in Oisterwijk door de gangen loopt kan weliswaar nog steeds zien hoe ambachtelijke bokkenpootjes, verwen broden, schuimgebakjes, ijs, limonades en room en andere delicatessen worden gemaakt, maar boven op kantoor - waar zijn vrouw Pirjo de Winkel als algemeen directeur de scepter zwaait - werkt een zeskoppig communicatieteam. Dat houdt zich fulltime bezig met het schrijven van teksten voor verpakkingen, magazines, menukaarten en cursussen. De belangstelling voor de cursussen is zo groot, dat voor sommige onderdelen een wacht lijst bestaat. Daarnaast is er sinds een half jaar een winkel met bakpoeders, meel, zout, chocolade en andere grondstoffen uit de bakkerij. ,,Ik wilde laten zien dat een bakker meer doet dan brood bakken alleen. Het is een ontzettend breed en creatief beroep.'' Van Beckhoven, die als zoon van de lokale bakker al vroeg in het vak terecht kwam, over zijn arbeidsethos: ,,Ik probeer dingen waaraan ik een hekel heb, weg te snoeien. Dat maakt het leven een stuk aangenamer. Vroeg opstaan vond en vind ik verschrikkelijk. En het hoeft ook helemaal niet als bakker. Dacht je dat ze tweeduizend jaar terug midden in de nacht aan het werk gingen? Er was toen niet eens verlichting. Door op een andere manier te werken, met desemdeeg in rijpingskasten, kun je toch de hele dag vers brood bakken zonder om vier uur naast je bed te staan. ,,Ik heb een hekel aan de zakelijke kant van het ondernemen, dus heeft mijn vrouw gezegd: 'Wegwezen hier van kantoor'. En: 'Doe jij waar je goed in bent en bedenk mooie recepten'. Door die scheiding van taken hebben we nauwelijks ruzie. Ook in de bakkerij mag ik eigenlijk niet meer komen. Tenminste: niet als vaste kracht, want de anderen kunnen slecht op mij bouwen. Ik liet te vaak verstek gaan voor een plotse klus. Ik ben ook bezig met promotie, tv, interviews, cursisten en bezoekers. Nu bied ik af en toe aan om bij te springen in de bakkerij. Of ze vragen: 'Kun je een keer wat vroeger beginnen?' Nou, dan doe ik dat. Nu ben ik ineens weer een aardige vent.'' Na decennia in het vak vindt Van Beck- hoven zijn beroep nog steeds het lekkerste ter wereld. „Bakker word je niet, dat ben je. Ik heb nooit iets anders gewild. Ja, af en toe riep ik dat ik toneelspeler wilde worden. Maar omdat mijn vader ook bakker was, bleek dat toch de makkelijkste weg. Gaan deweg vond ik: bakkers verstoppen zich te veel. Achter muren en achter hun ovens. Stap in het spotlicht. Laat zien wat je maakt en hoe je dat doet. Toon je vakmanschap. Vertel er verhalen bij. Ik houd daarvan. Fantastisch leuk, daarom ben ik cursussen en later Heel Holland Bakt gaan doen.'' Van Beckhoven beschrijft zijn huidige theatertour, die duurt tot 18 april, als een food experience vol persoonlijke verhalen over het ambacht, zijn familiebedrijf en, vanzelfsprekend, met lekkere hapjes. Het is in zijn ogen een logisch vervolg op zijn andere werkzaamheden. En het gevolg van zijn behoefte om voortdurend te vernieu wen en bij te leren. Collega-bakkers, cursisten en ook de kandidaten van Heel Holland Bakt verbazen en inspireren hem, zegt hij. Dan noteert hij de laatste technieken of receptuur. Zo was 24

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 112