OZCAN AKYOL Michelinster dooft in de culinaire hemel van Paul Bocuse vroegboek voordelen m 6 Profiteer nu van de Selections Xpenence Column Dat er in ons land een struc tureel probleem met anti semitisme bestaat, is iets wat we onderhand niet meer kun nen ontkennen. Deze week was het Joods restau rant HaCarmel in Amsterdam voor de zoveelste keer het doelwit van mensen die de eigenaren en de gasten van het etablissement wilden intimideren. Eerder sloeg een Palestijnse vluchteling uit Syrië een raam in van het restaurant. Een tijd daarna werden ruiten met etensresten be smeurd. En weer een paar maan den later gooiden voorbijgangers stenen tegen het pand - allerlei banale uitingen van een giftige haat. Ditmaal hadden de Jodenhaters gekozen voor een pakketje dat verdacht veel op een bom leek, waardoor de Explosieven Oprui mingsdienst Defensie (EOD) een paar uur onderzoek moest doen, met robots en al. Het was loos alarm. Het ging om een nepbom. Maar de haat is echt. Ik las het bericht en verbaasde me over het feit dat dit restaurant ondertussen op frequente basis wordt opge zocht door mensen die geïndoctri neerd zijn met een blinde afkeer van alles wat Joods is. Waarom wordt die laatste groep niet beter beschermd? Als iemand een namaakexplosief voor het res taurant kan leggen, is het een koud kunstje om het hetzelfde te doen met een projectiel dat daad werkelijk mensen kan doden. De antisemitische oprispingen zijn inmiddels zo gewoon gewor den, dat we er gewend aan zijn geraakt. Er was geen massale verontwaardiging. Geen groots poli tiek statement. Nie mand met autoriteit bezocht de Joodse ei genaren. Er werd al- leen opgelucht opgehaald omdat het allemaal met een sisser afliep. Dat is misschien nog wel het erg ste van allemaal: dat we het zijn gaan accepteren dat je als Jood in Nederland nu eenmaal met deze zaken hebt te maken. Joodse instellingen staan. Dat is nu eenmaal hoe onze maatschappij op dit moment is ingericht. De notoire strijders voor min derheden in onze samenleving la ten zich bijna in elk politiek debat luidruchtig gelden. Ze weten de kranten, talkshowtafels en radio programmaatjes goed te vinden. Wat zou het fijn zijn als er ook stelselmatig opschudding zou ont staan als Joden worden geïntimi deerd. Nu is er steeds vaker een oorverdovende stilte. En dat is eng. Als Joden worden geïntimideerd, is er oorverdovende stilte Michelin heeft het verlies van een ster officieel bevestigd nadat be richten erover uitlekten in de pers. Het restaurant, L'Auberge de Collonges-au-Mont-d'Or in de omgeving van Lyon was een be devaartsoord voor culinaire lief hebbers uit heel de wereld en had al sinds 1965 onafgebroken drie sterren. ,,Het restaurant is nog steeds excellent, maar na verschillende bezoeken van onze inspecteurs in 2019 blijkt dat het niet meer op driesterrenniveau zit'', aldus een woordvoerster. Het nieuws is in Frankrijk inge slagen als een bom. Paul Bocuse wordt gezien als dé grondlegger van de huidige Westerse keuken. Hij had als bijnaam 'de paus van de moderne keuken' en werd 'de reus van de haute cuisine' ge noemd. Op de Amerikaanse televisie werd hij bij zijn overlijden in ja nuari 2018 'een onvermoeibare pionier' genoemd: ,,Hij introdu ceerde de Franse keuken in de rest van de wereld en veranderde de status van koks van onzichtbare keukenkunstenaars tot wereld sterren.'' Ouderwets Toch was er wel al jaren discussie over de kwaliteit van zijn restau rant. De keuken zou te ouderwets zijn en het interieur zou neigen naar kitsch. De koks in het restau- Al jaren discussie over kwaliteit van keuken en interieur rant hebben recent geprobeerd gerechten te moderniseren. Ook de inrichting werd onderhanden genomen. De zaak wordt nu nog gerenoveerd en zou eind deze maand weer opengaan, kort voor de bekendmaking van de nieuwe Franse Michelinsterren. Paul Bocuse overleed twee jaar geleden op 91-jarige leeftijd. Hij kreeg zijn eerste Michelinster in 1958, zijn tweede in 1961 en de derde in 1965. Aquasis Deluxe Resort 8- Spa Hotel Atlantique Holiday Club Xperience Club Kastalia Holiday Village Hotel Luna Blanca Resort Spa Alléén te boeken op Sunweb.nl zaterdag 18 januari 2020 GO ^0 @OzcanAkyol Antisemitisme -tr-~5c We vinden het vanzelfsprekend dat er permante patrouilles bij Precies twee jaar na zijn dood, verliest het legendarische en wereldberoemde restaurant van wijlen chefkok Paul Bo cuse een Michelinster. Het res taurant gaat van drie naar twee sterren. Frank Renout Lyon ULTRA ALL INCLUSIVE Turkije - Egeïsche Kust - Didim Stijlvol ingerichte kamers Activiteiten voor het hele gezin Geweldig aquapark met 9 glijbanen Vanaf per persoon 'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen ALL INCLUSIVE Turkije - Noord-Egeïsche Kust - Kusadasi Direct aan het zandstrand Activiteiten voor jong en oud Uren waterpret met maar liefst 14 glijbanen Vanaf per persoon 'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen ALL INCLUSIVE Turkije - Turkse Rivièra - Alanya Waterspeelplein voor kinderen Nederlandstalig animatieteam Direct aan het goudgele zandstrand Vanaf per persoon 'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen ULTRA ALL INCLUSIVE Turkije - Turkse Rivièra - Side Comfortabele kamers Zwembaden met leuke glijbanen Meedere è-la-carte restaurants en bars Vanaf per persoon 'o.b.v. 8 dagen, voor 2 personen Scan de QR-code en bekijk al de Vroegboek Deals online! 'Bekijk online de actuele boekingsspecificaties en prijzen. Sunweb is aangesloten bij: SGR WJta thuiswinkel waarborg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 6