Horecatijger Kramer stapt in hotel Hector Gezocht: huizen voor arbeidsmigranten 7 Gehoon fersoon&y. AAN DE VOET VAN DE ZEELANDBRUG PARKEERPLAATS parkeerterrein naast een verlaten restaurant - meer was het niet. Auto's stopten hooguit voor een stiekeme pies in de bosjes. Maar de vrachtwagens staan er 's avonds weer zij aan zij, het restaurant zit vol chauffeurs. Er wordt weer gelééfd aan de voet van de Zeelandbrug. Wendy Wagenmakers Zierikzee ^meet je hoeveel m ml auto's hier m 1M elke dag voorbijrij- ^m den?', vraagt Wim Veerhoek terwijl hij een biefstuk door de pruttelende roomboter haalt. „Tweeduizend? Ha, ik dacht vierduizend. Maar het zijn er tweeëntwintigduizend. Twee-en-twin-tig-duizend. Elke dag. Snap je nou waarom ik hier ben begonnen?" Twee jaar is restaurant Wendy's nu open. Om te zeggen dat het een goudmijn is, nee. Maar als het aan Veerhoek ligt, wordt het dat wel. ,,Het is nog niet wat het zijn moet, maar daar was ik ook op berekend. De tent is zeven jaar dicht geweest hè? Dat heeft even tijd nodig. Maar we groeien gestaag. Ik ben tevre den." En Veerhoek niet alleen. Binnen zit Arie de Bruijn aan een schnitzel van heb-ik-jou-daar. Glaasje rode wijn erbij. ,,Ik had nog best kunnen doorrijden, maar ik dacht: ik stop lekker in Zierik zee. Even naar Wim." De Bruijn Bij Wim houd je nog wat over voor een bloemetje voor de vrouw komt net uit Frankrijk met een wagen vol staal. ,,Dat doe ik al twintig jaar. Ik ken alle wegrestau rants in de wijde omtrek, ik kom overal. Maar zo persoonlijk als hier, dat is echt uniek. Wim komt gewoon even een praatje maken aan tafel, dat zie je nergens anders. Het is knap dat hij het heeft aange durfd om dit weer op te bouwen. En zijn eten is goed." En niet te duur, zegt tafelgenoot Ingo Halfweeg. ,,In Frankrijk heb je vijf gangen, een fles wijn en drie Ricardjes voor 18 euro. Maar in Ne derland heb je daar bij wijze van spreken alleen een tosti voor. We moeten het doen met de vijftig euro die we van onze werkgever krijgen voor 24 uur aangesloten op weg. Bij Wim houd je dan ten minste nog wat over voor een bloemetje voor de vrouw." Het restaurant voelt als een huiskamer. Sommige chauffeurs zitten bij elkaar aan de stamtafel, andere kiezen ervoor alleen te zit ten met hun telefoon. Maar zodra het centrale gesprek over de tacho graaf gaat of over werkdruk, doet iedereen mee en vliegen de sterk ste verhalen door de ruimte. haal ik die vent in, zit-ie poedel naakt met ZO'N leuter achter het stuur!" 'Prima plekkie' Halfweeg lacht zo hard dat zijn Paulaner uit het glas klotst. Geeft niks, mag allemaal hier. Liever een broodje onderweg? Veerhoek vindt het best. Geen maaltijd maar toch douchen? Ook prima. Wel zo fijn voor iemand als Wim Ver meulen, die zijn maaltijd liever in de cabine nuttigt. Hij hangt net zijn handdoek te drogen en schuift een preistamppot in de magne tron. ,,Ik zat vandaag al aan de tax van tien uur, dus ik moet hier overnachten. Prima plekkie hoor." En zo is dat desolate terrein ver anderd in een plek waar iedereen blij van wordt. ,,Er komt hier van alles", vertelt Veerhoek achter zijn fornuis. ,,Toeristen, zakenlui, noem maar op. Maar die truckers, dat is ook echt leuk. Hachee, een bal gehakt. Vlaflipje na. Lekker eten wat ze thuis ook krijgen. Het gaat helemaal goed komen hier." VLISSINGEN Vlissingen zoekt on dernemers die wooncomplexen willen bouwen voor in totaal dui zend buitenlandse werknemers. De complexen moeten er binnen drie jaar staan. In mei moeten de plannen ingediend zijn bij de ge- meente. Er logeren in Vlissingen ergens tussen de 1500 en 4000 bui tenlandse werknemers, schat de gemeente. Het blijft een vage schatting doordat maar een enke ling in het bevolkingsregister is in geschreven. Bedrijven en uitzend- bureaus zijn doorlopend op zoek naar huisvesting voor in ternationale werknemers. Overlast Die komen geregeld in onveilige en kwalitatief slechte omstan digheden terecht, blijkt uit con troles. Ook leiden concentraties van buitenlandse werknemers in bijvoorbeeld kamerverhuur panden in sommige Vlissingse buurten tot overlast. De nieuwe complexen moe ten de druk op de bestaande wo ningvoorraad verminderen doordat er minder woonhuizen worden opgedeeld in huurka mers. Ze moeten illegale kamer- verhuur tegengaan en de leef baarheid van woonbuurten ver beteren. Zierikzee Hotel-restaurant Hector aan het Havenplein in Zierikzee heeft een nieuwe exploitant. Horecatijger Fred Kramer ruikt zijn kans om er wél een succes van te maken. Hij borduurt voort op het concept van Hector, waarmee vastgoedeigenaar Bibitor het etablissement een jaar geleden terug op de kaart zette. Bibitor nam vorig jaar zelf het heft in handen toen De Wildeman over de kop ging, nadat ook zijn drie voorgangers aan het Haven plein het niet hadden gered. De hotelkamers en het restaurant wa ren in de loop van de jaren 'sleets' geworden en dus werd het pand grondig gemoderniseerd. Dat had effect. De twaalf kamers zitten een groot deel van het jaar vol en wer den onlangs met nog twee stuks uitgebreid. Ook het grill-restau rant wordt sinds de opening afge lopen voorjaar goed bezocht. Oude bekende Toen de zaak weer goed op de rails stond, ging Bibitor op zoek naar een 'exploitant met horecabloed'. Kramer is een oude bekende in Zierikzee. Hij was ooit eigenaar van meerdere cafés. Hij gaat Hec tor draaien samen met zijn zoon Calvin en echtgenote Erna Tie- man. Een desolaat zaterdag 25 januari 2020 SD Wim Veerhoek (links) met naast hem Arie de Bruijn en rechtsachter Ingo Halfweeg. Inzet: Vrachtwagenchauffeur Richard den Heyer gaat even douchen bij restaurant Wendy's. fotos sandra schimmelpennink - Ingo Halfweg, chauffeur t Accountsncy accountants Belastingzaken %êf belastingadviseurs Bedrijfsadvies JOOSSE Salarisverwerking personeelsdiensten Loonadvies HR Diensten MIDDELBURG nr«Tk-APFi 1 e T 0118 612 774 T 0118 583 010 info@joosse-accountants.nl T 0118 592 828 WWW. JOOSSE.NL info@joossepersoneelsdiensten.nl Marcel Modde Een walhalla voor truckers

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 138