Cheesecake met yuzu \oeten LICHT JAPANS Rodewijnsoep KOKEN 1 ei ,,Een van de vele bijzondere citrusvruchten die je tegen komt in Japan. Hij ziet eruit als een grote gelige mandarijn en de smaak zit ergens tussen sinaasappel, mandarijn, grape fruit en citroen in. Yuzumar- melade koop ik bij Shilla, de Koreaans-Japanse supermarkt in Amsterdam-Buitenveldert, ofbij Dun Yong op de Gelderse kade, ook in Amsterdam.'' ,,In de zomer eet ik in Japan het liefst watermeloen. Als ik bij mijn grootmoeder in Kochi ben, koop ik graag cakejes met een vulling van witte bonen.'' ,,De Japanse cheesecake is in de basis een Amerikaanse. In de bodem heb ik bastognekoeken gedaan, wat 'm weer een Nederlands tintje geeft. De yuzumarmelade maakt de cake Japans.'' Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de taartvorm in en be kleed met bakpapier. Meng de kandijkoek en de boter. Verdeel dit over de bodem van de vorm en druk goed aan. Zorg ervoor dat het oppervlak mooi glad is. Bak de bodem zo'n 10 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat volle dig afkoelen. Meng in een kom de roomkaas met de crème fraiche en de yuzumarmelade. Kluts de eieren en voeg ze toe aan de roomkaas. Roer het geheel goed door. Stort de roomkaas op de afgekoelde taartbodem en strijk de boven kant glad met een (vochtig) paletmes. Bak de taart circa 40 minuten in het midden van de oven. Laat volledig afkoelen en garneer met de citrusrasp. Avonddrank voor 4 personen 750 ml water schillen van 1 citroen 3 kruidnagels 1 tl kaneel halve tl nootmuskaat 500 ml rode wijn (witte mag natuurlijk ook) 25 g bloem 25 g boter 3 eidooiers 6 el suiker 200 ml slagroom Bij het afscheid maken we een rode variant van een middeleeuwse warme drank. Breng 750 ml water aan de kook en voeg citroenschil len, kruidnagels, kaneel en nootmuskaat toe. Kook dit 5 minuten goed door. Giet nu de rode wijn erbij en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Maak in een andere pan een roux van bloem en boter. Haal de kruidnagels uit de wijn. Giet steeds scheutjes van het vocht bij de roux, tot de soep glad en niet te dik of dun is. Houd deze op een zacht vuur warm. Klop in een kom drie eidooiers en één ei op tot een luchtige substantie (dit kan rustig 5 minuten duren). Doe dit eimengsel bij de drank en klop hierna zeker 5 minuten door. Zes eetlepels suiker en een snuf zout erbij en als laatste de slagroom. Wederom 2 minuten goed doorkloppen en warm serveren. Troost! Koel Een fles of karaf wijn blijft de hele avond lekker koud in deze wijnkoeler van Vacuvin (30 euro). Te koop in zwart en wit. Dolma(dakia) Van druivenbladeren maken Turken dolma ('gevulde groente'). Grieken eten deze met gehakt gevulde rolle tjes ook; zij noemen ze dolmadakia. Krijtplank Handig: op deze kaas plank schrijf je met krijt de naam van de kaasjes. De plank van Boska is van leisteen en kost 20 euro. Procenten Het verschil tussen wijn en port? Het alco holpercentage. Port is wijn met een hoog per centage: tus sen de 18 en de 20 procent. Bij 'gewone' wijn is dat gemiddeld 12 procent. Tosao van Coevorden (35) leert ons graag Japans koken. Hij leerde weer koken van zijn Japanse moeder en Nederlandse oma, runt restaurant De Japanner in Amsterdam en bracht onlangs De bijbel van de Japanse keuken uit. Yuzu, wat is dat? Eet je veel desserts en zoetigheden als je in Japan bent? Wat is het verschil tussen deze en de Amerikaanse cheesecake? Ingrediënten 1 pak kandijkoeken, verkrui meld 50 g boter, gesmolten 600 g roomkaas 200 g crème fraiche 200 g yuzumarmelade 3 eieren rasp van 1 citrusvrucht (bijvoorbeeld limoen, sinaasappel, citroen) Benodigdheden keukenmachine taartvorm (26 cm diameter) bakpapier paletmes Bereiding ZATERDAG 1 FEBRUARI 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 125