Horecatijger Kramer
stapt in hotel Hector
Gezocht: huizen voor arbeidsmigranten
7
Gehoon fersoon&y.
AAN DE VOET VAN DE ZEELANDBRUG PARKEERPLAATS
parkeerterrein naast
een verlaten
restaurant - meer was
het niet. Auto's stopten
hooguit voor een
stiekeme pies in de
bosjes. Maar de
vrachtwagens staan er
's avonds weer zij aan
zij, het restaurant zit vol
chauffeurs. Er wordt
weer gelééfd aan de
voet van de
Zeelandbrug.
Wendy Wagenmakers
Zierikzee
^meet je hoeveel
m ml auto's hier
m 1M elke dag
voorbijrij-
^m den?', vraagt
Wim Veerhoek terwijl hij een
biefstuk door de pruttelende
roomboter haalt. „Tweeduizend?
Ha, ik dacht vierduizend. Maar het
zijn er tweeëntwintigduizend.
Twee-en-twin-tig-duizend. Elke
dag. Snap je nou waarom ik hier
ben begonnen?"
Twee jaar is restaurant Wendy's
nu open. Om te zeggen dat het een
goudmijn is, nee. Maar als het aan
Veerhoek ligt, wordt het dat wel.
,,Het is nog niet wat het zijn moet,
maar daar was ik ook op berekend.
De tent is zeven jaar dicht geweest
hè? Dat heeft even tijd nodig. Maar
we groeien gestaag. Ik ben tevre
den." En Veerhoek niet alleen.
Binnen zit Arie de Bruijn aan een
schnitzel van heb-ik-jou-daar.
Glaasje rode wijn erbij. ,,Ik had
nog best kunnen doorrijden, maar
ik dacht: ik stop lekker in Zierik
zee. Even naar Wim." De Bruijn
Bij Wim houd je
nog wat over
voor een bloemetje
voor de vrouw
komt net uit Frankrijk met een
wagen vol staal. ,,Dat doe ik al
twintig jaar. Ik ken alle wegrestau
rants in de wijde omtrek, ik kom
overal. Maar zo persoonlijk als
hier, dat is echt uniek. Wim komt
gewoon even een praatje maken
aan tafel, dat zie je nergens anders.
Het is knap dat hij het heeft aange
durfd om dit weer op te bouwen.
En zijn eten is goed."
En niet te duur, zegt tafelgenoot
Ingo Halfweeg. ,,In Frankrijk heb
je vijf gangen, een fles wijn en drie
Ricardjes voor 18 euro. Maar in Ne
derland heb je daar bij wijze van
spreken alleen een tosti voor. We
moeten het doen met de vijftig
euro die we van onze werkgever
krijgen voor 24 uur aangesloten op
weg. Bij Wim houd je dan ten
minste nog wat over voor een
bloemetje voor de vrouw."
Het restaurant voelt als een
huiskamer. Sommige chauffeurs
zitten bij elkaar aan de stamtafel,
andere kiezen ervoor alleen te zit
ten met hun telefoon. Maar zodra
het centrale gesprek over de tacho
graaf gaat of over werkdruk, doet
iedereen mee en vliegen de sterk
ste verhalen door de ruimte.
haal ik die vent in, zit-ie poedel
naakt met ZO'N leuter achter het
stuur!"
'Prima plekkie'
Halfweeg lacht zo hard dat zijn
Paulaner uit het glas klotst. Geeft
niks, mag allemaal hier. Liever een
broodje onderweg? Veerhoek
vindt het best. Geen maaltijd maar
toch douchen? Ook prima. Wel zo
fijn voor iemand als Wim Ver
meulen, die zijn maaltijd liever in
de cabine nuttigt. Hij hangt net
zijn handdoek te drogen en schuift
een preistamppot in de magne
tron. ,,Ik zat vandaag al aan de tax
van tien uur, dus ik moet hier
overnachten. Prima plekkie hoor."
En zo is dat desolate terrein ver
anderd in een plek waar iedereen
blij van wordt. ,,Er komt hier van
alles", vertelt Veerhoek achter zijn
fornuis. ,,Toeristen, zakenlui,
noem maar op. Maar die truckers,
dat is ook echt leuk. Hachee, een
bal gehakt. Vlaflipje na. Lekker
eten wat ze thuis ook krijgen. Het
gaat helemaal goed komen hier."
VLISSINGEN Vlissingen zoekt on
dernemers die wooncomplexen
willen bouwen voor in totaal dui
zend buitenlandse werknemers.
De complexen moeten er binnen
drie jaar staan. In mei moeten de
plannen ingediend zijn bij de ge-
meente. Er logeren in Vlissingen
ergens tussen de 1500 en 4000 bui
tenlandse werknemers, schat de
gemeente. Het blijft een vage
schatting doordat maar een enke
ling in het bevolkingsregister is in
geschreven. Bedrijven en uitzend-
bureaus zijn doorlopend op
zoek naar huisvesting voor in
ternationale werknemers.
Overlast
Die komen geregeld in onveilige
en kwalitatief slechte omstan
digheden terecht, blijkt uit con
troles. Ook leiden concentraties
van buitenlandse werknemers
in bijvoorbeeld kamerverhuur
panden in sommige Vlissingse
buurten tot overlast.
De nieuwe complexen moe
ten de druk op de bestaande wo
ningvoorraad verminderen
doordat er minder woonhuizen
worden opgedeeld in huurka
mers. Ze moeten illegale kamer-
verhuur tegengaan en de leef
baarheid van woonbuurten ver
beteren.
Zierikzee
Hotel-restaurant Hector aan het
Havenplein in Zierikzee heeft een
nieuwe exploitant. Horecatijger
Fred Kramer ruikt zijn kans om er
wél een succes van te maken. Hij
borduurt voort op het concept van
Hector, waarmee vastgoedeigenaar
Bibitor het etablissement een jaar
geleden terug op de kaart zette.
Bibitor nam vorig jaar zelf het
heft in handen toen De Wildeman
over de kop ging, nadat ook zijn
drie voorgangers aan het Haven
plein het niet hadden gered. De
hotelkamers en het restaurant wa
ren in de loop van de jaren 'sleets'
geworden en dus werd het pand
grondig gemoderniseerd. Dat had
effect. De twaalf kamers zitten een
groot deel van het jaar vol en wer
den onlangs met nog twee stuks
uitgebreid. Ook het grill-restau
rant wordt sinds de opening afge
lopen voorjaar goed bezocht.
Oude bekende
Toen de zaak weer goed op de rails
stond, ging Bibitor op zoek naar
een 'exploitant met horecabloed'.
Kramer is een oude bekende in
Zierikzee. Hij was ooit eigenaar
van meerdere cafés. Hij gaat Hec
tor draaien samen met zijn zoon
Calvin en echtgenote Erna Tie-
man.
Een desolaat
zaterdag 25 januari 2020
SD
Wim Veerhoek (links) met naast hem Arie de Bruijn en rechtsachter Ingo Halfweeg. Inzet: Vrachtwagenchauffeur Richard den Heyer gaat
even douchen bij restaurant Wendy's. fotos sandra schimmelpennink
- Ingo Halfweg, chauffeur
t Accountsncy
accountants Belastingzaken
%êf belastingadviseurs Bedrijfsadvies
JOOSSE Salarisverwerking
personeelsdiensten Loonadvies
HR Diensten
MIDDELBURG nr«Tk-APFi 1 e
T 0118 612 774 T 0118 583 010
info@joosse-accountants.nl
T 0118 592 828 WWW. JOOSSE.NL
info@joossepersoneelsdiensten.nl
Marcel Modde
Een walhalla voor truckers