Cor Verburg, vleeschhouwer
Cor Verburg is één van de 94 Nederlandse slagers die nog zelf slachten. Al
noemt hij zich officieel 'vleeschhouwer'. Met sch! ,,Dat klinkt ambachtelijk en
dekt de lading, want slager, ach ja, iedereen kan zich zo noemen. Je hebt zelfs de
Vegetarische Slager. Die verkracht toch een beetje onze beroepsgroep, want in
feite is het een groenteboer."
Het is spitsuur in de winkel aan de
Kaaistraat in Kortgene. Veel klan
ten halen bestellingen op. Cor en
zijn vrouw Corinne, de drijvende
kracht achter onder meer de cate-
ringtak van de slagerij, gaan namelijk in fe
bruari een maand op vakantie naar Australië.
Daar woont hun oudste dochter Adriënne.
,,We hebben de afgelopen weken elke dag con
tact gehad. Het vuur kwam uiteindelijk niet
heel dichtbij, maar het was wel spannend hoe
de branden zich zouden ontwikkelen. Ze wo
nen in West Australië, op een farm in de out
back. Hun farm - Fraser Range Station - was in
feite omsingeld door bosbranden. Het vuur
verspreidde zich razendsnel, want die kurk
droge eucalyptusbomen branden als een fakkel
en de wind wakkerde het aan. Gelukkig kwam
de wind van zee. Daardoor is de farm gespaard
gebleven. Adriënne en haar partner Ben drij
ven ook een camping met een restaurantje. Dat
is een uitvalsbasis van de brandweer gewor
den. De afgelopen tijd hadden ze veertig
brandweermannen over de vloer. Ze hebben er
zelfs een kerstdiner voor gekookt. De vrouwen
van de brandweermannen waren lovend over
de manier waarop er voor hun partners werd
gezorgd."
,,Ik ben één van de 94 zelf slachtende slagers in
Nederland. Herstel: vleeschhouwers. Ook in
mijn vak slaat de vergrijzing toe. Daarnaast zijn
de regels strenger geworden. Bovendien zijn de
keuringskosten hoog. Veel slagers zijn er
daarom mee gestopt."
,,Een combinatie van perfectionisme en ambi
tie, denk ik. Ik wil kwaliteit verkopen. Ik werk
alleen met vlees uit de buurt. De Limousin-
runderen lopen in de wei in Kortgene, drie
honderd meter hier vandaan. De gebroeders
Noordhoek leveren hun runderen hier per
soonlijk af. Mijn Noord-Bevelands lam komt
van Schapenfokkerij Oosterstein uit Kats. Ons
lamsvlees heeft het Zeker Zeeuws-certificaat.
Het is daarmee een erkend streekproduct. Var
kensvlees betrek ik van Het Zeeuwse Scharrel
varken in Nieuwerkerk. Dat is allemaal top
kwaliteit vlees van veehouders die goed met
hun dieren omgaan. Zo is de keten van produ
cent naar consument kort. Dat is beter voor het
milieu. Ik ben geen voorstander van gesleep
met vlees van het ene naar het andere conti
nent. Wat van ver komt, is niet altijd beter."
,,We werken hard ja. Ik schat toch zo'n negen
tig uur per week. Maar we hebben er nog veel
zin in. We willen gewoon mooie producten
aanbieden die op een traditionele manier zijn
bereid. De boerenham maak ik nog precies zo
als mijn grootvader het deed. En de consument
waardeert dat. Steeds meer mensen zijn be
wust met voedsel bezig. Ze willen weten waar
hun vlees vandaan komt. Ze willen ook een
veilig product. De keurmeester komt regelma
tig bij ons langs. Zelf slachtende slagers scoren
op hygiëne ook veel beter dan de vleesindu
strie. Wij hebben een hygiënescore van 94,4
procent. De vleesindustrie komt niet verder
dan 75 procent."
,,Dat gebeurt inderdaad."
de vleeschhouwer daar van?
,,Je kunt best iets minder vlees eten. Als je dan
toch een stukje vlees wilt eten, koop dan kwali
teit. Een mens heeft wel vlees nodig. Het is een
bron van vitaminen en ijzer. Tegelijkertijd vind
ik dat er een eenzijdig beeld wordt neergezet.
Als de kritiek is dat je voor honderd gram
rundvlees honderden liters water nodig hebt,
moet er ook iets worden gedaan aan andere
vormen van waterverspilling. Kijk eens naar al
die nieuwe bungalows hier aan de kust. Ze
hebben steevast een sauna en een jacuzzi. Daar
gaan ook vele liters water verloren..."
,,De Vegetarische Slager verkracht toch een
beetje onze beroepsgroep. Het bedrijf verkoopt
plantaardige producten die lijken op vlees. De
Vegetarische Slager is dus gewoon een groente
boer!"
,,Kijk, consumenten blieven vlees. Dat is nu
eenmaal zo. Het is aan een slager om het slacht-
proces zo zorgvuldig en vakkundig mogelijk te
laten verlopen. Geen enkele slager doodt een
dier voor zijn plezier. We proberen het zo pijn
loos mogelijk te doen. Ik gebruik daarvoor een
schietpistool. Bij runderen is het zeker van be
lang dat ze geen stress hebben. Daarom brengt
Noordhoek zijn rund ook altijd zelf naar de
slachtruimte. Het klinkt misschien raar uit de
mond van een slager, maar uit respect voor het
beest probeer ik het zo netjes mogelijk te slach
ten. Daar leg ik eer in."
'Een slager
doodt geen dier
voor zijn plezier'
FRANK BALKENENDE
Australië gaat gebukt onder noodweer. Bos
branden, hagelstormen en zware regenval.
Liepen je dochter en haar man gevaar?
Op vakantie in Australië slacht je steevast
een rund. In Nederland ben je nog één van
de weinige kleine zelfstandigen die aan huis
slacht. Het lijkt een uitstervend ambacht.
Waarom blijf jij het doen?
Jullie hebben ook een eigen worstmakerij,
zouterij en rokerij. Eigenlijk alles in de vitrine
komt uit eigen keuken. Dat lijkt me nogal
een karwei.
Vandaar dat supermarkten regelmatig
vleesproducten uit de schappen moeten ha
len omdat er bij consumptie gevaar voor de
gezondheid van de consument bestaat?
De Partij voor de Dieren vindt dat we veel
minder vlees moeten eten omdat het slecht
is voor het milieu en de uitstoot van het
broeikasgas C02 in het bijzonder. Wat vindt
De populariteit van de Vegetarische Slager
en andere producenten groeit. Consumen
ten gaan bewuster eten. Heb jij iets op met
vleesvervangers?
Dierenwelzijn is een heet hangijzer tegen
woordig. Vind jij het niet moeilijk om een
rund of schaap te doden?
Je bent de vierde generatie slagers in jouw
familie. Je overgrootvader begon in Wissen-
kerke, je opa in Colijnsplaat en je vader - na
een kort uitstapje naar Sint-Maartensdijk -
hier aan de Kaaistraat in Kortgene. Was het
een roeping?