l
^y\II ii Hotels
ECONOMIE 17
Voor jonge Nederlandse koks is het nu
niet mogelijk een hoger diploma te halen
dan mbo niveau 4. Zonde, vindt ROC van
Amsterdam. De onderwijsinstelling begint
de eerste hbo-koksopleiding van het land.
zaterdag 18 januari 2020
5 Daags MOEZEL AU in Arrangement met oja.
Meld u nu aan voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte
van de leukste nieuwtjes, weetjes en de beste acties!
Reserveringlijn: 055-2032022
7 dagen per week van 8:00 t/m 19:00 uur
Nederlands gesproken
Allinhotels.nl
Kijk voor meer All in Hotels of informatie op
www.allinhotels.nl
of bel 0031 552 032022
_T2
Koks in opleiding aan de Cas Spijkers Academie in Nijmegen. foto paul rapp
Fiorella Opromolla
Amsterdam
In de horeca zijn tot 2025 elk jaar
zo'n 150.000 nieuwe mensen
nodig. Dat blijkt uit de Arbeids
marktmonitor 2019 van branche
vereniging Koninklijke Horeca
Nederland (KHN), die deze week
werd gepubliceerd. ,,Netto zijn er
17.000 koks nodig, terwijl er jaar
lijks 2800 met een diploma uit
het beroepsonderwijs stromen'',
zegt KHN-voorzitter Robèr
Willemsen. ,,Het is duidelijk dat
vraag en aanbod niet overeenko
men. De horeca heeft, net zoals
veel andere branches, te kampen
met een groot personeelstekort.''
Elvire Biegel, directievoorzitter
van MBO College Centrum, zou
dat probleem graag helpen oplos
sen, maar stuit al jaren op een
praktisch probleem: ,,Jonge koks
zijn vaak heel grote talenten die
gepassioneerd met hun vak bezig
zijn, maar voor velen van hen is
het onmogelijk om na niveau 4
een vervolgopleiding te doen,
bijvoorbeeld hbo-economie of
ondernemen. Dat kan niet qua
werktijden, want veel koks wer
ken al ergens in de keuken.''
ROCvA begint daarom een
duale opleiding waarbij studen
ten een aantal dagen per week
werken bij een erkend leerbedrijf
en één dag naar school gaan. Ze
volgen vakken en masterclasses
over ondernemerschap, leiding
geven en het creëren van nieuwe
recepturen. Ook wil ROCvA een
internationale stage opnemen in
het curriculum. De opleiding, die
komend studiejaar start, heeft
ruimte voor twintig studenten.
Omdat ROCvA geen hbo-diplo-
ma's mag toekennen, werkt het
samen met HBO Drechtsteden.
Die onderwijsinstelling in Dor
drecht is verantwoordelijk voor
de diplomering.
Studenten die van de havo
komen, kunnen de opleiding
versneld doen in vier jaar. Dege
nen die doorstromen vanuit een
eerdere koksopleiding, bijvoor
beeld niveau 4, kunnen de oplei
ding zelfs binnen één of twee jaar
doen. Uiteindelijk bepalen de
studenten zelf de duur. ,,Ze moe
ten het in hun eigen tijd doen.
De opleiding moet passen bij
de persoon.''
De hbo-koksopleiding is
gekwalificeerd als niveau 5 vol
gens de Europese regelgeving
en de Nederlandse standaarden.
Volgens Biegel zijn er tussen de
niveaus niet alleen verschillen in
Het zou
een soort
hotelschool
kunnen
worden
-Ron
Blaauw,
chef-kok
4
kennis van kooktechnieken, maar
ook in zelfstandigheid en 'per
soonlijk leiderschap'. ,,En in de
hbo-opleiding is meer aandacht
voor voedseltechnologie, verspil
ling en duurzaamheid. Dat komt
te weinig aan bod in het mbo.''
Persoonlijk leiderschap - vrij
vertaald: de kunst om je eigen
doelen te realiseren - wordt een
belangrijk onderdeel van de
nieuwe opleiding, vertelt de
directievoorzitter. ,,Het is een
zwaar beroep, er wordt veel van
koks verwacht. Veel studenten
werken al lange diensten. Ik ver
gelijk het met topsport: je moet
elke dag presteren. Daar moet
meer aandacht voor zijn, het vak
manschap moet meer worden ge
waardeerd.''
