Draai zelf zadentaartjes en vetbollen in elkaar
(WJ
Best nuttig, zelf
vetbollen en
zadentaartjes voor
tuinvogels fröbelen:
je weet precies wat
erin zit én je spaart er
een hoop verpakking
mee uit.
7
Heel belangrijk: gebruikt frituurvet
is zeker taboe!
Koop geen kippenvoer
Behalve vet heb je ook strooivoer
voor vogels nodig. Koop geen kip
penvoer! Dat mag dan goedkoper
zijn, het bevat harde, te grote granen
zoals mais, waarmee alleen duiven
raad weten. Bovendien is de energie-
waarde veel te laag voor wat tuinvo-
gels 's winters nodig hebben.
Kwalitatief strooivoer bevat veel
meer dan tarwe en mais: denk aan
zonnepitten, gierst, gebroken of ge
malen pinda's, zaden van grassen,
wilde peen, spinazie, koolsoorten,
hennep. Voeg ook gerust walnoten,
hazelnoten en stukjes gedroogd fruit
(abrikoos, vijg, dadel, rozijnen) toe.
Zelfs een eetlepel pindakaas per liter
vet kan. Niet meer, want daarvoor is
het te zout. Bewaar alle ingrediënten
fris en droog. Vet en noten worden
snel ranzig.
Hang niet alles meteen op
Maak elke twee weken een verse
voorraad vetbollen. Met twintig
stuks kom je meestal wel toe, al is het
sterk afhankelijk van de grootte van
je tuin, hoeveel vogels er komen eten,
hoe koud het is en wat je daarnaast
nog allemaal strooit. Geef niet alles
meteen in één keer. Houd een deel in
de koelkast - zo blijven ze meest vers
- en combineer het met ander voer,
zoals zadensilo's in bomen, hagen en
struiken, zadenmixen op de voeder
tafel en stukken appel of peer op de
grond. Voeder niet te veel tegelijk en
liefst 's ochtends.
Alsof je zelf brood bakt
Bedenk dat zelf vetbollen maken te
vergelijken is met je eigen brood bak
ken: ook dat is duurder en tijdroven
der dan brood kopen in de super
markt. Maar vergelijk je doe-het-zelf-
luxevetbollen met vogelsnacks van
een kwaliteitsmerk, dan spaar je wél
wat geld uit.
KOPCAKE
daarop kunnen de vogeltjes straks
2 zitten. Laat uitharden en hang de
kopjes aan het oor in de tuin.
Goedkoper dan vogelsnacks
uit het tuincentrum zijn
ze niet per se, maar bij
zelfgemaakte vetbollen en
zadentaartjes weet je wel
precies wat je tuinvogeltjes binnen
krijgen: vers en zuiver vet, verse gra
nen, zaden en noten met een hoge
energiewaarde. De meeste verpak
kingen van commerciële vetbollen
vermelden de ingrediënten alleen in
vage bewoordingen: granen, oliën,
vetten, zaden, mineralen en soms
zelfs bewaarmiddelen. Je weet niets
over het soort vet of zaden, en vetbol
len met insecten blijken vaak maar
een verwaarloosbaar percentage in
secten te bevatten.
Door zelf te kokkerellen spaar je
ook flink wat plastic afval uit: je hoeft
slechts één grote verpakking te ko
pen in plaats van veel kleintjes. En je
hoeft je niet meer te ergeren aan die
netjes rond commerciële mezenbol-
len. Die zijn niet alleen vervuilend in
productie, ze komen vaak terecht in
het zwerfafval. Soms eindigen de vo
geltjes er zelf ook in, als ze met hun
pootjes in zo'n net blijven haken.
Met de volgende aanwijzingen ko
men de vogels gezond en veilig door
de winter.
Speel in op het weer
Met zelfgemaakte vogelsnacks kun je
perfect inspelen op de weersomstan
digheden. Wordt het kouder, dan
hebben vogels meer vet en proteïnen
nodig, bij warmer weer schakel je
over naar meer zaden en granen.
Extra troef is dat je kunt voederen op
maat. Zie je veel mussen en vinken?
Meng dan vooral granen en zaden in
je bollen of vogeltaartjes. Mezen en
roodborstjes hebben vooral meel-
wormen nodig, lijsters en merels lus
ten graag fruit.
Gebruik het juiste vet
De basis voor elke vetbol is vet: klas
siek, dierlijk vet zoals ossenwit, of
plantaardig vet als kokosolie, wat wel
dubbel zo duur is. Een goede vetbol
bevat minstens een derde vet.
Neem zeker geen plantaardig frituur
vet op basis van palmolie, een pro
duct uit een niet-ecologische en -
ethische industrie. Boter en marga
rine zijn ook een slecht idee, omdat
ze laxerend werken.
ZO MAAK JE EEN VOGELTAARTJE
GO ZATERDAG 1 FEBRUARI 2020
Feestmaal voor de vogels
Vetbollen kun je
op vele manie
ren vormgeven,
bijvoorbeeld als
koffiekop.
Vul kleine silico
nen cupcake
vormpjes voor
de helft met ge
droogde meelwormen en overgiet ze
met frituurvet. Laat het vet uitharden
g en haal de 'cupcakes' uit de vorm.
q Voor het kopje: meng een deel fri-
tuurvet met twee delen strooivoer,
s zonnebloempitten en pinda's. Vul er
een paar koffie- of theekopjes mee
k en duw een stokje in het mengsel;
Smelt een stuk (dierlijk en ongebruikt!) frituurvet
op zacht vuur en giet dit lauw over de vulling.
Leg een vel bakpapier in een taartvorm en
vul meer dan de helft met gemengd zaad.
Vul het zaad aan met gedroogde meelwormen,
verse cranberry's, rozijnen en/of sierappeltjes
LAURENCE MACHIELS
Laat het vet opstijven op kamertemperatuur.
Het taartje mag op de voedertafel!