Cor Verburg, vleeschhouwer Cor Verburg is één van de 94 Nederlandse slagers die nog zelf slachten. Al noemt hij zich officieel 'vleeschhouwer'. Met sch! ,,Dat klinkt ambachtelijk en dekt de lading, want slager, ach ja, iedereen kan zich zo noemen. Je hebt zelfs de Vegetarische Slager. Die verkracht toch een beetje onze beroepsgroep, want in feite is het een groenteboer." Het is spitsuur in de winkel aan de Kaaistraat in Kortgene. Veel klan ten halen bestellingen op. Cor en zijn vrouw Corinne, de drijvende kracht achter onder meer de cate- ringtak van de slagerij, gaan namelijk in fe bruari een maand op vakantie naar Australië. Daar woont hun oudste dochter Adriënne. ,,We hebben de afgelopen weken elke dag con tact gehad. Het vuur kwam uiteindelijk niet heel dichtbij, maar het was wel spannend hoe de branden zich zouden ontwikkelen. Ze wo nen in West Australië, op een farm in de out back. Hun farm - Fraser Range Station - was in feite omsingeld door bosbranden. Het vuur verspreidde zich razendsnel, want die kurk droge eucalyptusbomen branden als een fakkel en de wind wakkerde het aan. Gelukkig kwam de wind van zee. Daardoor is de farm gespaard gebleven. Adriënne en haar partner Ben drij ven ook een camping met een restaurantje. Dat is een uitvalsbasis van de brandweer gewor den. De afgelopen tijd hadden ze veertig brandweermannen over de vloer. Ze hebben er zelfs een kerstdiner voor gekookt. De vrouwen van de brandweermannen waren lovend over de manier waarop er voor hun partners werd gezorgd." ,,Ik ben één van de 94 zelf slachtende slagers in Nederland. Herstel: vleeschhouwers. Ook in mijn vak slaat de vergrijzing toe. Daarnaast zijn de regels strenger geworden. Bovendien zijn de keuringskosten hoog. Veel slagers zijn er daarom mee gestopt." ,,Een combinatie van perfectionisme en ambi tie, denk ik. Ik wil kwaliteit verkopen. Ik werk alleen met vlees uit de buurt. De Limousin- runderen lopen in de wei in Kortgene, drie honderd meter hier vandaan. De gebroeders Noordhoek leveren hun runderen hier per soonlijk af. Mijn Noord-Bevelands lam komt van Schapenfokkerij Oosterstein uit Kats. Ons lamsvlees heeft het Zeker Zeeuws-certificaat. Het is daarmee een erkend streekproduct. Var kensvlees betrek ik van Het Zeeuwse Scharrel varken in Nieuwerkerk. Dat is allemaal top kwaliteit vlees van veehouders die goed met hun dieren omgaan. Zo is de keten van produ cent naar consument kort. Dat is beter voor het milieu. Ik ben geen voorstander van gesleep met vlees van het ene naar het andere conti nent. Wat van ver komt, is niet altijd beter." ,,We werken hard ja. Ik schat toch zo'n negen tig uur per week. Maar we hebben er nog veel zin in. We willen gewoon mooie producten aanbieden die op een traditionele manier zijn bereid. De boerenham maak ik nog precies zo als mijn grootvader het deed. En de consument waardeert dat. Steeds meer mensen zijn be wust met voedsel bezig. Ze willen weten waar hun vlees vandaan komt. Ze willen ook een veilig product. De keurmeester komt regelma tig bij ons langs. Zelf slachtende slagers scoren op hygiëne ook veel beter dan de vleesindu strie. Wij hebben een hygiënescore van 94,4 procent. De vleesindustrie komt niet verder dan 75 procent." ,,Dat gebeurt inderdaad." de vleeschhouwer daar van? ,,Je kunt best iets minder vlees eten. Als je dan toch een stukje vlees wilt eten, koop dan kwali teit. Een mens heeft wel vlees nodig. Het is een bron van vitaminen en ijzer. Tegelijkertijd vind ik dat er een eenzijdig beeld wordt neergezet. Als de kritiek is dat je voor honderd gram rundvlees honderden liters water nodig hebt, moet er ook iets worden gedaan aan andere vormen van waterverspilling. Kijk eens naar al die nieuwe bungalows hier aan de kust. Ze hebben steevast een sauna en een jacuzzi. Daar gaan ook vele liters water verloren..." ,,De Vegetarische Slager verkracht toch een beetje onze beroepsgroep. Het bedrijf verkoopt plantaardige producten die lijken op vlees. De Vegetarische Slager is dus gewoon een groente boer!" ,,Kijk, consumenten blieven vlees. Dat is nu eenmaal zo. Het is aan een slager om het slacht- proces zo zorgvuldig en vakkundig mogelijk te laten verlopen. Geen enkele slager doodt een dier voor zijn plezier. We proberen het zo pijn loos mogelijk te doen. Ik gebruik daarvoor een schietpistool. Bij runderen is het zeker van be lang dat ze geen stress hebben. Daarom brengt Noordhoek zijn rund ook altijd zelf naar de slachtruimte. Het klinkt misschien raar uit de mond van een slager, maar uit respect voor het beest probeer ik het zo netjes mogelijk te slach ten. Daar leg ik eer in." 'Een slager doodt geen dier voor zijn plezier' FRANK BALKENENDE Australië gaat gebukt onder noodweer. Bos branden, hagelstormen en zware regenval. Liepen je dochter en haar man gevaar? Op vakantie in Australië slacht je steevast een rund. In Nederland ben je nog één van de weinige kleine zelfstandigen die aan huis slacht. Het lijkt een uitstervend ambacht. Waarom blijf jij het doen? Jullie hebben ook een eigen worstmakerij, zouterij en rokerij. Eigenlijk alles in de vitrine komt uit eigen keuken. Dat lijkt me nogal een karwei. Vandaar dat supermarkten regelmatig vleesproducten uit de schappen moeten ha len omdat er bij consumptie gevaar voor de gezondheid van de consument bestaat? De Partij voor de Dieren vindt dat we veel minder vlees moeten eten omdat het slecht is voor het milieu en de uitstoot van het broeikasgas C02 in het bijzonder. Wat vindt De populariteit van de Vegetarische Slager en andere producenten groeit. Consumen ten gaan bewuster eten. Heb jij iets op met vleesvervangers? Dierenwelzijn is een heet hangijzer tegen woordig. Vind jij het niet moeilijk om een rund of schaap te doden? Je bent de vierde generatie slagers in jouw familie. Je overgrootvader begon in Wissen- kerke, je opa in Colijnsplaat en je vader - na een kort uitstapje naar Sint-Maartensdijk - hier aan de Kaaistraat in Kortgene. Was het een roeping?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 54