Hoger niveau
Chef-kok Ron Blaauw, bekend
van sterrenrestaurant RON
Gastrobar, is betrokken bij de
koksopleiding. De menukaarten
van de ROC-restaurants zijn
'inspired by' Blaauw. Ook kookt
de chef-kok geregeld mee met de
studenten. Hij is enthousiast over
de nieuwe opleiding. ,,Geweldig.
Daarmee is de opleiding ook toe
gankelijk voor mensen uit andere
richtingen en nemen studenten
mogelijk eerder de stap naar gas
tronomie'', zegt hij.
,,Koken is niet alleen bakken,
braden en snijden. Er zijn ook
mensen nodig die de keuken
aansturen en creatiever zijn. De
hbo-opleiding kan dat naar een
hoger niveau tillen'', vertelt
Blaauw. ,,Het zou meer een
soort hotelschool kunnen
worden.''
De topkok hoopt dat
meer mensen zullen
overwegen een koks
opleiding te volgen. ,,Hoe
meer mensen starten met
de opleiding, des te beter. Er
is een groot tekort aan koks.
En het gaat goed met de
economie, dus er komen
steeds meer restaurants."
Zorgeloos genieten
Het NIEUWSTE ALL-in Hotel Moselhaus Brauer ligt direct
aan de oever van de prachtige Moesel in het authentieke Treis-Karden.
Het Moselhaus beschikt over 31 kamers in het hotel, deze zijn van alle
gemakken voorzien, Badkamer, Douche,Toilet,Tv en WiFi. De kamers
zijn verdeeld vanaf de 1ste verdieping!
Geniet van een boottocht over de prachtige moezel of bezoek eens
Burg Eltz. De gasten van All in Hotels.nl ontvangen een welkoms
envelop met talrijke bezoek en bezienswaardigheden in de prachtige
Moezel regio.
5 Daags All in Arrangement, zie website
5 Daags AU in Arrangement met 0 j.
yOntvangst met een glaasje Bubbels of drankje naar
Vkeuze!
V4 x Overnachting met uitgebreid "All in" ontbijtbuffet.
V4x Lunchpakket.
V4x Driegangenmenu.
V Koffiecorner koffie en thee gehele dag GRATIS!
V Dagelijks alle drankjes van 16:00 t/m 24:00 GRATIS.
y Bieren, wijnen,fris- en vruchtendranken, Duits gedestilleerde huisdranken!
y VOUCHER voor gratis kopje koffie bij naast gelegen Villa Cornely
(Moezel terras)
y KORTINGSVOUCHER Boottocht over de prachtige Moezel.
yKORTINGSVOUCHER Bezoek Burg Eltz (in directe omgeving)
y GRATIS div. auto-, wandelroutes en een lunchpakket,
y GRATIS gebruik overdekte stalling.
yGRATIS uitstapjesboekje en gebruik infotheek.
Aankomst data Prijzen
Maart: ACTIE 1,5,9,13,17,21,25,29189,95 p.p. Voor verdere
April: ACTIE 2,6189,95 p.p. Hata infn ,io
April: 10,14,18,22,26,30219,95 p.p. data f1"?'21®
Mei: 4,8,12,16,20,24,28 229,95 p.p. www"aLlinhotelsnl
Aankomst data Prijzen
Januari: 27,31189,95 p.p. Voor verdere
Februari: 4,8,12,16,28€189,95 p.p. d j f
Februari: Carnaval 20229,95 p.p. aata
Maart: 3,7,11,15,19229,95 p.p. www-allmhoteKnl
y 4x Overnachten.
y4x Uitgebreid AU in ontbijtbuffet (tussen 08.00 en 11.00 uur),
y 3x Lunchbuffet.
y4x Culinair Dinerbuffet (tussen 18.00 en 20.00 uur).
yGRATIS consumpties van de kaart (A-merken) inclusief
y champagne, whisky en wodka (bar geopend tussen 11.00 en 22.00 uur).
yGRATIS wandelroute "de Omloper van Aardenburg".
yGRATIS koffie- en theefaciliteiten op de kamer.
yGRATIS gebruik sauna, fitness.
yGRATIS gebruik zonnebank.
yGRATIS WiFi beschikbaar.
Aankomst data Prijzen Voorverdere
Februari: 23269,95 p.p Voorverdere
Maart: 1,8,15,22,29 329,95 p.p. data info,zie
Onder voorbehoud van druk en zet fouten
Koksopleiding op
hbo-niveau tegen
schrijnend tekort
j
5 daags
ALL Inclusief,
eigen autoreis.
April: 5,12,19,26329,95 p.p. wwwjlUnhotels.nl