Die klunzige handlanger, dat ben ik VOOR U GEPROEFD Melk Kind in huis Uit de gevangenis ontsnappen is niet strafoaar, terwijl ik niet weg kan' Zelfs bij het kopen van een pak melk heb je te maken met een overvloed aan keuzes. Er is weidemelk, jerseymelk, ElkeMelk... Help! Zijn er smaakverschillen? En wat betekenen al die keurmerken? 'Op hogere temperatuur verbranden de eiwitten en lactose een beetje, en krijg je een zoetere smaak' 8 HANNEKE HENDRIX In de kroeg, in gesprek met een vriend die klaagt over het ouderschap, krijgt Hanneke een openbaring. et voelt als een gevangenis'', zegt vriend C. aan de bar. ,,Wat?'' zeg ik. ,,Het vaderschap?'' „Alles", zegt hij. „Opstaan, eten maken, kinderen wegbrengen, werken, kinderen halen, eten maken, kinderen naar bed brengen, voor de televisie hangen, zelf naar bed gaan en dan de volgende ochtend alles opnieuw. En die klote kindertelevisie. Ik word er horendol van. Echt horendol.'' Ik wuif naar de barman voor nog een bier voor C. ,,Nog achttien jaar'', snuft C. ,,Het komt wel goed'', zeg ik, terwijl de barman een glas voor hem neerzet. ,,Kijk, bier!'' C. begint te drinken. ,,Ze zijn ook nog heel klein'', zeg ik. C. knikt. „Mensen met kinderen zijn onge lukkiger dan mensen zonder kinderen'', zegt hij. ,,Las ik.'' ,,En mensen met kinderen zijn weer net zo gelukkig als mensen zonder kinderen zodra ze het huis uit zijn'', zeg ik en wuif ook maar voor een bier naar de barman. Afgelopen week las ik in de krant dat een gedetineerde niet uit de gevangenis kon ontsnappen omdat iemand was vergeten de reserveaccu van de slijptol mee te nemen. Zoiets had mij kun nen overkomen. Sta ik daar, bij die binnen deur, terwijl ik in een flits die accu nog in de lader zie zitten. ,,Het schijnt dat je in Ne derland niet strafbaar bent als je uit de ge vangenis ontsnapt'', zegt C. ,,Ben je slim genoeg, dan mag je in een vuilniszak gaan zitten en de deur worden uitgetild. Terwijl ik... Ik kan niet wegWantHij neemt nog een slok. ,,Ik ben zélf de gevangenisbewaarder.'' ,,Inderdaad'', zeg ik. ,,En je kunt de deur niet open laten staan, want dan ben jij strafbaar.'' Ik ben best monter over het ouderschap, nu ik erover nadenk. Ik voel me geen gevangene of bewaarder. Ik ben die klunzige handlanger die is vergeten de vijl mee te bakken, waardoor zijn vriend met alleen een roze taart in zijn cel zit. Ik vind het de beste metafoor die ik tot nu toe heb verzonnen, voor mezelf als ouder: iemand die een tunnel graaft en in het kantoor van de opzichter uitkomt. „Gelukkig mogen gevangen bewaarders wel naar de kroeg'', zeg ik. ,,Andere gevangenbewaarders kunnen hem aflossen.'' C. knikt. ,,Ik zal eens proberen je kinderen te laten ont snappen, oké?'' zeg ik. ,,Maar ik kan niet garan deren dat het lukt.'' Bas de Groot, ex-boer en melksommelier, trekt de wereld rond om mensen te laten proeven dat de ene melk de andere niet is. Hij maakt ons wegwijs in het melkland- schap en legt uit waarom je tegen woordig niet meer alleen kunt kiezen uit simpelweg een pak halfvolle of volle melk. Een college van een melk- sommelier. Uit de fabriek? Verreweg de meeste Nederlandse melk gaat vanaf de boerderijen in tankwagens naar een van de fabrie ken van FrieslandCampina, Royal A-ware of Arla, de grootste zuivelver werkers van ons land. Hier wordt de melk 'uit elkaar gehaald'. Vetten, eiwitten en lactose worden geschei den zodat ze afzonderlijk als ingre diënt kunnen dienen voor onder meer toetjes, paracetamol en melk poeder: producten waar meer geld mee te verdienen is dan een pak melk. Homogeniseren Voor melk in een pak gaat, maakt een fijne zeef heel kleine vetbolletjes van de vetten in de melk, zodat ze niet meer komen bovendrijven. Door dit homogeniseren krijgt melk een egale textuur. In het schap is ook niet-gehomoge- niseerde melk te vinden, bijvoor beeld ElkeMelk, Queens of Dairy, Zuiver Zuivel en AH Boerderijzuivel. Je herkent die melk aan een drijvend vetlaagje. Boeren die zelf hun melk verwerken, homogeniseren zelden omdat die apparatuur heel kostbaar is. Pasteuriseren Alle melk, op rauwe melk na, wordt gepasteuriseerd om hem langer te kunnen bewaren. De melk wordt minstens vijftien seconden tot 72 graden verhit om gisten, schimmels en bedervende bacteriën uit te scha kelen. Hoog gepasteuriseerde melk, denk aan het merk Arla, wordt verhit tot 90 graden. ,,Op die temperatuur verbranden de eiwitten en lactose een beetje, ze karamelliseren en daardoor smaakt de melk lekker zoet.'' Nog een stap verder gaat het UHT- proces, dan gaat het verhitten door naar 138 graden en blijft de melk voor een langere periode houdbaar buiten de koelkast. ,,Hoe zuidelijker je komt, hoe meer lang houdbare melk er gedronken wordt. Onder de Denen drinkt maar 1 procent lang houdbare melk, in Frankrijk is 90 procent van ZATERDAG 1 FEBRUARI 2020 GO H Hanneke Hendrix (39) heeft een dochter van 3 jaar. Met Alex van der Hulst en Nynke de Jong maakt ze de opvoedpodcast Ik Ken Iemand Die. De melk van Elkje 4 is nét wat zoeter LOT PISCAER FOTO GUUS SCHOONEWILLE WEIDEMELK Om het stempel weidemelk te krijgen, moeten de koeien minstens zes uur per dag en 120 dagen per jaar buiten lopen. De boer krijgt subsidie, veel Nederlanders worden blij van een koe in de wei, en er leven mét koeien meer planten en diertjes op het land. ,,Maar een koe die altijd op stal staat, is niet per se slechter af dan een koe in de wei'', aldus De Groot. ,,Er be staan luxe stallen met veel licht, lucht en ligbedden voor de koeien. Ook zijn hier de omstandigheden het hele jaar door hetzelfde, daar worden koeien blij van. Een koe is namelijk een gewoontedier.''

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 80