Na de maaltijd één glaasje fladderak GIPHARTS KOOKEILAND Sc. f We zitten tegenwoordig heel hip te doen met limoncello, maar eigenlijk drinken we gewoon een citroentje met suiker. Wie is er nooit voor geval len? Je bent in een restaurant en iemand zegt aan het einde van de maaltijd: zullen we nog een glaasje limoncello doen? Een verraderlijk voorstel, want het is genetisch onmogelijk om het bij één glas van de ijskoude Italiaanse citroenlikeur te laten. Eén wordt steevast twee, wor den er drie, worden er vier, en wordt ten slotte il punto di non ritorno. Onlangs was ik met vrienden in restaurant Goesting in Utrecht, waar op de menukaart een nagerecht staat met een 'zelfgemaakte limoncello'. 'Kunnen we die ook los bestellen?' vroeg mijn vrouw verlekkerd aan de ober. Nadat de man bevestigend knikte zei ik:'Nou, eentje dan.' 'Wanneer zijn we dit eigenlijk met z'n allen heel hip limon- cello gaan noemen?' vroeg een van onze vrienden, die al wat op leeftijd is. 'Wij noemden dat vroeger gewoon een citroentje.' 'Een citroentje met suiker!' riep zijn vrouw verheugd. Volgens de overlevering ble ken er meerdere Nederlandse benamingen te zijn voor wat nu limoncello wordt genoemd, bij voorbeeld citroenbrandewijn, een begrip dat in sommige re gionen weer bekendstaat als 'een cb'tje' of een 'cb'tje met ijs'. 'Fladderak', riep onze vriend, toen een ober net een tweede ronde limoncello bracht, want op één been kun je niet wanke len. Wij dachten eerst dat hij hem of ons iets onaardigs toe voegde, maar hij hield vol dat 'fladderak' een Groningse vari ant van limoncello was. Met hulp van mijn telefoon kon ik binnen een halve minuut bevestigen dat hij gelijk had, in die zin dat fladderak inderdaad citroenbrandewijn is. Helaas is de link met Gronin gen dan weer discutabel. Flad- derak (ook geschreven als flad- derac) werd in vroeger tijden in vele Nederlandse steden verkocht, maar pas na de Twee de Wereldoorlog kwam daar de klad in. Volgens een later bedacht verhaal zou het drankje zijn vernoemd naar een belasting ophaler uit het Groningse Onderdendam, maar historici kunnen die man niet vinden, dus het verhaal zou zomaar on zin kunnen zijn. Een andere verklaring is dat de citroen likeur in 1572 voor het eerst is geproduceerd door een man genaamd Anthonie van Flade- rack(en), maar ook die lijkt vooralsnog onvindbaar. Hoe het ook zij: inmiddels wordt fladderak officieel tot Gronings erfgoed gerekend. Het drankje wordt nog steeds geproduceerd en valt - zoals in het stukje hiernaast staat - ook makkelijk zelf te bereiden. Je zou er bijvoorbeeld een goed diner mee kunnen eindigen, waarbij ik wel als tip wil geven: pas op, neem echt maar één glaasje. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 124