Hondenresort breidt uit met snuffelbos en zwemvijver
ZEELAND 17
VOEDSELVERSPILLING POP-UPRESTAURANT
Als je ooit
hongerige
kindjes in Afrika
in de ogen hebt
gekeken, kun je
niet anders meer.
Remco Flikweert
(23) uit Oosterland
in ieder geval niet.
Met Zeeuws Rood
strijdt hij tegen
voedselverspilling.
In mei opent hij een
pop-uprestaurant in
een auberginekas
in Sirjansland.
Hoe maak je
restjes op?
Sirjansland
Drie dagen lang kun
nen mensen daar ge
nieten van een lunch
of diner gemaakt van
groentes met een
plekje of butsje. En van andere
producten die doorgaans linea
recta de afvalcontainer ingaan.
Onbegrijpelijk voor Remco, die
met zijn eigen bedrijf Greenworks
meerdere keren Rwanda bezocht.
,,Als je ziet hoe het daar is, dan
springen de tranen in je ogen. Kin
deren die alléén maar rijst eten. Ik
ben daar echt door geraakt."
Kromme komkommer
Hoe anders is dat bij ons. Een
kromme komkommer of dubbele
wortel maakt heel veel kans in de
vuilnisbak te worden gekieperd.
„Doodzonde natuurlijk. Er wordt
in Europa per jaar 90 miljoen ton
voedsel verspild. Als je dat in
vrachtwagens zou laden, kun je
een slinger langs de hele evenaar
leggen."
Het was Remco's oma die haar
kleinzoon in eerste instantie in
spireerde. Elke dag loopt ze om 8
uur 's ochtends de Coop in Ooster-
land binnen om daar afgeprijsde
artikelen in te slaan en die bij heel
de familie langs te brengen. ,,Ze
vindt het zonde als dat wegge
gooid wordt. Mensen van haar
leeftijd hebben nog echt honger
meegemaakt en kennen de waarde
van voedsel."
Maar ook Remco's haren gaan
overeind staan van alle voedselver-
spilling om hem heen. Tijdens zijn
studie bedrijfskunde en agribusi
ness onderzocht hij of er van bij
voorbeeld de afgekeurde tomaten
uit Sir lekkere soepjes of jams kon
den worden gemaakt. Toen dat
plannetje stuk liep (,,Het kostte te
veel geld en ik had te weinig tijd
om er écht voor te gaan"), besloot
Dat je daarna
op een verjaardag
zegt: lekker gegeten
daar, joh
hij Zeeuws Rood vooral in te zet
ten om mensen bewust te maken
van de onzin van voedselverspil-
ling.
Dat doet hij onder meer met de
verkoop van tomaten, appels en
peren via de app 'too good to go',
met ophaaladressen in Oosterland
en Goes. Maar ook met het pop-
uprestaurant dat hij medio mei
wil optuigen in de auberginekas-
sen van Van Duijn. Met een diner
voor familie en vrienden, ééntje
voor het bedrijfsleven en een
lunch en diner voor alle andere
belangstellenden. Met sprekers en
vooral héél erg lekker eten. ,,Zodat
je daarna op een verjaardag zegt:
lekker gegeten daar, joh. Het is
toch niet te geloven dat dat nor
maal wordt weggegooid."
Innovatie
Producenten, consumenten, retai
lers: iedereen kan helpen om
voedselverspilling tegen te gaan.
Als het aan Remco ligt, worden ke
tens kort en komen er in elke su-
permarkt schappen voor 'afge
keurde' producten. En boeren en
telers krijgen een hogere prijs voor
hun spullen. ,,Dat stimuleert in
novatie. Zodat bijvoorbeeld een
tomatenteler zelf kan investeren in
een droogmachine of een soepma
chine."
Tot die tijd eet de Oosterlander
met smaak door van groenten en
fruit mét rare vormen en soms een
plekje. ,,Ik word daar blij van. Dat
je er voor zorgt dat zoveel kilo niet
in de afvalbak verdwijnt. Dat geeft
ook gewoon een goed gevoel."
