uit Nederland 9 Nederland is een volwassen wijnland aan het worden, met 150 wijnmakers en 1,2 miljoen flessen per jaar DE UITSLAG Pinot Noir 777 barrique 2016 13% Hamersma. Met onderkoelde humor: ,,De makers kennen elke druif persoonlijk. Ze doen ze thermo- ondergoed aan wanneer het te koud wordt en zetten kleine parasolletjes neer in geval van hitte.'' Het ontbolsteren van de Neder landse wijnmarkt is deels te danken aan een groeiende vraag naar lokale producten, weet sterrensommelier Koen van der Plas, die deze week een Michelin Award kreeg. „Iedereen wil vlees en groente dat lokaal is gepro duceerd, maar lokale wijn wilde men lange tijd niet drinken.'' Vanuit de haute cuisine druppelt de vraag naar Nederlandse wijn echter steeds meer richting de consument. Bovendien hebben ook de kennis, kunde en ambities aan aanbodzijde een vlucht genomen. Na zeven jaar als hoofdsommelier bij driesterrenrestaurant Inter Scaldes, dook Van der Plas voor zijn boek Wijn Spijs uit NL diep in de Nederlandse wijnwereld. We zijn de tijd van zure meuk voorbij, conclu deert hij. ,,De diversiteit is groot. Van een bourgondische pinot noir tot een boerse, paarse regent.'' Van Friese klei tot Limburgse löss: niet elke druif voelt zich thuis in elke bodem, legt wijnschrijver Esmee Langereis uit. ,,Aan de ene kant heb je makers die stug vasthouden aan de sauvignon blanc en pinot noir; edele rassen die alleen vaak niet van natte voeten houden. Aan de andere kant heb je makers die kiezen voor nieu were, schimmelbestendige druiven- rassen die beter gedijen in ons weer, bijvoorbeeld de regent, solaris en johanniter.'' Van der Plas: ,,Juist die nieuwe ras sen vergen soms wat gewenning.'' Zwoel Ook in deze proeverij met negen rode wijnen van eigen bodem, proe ven de panelleden wijnen die te druistig van smaak zijn voor een eer ste kennismaking met Nederlandse wijn. Genoeg redenen om hoopvol gestemd te zijn gelukkig. Vooral de Pinot Noir 777 uit Thorn wordt op de schouders gehesen: een zwoel aroma vol eikenhout, een tikkie pit en een mooie lange afdronk. Ook de 7 Zonden van wijndomein St. Martinus gaat uitvoerig over de tongen. Na de heftige inval in de neus, ontvouwt een zoet, rijp en ver leidelijk vol smaakpalet. Enige kant tekening: vanwege de relatief lage productie en hoge kosten moet je voor alle flessen in deze proeverij tussen de 10 en 20 euro neertellen. Hamersma: ,,Je moet wel een chauvi nistische portemonnee hebben.'' I 7 Zonden 14,5% Cuvee 2018 13% Rouge De Planck 2016 12,5% Wals rood barrique 2014 13% LingeRood cuvee barrique 2017 13,5% Pinot Noir 2016 12,5% Nieuw Tivoli rood barrique 2016 13% Regent barrique 2016 13,5% GO ZATERDAG 18 JANUARI 2020 Het panel is hoopvol gestemd over wijn uit eigen land. FOTO'S JEAN PIERRE JANS €19,95, Wijngoed Thorn Een gedistingeerde grotemensenwijn. Een zwoel aroma vol eiken hout, een tikkie pit en een mooie lange afdronk. Laat 'm open staan en hij wordt alleen maar interessanter. p Van Stokktw E LlNIE druif met pit Dli LlNtf €18,95, Wijndomein St. Martinus Deze complexe blend van verschillende jaar gangen stormt bruusk de neus binnen met een bouquet zo zuur als augurkennat. Toont in de mond zachte kant: zoet, rijp en vol specerijen. €11,99, Wijngaard De Linie Bam! Krachtige smaken van gebrande paprika, bittere kers en onrijpe bramen. Geen wijn die kwispelend op schoot springt, maar een koppige klassieker met een ruig rafelrandje. €12,50, Wijndomein De Planck Trekt eerst gordijnen dicht om daarna gelikt uit de hoek te komen. Sappig, harmonieus en met een gepolijste fris heid. Bloedsinaasap- pels, kruiden en vanille. €13,95, Wijngoed Montferland In het krachtige aroma ruik je het Gelderse hout. Helaas is het fruit kind van de rekening. Je proeft nog dunne tjes sappige kersen en een verlegen aalbesje. €15,95, Betuws Wijndomein Dit een-tweetje tussen regent en pinotin begint bekkentrekkend zuur. Daarna vriendelijk palet van speculaaskruiden, studentenhaver en fruit. Tot slot veel tannines. €14,50, Hoeve Nekum Maastricht Een volwassen wijn met mooie bitters en typi sche Pinot Noir-tonen: rijp, zacht fruit en een vleug aan mokkachoco lade. Weinig complex, een fijne instapper. chteiTiQeKSi €17,95, Wijnboerderij 'tHeekenbroek De smaak verraadt een kundige wijnboer, maar onrijp fruit voert de boventoon. Voor de wijn drinker die wrange bit ters, zuren en een gras- sig geurtje waardeert. €15,99, Wijngaard Hesselink Het aroma verraadt cassis, daarna zwaait de stal open. De smaak slingert langs trekdrop, laurier en een tropisch zoetje. Er gebeurt een hoop, wel wat wankel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 81