Verbouwing O [7,0] Bak eens schoenzolen van lekkere Zeeuwse Vlegel MARGOT ZEELAND 11 ^6,5j j6,7j j6,3j BEOORDELING Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Afgelopen weken beten we in het stof. De badkamer werd verbouwd. We begonnen vol goede moed, maar op een gegeven mo ment wordt zo'n verbouwing een ingrijpend ge beuren. Het duurt langer dan je hoopte en de rommel die het met zich meebrengt, vermenig vuldigt zich sneller dan je verwachtte. Zo groot is onze badkamer nu ook weer niet, dus in al mijn optimisme dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen. Toch zijn we nu al weer vier weken onder weg. Toen we destijds ons huis kochten was de bad kamer al wat verouderd, maar met twee kleine kinderen is een bad best handig en leuk. Nu de Mannen groot en uit huis zijn, is douchen in bad wat achterhaald. Zeker met het oog op de toe komst; we willen ons huis levensloopbestendig maken. Stoffig in de overtreffende trap; het is even wennen en mijn handen jeuken om heerlijk aan de slag te gaan met stofdoeken, emmers sop en een dweil. Maar ik moet geduld hebben in de wetenschap dat het allemaal prachtig en mooi wordt. Als het af is natuurlijk. De aannemers zijn harde werkers, maar ze houden op z'n tijd van een kop koffie met wat lekkers erbij. Daar zorg ik dan ook iedere dag voor. Stroopwafels, een bonbon en ik kocht cake jes met noten en dadels bij een Syrische winkel in Goes. Die ga ik zelf namaken wanneer de rust in huis is wedergekeerd. Maak van 180 gram Medjool dadels (zonder pit), 3 eieren, 1 banaan en 1 eetlepel appelazijn een mengsel in de keukenmachine. Voeg er 180 gram amandelmeel, wat vanillepoeder, zout en 1 thee lepel baking soda bij en meng alles. Roer er 100 gram gehakte walnoten door, giet in een cake vorm en bak 25 minuten in de oven af op 175 gra den. Smaakt vast goed na het schoonmaken. UDe aannemers zijn harde werkers, maar ze houden op z'n tijd van een kop koffie met wat lekkers erbij de lichtzoute ham en het smeuïge kroketje. Het vlees gaat vergezeld van speciale Iberico chips die nogal vettig zijn en een kazig aroma kennen. Niet onze favoriete zoutjes. Culinair blijft het niettemin een mooi beestje, dat Ibe- rico-varken. De duim gaat ook omhoog voor de lekkere broodbolletjes en de roomboter. Het gloeiend hete Zeeuws vispannetje bevat witvis, kabeljauw en zalm. Hoe Zeeuws dat is, kunt u zelf invullen. De romige saus met wat tomaat is aan de flauwe kant, maar storend is dat de vis te lang is gegaard. Vooral de witvis flikkert meteen uit elkaar. Met iets meer oog voor detail kan dit een veel smaakvoller ge recht worden. En eigenlijk geldt dat ook voor mijn pannenkoek. De spinazie en de gruyère zitten in het deeg verwerkt. Met name de ge smolten kaas maakt het een zware flap. De slappe wokgroenten zien we liever beetgaar. Aangebrande spruiten zijn bovendien geen verwennerij. Onze suggestie: vul een pannen koek met verse kort gewokte spinazie, ui, ci troen en wat kruiden en specerijen als dragon en nootmuskaat. Strooi de geraspte gruyère over de spinazie. Lever beetgare ratatouille en de (redelijke goede) saus er apart bij. Zo ont staat een frisser gerecht, denken we. Het is een kwestie van culinair bijvijlen. De dessertkaart kent bijna uitsluitend klassie kers. Yoghurtijs met opgewarmde kersen (uit de pot), je kunt je er geen buil aan vallen. Dat geldt ook voor de ingekochte moelleux die komt met 'boerenroomijs' (wat dat ook mag zijn) in een glazuurvermorzelend zoet choco- cupje. Allemaal te doen, maar vat je je gasten daarmee in de kraag? Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit OVEZANDE Peter Simpelaar uit Ovezande leerde ooit voor bak ker, had een bakkerij, ging ver volgens bakkerijproducten ont wikkelen en volgde onderwijl een opleiding tot molenaar. Nu bakt hij 24 uur per week met ge handicapten voor Stichting KIO in Nisse. Hij heeft onlangs het stokje als coördinator voor de Zeeuwse Vlegel overgenomen van Jan Koeman. ,,Ik vind het belangrijk dat ik met al mijn kennis de Zeeuwse Vle gel weer terug op de kaart ga zet ten. Wist je dat Zeeuwse Vlegel al bijna dertig jaar bestaat en ei genlijk toen zijn tijd ver vooruit was? Duurzaam, zonder kunst mest en andere toevoegingen." Hij is trots op 'zijn' product. ,,We hadden ooit 100 hectare aan Zeeuwse Vlegel op de akkers, nu is dat nog maar 7 hectare. Ik zoek dus nog telers. Afgelopen jaren zijn er in de schappen bij de bak kers zo veel verschillende soor ten broden verschenen, daar door is het Vlegelbrood wellicht wat ondergesneeuwd geraakt. Al kun je bij verschillende boerde rijwinkels onze bakmixen ko pen." Er zijn twee verschillende soorten vlegel; wintertarwe en zomertarwe. Van de zomer- tarwe is een geslepen versie te koop die is te gebruiken als een soort couscous in salades. Wafelbakker Omdat Peter Simpelaar tijdens de zomermaanden ook op ver schillende festivals aanwezig is als 'De wafelbakker', deze keer wafels naar een recept dat ver wijst naar zijn Zeeuws-Vlaamse roots. Kneed van 1 kilogram Zeeuwse Vlegel pannenkoeken mix, 7 gram gist, wat zout, 150 gram Zeeuwse roomboter, 1/2 li ter melk, 75 gram suiker, 1 ei en wat nootmuskaat een deeg. Maak daar kleine bolletjes van, rol ze uit en bak ze in een wafel ijzer. Eet met bruine suiker. ,,Lekkere, taaie wafels zijn het, ze worden ook wel schoenzolen ge noemd." vrijdag 7 februari 2020 GO eindscore Zijn de hoofdgerechten beter? Nog een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Peter Simpelaar voor zijn molen de Blazekop bij Ovezande.. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39