Hondenresort breidt uit met snuffelbos en zwemvijver ZEELAND 17 VOEDSELVERSPILLING POP-UPRESTAURANT Als je ooit hongerige kindjes in Afrika in de ogen hebt gekeken, kun je niet anders meer. Remco Flikweert (23) uit Oosterland in ieder geval niet. Met Zeeuws Rood strijdt hij tegen voedselverspilling. In mei opent hij een pop-uprestaurant in een auberginekas in Sirjansland. Hoe maak je restjes op? Sirjansland Drie dagen lang kun nen mensen daar ge nieten van een lunch of diner gemaakt van groentes met een plekje of butsje. En van andere producten die doorgaans linea recta de afvalcontainer ingaan. Onbegrijpelijk voor Remco, die met zijn eigen bedrijf Greenworks meerdere keren Rwanda bezocht. ,,Als je ziet hoe het daar is, dan springen de tranen in je ogen. Kin deren die alléén maar rijst eten. Ik ben daar echt door geraakt." Kromme komkommer Hoe anders is dat bij ons. Een kromme komkommer of dubbele wortel maakt heel veel kans in de vuilnisbak te worden gekieperd. „Doodzonde natuurlijk. Er wordt in Europa per jaar 90 miljoen ton voedsel verspild. Als je dat in vrachtwagens zou laden, kun je een slinger langs de hele evenaar leggen." Het was Remco's oma die haar kleinzoon in eerste instantie in spireerde. Elke dag loopt ze om 8 uur 's ochtends de Coop in Ooster- land binnen om daar afgeprijsde artikelen in te slaan en die bij heel de familie langs te brengen. ,,Ze vindt het zonde als dat wegge gooid wordt. Mensen van haar leeftijd hebben nog echt honger meegemaakt en kennen de waarde van voedsel." Maar ook Remco's haren gaan overeind staan van alle voedselver- spilling om hem heen. Tijdens zijn studie bedrijfskunde en agribusi ness onderzocht hij of er van bij voorbeeld de afgekeurde tomaten uit Sir lekkere soepjes of jams kon den worden gemaakt. Toen dat plannetje stuk liep (,,Het kostte te veel geld en ik had te weinig tijd om er écht voor te gaan"), besloot Dat je daarna op een verjaardag zegt: lekker gegeten daar, joh hij Zeeuws Rood vooral in te zet ten om mensen bewust te maken van de onzin van voedselverspil- ling. Dat doet hij onder meer met de verkoop van tomaten, appels en peren via de app 'too good to go', met ophaaladressen in Oosterland en Goes. Maar ook met het pop- uprestaurant dat hij medio mei wil optuigen in de auberginekas- sen van Van Duijn. Met een diner voor familie en vrienden, ééntje voor het bedrijfsleven en een lunch en diner voor alle andere belangstellenden. Met sprekers en vooral héél erg lekker eten. ,,Zodat je daarna op een verjaardag zegt: lekker gegeten daar, joh. Het is toch niet te geloven dat dat nor maal wordt weggegooid." Innovatie Producenten, consumenten, retai lers: iedereen kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Als het aan Remco ligt, worden ke tens kort en komen er in elke su- permarkt schappen voor 'afge keurde' producten. En boeren en telers krijgen een hogere prijs voor hun spullen. ,,Dat stimuleert in novatie. Zodat bijvoorbeeld een tomatenteler zelf kan investeren in een droogmachine of een soepma chine." Tot die tijd eet de Oosterlander met smaak door van groenten en fruit mét rare vormen en soms een plekje. ,,Ik word daar blij van. Dat je er voor zorgt dat zoveel kilo niet in de afvalbak verdwijnt. Dat geeft ook gewoon een goed gevoel." TIPS De komende maanden toveren Scott Anderson en Marina Steen- dijk hun pension om in een waar hondenwalhalla met een grote in door speelhal, een snuffelbos en twintig luxe verblijven. Het geblaf op De Kamperhoeve zwelt aan zodra Marina Steendijk de deur naar de 24 hondenverblij- ven opent. „Dit is dus waarom we met openingsuren werken voor het brengen en halen", zegt ze lachend. „Als mensen een hele dag in en uit kunnen lopen, is het voor de dieren veel te onrustig." De honden gaan veel plezier heb ben van de nieuwe componenten van De Kamperhoeve. Zij kunnen straks ravotten in de indoor speel hal van duizend vierkante meter met zwemvijver, tunnels en obsta- kels. Of rondscharrelen in het nieuwe snuffelbos en daarna uit rusten in een luxe huiskamerken nel met ligbed en vloerverwar ming. Familiebedrijf Dat klinkt niet bepaald als een hon denleven, maar dat was het met de huidige hokken, speelweides en wandelingen ook niet. Waarom dan toch uitbreiden? „De afgelopen ja ren werkte Scott hoofdzakelijk op ons agrarische familiebedrijf en hield ik mij bezig met de kennel", legt Steendijk uit. „Maar we zijn tot de conclusie gekomen dat het toch echt de honden zijn waar onze har ten liggen. Vandaar dat we ons alle bei fulltime op De Kamperhoeve gaan richten. En aangezien je met twee mensen meer kunt dan alleen, zijn we plannen gaan smeden." Die plannen worden binnen en kele maanden werkelijkheid, want de benodigde vergunningen zijn binnen. De werkzaamheden begin nen in maart of april en moeten eind juli klaar zijn. Omdat de in door speelhal op de plek komt van de grootste speelweide, hebben An derson en Steendijk een strook landbouwgrond gekocht van 25 meter breed en 130 meter lang. Daar komen een nieuwe speelweide en het snuffelbos. Het is niet de eerste keer dat De Kamperhoeve uitbreidt. Scott Anderson en Marina Steendijk be gonnen hun hondenpension in 2004 met 10 verblijven en breidden dat in 2008 uit naar het huidige complex met 24 hokken en ver schillende speelweides en wandel paden. zaterdag 18 januari 2020 VL Goed eten weggooien? Doodzonde! Esme Soesman - Remco Flikweert Het pop-uprestaurant van Zeeuws Rood opent de deuren van donderdag 14 tot en met za terdag 16 mei. Meer info en op geven via: 06-21595192 of rem- flik@hotmail.com. Kijk op de site bij /video Remco strijdt tegen voedselverspilling Hoe kun je zelf voedselver spilling tegen gaan? Remco geeft tips: Kijk eerst wat je nog in huis hebt vóór je boodschappen gaat doen. Organiseer één keer in de week een tapasavond. Dé ma nier om restjes op te maken. Deel voedsel met elkaar. Met buren, vrienden of familie. Verdiep je in groentes. Ook de uiteindes van een bleeksel- derijstengel of broccoli zijn te gebruiken. Desnoods in de soep. Als je naar een restaurant gaat, neem dan een doggy- bag mee voor je restjes. Voor de lunch de volgende dag. Logeren bij hondenresort De Kamperhoeve is al geen straf, maar het wordt voor vier voeters nóg beter en leuker aan de Stekeldijk in Kamperland. Ellen Smaardijk-Jobse Kamperland Remco Flikweert in de tomatenkassen van Van Noord in Sirjansland waar hij ooit als vakantiekracht op zijn 13e begon. Daar ontwikkelde hij zijn passie voor tuinbouw. foto ernesta verburg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 143