OZCAN AKYOL
Michelinster dooft
in de culinaire hemel
van Paul Bocuse
vroegboek
voordelen
m
6
Profiteer nu van de
Selections
Xpenence
Column
Dat er in ons land een struc
tureel probleem met anti
semitisme bestaat, is iets
wat we onderhand niet meer kun
nen ontkennen.
Deze week was het Joods restau
rant HaCarmel in Amsterdam
voor de zoveelste keer het doelwit
van mensen die de eigenaren en
de gasten van het etablissement
wilden intimideren.
Eerder sloeg een Palestijnse
vluchteling uit Syrië een raam in
van het restaurant. Een tijd daarna
werden ruiten met etensresten be
smeurd. En weer een paar maan
den later gooiden voorbijgangers
stenen tegen het pand - allerlei
banale uitingen van een giftige
haat.
Ditmaal hadden de Jodenhaters
gekozen voor een pakketje dat
verdacht veel op een bom leek,
waardoor de Explosieven Oprui
mingsdienst Defensie (EOD) een
paar uur onderzoek moest doen,
met robots en al. Het was loos
alarm. Het ging om een nepbom.
Maar de haat is echt. Ik las het
bericht en verbaasde me over het
feit dat dit restaurant ondertussen
op frequente basis wordt opge
zocht door mensen die geïndoctri
neerd zijn met een blinde afkeer
van alles wat Joods is.
Waarom wordt die laatste groep
niet beter beschermd? Als iemand
een namaakexplosief voor het res
taurant kan leggen, is het een
koud kunstje om het hetzelfde te
doen met een projectiel dat daad
werkelijk mensen kan doden.
De antisemitische oprispingen
zijn inmiddels zo gewoon gewor
den, dat we er gewend
aan zijn geraakt. Er
was geen massale
verontwaardiging.
Geen groots poli
tiek statement. Nie
mand met autoriteit
bezocht de
Joodse ei
genaren.
Er
werd al-
leen opgelucht opgehaald omdat
het allemaal met een sisser afliep.
Dat is misschien nog wel het erg
ste van allemaal: dat we het zijn
gaan accepteren dat je als Jood in
Nederland nu eenmaal met deze
zaken hebt te maken.
Joodse instellingen staan. Dat is nu
eenmaal hoe onze maatschappij
op dit moment is ingericht.
De notoire strijders voor min
derheden in onze samenleving la
ten zich bijna in elk politiek debat
luidruchtig gelden. Ze weten de
kranten, talkshowtafels en radio
programmaatjes goed te vinden.
Wat zou het fijn zijn als er ook
stelselmatig opschudding zou ont
staan als Joden worden geïntimi
deerd. Nu is er steeds vaker een
oorverdovende stilte. En dat is
eng.
Als Joden worden
geïntimideerd, is er
oorverdovende stilte
Michelin heeft het verlies van een
ster officieel bevestigd nadat be
richten erover uitlekten in de
pers. Het restaurant, L'Auberge de
Collonges-au-Mont-d'Or in de
omgeving van Lyon was een be
devaartsoord voor culinaire lief
hebbers uit heel de wereld en had
al sinds 1965 onafgebroken drie
sterren.
,,Het restaurant is nog steeds
excellent, maar na verschillende
bezoeken van onze inspecteurs in
2019 blijkt dat het niet meer op
driesterrenniveau zit'', aldus een
woordvoerster.
Het nieuws is in Frankrijk inge
slagen als een bom. Paul Bocuse
wordt gezien als dé grondlegger
van de huidige Westerse keuken.
Hij had als bijnaam 'de paus van
de moderne keuken' en werd 'de
reus van de haute cuisine' ge
noemd.
Op de Amerikaanse televisie
werd hij bij zijn overlijden in ja
nuari 2018 'een onvermoeibare
pionier' genoemd: ,,Hij introdu
ceerde de Franse keuken in de rest
van de wereld en veranderde de
status van koks van onzichtbare
keukenkunstenaars tot wereld
sterren.''
Ouderwets
Toch was er wel al jaren discussie
over de kwaliteit van zijn restau
rant. De keuken zou te ouderwets
zijn en het interieur zou neigen
naar kitsch. De koks in het restau-
Al jaren discussie
over kwaliteit van
keuken en interieur
rant hebben recent geprobeerd
gerechten te moderniseren. Ook
de inrichting werd onderhanden
genomen. De zaak wordt nu nog
gerenoveerd en zou eind deze
maand weer opengaan, kort voor
de bekendmaking van de nieuwe
Franse Michelinsterren.
Paul Bocuse overleed twee jaar
geleden op 91-jarige leeftijd. Hij
kreeg zijn eerste Michelinster in
1958, zijn tweede in 1961 en de
derde in 1965.
Aquasis Deluxe
Resort 8- Spa
Hotel Atlantique
Holiday Club
Xperience Club Kastalia
Holiday Village
Hotel Luna Blanca
Resort Spa
Alléén te boeken op Sunweb.nl
zaterdag 18 januari 2020
GO
^0 @OzcanAkyol
Antisemitisme
-tr-~5c
We vinden het vanzelfsprekend
dat er permante patrouilles bij
Precies twee jaar na zijn dood,
verliest het legendarische en
wereldberoemde restaurant
van wijlen chefkok Paul Bo
cuse een Michelinster. Het res
taurant gaat van drie naar
twee sterren.
Frank Renout
Lyon
ULTRA ALL INCLUSIVE
Turkije - Egeïsche Kust - Didim
Stijlvol ingerichte kamers
Activiteiten voor het hele gezin
Geweldig aquapark met
9 glijbanen
Vanaf
per persoon
'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen
ALL INCLUSIVE
Turkije - Noord-Egeïsche Kust -
Kusadasi
Direct aan het zandstrand
Activiteiten voor jong en oud
Uren waterpret met maar liefst
14 glijbanen
Vanaf
per persoon
'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen
ALL INCLUSIVE
Turkije - Turkse Rivièra - Alanya
Waterspeelplein voor kinderen
Nederlandstalig animatieteam
Direct aan het goudgele
zandstrand
Vanaf
per persoon
'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen
ULTRA ALL INCLUSIVE
Turkije - Turkse Rivièra - Side
Comfortabele kamers
Zwembaden met leuke glijbanen
Meedere è-la-carte restaurants
en bars
Vanaf
per persoon
'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen
Scan de QR-code
en bekijk al de
Vroegboek Deals
online!
'Bekijk online de actuele boekingsspecificaties en prijzen.
Sunweb is aangesloten bij:
SGR
WJta thuiswinkel
waarborg