Draai zelf zadentaartjes en vetbollen in elkaar (WJ Best nuttig, zelf vetbollen en zadentaartjes voor tuinvogels fröbelen: je weet precies wat erin zit én je spaart er een hoop verpakking mee uit. 7 Heel belangrijk: gebruikt frituurvet is zeker taboe! Koop geen kippenvoer Behalve vet heb je ook strooivoer voor vogels nodig. Koop geen kip penvoer! Dat mag dan goedkoper zijn, het bevat harde, te grote granen zoals mais, waarmee alleen duiven raad weten. Bovendien is de energie- waarde veel te laag voor wat tuinvo- gels 's winters nodig hebben. Kwalitatief strooivoer bevat veel meer dan tarwe en mais: denk aan zonnepitten, gierst, gebroken of ge malen pinda's, zaden van grassen, wilde peen, spinazie, koolsoorten, hennep. Voeg ook gerust walnoten, hazelnoten en stukjes gedroogd fruit (abrikoos, vijg, dadel, rozijnen) toe. Zelfs een eetlepel pindakaas per liter vet kan. Niet meer, want daarvoor is het te zout. Bewaar alle ingrediënten fris en droog. Vet en noten worden snel ranzig. Hang niet alles meteen op Maak elke twee weken een verse voorraad vetbollen. Met twintig stuks kom je meestal wel toe, al is het sterk afhankelijk van de grootte van je tuin, hoeveel vogels er komen eten, hoe koud het is en wat je daarnaast nog allemaal strooit. Geef niet alles meteen in één keer. Houd een deel in de koelkast - zo blijven ze meest vers - en combineer het met ander voer, zoals zadensilo's in bomen, hagen en struiken, zadenmixen op de voeder tafel en stukken appel of peer op de grond. Voeder niet te veel tegelijk en liefst 's ochtends. Alsof je zelf brood bakt Bedenk dat zelf vetbollen maken te vergelijken is met je eigen brood bak ken: ook dat is duurder en tijdroven der dan brood kopen in de super markt. Maar vergelijk je doe-het-zelf- luxevetbollen met vogelsnacks van een kwaliteitsmerk, dan spaar je wél wat geld uit. KOPCAKE daarop kunnen de vogeltjes straks 2 zitten. Laat uitharden en hang de kopjes aan het oor in de tuin. Goedkoper dan vogelsnacks uit het tuincentrum zijn ze niet per se, maar bij zelfgemaakte vetbollen en zadentaartjes weet je wel precies wat je tuinvogeltjes binnen krijgen: vers en zuiver vet, verse gra nen, zaden en noten met een hoge energiewaarde. De meeste verpak kingen van commerciële vetbollen vermelden de ingrediënten alleen in vage bewoordingen: granen, oliën, vetten, zaden, mineralen en soms zelfs bewaarmiddelen. Je weet niets over het soort vet of zaden, en vetbol len met insecten blijken vaak maar een verwaarloosbaar percentage in secten te bevatten. Door zelf te kokkerellen spaar je ook flink wat plastic afval uit: je hoeft slechts één grote verpakking te ko pen in plaats van veel kleintjes. En je hoeft je niet meer te ergeren aan die netjes rond commerciële mezenbol- len. Die zijn niet alleen vervuilend in productie, ze komen vaak terecht in het zwerfafval. Soms eindigen de vo geltjes er zelf ook in, als ze met hun pootjes in zo'n net blijven haken. Met de volgende aanwijzingen ko men de vogels gezond en veilig door de winter. Speel in op het weer Met zelfgemaakte vogelsnacks kun je perfect inspelen op de weersomstan digheden. Wordt het kouder, dan hebben vogels meer vet en proteïnen nodig, bij warmer weer schakel je over naar meer zaden en granen. Extra troef is dat je kunt voederen op maat. Zie je veel mussen en vinken? Meng dan vooral granen en zaden in je bollen of vogeltaartjes. Mezen en roodborstjes hebben vooral meel- wormen nodig, lijsters en merels lus ten graag fruit. Gebruik het juiste vet De basis voor elke vetbol is vet: klas siek, dierlijk vet zoals ossenwit, of plantaardig vet als kokosolie, wat wel dubbel zo duur is. Een goede vetbol bevat minstens een derde vet. Neem zeker geen plantaardig frituur vet op basis van palmolie, een pro duct uit een niet-ecologische en - ethische industrie. Boter en marga rine zijn ook een slecht idee, omdat ze laxerend werken. ZO MAAK JE EEN VOGELTAARTJE GO ZATERDAG 1 FEBRUARI 2020 Feestmaal voor de vogels Vetbollen kun je op vele manie ren vormgeven, bijvoorbeeld als koffiekop. Vul kleine silico nen cupcake vormpjes voor de helft met ge droogde meelwormen en overgiet ze met frituurvet. Laat het vet uitharden g en haal de 'cupcakes' uit de vorm. q Voor het kopje: meng een deel fri- tuurvet met twee delen strooivoer, s zonnebloempitten en pinda's. Vul er een paar koffie- of theekopjes mee k en duw een stokje in het mengsel; Smelt een stuk (dierlijk en ongebruikt!) frituurvet op zacht vuur en giet dit lauw over de vulling. Leg een vel bakpapier in een taartvorm en vul meer dan de helft met gemengd zaad. Vul het zaad aan met gedroogde meelwormen, verse cranberry's, rozijnen en/of sierappeltjes LAURENCE MACHIELS Laat het vet opstijven op kamertemperatuur. Het taartje mag op de voedertafel!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 79