Lekker als troost en bij tegenslag GIPHARTS KOOKEILAND Ronald Giphart had zich er zo op verheugd: sterrenchef René Redzepi ontmoeten tijdens een snoepreisje naar Tokio. Op de pagina hiernaast staat Tosao van Coevorden, chef van restaurant De Japan ner in Amsterdam en schrijver van De bijbel van de Japanse keu ken. Vijfjaar geleden heb ik me een periode verdiept in de Ja panse keuken. Voor een sjiek vliegtuigmagazine mocht ik afreizen naar Tokio, om een reportage te maken over de Deense chefRené Redzepi, die met zijn restaurant Noma in Kopenhagen vier jaar achter elkaar was verkozen tot beste ter wereld. Om de sleur in zijn eigen restaurant te doorbreken had Redzepi zich laten strikken om in Japan vijf weken lang een pop-upeethuis te runnen, waar zijn voltallige team een waan zinnig veertiengangen-menu zou serveren. Internationaal was de aandacht voor dit expe riment groot, want de hipsters van Noma zouden zich laten inspireren door lokale ingre diënten en bereidingswijzen. Er was slechts plek voor 3000 gasten, maar er stonden meer dan 60.000 mensen op de wachtlijst. De Nederlandse regisseur Maurice Dekkers, bedenker van de onvolprezen Keuringsdienst van Waarde, volgde Redzepi's Japanse bezigheden voor een documentaire genaamd Ants on a Shrimp (2016), waarin hij de ongelooflijke gedrevenheid vastlegde van een Scandinavi sche keukenbrigade die zich compleet uit de naad werkte om zich de Japanse merites eigen te maken. In de weken voor mijn vertrek naar Tokio volgde ik mijzelfverkneukelend een spoedcursus Japanse cultuur en voedsel, om niet een al te groot modderfiguur te slaan bij de beste kok ter wereld. Washoku, oftewel de traditionele Japanse keuken, is uitermate strikt en voelt voor westerlingen soms vreemd aan. Het land was eeu wenlang geïsoleerd van de rest van de wereld en veel plaatse- lijke eetgebruiken bleven daar door authentiek. Ik verheugde me op mijn bezoek, maar anderhalve week voor mijn vertrek besloot een submicroscopische ziektever wekker in te grijpen. Omdat dit griepvirus ervoor zorgde dat ik een dag voor vertrek met 39,6 graden koorts op bed lag, ver bood mijn huisarts mij te vlie gen. En zo boorde een halfdood stukje erfmateriaal van nog geen 300 nanometer mij een wereldreis door de neus. Toen ik na een week weer op krach ten kwam, maakte mijn vrouw voor mij een Japans gerecht dat ze op haar zoektocht in de toko had gevonden: okonomiyaki. Dit gerecht is dé Japanse snack bij uitstek, een hartige pannenkoek die vrij vertaald 'alles wat lekker is, gebakken' betekent. Beter troosteten was niet denkbaar, en mijn vrouw serveert het gerecht inmiddels regelmatig in tijden van troost en tegenslag. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 124