Verbouwing
O
[7,0]
Bak eens schoenzolen van
lekkere Zeeuwse Vlegel
MARGOT
ZEELAND 11
^6,5j
j6,7j
j6,3j
BEOORDELING
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Afgelopen weken beten we in het stof. De
badkamer werd verbouwd. We begonnen
vol goede moed, maar op een gegeven mo
ment wordt zo'n verbouwing een ingrijpend ge
beuren. Het duurt langer dan je hoopte en de
rommel die het met zich meebrengt, vermenig
vuldigt zich sneller dan je verwachtte. Zo groot is
onze badkamer nu ook weer niet, dus in al mijn
optimisme dacht ik dat het allemaal wel mee zou
vallen. Toch zijn we nu al weer vier weken onder
weg.
Toen we destijds ons huis kochten was de bad
kamer al wat verouderd, maar met twee kleine
kinderen is een bad best handig en leuk. Nu de
Mannen groot en uit huis zijn, is douchen in bad
wat achterhaald. Zeker met het oog op de toe
komst; we willen ons huis levensloopbestendig
maken. Stoffig in de overtreffende trap; het is
even wennen en mijn handen jeuken om heerlijk
aan de slag te gaan met stofdoeken, emmers sop
en een dweil. Maar ik moet geduld hebben in de
wetenschap dat het allemaal prachtig en mooi
wordt. Als het af is natuurlijk.
De aannemers zijn harde werkers, maar ze
houden op z'n tijd van een kop koffie met wat
lekkers erbij. Daar zorg ik dan ook iedere dag
voor. Stroopwafels, een bonbon en ik kocht cake
jes met noten en dadels bij een Syrische winkel in
Goes. Die ga ik zelf namaken wanneer de rust in
huis is wedergekeerd.
Maak van 180 gram Medjool dadels (zonder
pit), 3 eieren, 1 banaan en 1 eetlepel appelazijn een
mengsel in de keukenmachine. Voeg er 180 gram
amandelmeel, wat vanillepoeder, zout en 1 thee
lepel baking soda bij en meng alles. Roer er 100
gram gehakte walnoten door, giet in een cake
vorm en bak 25 minuten in de oven af op 175 gra
den. Smaakt vast goed na het schoonmaken.
UDe aannemers zijn harde werkers, maar ze houden op
z'n tijd van een kop koffie met wat lekkers erbij
de lichtzoute ham en het smeuïge kroketje.
Het vlees gaat vergezeld van speciale Iberico
chips die nogal vettig zijn en een kazig aroma
kennen. Niet onze favoriete zoutjes. Culinair
blijft het niettemin een mooi beestje, dat Ibe-
rico-varken. De duim gaat ook omhoog voor
de lekkere broodbolletjes en de roomboter.
Het gloeiend hete Zeeuws vispannetje bevat
witvis, kabeljauw en zalm. Hoe Zeeuws dat is,
kunt u zelf invullen. De romige saus met wat
tomaat is aan de flauwe kant, maar storend is
dat de vis te lang is gegaard. Vooral de witvis
flikkert meteen uit elkaar. Met iets meer oog
voor detail kan dit een veel smaakvoller ge
recht worden. En eigenlijk geldt dat ook voor
mijn pannenkoek. De spinazie en de gruyère
zitten in het deeg verwerkt. Met name de ge
smolten kaas maakt het een zware flap. De
slappe wokgroenten zien we liever beetgaar.
Aangebrande spruiten zijn bovendien geen
verwennerij. Onze suggestie: vul een pannen
koek met verse kort gewokte spinazie, ui, ci
troen en wat kruiden en specerijen als dragon
en nootmuskaat. Strooi de geraspte gruyère
over de spinazie. Lever beetgare ratatouille en
de (redelijke goede) saus er apart bij. Zo ont
staat een frisser gerecht, denken we. Het is een
kwestie van culinair bijvijlen.
De dessertkaart kent bijna uitsluitend klassie
kers. Yoghurtijs met opgewarmde kersen (uit
de pot), je kunt je er geen buil aan vallen. Dat
geldt ook voor de ingekochte moelleux die
komt met 'boerenroomijs' (wat dat ook mag
zijn) in een glazuurvermorzelend zoet choco-
cupje. Allemaal te doen, maar vat je je gasten
daarmee in de kraag?
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
OVEZANDE Peter Simpelaar uit
Ovezande leerde ooit voor bak
ker, had een bakkerij, ging ver
volgens bakkerijproducten ont
wikkelen en volgde onderwijl
een opleiding tot molenaar. Nu
bakt hij 24 uur per week met ge
handicapten voor Stichting KIO
in Nisse. Hij heeft onlangs het
stokje als coördinator voor de
Zeeuwse Vlegel overgenomen
van Jan Koeman.
,,Ik vind het belangrijk dat ik met
al mijn kennis de Zeeuwse Vle
gel weer terug op de kaart ga zet
ten. Wist je dat Zeeuwse Vlegel
al bijna dertig jaar bestaat en ei
genlijk toen zijn tijd ver vooruit
was? Duurzaam, zonder kunst
mest en andere toevoegingen."
Hij is trots op 'zijn' product. ,,We
hadden ooit 100 hectare aan
Zeeuwse Vlegel op de akkers, nu
is dat nog maar 7 hectare. Ik zoek
dus nog telers. Afgelopen jaren
zijn er in de schappen bij de bak
kers zo veel verschillende soor
ten broden verschenen, daar
door is het Vlegelbrood wellicht
wat ondergesneeuwd geraakt. Al
kun je bij verschillende boerde
rijwinkels onze bakmixen ko
pen." Er zijn twee verschillende
soorten vlegel; wintertarwe en
zomertarwe. Van de zomer-
tarwe is een geslepen versie te
koop die is te gebruiken als een
soort couscous in salades.
Wafelbakker
Omdat Peter Simpelaar tijdens
de zomermaanden ook op ver
schillende festivals aanwezig is
als 'De wafelbakker', deze keer
wafels naar een recept dat ver
wijst naar zijn Zeeuws-Vlaamse
roots. Kneed van 1 kilogram
Zeeuwse Vlegel pannenkoeken
mix, 7 gram gist, wat zout, 150
gram Zeeuwse roomboter, 1/2 li
ter melk, 75 gram suiker, 1 ei en
wat nootmuskaat een deeg.
Maak daar kleine bolletjes van,
rol ze uit en bak ze in een wafel
ijzer. Eet met bruine suiker.
,,Lekkere, taaie wafels zijn het, ze
worden ook wel schoenzolen ge
noemd."
vrijdag 7 februari 2020
GO
eindscore
Zijn de hoofdgerechten beter?
Nog een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Peter Simpelaar voor zijn molen de Blazekop bij Ovezande..
FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN