l ^y\II ii Hotels ECONOMIE 17 Voor jonge Nederlandse koks is het nu niet mogelijk een hoger diploma te halen dan mbo niveau 4. Zonde, vindt ROC van Amsterdam. De onderwijsinstelling begint de eerste hbo-koksopleiding van het land. zaterdag 18 januari 2020 5 Daags MOEZEL AU in Arrangement met oja. Meld u nu aan voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de leukste nieuwtjes, weetjes en de beste acties! Reserveringlijn: 055-2032022 7 dagen per week van 8:00 t/m 19:00 uur Nederlands gesproken Allinhotels.nl Kijk voor meer All in Hotels of informatie op www.allinhotels.nl of bel 0031 552 032022 _T2 Koks in opleiding aan de Cas Spijkers Academie in Nijmegen. foto paul rapp Fiorella Opromolla Amsterdam In de horeca zijn tot 2025 elk jaar zo'n 150.000 nieuwe mensen nodig. Dat blijkt uit de Arbeids marktmonitor 2019 van branche vereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die deze week werd gepubliceerd. ,,Netto zijn er 17.000 koks nodig, terwijl er jaar lijks 2800 met een diploma uit het beroepsonderwijs stromen'', zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Het is duidelijk dat vraag en aanbod niet overeenko men. De horeca heeft, net zoals veel andere branches, te kampen met een groot personeelstekort.'' Elvire Biegel, directievoorzitter van MBO College Centrum, zou dat probleem graag helpen oplos sen, maar stuit al jaren op een praktisch probleem: ,,Jonge koks zijn vaak heel grote talenten die gepassioneerd met hun vak bezig zijn, maar voor velen van hen is het onmogelijk om na niveau 4 een vervolgopleiding te doen, bijvoorbeeld hbo-economie of ondernemen. Dat kan niet qua werktijden, want veel koks wer ken al ergens in de keuken.'' ROCvA begint daarom een duale opleiding waarbij studen ten een aantal dagen per week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag naar school gaan. Ze volgen vakken en masterclasses over ondernemerschap, leiding geven en het creëren van nieuwe recepturen. Ook wil ROCvA een internationale stage opnemen in het curriculum. De opleiding, die komend studiejaar start, heeft ruimte voor twintig studenten. Omdat ROCvA geen hbo-diplo- ma's mag toekennen, werkt het samen met HBO Drechtsteden. Die onderwijsinstelling in Dor drecht is verantwoordelijk voor de diplomering. Studenten die van de havo komen, kunnen de opleiding versneld doen in vier jaar. Dege nen die doorstromen vanuit een eerdere koksopleiding, bijvoor beeld niveau 4, kunnen de oplei ding zelfs binnen één of twee jaar doen. Uiteindelijk bepalen de studenten zelf de duur. ,,Ze moe ten het in hun eigen tijd doen. De opleiding moet passen bij de persoon.'' De hbo-koksopleiding is gekwalificeerd als niveau 5 vol gens de Europese regelgeving en de Nederlandse standaarden. Volgens Biegel zijn er tussen de niveaus niet alleen verschillen in Het zou een soort hotelschool kunnen worden -Ron Blaauw, chef-kok 4 kennis van kooktechnieken, maar ook in zelfstandigheid en 'per soonlijk leiderschap'. ,,En in de hbo-opleiding is meer aandacht voor voedseltechnologie, verspil ling en duurzaamheid. Dat komt te weinig aan bod in het mbo.'' Persoonlijk leiderschap - vrij vertaald: de kunst om je eigen doelen te realiseren - wordt een belangrijk onderdeel van de nieuwe opleiding, vertelt de directievoorzitter. ,,Het is een zwaar beroep, er wordt veel van koks verwacht. Veel studenten werken al lange diensten. Ik ver gelijk het met topsport: je moet elke dag presteren. Daar moet meer aandacht voor zijn, het