Cheesecake met yuzu
\oeten
LICHT JAPANS
Rodewijnsoep
KOKEN
1 ei
,,Een van de vele bijzondere
citrusvruchten die je tegen
komt in Japan. Hij ziet eruit als
een grote gelige mandarijn en
de smaak zit ergens tussen
sinaasappel, mandarijn, grape
fruit en citroen in. Yuzumar-
melade koop ik bij Shilla, de
Koreaans-Japanse supermarkt
in Amsterdam-Buitenveldert,
ofbij Dun Yong op de Gelderse
kade, ook in Amsterdam.''
,,In de zomer eet ik in Japan het
liefst watermeloen. Als ik bij
mijn grootmoeder in Kochi
ben, koop ik graag cakejes met
een vulling van witte bonen.''
,,De Japanse cheesecake is in de
basis een Amerikaanse. In de
bodem heb ik bastognekoeken
gedaan, wat 'm weer een
Nederlands tintje geeft. De
yuzumarmelade maakt de cake
Japans.''
Verwarm de oven voor tot 160
°C. Vet de taartvorm in en be
kleed met bakpapier. Meng de
kandijkoek en de boter. Verdeel
dit over de bodem van de vorm
en druk goed aan. Zorg ervoor
dat het oppervlak mooi glad is.
Bak de bodem zo'n 10 minuten
in het midden van de oven.
Neem uit de oven en laat volle
dig afkoelen. Meng in een kom
de roomkaas met de crème
fraiche en de yuzumarmelade.
Kluts de eieren en voeg ze toe
aan de roomkaas. Roer het
geheel goed door. Stort de
roomkaas op de afgekoelde
taartbodem en strijk de boven
kant glad met een (vochtig)
paletmes. Bak de taart circa 40
minuten in het midden van de
oven. Laat volledig afkoelen en
garneer met de citrusrasp.
Avonddrank voor
4 personen
750 ml water
schillen van 1 citroen
3 kruidnagels
1 tl kaneel
halve tl nootmuskaat
500 ml rode wijn (witte
mag natuurlijk ook)
25 g bloem
25 g boter
3 eidooiers
6 el suiker
200 ml slagroom
Bij het afscheid maken we
een rode variant van een
middeleeuwse warme
drank.
Breng 750 ml water aan de
kook en voeg citroenschil
len, kruidnagels, kaneel en
nootmuskaat toe. Kook dit
5 minuten goed door. Giet
nu de rode wijn erbij en
breng het mengsel opnieuw
aan de kook. Maak in een
andere pan een roux van
bloem en boter. Haal de
kruidnagels uit de wijn. Giet
steeds scheutjes van het
vocht bij de roux, tot de
soep glad en niet te dik of
dun is. Houd deze op een
zacht vuur warm. Klop in
een kom drie eidooiers en
één ei op tot een luchtige
substantie (dit kan rustig
5 minuten duren). Doe dit
eimengsel bij de drank en
klop hierna zeker 5 minuten
door. Zes eetlepels suiker
en een snuf zout erbij en
als laatste de slagroom.
Wederom 2 minuten goed
doorkloppen en warm
serveren. Troost!
Koel
Een fles of karaf wijn
blijft de hele avond
lekker koud in deze
wijnkoeler van Vacuvin
(30 euro). Te koop in
zwart en wit.
Dolma(dakia)
Van druivenbladeren
maken Turken dolma
('gevulde groente').
Grieken eten deze met
gehakt gevulde rolle
tjes ook; zij noemen ze
dolmadakia.
Krijtplank
Handig: op deze kaas
plank schrijf je met
krijt de naam van de
kaasjes. De plank van
Boska is van leisteen
en kost 20 euro.
Procenten
Het verschil tussen
wijn en port? Het alco
holpercentage.
Port is wijn met
een hoog per
centage: tus
sen de 18 en de
20 procent. Bij
'gewone' wijn is
dat gemiddeld
12 procent.
Tosao van Coevorden (35) leert ons graag Japans koken.
Hij leerde weer koken van zijn Japanse moeder en Nederlandse
oma, runt restaurant De Japanner in Amsterdam en bracht onlangs
De bijbel van de Japanse keuken uit.
Yuzu, wat is dat?
Eet je veel desserts en
zoetigheden als je in Japan
bent?
Wat is het verschil tussen
deze en de Amerikaanse
cheesecake?
Ingrediënten
1 pak kandijkoeken, verkrui
meld
50 g boter, gesmolten
600 g roomkaas
200 g crème fraiche
200 g yuzumarmelade
3 eieren
rasp van 1 citrusvrucht
(bijvoorbeeld limoen,
sinaasappel, citroen)
Benodigdheden
keukenmachine
taartvorm (26 cm diameter)
bakpapier
paletmes
Bereiding
ZATERDAG 1 FEBRUARI 2020 37