10 ZEELAND
ETEN CASA DO CARLOS IN ZIERIKZEE
Saudade! De gure
wind die
kneiterhard in de
kraag blaast, doet
ons verlangen
naar een
mediterrane
midweek. Bacalhau
proeven in Lissabon,
zoiets. Maar dat trekt
de baas even niet.
Casa do Carlos in
Zierikzee is dan het
beste surrogaat voor
Portugal.
eeland kent een select aantal Por-
1 tugese restaurants. We kennen In
fante in Vlissingen en Casa do Car
los in Zierikzee. De laatste krijgt
I vrijwel uitsluitend goede beoorde
lingen op reviewsites. Dus sturen we noord
waarts door de storm. In het stadje kan geen
blind paard schade aanrichten: er is geen kip
op straat. Ook Casa do Carlos aan de Melk
markt is angstwekkend leeg. „Normaal heb ik
vier, vijf tafels op een doordeweekse avond in
januari, maar nu is het wel erg rustig'', zegt
uitbater Carlos do Mendonca, zoon van een
Portugese vader en Nederlandse moeder. Toch
wordt het deze avond beregezellig, maar daar
over later meer.
Carlos kennen we van het vroegere Boa
Tarde in Zierikzee. In Casa do Carlos wil hij de
Portugese keuken nog een stukje dichter bij
de Zeeuwen brengen. Het restaurantje oogt
warm met zijn houten vloer, terracotta lam-
HET MENU
brisering, bruine leunstoelen en Portugees-
blauwe lijsten rond stenen erkers. Aan de
wand hangen vrolijke schoteltjes. Handwerk
van gerijpte dames uit een slaperig dorpje in
de regio Alentejo. Elke dag schilderen ze sa
men schotels. En als dat niet genoeg is om het
hart te verwarmen, doet fadozangeres Dulce
Pontes dat wel. Haar kraker Cangao do mar -
Het lied van de zee - golft uit de speakers. Ooit
mocht ik haar wang kussen na een concert in
Bergen op Zoom, nu zingt ze ons digitaal
hartstochtelijk toe. Voeg daarbij het kommetje
lupinezaden dat Carlos op tafel zet en we zijn
echt op vakantie in Portugal.
Heel veel Portugese specialiteiten. Van stok-
viskroketjes tot venusschelpen, van meshef
ten tot vier verschillende cataplana's, de ver
maarde Portugese stoofpan met het hengsel
deksel. We kunnen kiezen uit vis, vlees, een
combinatie van vis en vlees en een vegetari
sche cataplana. Wie in Portugal is geweest,
Zierikzee
,\e^
kan eigenlijk niet buiten een cataplana-ge-
recht.
Mijn tafelheer gaat voor de cataplana met var
kenshaas en venusschelpen. Het is een pan vol
heerlijke, gekruide stoverij, tot en met de Por
tugese variant van de chorizo (Chouri^o) toe,
een stevige vlezige worst met een fijne rook-
smaak. En, patat nog aan toe, de dikke huisge-
sneden friet is snacken op niveau!
Waar het vlees-visgerecht een dreun voor je
harses is, is de cataplana de peixe meer een aai
over de bol. De pan puilt uit van de overwe
gend mooi gegaarde vis zoals mosselen, kabel
jauw, heek, roodbaars, zalm en tonijn. De
zachte garnalenbouillon brengt alles bij el
kaar. De aardappel, ui en paprika hebben nog
mooi beet. De boterige rijst met een pepertje
en - menen we - wat nootmuskaat is een ver
plicht nummer bij dit gerecht. Carlos mari
neert een deel van de ingrediënten, waardoor
de cataplana's geen eenheidsworst zijn, maar
REKENING
3,00
3,00
4,00
15,50
4,00
9,20
10,25
20,50
20,50
vrijdag 17 januari 2020
GO
M Chef-kok Fabien
Jenny schept vis en
schelpdieren uit de
cataplana.
Eigenaar Carlos do
Mendonca met een
schaal octopus, een
gerecht dat buitenom
de vaste menukaart
verkrijgbaar is.
Octopus. De Portugese keuken is eerlijk en
eenvoudig. fotos marieke mandemaker
Het beste surrogaat voor Poi
Frank Balkenende
Bij Casa do Carlos
begint het goed
koopste voorge
recht bij 6,25 euro
(brood met smeer
sels of gehaktbal
letjes in pittige to
matensaus). De
prijzigste entree
zijn gebakken ve-
nusschelpen
(15,95). Verse sar
dienen vormen het
voordeligste hoofd
gerecht (16,00).
Het duurst is de
gast uit met bief
stuk Casa do Car
los (20,95). De ca-
taplana's beginnen
bij 16,95 (vegeta
risch) en lopen op
tot 20,50.
Wat staat er op het menu?
\N^®
CD
3
Janne wekke^
CD
-Q
.O
Casa do Carlos J
Melkmarkt 13
Hoe smaakt dat?
1 cappuccino
1 bruiswater
1 speciaalbier
3 port
1 rode wijn
1 mesheften
1 Portugese ham
1 cataplana vlees-vis
1 cataplana vis
TOTAAL:
89,95