vak manschap moet meer worden ge waardeerd.'' Hoger niveau Chef-kok Ron Blaauw, bekend van sterrenrestaurant RON Gastrobar, is betrokken bij de koksopleiding. De menukaarten van de ROC-restaurants zijn 'inspired by' Blaauw. Ook kookt de chef-kok geregeld mee met de studenten. Hij is enthousiast over de nieuwe opleiding. ,,Geweldig. Daarmee is de opleiding ook toe gankelijk voor mensen uit andere richtingen en nemen studenten mogelijk eerder de stap naar gas tronomie'', zegt hij. ,,Koken is niet alleen bakken, braden en snijden. Er zijn ook mensen nodig die de keuken aansturen en creatiever zijn. De hbo-opleiding kan dat naar een hoger niveau tillen'', vertelt Blaauw. ,,Het zou meer een soort hotelschool kunnen worden.'' De topkok hoopt dat meer mensen zullen overwegen een koks opleiding te volgen. ,,Hoe meer mensen starten met de opleiding, des te beter. Er is een groot tekort aan koks. En het gaat goed met de economie, dus er komen steeds meer restaurants." Zorgeloos genieten Het NIEUWSTE ALL-in Hotel Moselhaus Brauer ligt direct aan de oever van de prachtige Moesel in het authentieke Treis-Karden. Het Moselhaus beschikt over 31 kamers in het hotel, deze zijn van alle gemakken voorzien, Badkamer, Douche,Toilet,Tv en WiFi. De kamers zijn verdeeld vanaf de 1ste verdieping! Geniet van een boottocht over de prachtige moezel of bezoek eens Burg Eltz. De gasten van All in Hotels.nl ontvangen een welkoms envelop met talrijke bezoek en bezienswaardigheden in de prachtige Moezel regio. 5 Daags All in Arrangement, zie website 5 Daags AU in Arrangement met 0 j. yOntvangst met een glaasje Bubbels of drankje naar Vkeuze! V4 x Overnachting met uitgebreid "All in" ontbijtbuffet. V4x Lunchpakket. V4x Driegangenmenu. V Koffiecorner koffie en thee gehele dag GRATIS! V Dagelijks alle drankjes van 16:00 t/m 24:00 GRATIS. y Bieren, wijnen,fris- en vruchtendranken, Duits gedestilleerde huisdranken! y VOUCHER voor gratis kopje koffie bij naast gelegen Villa Cornely (Moezel terras) y KORTINGSVOUCHER Boottocht over de prachtige Moezel. yKORTINGSVOUCHER Bezoek Burg Eltz (in directe omgeving) y GRATIS div. auto-, wandelroutes en een lunchpakket, y GRATIS gebruik overdekte stalling. yGRATIS uitstapjesboekje en gebruik infotheek. Aankomst data Prijzen Maart: ACTIE 1,5,9,13,17,21,25,29189,95 p.p. Voor verdere April: ACTIE 2,6189,95 p.p. Hata infn ,io April: 10,14,18,22,26,30219,95 p.p. data f1"?'21® Mei: 4,8,12,16,20,24,28 229,95 p.p. www"aLlinhotelsnl Aankomst data Prijzen Januari: 27,31189,95 p.p. Voor verdere Februari: 4,8,12,16,28€189,95 p.p. d j f Februari: Carnaval 20229,95 p.p. aata Maart: 3,7,11,15,19229,95 p.p. www-allmhoteKnl y 4x Overnachten. y4x Uitgebreid AU in ontbijtbuffet (tussen 08.00 en 11.00 uur), y 3x Lunchbuffet. y4x Culinair Dinerbuffet (tussen 18.00 en 20.00 uur). yGRATIS consumpties van de kaart (A-merken) inclusief y champagne, whisky en wodka (bar geopend tussen 11.00 en 22.00 uur). yGRATIS wandelroute "de Omloper van Aardenburg". yGRATIS koffie- en theefaciliteiten op de kamer. yGRATIS gebruik sauna, fitness. yGRATIS gebruik zonnebank. yGRATIS WiFi beschikbaar. Aankomst data Prijzen Voorverdere Februari: 23269,95 p.p Voorverdere Maart: 1,8,15,22,29 329,95 p.p. data info,zie Onder voorbehoud van druk en zet fouten Koksopleiding op hbo-niveau tegen schrijnend tekort j 5 daags ALL Inclusief, eigen autoreis. April: 5,12,19,26329,95 p.p. wwwjlUnhotels.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 17