uit Nederland
9
Nederland is een
volwassen wijnland aan
het worden, met 150
wijnmakers en 1,2
miljoen flessen per jaar
DE UITSLAG
Pinot Noir 777
barrique 2016 13%
Hamersma. Met onderkoelde humor:
,,De makers kennen elke druif
persoonlijk. Ze doen ze thermo-
ondergoed aan wanneer het te koud
wordt en zetten kleine parasolletjes
neer in geval van hitte.''
Het ontbolsteren van de Neder
landse wijnmarkt is deels te danken
aan een groeiende vraag naar lokale
producten, weet sterrensommelier
Koen van der Plas, die deze week een
Michelin Award kreeg. „Iedereen wil
vlees en groente dat lokaal is gepro
duceerd, maar lokale wijn wilde men
lange tijd niet drinken.'' Vanuit de
haute cuisine druppelt de vraag naar
Nederlandse wijn echter steeds meer
richting de consument. Bovendien
hebben ook de kennis, kunde en
ambities aan aanbodzijde een vlucht
genomen.
Na zeven jaar als hoofdsommelier
bij driesterrenrestaurant Inter
Scaldes, dook Van der Plas voor zijn
boek Wijn Spijs uit NL diep in de
Nederlandse wijnwereld. We zijn de
tijd van zure meuk voorbij, conclu
deert hij. ,,De diversiteit is groot.
Van een bourgondische pinot noir
tot een boerse, paarse regent.''
Van Friese klei tot Limburgse löss:
niet elke druif voelt zich thuis in elke
bodem, legt wijnschrijver Esmee
Langereis uit. ,,Aan de ene kant heb je
makers die stug vasthouden aan de
sauvignon blanc en pinot noir; edele
rassen die alleen vaak niet van natte
voeten houden. Aan de andere kant
heb je makers die kiezen voor nieu
were, schimmelbestendige druiven-
rassen die beter gedijen in ons weer,
bijvoorbeeld de regent, solaris en
johanniter.''
Van der Plas: ,,Juist die nieuwe ras
sen vergen soms wat gewenning.''
Zwoel
Ook in deze proeverij met negen
rode wijnen van eigen bodem, proe
ven de panelleden wijnen die te
druistig van smaak zijn voor een eer
ste kennismaking met Nederlandse
wijn. Genoeg redenen om hoopvol
gestemd te zijn gelukkig. Vooral de
Pinot Noir 777 uit Thorn wordt op de
schouders gehesen: een zwoel aroma
vol eikenhout, een tikkie pit en een
mooie lange afdronk.
Ook de 7 Zonden van wijndomein
St. Martinus gaat uitvoerig over de
tongen. Na de heftige inval in de
neus, ontvouwt een zoet, rijp en ver
leidelijk vol smaakpalet. Enige kant
tekening: vanwege de relatief lage
productie en hoge kosten moet je
voor alle flessen in deze proeverij
tussen de 10 en 20 euro neertellen.
Hamersma: ,,Je moet wel een chauvi
nistische portemonnee hebben.''
I
7 Zonden 14,5%
Cuvee 2018 13%
Rouge De Planck
2016 12,5%
Wals rood barrique
2014 13%
LingeRood cuvee
barrique 2017 13,5%
Pinot Noir 2016
12,5%
Nieuw Tivoli rood
barrique 2016 13%
Regent barrique
2016 13,5%
GO ZATERDAG 18 JANUARI 2020
Het panel is hoopvol gestemd over wijn uit eigen land.
FOTO'S JEAN PIERRE JANS
€19,95, Wijngoed Thorn
Een gedistingeerde
grotemensenwijn. Een
zwoel aroma vol eiken
hout, een tikkie pit en
een mooie lange
afdronk. Laat 'm open
staan en hij wordt alleen
maar interessanter.
p Van Stokktw
E LlNIE
druif met pit
Dli LlNtf
€18,95, Wijndomein
St. Martinus
Deze complexe blend
van verschillende jaar
gangen stormt bruusk
de neus binnen met een
bouquet zo zuur als
augurkennat. Toont in de
mond zachte kant: zoet,
rijp en vol specerijen.
€11,99, Wijngaard De
Linie
Bam! Krachtige smaken
van gebrande paprika,
bittere kers en onrijpe
bramen. Geen wijn die
kwispelend op schoot
springt, maar een
koppige klassieker met
een ruig rafelrandje.
€12,50, Wijndomein De
Planck
Trekt eerst gordijnen
dicht om daarna gelikt
uit de hoek te komen.
Sappig, harmonieus en
met een gepolijste fris
heid. Bloedsinaasap-
pels, kruiden en vanille.
€13,95, Wijngoed
Montferland
In het krachtige aroma
ruik je het Gelderse
hout. Helaas is het fruit
kind van de rekening.
Je proeft nog dunne
tjes sappige kersen en
een verlegen aalbesje.
€15,95, Betuws
Wijndomein
Dit een-tweetje tussen
regent en pinotin begint
bekkentrekkend zuur.
Daarna vriendelijk palet
van speculaaskruiden,
studentenhaver en fruit.
Tot slot veel tannines.
€14,50, Hoeve Nekum
Maastricht
Een volwassen wijn met
mooie bitters en typi
sche Pinot Noir-tonen:
rijp, zacht fruit en een
vleug aan mokkachoco
lade. Weinig complex,
een fijne instapper.
chteiTiQeKSi
€17,95, Wijnboerderij
'tHeekenbroek
De smaak verraadt een
kundige wijnboer, maar
onrijp fruit voert de
boventoon. Voor de wijn
drinker die wrange bit
ters, zuren en een gras-
sig geurtje waardeert.
€15,99, Wijngaard
Hesselink
Het aroma verraadt
cassis, daarna zwaait de
stal open. De smaak
slingert langs trekdrop,
laurier en een tropisch
zoetje. Er gebeurt een
hoop, wel wat wankel.