TIPS
De komende maanden toveren
Scott Anderson en Marina Steen-
dijk hun pension om in een waar
hondenwalhalla met een grote in
door speelhal, een snuffelbos en
twintig luxe verblijven.
Het geblaf op De Kamperhoeve
zwelt aan zodra Marina Steendijk
de deur naar de 24 hondenverblij-
ven opent. „Dit is dus waarom we
met openingsuren werken voor het
brengen en halen", zegt ze lachend.
„Als mensen een hele dag in en uit
kunnen lopen, is het voor de dieren
veel te onrustig."
De honden gaan veel plezier heb
ben van de nieuwe componenten
van De Kamperhoeve. Zij kunnen
straks ravotten in de indoor speel
hal van duizend vierkante meter
met zwemvijver, tunnels en obsta-
kels. Of rondscharrelen in het
nieuwe snuffelbos en daarna uit
rusten in een luxe huiskamerken
nel met ligbed en vloerverwar
ming.
Familiebedrijf
Dat klinkt niet bepaald als een hon
denleven, maar dat was het met de
huidige hokken, speelweides en
wandelingen ook niet. Waarom dan
toch uitbreiden? „De afgelopen ja
ren werkte Scott hoofdzakelijk op
ons agrarische familiebedrijf en
hield ik mij bezig met de kennel",
legt Steendijk uit. „Maar we zijn tot
de conclusie gekomen dat het toch
echt de honden zijn waar onze har
ten liggen. Vandaar dat we ons alle
bei fulltime op De Kamperhoeve
gaan richten. En aangezien je met
twee mensen meer kunt dan alleen,
zijn we plannen gaan smeden."
Die plannen worden binnen en
kele maanden werkelijkheid, want
de benodigde vergunningen zijn
binnen. De werkzaamheden begin
nen in maart of april en moeten
eind juli klaar zijn. Omdat de in
door speelhal op de plek komt van
de grootste speelweide, hebben An
derson en Steendijk een strook
landbouwgrond gekocht van 25
meter breed en 130 meter lang. Daar
komen een nieuwe speelweide en
het snuffelbos.
Het is niet de eerste keer dat
De Kamperhoeve uitbreidt. Scott
Anderson en Marina Steendijk be
gonnen hun hondenpension in
2004 met 10 verblijven en breidden
dat in 2008 uit naar het huidige
complex met 24 hokken en ver
schillende speelweides en wandel
paden.
zaterdag 18 januari 2020
VL
Goed eten weggooien? Doodzonde!
Esme Soesman
- Remco Flikweert
Het pop-uprestaurant van
Zeeuws Rood opent de deuren
van donderdag 14 tot en met za
terdag 16 mei. Meer info en op
geven via: 06-21595192 of rem-
flik@hotmail.com.
Kijk op de site bij /video
Remco strijdt tegen
voedselverspilling
Hoe kun je zelf voedselver
spilling tegen gaan? Remco
geeft tips:
Kijk eerst wat je nog in huis
hebt vóór je boodschappen
gaat doen.
Organiseer één keer in de
week een tapasavond. Dé ma
nier om restjes op te maken.
Deel voedsel met elkaar. Met
buren, vrienden of familie.
Verdiep je in groentes. Ook
de uiteindes van een bleeksel-
derijstengel of broccoli zijn te
gebruiken. Desnoods in de
soep.
Als je naar een restaurant
gaat, neem dan een doggy-
bag mee voor je restjes. Voor
de lunch de volgende dag.
Logeren bij hondenresort
De Kamperhoeve is al geen
straf, maar het wordt voor vier
voeters nóg beter en leuker aan
de Stekeldijk in Kamperland.
Ellen Smaardijk-Jobse
Kamperland
Remco Flikweert in de tomatenkassen van Van Noord in Sirjansland waar hij ooit als vakantiekracht op zijn 13e begon. Daar ontwikkelde
hij zijn passie voor tuinbouw. foto ernesta verburg